• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Jednemu wystarcz, innemu nie wystarczy... :wink: Czasem trzeba tez mała imprezke nagłośnić. zaoszczędziłem na głośnikach, więc mogę dołożyć do napędu. Co do wyboru głosnika, to celowo ma być 18, bo chcę uzyskać dobry wykop wysokiego basu w małej budzie zamkniętej i możecie wierzyć lub nie, ale 4 x mivoc w pokoju 20-40mkw. pod dobrym wzmakiem zrobią masakrę a i do jakości sie nie można przyczepić. Robie sobie wielka nadzieję co do tegho stx-a no i trzeba wspierać polski produkt :grin:
Przy okazji: MivocXAW210HC vs. MDS08.

[ Dodano: 2008-01-07, 23:45 ]
ŁukaszN napisał:
..ale nie ma to jak 1way :P
zależy do jakiej muzy...u mnie przy dnb lub psy-trance by szybko umarły, pozatym byłby jeden wielki przester. :twisted:

No dobra to kto sypnie kasa i chce nowosci stx-a z moimi pomiarami i ok 15% nizsza cena? :)

Bede cos zamawial to sie zglaszac jak ktos chetny.

Bedzie trzeba zrobic porownanie nowego 8calowca do gdn20/80/2.

Myślę że jedyna zauważalna różnica miedzy 3way klasycznym, a 2.2 to jakość średnich - na korzyśc pierwszego rozwiązania :)
ŁukaszN napisał:
Dobry mocny wzmak stereo ;) No ale to jeszcze zależy od tego co będzie grało na basie ;)
taniej zrobić jeden , nawet mocny, niż dwa czy trzy ;]

W prawdziwym 3way możesz dać głośnik bardziej ukierunkowany na średnicę, w sumie to można wogóle stricte średniaka dać, nie musisz się przejmować jego dołem.

Wszyscy macie rację z tym, że takero, oraz mIKI, uogólniacie a Pawel S., wie o co mi chodzi, bo też słyszał te głośniki:D Co innego gdyby to był mds...ten głośnik gra zaskakująco dobrze w wyższych rejestrach i to nawet przy dużych poziomach głośności. Dlatego do Mivoc-a chcę dać coś większego.

takero napisał:
Myślę że jedyna zauważalna różnica miedzy 3way klasycznym, a 2.2 to jakość średnich - na korzyśc pierwszego rozwiązania
Hehe no i w tym jest sedno sprawy ;) Po co robć 2,5Way jeżeli w tej samej cenie można mieć 3way ?? Dzieki 3way mozemy zastosowac lepszego średnika, przesunąć punkt podziału poza przedział 3-5kHz, same plusy. A jeżli brakuje nam nadal basu, robimy suba na głośniku 15calowym i wiecej już nic nie trzeba :D

UKA napisał:
Czasem trzeba tez mała imprezke nagłośnić
Jest taka złota zasada, jak coś jest do wszystkiego to jest do.... ;)

ale samochodowka ?? do home audio ?? jeszcze w tak powaznej 3 droznej konstrukcji ??
nie lepiej dac cos co bardziej sie nadaje do obudowy zamknietej ??

piok napisał:
litosci... a co to BR gorsza?:P
samochodowka moze grac w domu jesli jest dobra nie ma problemu.
UKA, skoro mowisz ze ten mivoc kuleje na wyzszym, szybkim, kopiacym basie... przyemysl jeszcze raz czy warto robic wlasnie na min. - imo za duzo kompromisow... niestety.

ŁukaszN napisał:
Jest taka złota zasada, jak coś jest do wszystkiego to jest do.... ;)
Zobaczymy co powiesz jak to usłyszysz,(jeśli do tego dojdzie :wink: ) bo gdybać każdy może...

piok napisał:
ale samochodowka ?? do home audio ?? jeszcze w tak powaznej 3 droznej konstrukcji ??

A gdzie jest napisane, że to jest samochodówka???!!!

mIKI napisał:
UKA, skoro mowisz ze ten mivoc kuleje na wyzszym, szybkim, kopiacym basie... przyemysl jeszcze raz czy warto robic wlasnie na min. - imo za duzo kompromisow... niestety.

Tego tez nie napisałem...stwierdziłem tylko, że głośnik bardziej nadaje sie do suba i że mds jest lepszy na wyższym basie. Kazdy ma swoje preferencje muzyczne i dla każdego kompromis lezy gdzie indziej. Nie interesuje mnie, że za ta kwote to mozna...itd, itp. :wink: To jest moja wizja i chcę ją zrealizowac, a jak sie okaże, że "to nie jest to.." wtedy zrobię inną, lepszą konstrukcję. To jest chyba istota DIY?

Oczywiście chętnie przeczytam Wasze opinie i rady na temat mojego pomysłu :grin:

mIKI napisał:
piok napisał/a:
litosci... a co to BR gorsza?:P

piok chyba miał na myśli tego stx-a, który bedzie u mnie w Cl, a to ze wzgledu na pożądany mały rozmiar obudowy no i w sumie nie będzie potrzeby żeby grał mocnym basem, pozatym ten impuls...

Dobra panowie bo od tematu odeszliscie:P

Co do nowych glosnikow stx'a, to ma byc w ofercie jeszcze:
14cm sredniak - podobno ma byc tani :P
12" 15" i 18" - estradowe...

a ja mam pytanko, moze troche z innej beczki ale odnosnie stx,
ich nowe logo na stronie, z prawej jest glosnik, bardzo ladny i wyglada ciekawie ale nie widze tak wygladajacoego glosnika w ich ofercie ciekawe czy takowy wyjdzie ??

Powrót