no kurcze bo już myślałem, że śpicie

Yoshi80 do przedszkola powinien udać się ten kto nie zna podstaw ekonomi a poucza innych tu czytających, jednocześnie robiąc im wielką krzywdę na wypadek realizacji pomysłu. Jak możesz podawać ceny netto na dodatek bez frachtu, odprawy celnej jeżeli towar z chin, obsługę spedycyjną na terenie kraju i co najważniejsze produkt nie zaimpregnowany w sposób dość kosztowny i skomplikowany. Weź chłopie się za handel impregnowanym włóknem bez domieszek szklanych czy poliestrowych w cenie 50 euro jak napisałeś a zarobisz bardzo dużo kasy na naszym rynku, powodzenia.
10 lat temu zajmowałem się w STX również produkcją membran kevlarowych (do dziś można je kupić w STX) i wiem jak wielkim problemem jest technologia 3D przy przetwórstwie włókien jednokierunkowych. Nawet nie masz pojęcia o czym piszesz, pisząc, że za 60 euro masz materiał gotowy do przetwórstwa 3D.
Z resztą nie pierwszy raz pier.. nie o Chłopinie bez jakiejkolwiek wiedzy w temacie przetwórstwa/produkcji.
Benek161 ja nie mam żony oraz psa więc nie wiem jak się do nich mówi, sorry.
Koszt materiału wyliczyłeś na 19 zł, a gdzie koszt wyprodukowania tzn impregnacji wstępnej o charakterystyce podwojonej pamięci + proces formowania bardzo powolny, gdyż nadmierne przyspieszenia=zniszczony detal, dalej ponowna impregnacja na rzecz izloacji absolutnej/akustycznej oraz proces pozycjonownia do wycięcia ( a nie jest to takie proste i oczywiste) + koszt bardzo drogich komponentów do impregnacji ???
Benek161 jeżeli według Twojego idiotycznego pomysłu - koszt surowego nieprzetworzonego materiału i robcizny = 100 a Ty sprzedałbyś to coś za 200 to gratuluję debilizmu ekonomicznego i innym nie polecam. Dlaczego? Dlatego, że cena detaliczna zawsze zawiera czynnik "hurtowy". który np. w STX wynosi nawet 30% więc 200 -30% da nam 140 z 200
od tego musisz zapłacić podatek VAT23% więc zostaje nam 113,8 od różnicy między dochodem a rozchodem musisz zapłacić podatek np. tzw. liniowy 19% czyli od 13.8 musisz odjąć 10% więc zostaje zysk w postaci 11 ale to nie koniec kosztów, gdyż od tego jeszcze musisz zapłaci za reklamę, własny ZUS,ewent reklamacje, amortyzacje maszyn utrzymanie firmy w postaci dziesiątek płatności za ochronę, obsługę prawną i podatkową, energię, gaz itd. Kolego odmiennie od Ciebie prowadzę małą firemkę instalatorską więc wiem jakie ponoszone są koszta jeżeli chce się funkcjonować jako podmiot gospodarczy a nie jak bajkopisarz amator.
Gdzieś na końcu po kilkunastu miesiącach kolega będzie zwijał żagle z długami. Ale niech mnie tam! Doprawdy będę odszczekiwał każde słowo jak za rok benek161 będzie produkował naprawdę cokolwiek i będzie nas informował, że myliłem się właśnie ja a nie twórca ekonomii populistycznej czyli na dzień dzisiejszy benek161.