• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

przeciez prawie wszystko widac
tylko zamówić

Dokładnie:
Informacja

zwrotnica - amber
http://4.bp.blogspot.com/-aSZ2WazPxoE/UA4zCbta8YI/AAAAAAAAC5A/YYKNePaN-u0/s1600/Kopia+Obraz+509.jpg

Lista:
- 000-2299 drut.z rdz.prosz.walc. Cewka ind. 1,800mH +/-3% 0,430Ω dr.0,80mm Fe 0,021kg. śr.21 dł.40mm szt. 8,86 10,90
- 001-0125 Kon. 12,00µF 100VDC ER DF 5% tol.10% ELE. NP MDL śr-13/ 27mm. pionowy szt. 2,06 2,53
- 001-0254 Kon. 5,60µF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-21/ 36mm. poziomy szt. 8,88 10,92
- 002-0316 Rez. 4,70Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący szt. 0,4 0,492
- 002-0310 Rez. 3,90Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący szt. 0,4 0,492
i ta jedna cewka której wartości nie widać, ale stawiam że to:
- 000-1353 drut.powietrzna Cewka ind. 0,610mH +/-3% 0,820Ω dr.0,63mm śr.28 dł.15mm szt. 6,5 8,00

Kopię można zrobić, bo wszystko na dłoni, ale kopia Pylonów...? ;) Przecież to żaden wyznacznik... :P Chodź z drugiej strony konstrukcja inna...

Z ta ostatnia cewka to bym jeszcze pokombinowal.

Tylko zwróćcie uwagę na prowadzenie kabli i ich oznaczenia.

E Dolphin, nikt tu nie spodziewa hi endu. Bardziej chodzi o tani głośny zestaw który ma szanse względnie nie kaleczyć :)

Nie na temat...
A podpowiedzcie jakąś wysokotonówkę, może być tuba, która naprawdę dobrze zagra i będzie miała minimum 95dB/2.83V.

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
Dzięki Shiver, ale dość drogie te drivery, a do nich jeszcze trzeba by tubki dokupić. Poza tym i tak zmieniła się koncepcja, raczej wyprzedaję głośniki. Za dużo tego w szafie.

Jak dobrze pójdzie to dostanę na pomiary i projekt zwrotki nowe głośniki STX'a:
http://www.stx.pl/t-stx-4-1-200-8-f-a-pc.html oraz http://www.stx.pl/wm-stx-6-5-1-5-200-8-f-s-fg.html
Zbuduję prostą skrzynkę, podłogówkę, 1m wysokości, max 20cm szerokości. Litraż i strojenie wg wytycznych producenta.
Projekt zostanie udostępniony na forum.

Ostatnia edycja:
Witam,

dziś zamówiłem FG a GDWK już gra z 14SK. Przy okazji pytałem o zwrotnicę i faktycznie ma być udostępniona w dziale DIY STX-a w połowie maja. Czekam z niecierpliwością na Twój projekt.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Będę miał te głośniki i cały projekt zostanie udostępniony na forum.

Jak jest z jakością wykonania i zgodnością parametrów zmierzonych z danymi w karcie katalogowej?

O jakości wykonania można pogadać, ale o TS-ach to sorry, chcesz sprawdzić czy STX kłamie? Dla mnie pytanie bez sensu.
Chcesz sprawdzić jak i czy dobrze graja? To porównaj fizycznie z innymi głośnikami w tej cenie...

A kto mierzy w domu T-sy i po co?

Ja mierzę w Limp'ie, wystarczą dwie wtyczki i rezystor. Robiąc pomiary przekonałem się, że różnica parametrów zmierzonych może różnić się nawet o 100% od danych w karcie katalogowej.

O jakości wykonania można pogadać, ale o TS-ach to sorry, chcesz sprawdzić czy STX kłamie? Dla mnie pytanie bez sensu.
Chcesz sprawdzić jak i czy dobrze graja? To porównaj fizycznie z innymi głośnikami w tej cenie...

Kiedyś niektóre STX-y miały trwale odkształcony dolny resor co dla mnie było dyskwalifikujące. Mam zamiar kupić 4 sztuki do MTM (chyba tylko STX ma w ofercie midbasy 16 omowe) dlatego nie chciałbym zmarnować kasy.

Ja mierzę w Limp'ie, wystarczą dwie wtyczki i rezystor. Robiąc pomiary przekonałem się, że różnica parametrów zmierzonych może różnić się nawet o 100% od danych w karcie katalogowej.

Na forum gdzieś jest wpis o metodyce pomiarów parametrów TS. Jak przeczytasz to zrozumiesz czemu masz inne wyniki.

Powrót