• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

niezly sztywniak mi sie trafil, ciekawe kiedy zmieknie i osiagnie te blisko 740hz?
Niestety Panowie ale tak to wygląda. Wygrzewanie nic nie da, może parę herców w dół. Zaraz pojawi się dyskusja o warunkach pomiaru, podanym napięciu itp. Chętnie dowiem się coś ciekawego, jak również w jaki sposób stx osiąga w katalogach takie niskie fs w większości głośników.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jak mieści się 20% tolerancji to nie ma co płakać.
A skąd te referencyjne 20%?

To by tłumaczyło zniknięcie wykresów impedancji danych producenta.

Peerless dopuszcza 15% różnicy dla Fs

Ostatnia edycja:
Może tu zadam te pytanie, w odpowiednim dziale:

-czy oba głośniki, niskotonowy i średniotonowy 15 AWX wyglądają tak samo?
-czy mają takie same konektorki do przylutowania kabla?

Uważam, że te awx, które są w moich monitorkach to są dobre wofery i nie zostały pomylone przy wysyłce ze średniakami :) Ta piętnastka najzwyczajniej w direct gra na basie jak 14 scx :) czyli szczupło choć jak to wcześciej zaznaczono "dynamicznie" itd.

Niestety Panowie ale tak to wygląda. Wygrzewanie nic nie da, może parę herców w dół. Zaraz pojawi się dyskusja o warunkach pomiaru, podanym napięciu itp. Chętnie dowiem się coś ciekawego, jak również w jaki sposób stx osiąga w katalogach takie niskie fs w większości głośników.

Probowalem zmieniac napiecie, ale to niewiele da. Jesli je mocniej podkrece, to przesteruje proces kalibracji arty. Nawet mieszczac sie z poziomem sygnalu w "zielonych slupkach", to podajac krokowa sinusoide napiecie jest za duze i membrana pracuje zbyt mocno.

a w innym wątku Sound Wave twierdził że jest niedopuszczalne by jakaś firma buble sprzedawała
w sumie masz racje - warto o tym wspomniec

Może tu zadam te pytanie, w odpowiednim dziale:

-czy oba głośniki, niskotonowy i średniotonowy 15 AWX wyglądają tak samo?
-czy mają takie same konektorki do przylutowania kabla?
tak, kosz jest ten sam

Mówiąc w prost zastanawiamy się z Marianem czy przypadkiem nie dostaliśmy średniotonówki zamiast wofera bo po opiniach bardzo pozytywnych ta 15 szczerze mówiąc dupy nie urywa.
Tak jak 14 scx i awx na górze dla mnie jest rewelacją - do dziś nie mogę wyjść z podziwu jak gra ten mały głośnik za 40 pare złotych to 15 awx to jest niestety rozczarowanie :) Owszem całość gra poprawnie i z lekkim podbiciem nabiera rumieńców jednak to samo już słyszałem za 40 zł a nie 140... stąd te całe podchody i pytania o wygląd koszy etc.

Mówiąc w prost zastanawiamy się z Marianem czy przypadkiem nie dostaliśmy średniotonówki zamiast wofera bo po opiniach bardzo pozytywnych ta 15 szczerze mówiąc dupy nie urywa.
Tak jak 14 scx i awx na górze dla mnie jest rewelacją - do dziś nie mogę wyjść z podziwu jak gra ten mały głośnik za 40 pare złotych to 15 awx to jest niestety rozczarowanie :) Owszem całość gra poprawnie i z lekkim podbiciem nabiera rumieńców jednak to samo już słyszałem za 40 zł a nie 140... stąd te całe podchody i pytania o wygląd koszy etc.

Mam identyczne odczucia, a nawet ciekawsze bo wg mnie 14scx poza wygladem niczym nie ustepuje 15awx, a nawet gra lepiej, a pjtka gra duzo fajniej od gdwk awx:-) dzwiek po prostu wciaga w przeciwienstwie do zestawu awx, ktory jest moim zdaniem nijaki, odsluchy z przedwzmacniaczem z regulacja barwy bo bez tego to oba zestawy juz wypadaja tak sobie w szczegolnosci awxy. Szkoda, ze nie ma takiego scx z lepszym koszem pokroju awx, a pjtki z frontem pcx. Choc pjtka chyba w ogole juz nie jest tym glosnikiem co byla..

Ostatnia edycja:
Marian ja mam nowki 15ki 8om awx
Jak chcesz to ci wyśle to sobie porownasz i obejrzysz
Nie pisze nic o wyglądzie bo zapakowane fabrycznie i leżą w garazu u Daniela

Jak chcesz to ci wyśle to sobie porownasz i obejrzysz

Nie trzeba, skoro średniotonowy ma od spodu piankę na membranie to już wszystko jasne.

Może niedługo zrobi się odsłuchy u Gokara i porówna bezpośrednio AWX z SCX.
Jestem ciekaw tego SCX-a, cena 3x niższa.

Nie trzeba, skoro średniotonowy ma od spodu piankę na membranie to już wszystko jasne.
ja mialem pierwsze sztuki... mozliwe ze cos juz zmienili od tego czasu
warto zapytac STXa

Jestem ciekaw tego SCX-a, cena 3x niższa.
ja jestem bardzo zachwycony tymi glosnikami ;)
basu moze nie maja za duzo, ale srednie sa bardzo przyjemne i smiem twierdzic ze to bezkonkurencyjny glosnik w tej cenie ;)

Powrót