• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

okladka-12-17av.png

https://www.facebook.com/AudioVideo...891758169200/1924614590896899/?type=3&theater
pojawil sie test nowych STXow
ma ktos prenumerate?

Od 3 lat nabiegunnik wygląda tak jak w tym na zdjęciu z wystawy (czyli jest rozszerzany na dole) co pozwoliło na powiększenie otworu dekompresyjnego bez nadmiernego przesycenia rdzenia.

W PCX które posiadam otwór dekompresyjny ma średnicę 15mm. Jaka jest średnica otworu teraz produkowanych?

Ostatnia edycja:
Zapytałem o to bo właśnie ten otwór jest wąskim gardłem uniemożliwiającym dalsze obniżenie rezonansu mechanicznego.

W nowych wysokotonowcach otwór dekompresyjny ma średnicę 14mm czyli jeszcze mniej niż było w poprzednich wersjach. Za to większa jest komora utworzona przez drugi doklejony magnes, ale co z tego gdy otwór w środkowym nabiegunniku jest za mały.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dodam tylko że wszystko co znajduje się pod aluminiowym frontem jest połączone mocnym klejem.

Panowie, takie pytanie z innej beczki: który z głośników niskotonowych STX zagra jako tako z jednym TDA w subie? Bas nie musi kruszyć murów :-), będzie używany w większości do muzyki (rock, pop, żadne łubu-dubu). Nie będzie grało na imprezach, raczej spokojne słuchanie, takie uzupełnienie dołu do kompletu z monitorami na egzotycznym GTC 15/40/1 + alx.

W.22.200 też będzie OK.
Co do TDA to ja bym w 4 ohmach go nie używał przy subie... no chyba że to ja miałem problem ze wzmacniaczem, bo z głośnikami 4 ohmowymi było kiepsko, gdy się podgłośniło to "strzelał prądem" :) z głośnikami 8 ohmowymi już tego efektu nie było.

W.22.200 też będzie OK.
Co do TDA to ja bym w 4 ohmach go nie używał przy subie... no chyba że to ja miałem problem ze wzmacniaczem, bo z głośnikami 4 ohmowymi było kiepsko, gdy się podgłośniło to "strzelał prądem" :) z głośnikami 8 ohmowymi już tego efektu nie było.

Może twoj scalak był jakiś felerny albo miałeś podrube ;) czasami problemem była podkładka termoprzewodzaca pod TDA o zbyt dużej rezystancji termicznej ,może nie wyrabiał z temp na 4ohm , miałem tę kostkę ale przykręconą bezpośrednio do radiatora przez pastę termo srebrna a sam radiator odizolowany od masy chodziło to malinowo na +-30V wazne aby nie przesterować wzmaka , takiego STX w22.200 napędzi z palcem w nosie :)

Ostatnia edycja:
W.22.200 też będzie OK.

Też o nim myślałem ;-)

a pytales czy sprzedadza swoje glosniki z subwooferow? tam przeciez tez zasila je jedna kostka tda ;)

A mają w zwyczaju to robić? To by mi nawet pasowało, bo one są 4ohmowe, nie musiałbym wymieniać trafa, bo mam 2x24V

Bo tego W.27.400.8.MCW to już chyba ten wzmak nie rozbuja za bardzo?

Powrót