Różnica jest taka że większe-zwykle ale nie zawsze-grają niżej stąd mylne wrażenie że pokój jest dla nich za mały.
Właśnie o to mi chodziło - przenoszą głośniej niższe rejestry
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Różnica jest taka że większe-zwykle ale nie zawsze-grają niżej stąd mylne wrażenie że pokój jest dla nich za mały.
| zeby zacytować czyjąs odpowiedz zaznacz tekst i kliknij "cytuj zaznaczony tekst" twoja wypowiedz bedzie czytelniejsza | |
Nie wiem dlaczego nikt nie chce pomóc koledze ?
Ja pomogę. Zacznijmy od ortografii .
??...? S8-} czasami mi się za długo prawy alt przytrzyma Kolego...Nie wiem dlaczego nikt nie chce pomóc koledze ?
Ja pomogę. Zacznijmy od ortografii .
Wystarczą dwie drogi jak nie chcesz mieć niskiego basu. Dopiero odpowiednie zaaplikowanie midwoofera w 2way da odpowiednie zejście. Przykład? MX-140 z midwooferem z linii transmisyjnej. I takie coś polecam autorowi tematu. Po szczegóły niech się zgłosi do dabyla.Do niecałych 12m2 wystarczy 2 drogi lub jeżeli chcesz mieć dużo, bardzo dużo basu to 2.1. Bo 3 drogi to za dużo o 4 nie wspominając. Mniej głośników daje w tej samej cenie leprze głośniki i lepszy dźwięk.
Wystarczą dwie drogi jak nie chcesz mieć niskiego basu. Diopiero odpowiednie zaaplikowanie midwoofera w dwóch drogach da ci odpowiednie zejście. Przykład? MX-140 z midwooferem z linii transmisyjnej. I takie coś polecam autorowi tematu
W przypadku takich głośników jak wymienione wyżej na pewno nie będzie problemu ze znaleziem lepszych do dwóch dróg nawet w cenie nowego kompletu na 3 drogi.chodzi o to, ze lepszy efekt można osiągnąc kupując dobre głośniki i aplikując je do 2 dróg
będą one przystosowane to takiego podziału i napewno nie będą w żaden sposób obarczone za dużą ilością pasma
o jakich kolumnach z 12" wooferem + kopulka piszesz?
Ale tak w ogóle co do zasady to w tej samej cenie głosników zestaw 3 drozny ma większe szanse zabrzmieć lepiej od 2 droznego.
tylko że trzeba mieć miejsce na takie szafy
1 Prostsza zwrotnica - mniej elementów - taniej
2 Uproszczony sposób projektowania zwrotki - kto robił 3D wie o czym mówie - w 2D łatwiej niczego nie skopać
3 Pasmo przenoszenia mniej "posiekane" przez zwrotnice
4 Przy zakupie głośników w określonej kwocie w 3D dzielisz ją na 6 głośników a nie na 4
5 Istnieją kolumny za kilkanaście tysi gdzie są 2D i jakoś nie są ich projektanci paleni na stosach
6 Istnieją kolumny 1D i też mają swoich zwolenników
Nikt na świecie nie postawił jednoznacznej odpowiedzi co jest leprze, istnieją różne konstrukcje i każdy dobiera sobie taką jaką chce.
Nie ma kolumny idealnej lub jej wzorca
tak samo jak niema głośnika który przetworzyłby całe pasmo idealnie
jeżeli znalazłby się na forum jakiś uprzejmy "p.magik wiedzący" to byłbym wdzięczny za przetłumaczenie zwrotnicy "jak dla idioty" co, gdzie, dlaczego, i czemu tak a nie inaczej.. może nawet pokusiłby się o jakiś z grubsza wstępny zarys w miare odpowiedniej zwrotnicy...?
Tak ale pamiętajmy że w tym temacie obracamy się w pokoju 12m2 budżecie do 1000 i autor raczej będzie coś kopiował niż robił samemu więc zostaje mu z 3D tylko 3 way na stx. Nie upieram się że 2D są leprze jestem świadomy ich wad, ale tak jak napisałem w tych warunkach 3D to zły pomysł. Chodzi tylko o to żeby autora tematu nie utwierdzać w tym iż w jego przypadku im więcej tym lepiejNajprostsza zwrotnica 3drozna to tylko dwa elementy wiecej niz 2 drozna. Jasne ze 2w jest tanie, ale przy odpowiednich glosnikach mozna zbudowac prosto i tanio 3way.
Właśnie dalekiego pola a tu raczej o dalekim polu nie mówimyMonitory glowne dalekiego pola to zawsze konstrukcje wielodrozne
Praktycznie tak ale w tej kwocie różnica w cenie między midwoferem a woferem + mid jest znaczna co w rezultacie daje spadek jakości dzwiękuGlosniki do 3 way nie musza miec tak wysrubowanych parametrow jak porzadne glosniki do 2way
Tak ale mi chodziło tylko o to żeby stwierdzić że 2d nie jest uboższym bratem 3D. Wiadomo że im szersze pasmo przenosi głośnik tym jest gorzej przetwarzaneZ perspektywy bezwzlednej jakosci dzwieku kolumny 2way nie osiagaja najwyzszej jakosci przy mozliwie najszerszym pasmie.
Przy dobrze dobranych glosnikach zyskamy
zyskamy wiecej na efektywnosci
to tez ich cena moze byc troche nizsza
W 3way "siekanie" pasma wychodzi w z zdecydowanie mniej wrazliwych punktach niz w typowym 2 way.