Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt inżynierski, El_gineer.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt inżynierski, El_gineer.

Budowa:
    aktywne dwudrożne monitory z bass-reflexem.
    Przetworniki:
    Dayton RS125S-8 + Seas 27TBFC/G
    Założenia:
    małe przenośne monitory z dobrym basem (jak na ten rozmiar) i wyraźną, detaliczną górą.

Aktualnie obliczam książkowo obudowę i strojenie według danych producenta. Na przełomie kilkudziestu godzin będą pomiary JIGiem i znowu obliczanie obudowy. Potem projekt zasilacza, końcówki mocy, zwrotnicy aktywnej. Nie wiem tylko jak rozwiązać sprawę sterowania sygnału. W komercyjnych monitorach producenci montują dwa potencjometry, każdy oddzielnie w budzie?

Bez sensu... Wejście sygnału, potencjometr dałbym w jednym monitorze i później sygnał wyprowadził na zewnątrz do drugiego monitora. Opóźnienie na przewodzie między monitorkami raczej pomijalne... To samo zrobiłbym z zasilaniem. tam gdzie potek wstawiłbym zasilanie i w jednym oplocie z kablem sygnałowym (dobrze ekranowanym) poprowadził dalej.

Skomentuj

czyli dla obydwu monitorów wzmacniacz wraz z zwrotnicą umieściłbyś w jednej budzie?

Skomentuj

Wejścia sygnału, sterowanie głośnością i zasilanie w jednej kolumnie. Każda posiada zwrotnicę i swoje końcówki mocy.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
          czyli dla obydwu monitorów wzmacniacz wraz z zwrotnicą umieściłbyś w jednej budzie?
          Należy uwzględnić, że przy tych rozmiarach w jednym monitorze (pasywnym) będzie niewykorzystana przestrzeń w wielkości 1/4, a może i 1/3 objętości (zakładam, że przyjmujesz osobną komorę na wzmacniacz).
          Rozdzielenie na dwie strony elektroniki IMHO ma jak najbardziej sens, chyba, że zasilanie wywali całkiem na zewnątrz do osobnego pudełka a końcówka mocy będzie mała. Dwa potencjometry nie są problemem, ponieważ w większości przypadków sterowanie jest w karcie na zewnątrz w jednym potku, a jeżeli nie będą zastosowane mikruśne gałeczki w monitorkach to będzie to stosunkowo precyzyjna regulacja, którą zresztą wykorzysta się raz na jakiś czas przy ustawianiu do pracy.

Będę Ci kibicować

Skomentuj

A może zrób je całkowicie niezależnie, tzn każda ma mono końcówkę,swój zasilacz i tylko wejście rca - regulację można zrobić bezpośrednio na kablu sygnałówym jako taki a'la pilot

Sent from my GT540 using Tapatalk

Skomentuj

Ja tak zrobiłem w moim 1 projekcie. Więcej roboty z tym wychodzi.
              W drugim robię końcówki i zwrotnice w oddzielnej (jednej) obudowie.

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
                chyba, że zasilanie wywali całkiem na zewnątrz do osobnego pudełka a końcówka mocy będzie mała.
                taka opcja odpada, bo to nie będą aktywne monitory :) A co do komór to tak właśnie, mam wstępne plany że osobna komora rezonansowa i z tył "po wysokości" będzie zdejmowana cała tylna ścianka a na niej zamocowany radiator i cała elektronika. I nawet przy ściągnięciu tej ścianki nie zmienimy objętości komory rez. ponieważ ona będzie odgrodzona na stałe kolejną ścianką.
                Narysuje rysunek niby graficzny to pokaże skan/fote.

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                sterowanie głośnością i zasilanie w jednej kolumnie.
                Zasilanie czego w jednej kolumnie? Aktywne Volume na opamp'ie masz na myśli?

---------- Post dodany o 11:24 ---------- Poprzedni post o 11:22 ----------

Zamieszczone przez jaromas Zobacz posta
                A może zrób je całkowicie niezależnie, tzn każda ma mono końcówkę,swój zasilacz
                Racja, to jest 80% mojego planu/założenia :)[COLOR="#696969"]

---------- Post dodany o 21:15 ---------- Poprzedni post o 21:11 ----------

Coś dla oka, zrobiłem symulacje Daytona w WinISD dla dwóch różnych typów filtrów, w których głośnik zagra względnie prawidłowo.

Czy przypadkiem różnice, między tymi dwoma typami strojenia, ujmują się w tylko w zejściu + dudnieniu (dla chebychev'a) lub podbiciu SPL na końcu pasma + szybkości uderzenia basem (boom box)? Jakieś argumenty na konkretną opcję?

Może komuś się przyda (kalkulatory symulacyjne):
                http://www.ajdesigner.com/speaker/bcv.php

---------- Post dodany o 15:12 ---------- Poprzedni post o 21:15 ----------

KTO MA ZAPISANE GDZIEŚ JAK OBSŁUGIWAĆ JIG'a GDYŻ W TUTORIALACH NA STRONIE GŁÓWNEJ SĄ BŁĘDY. Pokazany schemat połaczeniowy (wraz ze wzmacniaczem ) nie służy do mierzenia parametrów TS. Ma ktoś ten schemat?

Skomentuj

taka opcja odpada, bo to nie będą aktywne monitory
                  aktywnymi nazywa je sie z uwagi na zwrotnice, a nie miejsca umieszczenia elektroniki :) pasywne - zwrotnica pasywna, aktywne - zwrotnica aktywna, idac dalej, pasywna - na elementach biernych, aktywna - na wzmacniaczach operacyjnych czy tez filtrach cyfrowych, swoja droga temat mojej pracy inzynierskiej nawiazuje do implementacji filtrow cyfrowych w procesorach sygnalowych, ciekawa sprawa :)

Skomentuj

W kolumnach aktywnych jest przeważnie tylko regulacji czułości.

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
                      swoja droga temat mojej pracy inzynierskiej nawiazuje do implementacji filtrow cyfrowych w procesorach sygnalowych, ciekawa sprawa
                      bynajmniej ani trochę ciekawa dla mnie :) DSP to programowanie, a ja nienawidzę programowania hehe Co prawda można by było niezłe cacko stworzyć, liniówka ch-ka na całym paśmie prawie, nie zależnie od rodzaju przetwornika, oraz dostosować się do danego pomieszczenia odsłuchowego.

raven i tylko taka regulacja będzie. Z komercyjnych produktów widzę, że potek jest w każdym monitorze. Ja chyba zrobie jeden co obsługuje oba monitory.

Póki co coś dla oka:

:)

---------- Post dodany o 17:58 ---------- Poprzedni post o 13:48 ----------

Pomiary strojenia dla tych dwóch obudów,

widać opisy okien, 5 litrów i 11litrów, oraz nałożone 11L. Większa ma lepsze zejście, mniejsza lepszy wokal, nie słychać "echa" obudowy. Czy jak pochyle tylną ścianke (fale stojące) zmniejszę ten efekt?

---------- Post dodany o 14:12 ---------- Poprzedni post o 17:58 ----------

================================================== ===================================

Potrzebuje 30W RMS@8ohm. Jakie trafo kupić? Na toroidach najczęściej widnieje moc pozorna VA, jak przełożyć to na moc czynną W? (cos(fi)...).

---------- Post dodany o 19:40 ---------- Poprzedni post o 14:12 ----------

No to ja zacznę:
                      https://docs.google.com/viewer?a=v&p...0YjY2&hl=en_GB

poprawki mile widziane.

Skomentuj

80 - 100 VA będzie w sam raz.

Skomentuj

jak przełożyć to na moc czynną W? (cos(fi)...).
                          W przybliżeniu moc pozorna pobierana z uzwojenia wtórnego (a więc i transformatora): Pp = 1.23* Pd (dla protego prostownika mostkowego). Pp moc poobierana z prostownika. Mam nadzieje że nie potrzebne Ci jest skąd się bierze 1.21 :)

Skomentuj

Dzięki chłopaki. :thumbup:

wezmę 100VA albo i ciut więcej ze względu na ten pomysł:
                            https://docs.google.com/open?id=0B-2...RhM2RkYzNmNzcy
                            muszę wpierw się dowiedzieć ile mA może pożreć taki dodatkowy układ oparty o LM'y(<10mA TAK?) oraz aktywna zwrotnica. Oparta o 3 podwójne opampy, jeden pobiera 5mA przy Vin=0 (czyli brak sygnału) Ale ile mogą one pobierać podczas pracy? :???: . Ktoś wie?
                            Czy są jakieś zastrzeżenia aby czerpać Vin dla stabilizatorów z Vout dla końcówki mocy tak jak wyżej? Zapewniając mały zapas natężenia chyba nie muszę martwić się spadkiem napięcia i "niewydajnością".

Skomentuj

Póki co w dzień niepodległości ciąłem i wierciłem, a to efekty:

Po pomiarach i odsłuchach wybrałem 12,5L netto (bez liczenia głośnika i wytłumienia) z wytłumioną tylną ścianką oraz bokami.

Gdyby nie to że zapomniałem, że w sobotę pewna stolarnia jest zamknięta front byłby juz gotowe:
                              Last edited by raven1985; 26.11.2011, 13:37.

Skomentuj

zmieści Ci się z tyłu ten lm?
                                Last edited by raven1985; 26.11.2011, 13:37.

Skomentuj

no zobaczymy, może ktoś podpowie.
                                  A co do LMa to zaprojektowałem małą płytkę 4,5 x 5 cm i powinno się udać, ponieważ z tył zostawiłem 5cm wolnej przestrzeni. A jak sie nie uda to położę płytkę na radiatorze i wtedy tylko kondensatory (1cm) będą wystawać. Póki co idzie dobrze, ale czasu mam nie wiele bo do końca listopada :)

Skomentuj

Zasilacz do moich monitorów

końcówka mocy:

Została jeszcze aktywna zwrotnica i może jakieś zabezpieczenia.

---------- Post dodany o 23:46 ---------- Poprzedni post o 23:43 ----------

Zasilacz ma 2x 6800 uF na gałąź zasilania dla 30W 8ohm RMS.
                                    Samą końcówkę mocy muszę jeszcze chyba poprawić, grubsze ścieżki oraz nie mam kondensatora przy mute, do powolnego załączania końcówki.

Skomentuj

Zasilacz do moich monitorów
                                      Nie zostawia się wylewek nie podłączonych do niczego.
                                      Last edited by raven1985; 26.11.2011, 13:38.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        Nie zostawia się wylewek nie podłączonych do niczego.
                                        to nie znam minusów. Możesz podać raven ? Plusy - Zaoszczędziłem na czasie trawienia i ilości chemii, B327.
                                        Last edited by raven1985; 26.11.2011, 13:38.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X