Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt inżynierski, El_gineer.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

El_liero, ucz sie, ucz :) Ja tymczasem powiem (co dla niektorych moze wydac sie oczywiste, ale niedawo dopiero o tym czytalem), ze system aktywny ma taka przewage, ze gdy wzmacniacz obslugujacy modul niskotnowy clippuje, to nie obija sie to na przetwarzaniu wysokich tonow. I to wlasnie dlatego w przypadku 3 way ludize pisza, ze najwieksze efekty daje podzial miedzy wooferem, a reszta pasma. Ja mimo wszystko zdecydowalem sie na w pelni aktywne 3 way, chyba dlatego, ze dobieranie czestotliwosic podzialu jest w tym wypadku bardzo latwe (i mozna tanio i silnie filtrowac).

I znow Ci robie lekki offtop, dobrze ze tu an forum autorzy tematow nie maja mozliwosic banowania piszacych :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
      Wprowadź swoje fronty tutaj i będziesz wszystko wiedział:
      http://www.tolvan.com/edge/
      Po przejrzeniu programu Edge stwierdzam, że on mi nie pomoże, ja mam ścięte pod kątem boki przedniego panelu, ze względów estetycznych oraz ze względu BS (w 30%-tach miałem to na uwadze :) 70% estetyka hehe )

No i po symulacji nie zaobserwowałem efektów prezentowanych przez program, w ch-ce ściągniętej przez SpeakerWorkshop. Jak ktoś jest ciekaw to wymiary mojego frontu:
      20x30 [cm], gdzie "równia bez ścięć" ma 11x30 [cm].
      W ch-ce wysokotonówki widzę tylko dwie górki na 2,4k i 3,5kHz, które nie pokrywają się z symulacją w Edge. Więc nie będę kombinował, bo sami wiecie (kto projektował pasywne zwroty), że im mniej elementów tym lepiej, wystarczy, dobrze zestroić, może dodać pułapkę jedną i tyle. Kombinowanie i zmienianie samej ch-tyki przetwarzania głośnika kończy się kupą a nie dźwiękiem. To moje zdanie :)
      Także reasumując, nie widzę powodów to zajmowania się BS w moim przypadku . Kto uważa inaczej niech zaargumentuje. Każde zdanie biorę pod uwagę hehe.

Zamieszczone przez boss999 Zobacz posta
      pewnie jutro gdzieś się spotkamy na egzaminie, studiujesz na W4 na PWr?
      no przecież to oczywiste hehehe, nie ma Specjalizacji Akustyka na innych wydziałach. hehe

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
      dobrze ze tu an forum autorzy tematow nie maja mozliwosic banowania piszacych
      a co obawiasz się mnie ?

---------- Post dodany o 11:51 ---------- Poprzedni post o 11:48 ----------

W ogóle tak na uboczu, dzisiaj po rozmowie z promotorem odkryłem, albo obaj odkryliśmy , że mój temat dotyczny mono Czyli nie musiałem budować drugiego zestawu głośnikowego HAAHAHA. No ale i tak bym przecież takiej kichy jak mono nie zbudował (bo na co to komu)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
        W ch-ce wysokotonówki widzę tylko dwie górki na 2,4k i 3,5kHz, które nie pokrywają się z symulacją w Edge.
        Kurcze już przestań z tymi górkami gdzieś wysoko :)

Cały czas rozmawiamy o tym, co się dzieje w niskich rejestrach (<1kHz), a Ty źeś się uczepił tej "średnicy"...

Kompensacja BS filtrem typu "shelf" dotyczy niskich tonów, i tam jak najbardziej Edge Ci pomoże, nie ma większego znaczenia, czy masz ścięcia, liczy się szerokość frontu. Spadek BS będzie i tak 6dB na dole.

Skomentuj

wystarczy, dobrze zestroić, może dodać pułapkę jedną i tyle. Kombinowanie i zmienianie samej ch-tyki przetwarzania głośnika kończy się kupą a nie dźwiękiem. To moje zdanie
          Moje także :)

http://diyaudio.pl/showthread.php/17...rojekt-mbar%29 - tu była poruszana kwestia kompensacji baffle step, nie wiem czy teraz czy już po obronie, ale przyłóż się do tego, efekty poprawnie zrobionej kompensacji sa wyraznie odczuwalne (duza zmiana na plus). I tak jak pisal mbar charka podnosci sie juz od kilkuset hz, wiec od tego zakresu juz musisz kompensowac. Filtr jest bardzo rposty, regulacja takze, gorzej z mierzeniem, bo u mnie w pokoju holimpulse lapal brakmowanie powyzej tego zakresu, ale z tym mzoan sobie poradzic (pomiary w innym pomieszczeniu, albo z mniejszej odleglosci).

a co obawiasz się mnie ?
          Nie zawsze piszę stricte na temat w tym wątku

Skomentuj

to chodzi o niskośredniotonowca? Ja cały czas myślałem o wysokotonowym... No to rozwińmy ten temat. Ja mam pytania:
            1. z czym mam walczyć?
            2. czy ten efekt już widać na zaprezentowanych pomiarach?
            3. do czego dążyć mam?

Mam rozbudowany kalkulator w exelu do Shelving Lowpass filter, gdzie mam wpisać Wzmocnienie niskich częstotliwości, oraz f1, nie wiem o jaką częstotliwość chodzi... Reszta sama się wylicza.

Skomentuj

Edge Ci wyliczy wartości dla filtru "line level" musisz go tyko wsadzić za buforem wejściowym a przed filtrami GP i DP. Kompensacja BS dotyczy całego pasma, choć anty-filtr BS działa tylko w określonym zakresie.
              Do tego wystarczy 1 potencjometr, 1 rezystor i 1 kondensator na kanał. Ewentualnie zamiast potencjometru można użyć po prostu rezystora.
              Popatrz tu:

RV1, R23 i C22 to kompensacja dla kolumny o szerokości 18 cm i dwóch GDN-ach "13".

Skomentuj

Tak ścięte fronty są bardzo korzystne bo rozbijają efekty dyfrakcji oraz BS na szersze pasmo przez co ich siła jest zdecydowanie mniejsza.

Nie mniej efekt BS występuje zawsze ale ciężko go czasem zauważyć bo zależy w dużej mierze również od ch-ki głośnika. Jeżeli naturalnie głośnik ma spadek ch-ki (mierzony w odgrodzie) bo będzie on w pewnym stopniu kompensował efekt BS. Tak jest w przypadku np Monacora 165kep.

Jeżeli chcesz złapać BS to spróbuj wykonać pomiar FarField a następnie wygładź go 0.5-1 oktawą i powinieneś zobaczyć wzrost efektywności mniej więcej właśnie tam gdzie program Edge go wyliczy

Skomentuj

przeskakujemy z tematu - ja powiem tak, filtr DP działa dobrze, filtr GP nie działa, wręcz dziwnie się zachowuje. Najlepsze jest to, że mam jeszcze 6 godzin na zmontowanie wszystkiego...

Czerwone jak powinno wyglądać, czarne co zmierzyłem. Nie mam pojęcia jakim cudem tak wygląda i utrzymuje ch-ke na stałym poziomie. Co lepsze sprawdzałem elementy bierne prze chwilą miernikiem oraz połączenia ścieżek. Także...

---------- Post dodany o 20:34 ---------- Poprzedni post o 20:29 ----------

zaobserwowałem też coś w rodzaju pętli masy w systemie (choć nie wykorzystuje bolców uziemienia). Sygnał z kompa na monitory = charczenie przy większej głośności, sygnał z mp3 niskie f. sa w porządku. Pomiar Daytona w porządku, pomiar Seasa, jak widać.
                  Napiep***, że hej...

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                    Jeżeli naturalnie głośnik ma spadek ch-ki (mierzony w odgrodzie) bo będzie on w pewnym stopniu kompensował efekt BS. Tak jest w przypadku np Monacora 165kep.
                    Hehe, no i STXowy GDN 14 SK :)
                    Nie mam pojęcia jakim cudem tak wygląda i utrzymuje ch-ke na stałym poziomie. Co lepsze sprawdzałem elementy bierne prze chwilą miernikiem oraz połączenia ścieżek. Także...
                    Daj zdjęcie zmontowanej płytki po obu stronach.

Sygnał z kompa na monitory = charczenie przy większej głośności, sygnał z mp3 niskie f. sa w porządku.
                    Miałem tak samo, u mnie pomogło NIErozdielanie mas na płytce końcówki. Zastąp rezystor zworą na chwilę i sprawdź.

Skomentuj

nie mam rozdzielonych mas. Wszędzie jest jedna i ta sama masa, punkt główny w zasilaczu i z niego doprowadzam masę do poszczególnych podzespołów.

http://hotfile.com/dl/137039280/b0bf...older.rar.html - płytka. Zmontowana jest taka sama. Nie ma zwarć, sprawdzone miernikiem.

---------- Post dodany o 21:18 ---------- Poprzedni post o 21:15 ----------

albo, płytka działa, tylko system cały jest źle podłączony komp + zasilanie + JIG + końcówka itp... nie wiem, powoli zaczynam się pocić ze strachu :)

---------- Post dodany o 21:29 ---------- Poprzedni post o 21:18 ----------

Ale samo zachowanei filtru, jakim cudem utrzymuje ch-ke głośnika na takim samym poziomie... nawet jej nierówności nie widać.

---------- Post dodany o 21:35 ---------- Poprzedni post o 21:29 ----------

przyszedł mi pomysł do zweryfikowania :)

---------- Post dodany o 22:13 ---------- Poprzedni post o 21:35 ----------

podłączyłem się pod pierwszy 12dB filtr i ch-ka wygląda całkiem dobrze, ale za drugim jest kicha nie wiem czemu.

czarny - 12dB
                      czerwony 24dB
                      niebieski onaxis. Są poszarpane ponieważ zmniejszyłem sample, bo jak mi utrzymuje sygnał na stałym poziomie do 1Hz to upalę wysokotonówkę.

No i to by było na tyle... pokaże promotorowi co zrobiłem a co nie działa i zobaczymy.

---------- Post dodany o 22:43 ---------- Poprzedni post o 22:13 ----------

zabije sie, albo nie najpierw zabije TexasInstrument a potem sie...

pewnie nawet nie trzeba wyjaśniać przez co kur** miałem tyle problemów.
                      Idę odpocząć najpierw...

---------- Post dodany o 00:58 ---------- Poprzedni post o 22:43 ----------

po godzinie przerwy, wróciłem spokojniejszy do roboty.
                      Sprzęt gra, wcześniejsze brumy przy większej amplitudzie sygnału znikły, wszystko po wymianie nowego opampa na nowy...

Zestaw działa ale gra trochę kiepsko. Regulacja podziału, pułapka dla Daytona (jendak rezonans widać w paśmie) oraz BS jeszcze czeka. Ja to zrobię na spokojnie, bo na łeb na szyję to nic dobrego się nie zrobi.
                      Dzięki wszystkim za pomoc szczególnie yoshi mbar raven tomq :) Oczywiście temat trwa, tyle że teraz muszę napisać pracę oraz jeszcze jeden egzamin przede mną.
                      Last edited by El_liero; 09.12.2011, 00:19.

Skomentuj

Praca inzynierska obroniona?

Skomentuj

Przez ostatnie dni pisałem pracę inżynierską a w wolnym czasie wprowadziłem drobne poprawki w zwrotnicy. Za parę dni zabiorę się za poważniejsze zmiany i trawienie nowych płytek.
                          Obrona za 2 miesiące prawie.

Skomentuj

Wróciłem do roboty, zmieniłem trochę układ, dodałem opóźnienie oraz badam zachowanie BS. Ze schematu mbara zasymulowałem moduł odpowiedzialny za jego regulację.

Uploaded with ImageShack.us
                            Amplituda w dB.
                            czerwony to sygnał wejściowy, niebieski to sygnał po kompensacji BS. Faza jest taka gdyż sygnał wejściowy jest podawany z wyjścia modułów opóźnienia fazy.
                            Niebieski - od pewnej częstotliwości zaczyna opadać do ustalonej wartości i sie stabilizuje. Tak ma działać kompensacja BS?

Skomentuj

Dokładnie tak.
                              Pokaż jeszcze, co Ci wychodzi w Edge ("zrobienie" w nim frontu kolumny i symulacja to 5 minut roboty, jeśli znasz wymiary obudowy, położenie głośnika i średnicę membrany, a nie całego głośnika). Wysokotonówki w Edge się nie wstawia :)

Skomentuj

El_liero W jakim programie robiles symulacje? U Ciebie kompensacja BS jest wycelowana na ok 200 hz - to polowa tego zafalowania.
                                Wysokotonówki w Edge się nie wstawia
                                Dlaczego?

Skomentuj

Bo nie ma ona znaczenia, poza tym każdy głośnik wstawiony do Edge gra od 20 Hz. Więc wysokotonówka powodowałaby przekłamanie w symulacji.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                                    El_liero W jakim programie robiles symulacje?
                                    MultiSim

Co oznaczają w programie Edge parametry:
                                    Edge sources, oraz speaker source density, albo co powinienem tam wstawić?

Skomentuj

Liczba pozornych źródeł. Im więcej, tym symulacja dokładniejsza.

Skomentuj

Czy ktoś może wpisać parametry bo mi się zawiesił Program i teraz nawet po ściągnięciu nowego exe nie odpala...
                                        front 110x350mm
                                        membrana nisko-średniotonowego 75mm
                                        środek membrany 55x115mm

Skomentuj

Czy ktoś może wpisać parametry bo mi się zawiesił Program i teraz nawet po ściągnięciu nowego exe nie odpala...
                                          Przesadziłeś z ilością źródeł i program się nie wiesza...tylko liczy. Jak ściągasz nową wersję...to i tak dane z ostatniej symulacji są zapisane w rejestrze. Musisz poszperać tam i wykasować zbyt duże wartości. To nic trudnego...
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X