Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt inżynierski, El_gineer.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

hehehe mbar myślę, że warto pisać wszystko co się myśli/wie w celu nakierowania na właściwą drogę

Kondzioły 1u są na wejściu, oczywiście :)

Jeszcze zastanawia mnie czy nie zmienić kolejności, aby sekcja podbicia "gain level" dla wysokotonowego była na końcu łańcucha czyli za korektorem fazy. Bo teraz jest na odwrót.

PS. jak widzicie zrezygnowałem z metody regulacji "gain level" dla wysokotonowego za pomocą sprzężenia zwrotnego w końcówce. Z tego względu, że obie są już w najpłytszym (tak to się określa ? :) ) sprzężeniu zwrotnym ( A=40V/V). A producent podaje 50V/V max.
    Last edited by El_liero; 05.12.2011, 12:36.

Skomentuj

Nieeeee, 40x to za dużo, ja w swoich kolumnach użyłem wzmocnienia bodajże 15x (rezystory 15k / 1k). Ustaw sobie wzmocnienie w zakresie 12x - 15x.
      Przy 40 V/V jak podasz na wejście sygnał o amplitudzie 1V, to na wyjściu dostaniesz 40V, przy niższym wzmocnieniu będziesz miał mniej szumów przy słuchaniu z "normalną" głośnością i po cichu. Przy dużym wzmocnieniu końcówki zwrotnica siłą rzeczy będzie pracować na miliwoltach, i będziesz miał szumy.
      Minimum stabilności to 10x.

For the LM4780 the gain
      should be set no lower than 10V/V and no higher than 50V/
      V. Gain settings below 10V/V may experience instability and
      using the LM4780 for gains higher than 50V/V will see an increase
      in noise and THD.

Skomentuj

hmmm, celna uwaga mbar . Problem natomiast w tym, że typowa mp3 nie wysteruje tej końcówki mocy, ma za słabą czułość wejściową.
        To może zrobię tak, że w schemacie a buforem wejściowym, dodam opampa ze sprzężeniem zwrotnym i wzmocnię sygnał 3 krotnie. Co myślicie? Wtedy mogę zmniejszyć dzielnik w pętli zwrotnej końcówki.

A teraz coś z serii SpeakerWorkshop, . Siedziałem nad tym 4 godziny, w sumie szybko:

jaskrawe kolory ostatniego obrazu to przebiegi amplitudy oraz fazy Daytona, szare Seasa. Czerwony kolor to złączony pomiar OnAxis z Nearfield dla Daytona RS125.
        Żadne wykresy nie były wygładzane.

---------- Post dodany o 23:31 ---------- Poprzedni post o 22:27 ----------

Poprawiony schemat zwrotnicy, czy ktoś może ją zweryfikować?
        http://hotfile.com/dl/136833843/3484...matic.pdf.html

---------- Post dodany o 01:42 ---------- Poprzedni post o 23:31 ----------

zmierzyłem fazy wysokotonowego:

Wnioskuję, że co 30mm głośnik przechodzi o 360 stopni w fazie. Jeżeli teraz przy łączeniu Daytona i Seasa będę miał jakąś różnicę faz, mogę obliczyć odległość wymaganą a co za tym idzie czas opóźnienia w mikrosekundach.
        Last edited by El_liero; 05.12.2011, 21:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
          To może zrobię tak, że w schemacie a buforem wejściowym, dodam opampa ze sprzężeniem zwrotnym i wzmocnię sygnał 3 krotnie. Co myślicie? Wtedy mogę zmniejszyć dzielnik w pętli zwrotnej końcówki.
          Właśnie tak to powinieneś zrobić w tej sytuacji. Zresztą to bufor wejściowy już może wzmacniać, po co mnożyć opampy :)

Skomentuj

El_liero, planujesz dac jakis kondensator zabzpieczajacy tweeter?

mbar
            , Ty chyba kiedys pisales, ze jak jest uklad zabezpieczajacy przed skladowa stala to nie trzeba go dawac? Jesli tak to wywale u siebie, zawsze mnie ciekawilo jakie zmiany w dzwieku wnosza kondensatory i czy warto sie tym tak ekscytowac jak ekipa z audiostereo. Bo teoretycznie jesli roznica miedyz zwyklym mkp a brakiem kondensatora bedize niewielka, to znacyz ze kondy wcale nie degrauja tak znacznie dzwieku, wiec po co placic kilkaset pln za jakies zlote mundorfy? Gorzej jak roznica bedzie znaczna :)

Wiem, ze ten kond zapezpiecza takze przed duzymi sygnalami zmiennymi (bo filtruje od okreslonej f), ale chyba to nie jets tak grozne jak ewentualna stala na wyjsciu (ktorej nie dospusci uklad zab)?

Skomentuj

jak sie spisuje glosniczek"?

Skomentuj

tomq nie. W torze sygnałowym jest już bierne zabezpieczenie przed stałą składową. A jak ma się spalić koncówka mocy to tylko dedykowany układ zabezpieczeń wchodzi w gre, np. ten od Irka.

A co do brzmienia kondensatorów to jest to prawda IMO. z tym, że człowiek o zdrowym rozsądku nie pakuje Bóg wie jaką kase w kondzioły, bo i tak tego nieusłyszy to bardziej kwestia psychiki. Wiesz, że siedzi drogi kondzioł w układzie, wiesz, że musi dobrze grać. Wiadomo też powszechnie, że im mniej elementów biernych w torze sygnału tym mniej zniekształcony/zmieniony sygnał wyjściowy.
                kubzik jeszcze nie znam jego walorów akustycznych, póki co szum nim nadaje podczas pomiarów Ale już czuję jego "słodki zapach". Gorzej jak on się tam zgra z Daytonem... :)

---------- Post dodany o 00:42 ---------- Poprzedni post o 00:31 ----------

Jaką częstotliwość ciecia proponujecie? 2,5k 2,8k 3k?

dodam jeszcze tylko, że wcześniej co pisałem o zmierzeniu fazy i odległości 30mm itp to jest błędny pomiar :)

---------- Post dodany o 01:31 ---------- Poprzedni post o 00:42 ----------

Znalazłem bardzo ciekawy artykuł o opóźnieniu. Jeżeli dobrze obliczyłem będę potrzebował 2 moduły połączone szeregowo a nie jeden jak mam do tej pory.
                http://hotfile.com/dl/136907907/691f...ilter.rar.html

Skomentuj

A pod kątem jak to wyglada?

3 khz to tak czy siak bedzie za wysoko (IMHO), bo charka midwoofera juz opada, a na 2 khz masz gorke. Ten dolek na 5 khz to tak u producenta tez jest na pomiarze?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta

Myślę, że nie więcej jak 3k. Z tego co widzę, to będziesz musiał lekko rozsunąć częstotliwości filtrów bo dyton ma lekką górkę akurat w tym miejscu, więc nieco wcześniejsza filtracja powinna ją zgasić.

Skomentuj

Pomiary się zgadzają w 95% z producenta, także jest dobrze :)

Udało mi się w końcu (po konsultacji z promotorem) poprawnie obliczyć/zmierzyć fazy głośników. Na podstawie powtarzalnych pomiarów obliczyłem opóźnienie wysokotonowego względem nisko-średnio o około 43us. Znając parametr Delay co do 0.05ms program podał mi o to takie wykresy:

zaznaczam, że wysokotonówka jest w przeciwfazie jak widać w około 2,4kHz są zgodne w fazie i jestem tego pomiaru pewny w 100%.

---------- Post dodany o 10:50 ---------- Poprzedni post o 10:50 ----------

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                      A pod kątem jak to wyglada?
                      tzn onAxis 30 i 60 stopni?

Skomentuj

Z wykresu do idealnej fazy być może wypadałoby lekko poporawić te opóźnienie ale i tak jest prawie idealnie. Widać, że w zakresie 2-10kHz masz miejsce na umiesczenie podziału częstotliwości a żeby nie było kłopotów z fazą musiałbyś to zrobić w mniej wiecej połowie zakresu.

Spróbuj moze użyć tych wbudowanych w SW symulatorów filtrów i oceń jak to będzie wygladac po filtracji aktywnej. Będzie też wiadomo jak będzie sie przedstawiał rezonans rs125 po filtracji.

Skomentuj

yoshi super, że wskazałeś mi funkcję "filter" w menu transform. Co do rezonansu RSa bym się nim nie martwił przy zboczu 24dB :)
                          Co jest na jakiej częstotliwości cięte napisałem w "paincie" :)

Z tych 6 wykresów najlepsza jest IMO Seas 3k, Dayton 2,5k. Ale szukam dalej.

---------- Post dodany o 11:53 ---------- Poprzedni post o 11:44 ----------

Jeszcze dwie opcje, ale nie wyglądają lepiej. Inne opcje w ogóle się nie nadawały. Muszę wybrać coś z tych albo jeszcze poregulować co 100Hz dla danego najlepszego z tych przypadku.

Skomentuj

W menu transform też masz inne funkcje, między innymi funkcje sumowania
                            Inny sposób to mozesz te przefiltrowane ch-ki podstawić do dwóch nowych głosników jako ich pomiary on axis, pomiar impedancji może być dowolny, nawet jakis spreparowany, umiescić je oba w projekcie zwrotnicy i daj obliczenie ch-ki wówczas ci je zsumuje. Pierwszy sposób wydaje się prostszy ale nie wiem czy ci nie skasuje jednego z wykresów bo czasem SW tak ma, że umieszcza wynik operacji na jednym w wykresów źródłowych zamiast stworzyć nowy plik.

Na moje oko najlepszy z tego co pokazałeś jest 2,5k dyton i 3k seas ale i tak chyba trzeba będzie mocniej rozsunąć żeby się górka nie zrobiła. Możesz też pobawić się typem filtru (spróbuj też może likwitza lub bessela).

Rezosnans na skraju sprawdzić mozna na drodze odsłuchowej. Ostatnio miałem taki przypadek, woofer seasa z niezłymi rezonansami na ok 4-5kHz, do układu 3 drożnego filtrowany na 200Hz fitlrem 12dB, czyli te rezonanse powinny być oddalone o lata świetlne .. taaa jasne, jak pusciłem pomiar to i tak w tym szumie wyraźnie "gwizdał". Dodałem do cewki fitlru konda i zrobiłem pułapkę na tę częstotliwość, gwizd zmniejszył się zdecydowanie. Co ciekawe pomiary niczego nie wykazywały

Skomentuj

Tak, rzeczywiscie, znalazłem sumowanie i też się zgadza, że nadpisuje oryginalny plik... heh
                              ja typuje na wstępnego bohatera 2,3k + 3k

szkoda tylko tych górek i dolin od Daytona, może filtr Notch zastosuję w zwrotnicy i powinno być git malina. Ale na razie byle, żeby zgrać wszystko, upiększanie na koniec. Tak każe zdrowy rozsądek uważam :)

Skomentuj

No wygląda to nieźle, nie idealnie ale nieźle. Takie połaczenie bedzie już ok. Nierównościami dytona się nie przejmuj i nie zajmuj bo tego niczym nie wyrównasz.

Pozostaje jednak jeden problem jaki mi sie nasunał. Kompensacja BS , gdzie chcesz ją umieścić? Bo w torze fitlracji dytona to problem z fazą może powrócić, przecież taki kompensator aby działał musi dygnąć trochę fazą. Chyba żeby umieścić kompensację globalnie dla całego pasma przed rozbiciem go na składową DP i GP.

Kolejny problem z kompensacją BS widzę taki, że model ch-ki kompensacji może nie pasować do ch-ki głośnika i kompensowanie takim układem może nie dać reultatów modelowych.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                  Chyba żeby umieścić kompensację globalnie dla całego pasma przed rozbiciem go na składową DP i GP.
                                  No bo tam jest właśnie jego miejsce.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                  Kolejny problem z kompensacją BS widzę taki, że model ch-ki kompensacji może nie pasować do ch-ki głośnika i kompensowanie takim układem może nie dać reultatów modelowych.

Ale i tak będzie lepiej, niż zupełnie bez kompensacji.

Skomentuj

mówiąc szczerze to nie mam zbyt dużej wiedzy o BS, wiem z grubsza, że chodzi o podbicie pasma przez odbitą energię od przedniego frontu. Ale jaki układ to realizuje i inne zapytania yoshi to krucho... Może jakąś lekturę podsuniesz/podsuniecie?
                                    Ale i sam mam pytanie, czy ta kompensacja jest aż tak wymagana? Co mi ona da? Bo jak się nie mylę to widzę dwie małe górki na ch-ce wysokotonowego w okolicy 3k spowodowane BS, tak?

Skomentuj

http://www.sound.westhost.com/bafflestep.htm

Wprowadź swoje fronty tutaj i będziesz wszystko wiedział:
                                      http://www.tolvan.com/edge/

Skomentuj

Nie na temat...
                                        przerwa jedną noc, jutro egzamin z angielskiego...

ale płytka zwrotnicy v0.1 już wytrawiona i elementy bierne zakupione :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Bardzo fajny temat na inż. na EAE nie mieliśmy opcji na takie fajne tematy, pewnie jutro gdzieś się spotkamy na egzaminie, studiujesz na W4 na PWr?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X