Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt inżynierski, El_gineer.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
    to nie znam minusów. Możesz podać raven ? Plusy - Zaoszczędziłem na czasie trawienia i ilości chemii, B327.
    A wystarczyło je podpiąć do czegoś i miałbyś szersze ścieżki o mniejszej rezystancji, zobacz tutaj: http://imageshack.us/photo/my-images/151/zasilaczj.jpg/
    trawienia też mało, ale miedź jest wykorzystana z sensem.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

to nie znam minusów. Możesz podać raven ? Plusy - Zaoszczędziłem na czasie trawienia i ilości chemii, B327.
      Tutaj to może nie jest problem tylko marnowanie miedzi. Ale ogólnie jest to błąd bo takie wyspy działają jak anteny.
      Last edited by raven1985; 26.11.2011, 13:39.

Skomentuj

antena? Da się to zaobserwować na oscyloskopie? bo z ciekawości zrobię porównanie zasilaczy, czy coś się dzieje negatywnego. Ekspertem nie jestem, ale spróbowałbym prawidłowo to zbadać.

PS: Dzisiaj mi przyszły toroidy :)
        Last edited by raven1985; 26.11.2011, 13:40.

Skomentuj

antena? Da się to zaobserwować na oscyloskopie?
          Prawdopodobnie będziesz wiedział szybciej kiedy nadchodzi połączenie bądź sms Tzn bardziej będzie zbierać to ,,tyr tyr" które słychać w głośnikach:thumbsup:

Skomentuj

Bardzo przydatne i ciekawe informacje padają tutaj, wykorzystam je do inżynierki. :)
            A w miedzy czasie zrobiłem takie o:

Końcówkę mocy też mam, ale musze poprawić PCB na wersję v2.0 :)

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
              Bardzo przydatne i ciekawe informacje padają tutaj, wykorzystam je do inżynierki.
              Dyskusję na temat diod, mostków itp. :) wydzieliłem do:
              http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...arto-nie-warto

Skomentuj

Nie na temat...
                Czy ktoś z was zauważył, że na środku siatki TBFC/G jest od wewnętrznej strony naklejona przezroczysta o małej średnicy folia ?

raven ale odchudziłeś mi temat... szty

Skomentuj

Czy ktoś z was zauważył, że na środku siatki TBFC/G jest od wewnętrznej strony naklejona przezroczysta o małej średnicy folia ?
                  Chyba w większosci a moze wszystkich metalowych seasach jest na nalepka. To taki filtr akustyczny wycinajacy szpilę rezonansu metalowej membrany na skraju pasma.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Wszyscy to zauważyli :) Angielska nazwa to "phase shield" http://www.chadhuard.com/2009/02/seas-h1212/

Skomentuj

Yoshi dzieki za wiedzę teoretyczną, mbar za praktyczną :)

Przechodzę do projektowania aktywnej zwrotnicy głośnikowej

Teraz zacznie się projektowanie hehe.
                      I tak... oczywiście są wątpliwości. Założyłem sobie projekt zwrotnicy 4-rzędu. Będzie się ona składać z:
                      Bufora wejściowego

filtru donlo/górnoprzepustowego 4-ego rzędu

Korekcji fazy/opóźnienia dla wysokotonowego przetwornika elektroakusycznego

I teraz podpowiedzcie mi czy dobrze rozumiem sprawę. Mianowicie istnieje coś takiego jak dobroć filtru oraz inne parametry elektryczne.
                      #1 Na co zwracać uwagę?
                      #2 Czy mogę sobie z góry założyć 4-rząd, czy dopiero po pomiarach, w trakcji pomiarów wychodzi którego rzędu filtr powinno sie zastosować?
                      #3 Czy możliwe jest, że dla 4-rzędu ni cholery nie połączę dobrze głośników i będę musiał zejść do niższego?
                      #4 Jakie parametry oprócz częstotliwości cięcia powinny mnie interesować?

---------- Post dodany o 22:36 ---------- Poprzedni post o 21:06 ----------

będę miał do dyspozycji taki sprzęcik, się właśnie dowiedziałem od znajomego
                      http://www.behringer.com/assets/CX3400_P0100_S_EN.pdf

Skomentuj

Ja powiem tak:
                        #1 na płytkę drukowaną dla zwrotnicy :) rób SMD.
                        #2 dla tych głośników możesz założyć 4 rząd. Ważne, żeby ich charakterystyki bez filtracji miały ładną, płaską "część wspólną".
                        #3 raczej nie będzie potrzeby filtracji niższym rzędem
                        #4 brakuje Ci jeszcze regulacji poziomu dla jednego z głośników, najlepiej wysokotonówki
                        #5 zrób od razu kompensację baffle step, brak tego w zwrotnicy aktywnej to wstyd :)
                        #6 korekcją fazy tak bardzo się nie przejmuj, możesz więcej nią zepsuć. Czy jest super potrzebna, wyjdzie na pomiarach po filtracji.

---------- Post dodany o 08:34 ---------- Poprzedni post o 06:20 ----------

PS. Jak tak sobie patrzę na charakterystykę od producenta tego Daytona, to podział bym zrobił wstępnie gdzieś 2,2 - 2,3 kHz (graniczna filtru dla niskiego) i po pomiarach może się okazać, że przy takim cięciu niskiego wysoki będziesz ciał gdzieś na 2,5 - 2,6 kHz.
                        Drugie rozwiązanie to taka sama częstotliwość podziału (np. 2,2 kHz) i wyrównanie środka pasma dodatkowym filtrem typu "notch".
                        Ten Dayton to ma jakieś nieziemskie góry i doliny ponad 1,2 kHz.

Skomentuj

Osobiście podszedłbym do tematu z innej strony.

- wykonaj pomiary w SW, będziesz wiedział na czym stoisz i czego potrzebujesz w układzie
                          - w programie masz moduł symulacji filtrów aktywnych, program wylicza ch-kę głośnika po filtracji takim filtrem (ustawiasz rząd, charakterystykę, częstotliwość)
                          Po wykonanej filtracji w programie, możesz zsumować ch-ki i będziesz mieć wypadkową, w ten sposób już wirtualnie dobierzesz sobie parametry filtrów - stromości, czesotliwość, charakterystykę.
                          - zrób filtry na jedną kolumnę,na pająka, płytka uniwersalna garść elementów itd nie musi to być jakieś super audiofilskie
                          - zmierz ch-ki itd, posklejaj to w calość, zrób konstrukcje na gotowo ale na zasadzie totalnej prowizorki "aby było", nie wazne jak wygląda, ważne jak działa, masz ustalić to co ci jest faktycznie potrzebne w tym układzie.
                          - po dopracowaniu prototypu zrób docelową konstrukcję, jak wspomniał mbar rób w SMD bo płytka wychodzi dużo mniejsza. Jak masz kłopoty z lutowaniem takich malutkich części to zrób w rozmairze 1206, na początek to bardzo dobry rozmiar dla amatora bo np. można bezstresowo przeciągać ścieżkę pod rezystorem a z 0805 już jest trudniej.

Skomentuj

niestety w SMD nie zrobię, gdyż:
                            nie mam doświadczenia
                            mam kupione/na stanie elementy przewlekane
                            oraz najważniejsza sprawa - brakuje mi czasu (został mi tydzień do oddania pracy, a ja jeszcze nic nie napisałem <lol>) także nie moge kombinować,a szkoda...
                            Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                            #4 brakuje Ci jeszcze regulacji poziomu dla jednego z głośników, najlepiej wysokotonówki
                            to rozwiążę za pomocą regulacji pętli zwrotnej w końcówce mocy. Jak się nie mylę jeżeli wysokotonówka gra względnie o 3dB głośniej to wystarczy podwoić wzmocnienie napięciowe dla niskotonowego w końcówce mocy.

#5 zrób od razu kompensację baffle step, brak tego w zwrotnicy aktywnej to wstyd
                            przedni front jest wąski i ścięty pod kątem, wielkiego wpływu nie powinien mieć na baffle step. W założeniach projektowych miałem to uwzględnione, ale czas czas...

wyrównanie środka pasma dodatkowym filtrem typu "notch".
                            no własnie co to za ustrojstwo, widziałem takie hasło ale co to jest i jak działa?

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                            - wykonaj pomiary w SW, będziesz wiedział na czym stoisz i czego potrzebujesz w układzie
                            W tym celu udam sie do komory :)

- w programie masz moduł symulacji filtrów aktywnych
                            aktywnych? no proszę nie wiedziałem, (pewnie dlatego, że nigdy wcześniej sie nie potrzebowało :) ) zaraz odpalam i sprawdzam.
                            Aktualnie trawią się PCB power amp's v2, oraz sklepałem budy rezonansowe. Zostało fornirowanie, wykończeniówka oraz filtr.

---------- Post dodany o 20:53 ---------- Poprzedni post o 20:48 ----------

no własnie otworzyłem SW i nie widzę symulacji filtrów aktywnych. Yoshi czy to jakąś instalkę muszę pobrać?

Skomentuj

no własnie otworzyłem SW i nie widzę symulacji filtrów aktywnych. Yoshi czy to jakąś instalkę muszę pobrać?
                              No bo źle patrzysz :P . Otwórz sobie jakiś pomiar a następnie z menu Transform wybierasz opcję Filter. Wpisujesz parametry i po kliknięciu OK program przelicza ch-kę tak jakby została poddana takiej filtracji.

---------- Post dodany o 21:11 ---------- Poprzedni post o 21:09 ----------

A w ogóle tydzień do końca a ty w lesie jesteś, stary trochę za dużo tego browaru wypiłeś. Trzeba było przystopować z miesiąc wcześniej i zacząć coś robić

Skomentuj

to rozwiążę za pomocą regulacji pętli zwrotnej w końcówce mocy.
                                Nie rób tak. Owszem, to zadziała, ale później końcówka mocy będzie upierdliwa w serwisowaniu. Będziesz pamiętał czemu oba kanały mają różne wzmocnienie? A co, jak pomylisz górę z dołem? Bez sensu, oba kanały końcówki w jednym monitorze ustaw na takie samo wzmocnienie napięciowe. Polecam możliwie najniższe.

przedni front jest wąski i ścięty pod kątem, wielkiego wpływu nie powinien mieć na baffle step.
                                Wielkość wpływu (w sensie "decybeli") jest taka sama niezależnie od szerokości ścianki, różna tylko będzie częstotliwość, od której ten efekt będzie słyszalny. Przy wąskiej ściance spadek "głośności" będzie sięgał wysoko, nawet 1 kHz (nie pamiętam, jakie masz wymiary frontu, więc strzelam).
                                Ścięcia ograniczają tylko ilość pozornych źródeł dźwięku ("górkę" na charakterystyce), ale ta górka jest jeszcze wyżej (u mnie jest w okolicach 2 kHz). Jest to inny efekt, niż spadek "głośności" w miarę przesuwania się w stronę niskich rejestrów.

"Notch filter" to najprościej możesz sobie wyobrazić jako pojedynczy suwak w korektorze graficznym :)

Skomentuj

Polecam możliwie najniższe.
                                  Radzę uważać bo niższe wzmocnienie to więcej nfb a wzmacniacze mocy nie są przeważnie kompensowane do pracy z niskimi wzmocnieniami i mogą się z nimi wzbudzać.

#6 korekcją fazy tak bardzo się nie przejmuj, możesz więcej nią zepsuć. Czy jest super potrzebna, wyjdzie na pomiarach po filtracji.
                                  Różnic czasowych nie da się skompensować amplitudą.

brakuje mi czasu (został mi tydzień do oddania pracy, a ja jeszcze nic nie napisałem )
                                  Wygląda mi to na "miśjon ymposybyl" Potrzebny będzie Ethan Hunt

Trzeba było przystopować z miesiąc wcześniej i zacząć coś robić
                                  Nie zawsze się da :)

Skomentuj

kur... końcówka mocy mi nie działa i nie widzę błędu.
                                    http://www.national.com/ds/LM/LM4780.pdf
                                    Mam niewykorzystane piny Non Connected, a na zaproponowanym PCB przez producenta są podłączone jedne do masy inne do zasilania, rozumiem, że mam się tym nie przejmować? Jedyna różnica w budowie to, że mam wspólną masę zasilania i sygnału. A National I. rozdzielił je rezystorem 2,7.
                                    Po podłączeniu układu na rezystorze od Mute mam spadek napięcia 25V niezależnie od wartości rezystancji, na 100k jak i na 1 ohm co jest bardzo ciekawym zjawiskiem.

Skomentuj

25V niezależnie od wartości rezystancji, na 100k jak i na 1 ohm
                                      Na 1 ohm też? A łyżka na to niemożliwe!
                                      Jakbyś miał na nim 25 V spadku, to w okamgnieniu by odparował.

W jakim programie robiłeś pcb? Wprowadziłeś do niego schemat końcówki jako weryfikację poprawności ścieżek?

Skomentuj

Pisz podanie o przesuniecie terminu oddania projektu, niedzialająca końcówka mocy to pewnie początek problemów, porwałeś się trochę z motyką na słońce, trzeba być realistą - w tydzień nie zdążysz tego dopiąć i napisać pracy.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaromas Zobacz posta
                                          Pisz podanie o przesuniecie terminu oddania projektu
                                          Dokladnie tak. Ja swoją magisterkę (falownik 3 fazowy sterowany procesorem DSP pod kątem zastosowania tego jako filtr SSSC) robiłem w super ekstra expresowym tempie a i tak zeszło mi ponad miesiąc. Nim napisałem (dość proste) programy, nim zlutowałem i uruchomiłem sprzęt (na szczęscie moduł mocy falownika miałem fabryczny), wykonałem badania, ściągnąłem pomiary, to zeszlo na to parę tyg. Sam opis czesci teoretycznej zajął mi 4 dni od rana do wieczora, później trzeba było opisać część praktyczą ale to już trochę szybiej poszło.
                                          A przeciez musi to promotor przeczytać, musisz uwzględnić jego uwagi, wnieść porpawki. U mnie minęło 2 lub 3 dni nim się odezwał. Trzeba i na to mieć czas.

Przesuń sobie termin i zamiast z prowizorką przyjdziesz na obronę z hi-endem (na miarę możliwości przeciętnego studenta). Koledze raz pomogłem przy inżynierce, zaprojektowałem mu płytki i wykonałem układ to na uczelni z podziwu nie mogli wyjść, że tak można to ręcznie zrobić, gdzie dla mnie takie wykonanie elektroniki to norma .

Lepiej się spóźnić i wrócić z czymś przy czym profesorowie sie pochylą, pokiwaja głową z uznaniem i pomyślą "faktycznie miał prawo się spóźnić". A jak wyskoczysz zjakimś qwazimodo byle jak poskładanym na płytkach uniwersalncyh to .. wiadomo o co chodzi.

ps. mam nadzieję, że w bibliografii umieścisz adres naszej strony :rolleyes:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X