Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt inżynierski, El_gineer.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Albo cierpliwie poczekać :rolleyes:

Skomentuj

mbar więcej niż 2 minuty nie będę czekał :)
      luszti genialnie, juz obleciałem rejestr i program działa na nowo.

3dB ~ 380Hz.

I teraz obliczyłem wsio, i wstawić to zaraz za buforem wejsciowym a przed filtrami GP i DP ?
      Last edited by El_liero; 21.12.2011, 17:24.

Skomentuj

Przecież Edge Ci poda optymalne rozwiązanie. Wartość kondensatora możesz przyjąć np. 220 nF i jeden (pierwszy) z rezystorów możesz zastąpić odpowiednim potencjometrem precyzyjnym.

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
          lusztki
          Normalnie chyba się obrażę :razz: FOCH! :razz: :lol:
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

I teraz obliczyłem wsio, i wstawić to zaraz za buforem wejsciowym a przed filtrami GP i DP ?
            Tak, tylko dobierz mniejsze rezystancje. Najlepiej okolice 2 k. Tak musisz manipulować R1, aby wartość C wyszła Ci z szeregu, może być i 470 nF.

Skomentuj

Symulacja kompensacji. C=280n, R=1k, POT=1k (połączenie szeregowe, równolegle do sygnału, czyli jak u mbara)
              Dla 2k mam C= 140n, 500 C=560n

Czy mam rozumieć, że jak na razie obniżyłem efektywność mojego zestawu na rzecz basu? Bo tak wyglądają charakterystyki.

Skomentuj

że jak na razie obniżyłem efektywność mojego zestawu na rzecz basu?
                Poniekąd. W przypadku zestawu aktywnego pojęcie "efektywności" nie ma takiego znaczenia, jak w przypadku kolumn pasywnych.
                Ale w ogólnym ujęciu to tak, pasmo średnio-wysokotonowe jest stłumione w stosunku to pasma "niskiego", na podobnej zasadzie, jak regulacja barwy dźwięku. Tylko, że charakterystyka tej "regulacji" jest odwrotna do BS dla korygowanej kolumny. Czy podkręcając "basy" na klasycznym wzmacniaczu też zmieniasz efektywność kolumn (pasywnych)?
                Efektywność zaś samych głośników pozostaje niezmieniona.

Skomentuj

Reducing the degree of diffraction loss compensation MAY reduce the coloration from the room effects as these effects largely tend to "boost the bass" but such an adjustment is imprecise at best.
                  z http://trueaudio.com/st_diff1.htm
                  Dorobię układ kompensacji BS w zwrotnicy, a jak się nie spodoba to zawsze można go wyregulować na 0 :)

A co myślicie o "innowacyjnym" pomyśle, aby zrezygnować z aktywnej regulacji wysokotonowca i wstawić zwykły dzielnik napięcia na 2 rezystorach w celu obniżenia o 5dB czyli 0.56 amplitudy sygnału. Nigdzie nie widziałem stosowania tego rozwiązania, a przecież mam mniej szumów oraz zniekształceń. Jak to jest, mylę się?
                  Na wzór tego: http://www.linkwitzlab.com/images/protos/gainadj3.gif

Skomentuj

zwykły dzielnik napięcia na 2 rezystorach w celu obniżenia o 5dB czyli 0.56 amplitudy sygnału
                    Musisz mieć jakąś regulację.
                    Ja w nowej zwrotnicy robię tak, na wejściu wzmacniam 3x, na wyjściu muszę sygnał stłumić 3x + regulacja:

a przecież mam mniej szumów oraz zniekształceń
                    Nie przesadzałbym, gwarantuję, że nie usłyszysz ich :)

Skomentuj

Nie na temat...
                      Przerwa świateczna

Wesołych Świąt Koledzy!

Skomentuj

I co tam słychać w temacie?

Skomentuj

hehe, po sylwestrze i dłuższym odpoczynku prawie cały czas byłem pochłonięty nauką.
                          18.01.2012.
                          W ten dzień miałem egzamin dyplomowy. Się pochwalę, że zdałem Aktualnie jestem szczęśliwy, świętuję awans społecznościowy, a po pijaku się nie pracuje.
                          A co do "prawie" to wytrawiłem płytkę v.02 oraz obkleiłem kolumny fornirem. Pokaże foty może w końcu jakie:cool:

---------- Post dodany o 15:15 ---------- Poprzedni post o 04:25 ----------

Taki design se wybrałem:

Skomentuj

Osobiscie bym to zabejcował. Nie straciłyby nic ze swojej urody i ciekawego wygladu słojów, a nabrałyby "powagi".

Dostroiłeś je już w pełni? Grają zgodnei z oczekiwaniami?

Skomentuj

Kurde, ale wielkie te paki :) a powiadaja, ze to linie transmisyjne maja duze obudowy :P
                              Tak czy owak wyszlo calkiem niezle, moze tylko te dwie, male dziurki BR niezbyt mi sie widza. Ladniej wyglada jeden wiekszy.

Skomentuj

Bardzo wielkie. Głośniki giną na przedniej ściance. Czy to kolejny projekt w stylu - "litraż podłgowca w monitorze"?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                                  Osobiscie bym to zabejcował.
                                  Coś tam jeszcze dodam, bejca, albo i bez heehe, na razie wróciłem z gór z Czech
                                  Dostroiłeś je już w pełni? Grają zgodnei z oczekiwaniami?
                                  dostrojony tylko BR, zwrotnica jest jeszcze niedopracowana. Bas jak na takie małe gówno jest spory. Nie jest to szybki przetwornik mogę dodać.
                                  Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Kurde, ale wielkie te paki
                                  A to ze względu dodatkowych litrów na komorę z elektroniką.
                                  Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                  Bardzo wielkie.Czy to kolejny projekt w stylu - "litraż podłgowca w monitorze"?
                                  no co wy, są wielkie? Przez aprę godzin szukałem odpowiednich wymiarów aby zachować litraż. Są to według mnie najlepsze wymiary. Bo tak to to byłyby za głębokie, albo za wysokie, albo za grube. Jest pomiędzy. Na tego Daytona RS125 potrzebowałem 11L. Litraż obliczony i zasymulowany w programie. Pokazałem w tym temacie już. Jest też zmierzone pasmo na niskich częstotliwościach (SW - Nearfield). Praktycznie zgadza się z symulacją.
                                  Last edited by El_liero; 22.01.2012, 22:03.

Skomentuj

Po miesięcznej przerwie ogarnąłem trochę łeb od używek i czas do roboty.
                                    Zbudowałem zwrotnicę v0.2 z korekcją delay i o to co się okazało:

Zacznijmy od nr 3 - jest to zestawienie faz dla Seas'a 25 TBFC/G, gdzie:
                                    szary - faza z dołączoną korekcją "delay"
                                    czerwony - bez niej.
                                    Widać, że układ działa. Ale teraz zbadałem cały zestaw głośnikowy i co się okazało? Dupa blada...
                                    Na jpg'ach 1 i 2:
                                    czarny - wysokotonowy w fazie,
                                    czerwony - w przeciwfazie.
                                    I teraz nr 1 bez delay'a, nr 2 z delay'em. Widać, że po dodaniu opóźnienia przetworniki w ogóle się nie sumują... czyli zamiast opóźniać, muszę chyba "przyspieszyć" :) wypromieniowywanie fali przez Seasa. Albo opóźnić o 180stopni - x, gdzie x to stopnie(czas) jaki obliczyłem.
                                    Ogólnie nie uznam, że projekt gotowy puki nie zobaczę ogromnego dołka w punkcie cięcia, dla wysokotonowca o zmienionej polaryzacji.

---------- Post dodany o 21:38 ---------- Poprzedni post o 21:35 ----------

aha, poziomem natężenia się nie przejmować, bo raz jest z tłumikiem (-5dB) dla Seasa a raz nie.

Skomentuj

Zbudowałem moduł złożony z szeregowo połączonych "delay'ów". Każdy stopień opóźnia sygnał wysokotonowca o 22us.
                                      (efektywność przetworników są różne, nie ma tłumika dla Seasa TBFC/G).
                                      Pierwszy wykres SEAS w przeciwfazie z Daytonem.
                                      Drugi wykres SEAS w fazie z Daytonem.
                                      Widać jak można płynnie sterować fazą, działa jak elektroniczna regulacja podfrezowania :)

Na ich podstawię wnioskuję, że dla danej częstotliwości podziału, przetworniki grają w fazie dla opóźnienia sygnału wysokotonówki o 110us.
                                      Sumuje się o 6dB, oraz tłumi o 22dB.
                                      Dalsze opóźnianie zapętlało by kółko. Co sądzicie?
                                      (Zostało jeszcze kompensacja BF i wstawienie regulacji efektywności sesa)

---------- Post dodany o 18:22 ---------- Poprzedni post o 17:10 ----------

Może ktoś to jeszcze ogląda:
                                      wersja v0.3 zwrotki. Mam nadzieje, że ostateczna. Wytrawić, pomierzyć, pokazać.

Skomentuj

Dalsze opóźnianie zapętlało by kółko. Co sądzicie?
                                        (Zostało jeszcze kompensacja BF i wstawienie regulacji efektywności sesa)
                                        Moim zdaniem rewelacji nie ma. . Mnie udało się takie uzyskać 40 dB jednie rozsuwając czestotliwosci podziału i pochylając o kilka stopni kolumne, bez zadnych opozniaczy. Ale duze znaczenie am tu m.in kat pomairu i odległość. Mierzysz symulujac warunki w ktorych bedziesz odsluchiwal?

Pamiętaj, ze zawsze możesz "psuć" filtry, tzn odchodzić od ich "ksiązkowych wartosci". To także skopie faze, może w sposób który będzie dla Ciebie odpowiedni.

0uS na drugim obrazku schodzi ponizej charki czastkowej, tak byc nie moze.

Ale wyrównaj choc troche te charakterystyki moze sytuacja sie poprawi. A jesli nie, to przynajmniej bedize sie lepiej na wykresy patrzyło. A przecież nie zajmie Ci to dużo czasu.

wersja v0.3 zwrotki.
                                        A kondensatory filtrujace napiecia podawane na nozki opampow gdzie sie podzialy? Nawet 100nF nie ma.
                                        Last edited by tomq88; 01.03.2012, 19:47.

Skomentuj

tomq pomiary zawsze przy 0stopni@1metr. Co do tych 40dB, to kwestia sposobu pomiaru. Bo widzisz, u mnie w.w. wykresy są wygładzone 1/16 oktawy. Gdybym nie wygładzał to są troche poszarpane i "dołek" mam taki głęboki, że też 40dB mógłbym odczytać. Także zależy jak ty robisz pomiary, może mamy troche odmienne sposoby, a może ja mam jeszcze skopane coś :)
                                          Co do warunków odsłuchowych, to co masz na myśli? (tzn. jak ty byś robił pomiary pod takim względem).
                                          Co do "psucia" filtrów, to oczywiście że pamiętam, ale staram się książkowo. Jak zrobię v0.3 > pomierzę, to będą z pewnością poprawki w elementach biernych i wtedy zobaczymy co wyjdzie na lepsze :)
                                          Co do 0us nr 2 to jak najbardziej prawidłowy pomiar. Możemy rozwinąć ten temat jak masz argumenty :)
                                          (PS: co rozumiesz przez ch-ke cząstkową?)
                                          Ale wyrównaj choc troche te charakterystyki moze sytuacja sie poprawi. A jesli nie, to przynajmniej bedize sie lepiej na wykresy patrzyło. A przecież nie zajmie Ci to dużo czasu.
                                          Masz rację, dlatego j.w. - wygładziłem 1/6 oktawy.
                                          Co do kondziołów filtrujących to są w zasilaczu.

Dzięki tomq za zainteresowanie <diyaudio> :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X