Albo cierpliwie poczekać :rolleyes:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt inżynierski, El_gineer.
Collapse
X
-
Nie na temat...Zamieszczone przez El_liero Zobacz postalusztkiAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaI teraz obliczyłem wsio, i wstawić to zaraz za buforem wejsciowym a przed filtrami GP i DP ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaże jak na razie obniżyłem efektywność mojego zestawu na rzecz basu?
Ale w ogólnym ujęciu to tak, pasmo średnio-wysokotonowe jest stłumione w stosunku to pasma "niskiego", na podobnej zasadzie, jak regulacja barwy dźwięku. Tylko, że charakterystyka tej "regulacji" jest odwrotna do BS dla korygowanej kolumny. Czy podkręcając "basy" na klasycznym wzmacniaczu też zmieniasz efektywność kolumn (pasywnych)?
Efektywność zaś samych głośników pozostaje niezmieniona.
Skomentuj
-
Reducing the degree of diffraction loss compensation MAY reduce the coloration from the room effects as these effects largely tend to "boost the bass" but such an adjustment is imprecise at best.
Dorobię układ kompensacji BS w zwrotnicy, a jak się nie spodoba to zawsze można go wyregulować na 0 :)
A co myślicie o "innowacyjnym" pomyśle, aby zrezygnować z aktywnej regulacji wysokotonowca i wstawić zwykły dzielnik napięcia na 2 rezystorach w celu obniżenia o 5dB czyli 0.56 amplitudy sygnału. Nigdzie nie widziałem stosowania tego rozwiązania, a przecież mam mniej szumów oraz zniekształceń. Jak to jest, mylę się?
Na wzór tego: http://www.linkwitzlab.com/images/protos/gainadj3.gif
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postazwykły dzielnik napięcia na 2 rezystorach w celu obniżenia o 5dB czyli 0.56 amplitudy sygnału
Ja w nowej zwrotnicy robię tak, na wejściu wzmacniam 3x, na wyjściu muszę sygnał stłumić 3x + regulacja:
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaa przecież mam mniej szumów oraz zniekształceń
Skomentuj
-
hehe, po sylwestrze i dłuższym odpoczynku prawie cały czas byłem pochłonięty nauką.
18.01.2012.Aktualnie jestem szczęśliwy, świętuję awans społecznościowy, a po pijaku się nie pracuje.
A co do "prawie" to wytrawiłem płytkę v.02 oraz obkleiłem kolumny fornirem. Pokaże foty może w końcu jakie:cool:
---------- Post dodany o 15:15 ---------- Poprzedni post o 04:25 ----------
Taki design se wybrałem:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaOsobiscie bym to zabejcował.
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaDostroiłeś je już w pełni? Grają zgodnei z oczekiwaniami?
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaKurde, ale wielkie te paki
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaBardzo wielkie.Czy to kolejny projekt w stylu - "litraż podłgowca w monitorze"?Last edited by El_liero; 22.01.2012, 22:03.
Skomentuj
-
Po miesięcznej przerwie ogarnąłem trochę łeb od używek i czas do roboty.
Zbudowałem zwrotnicę v0.2 z korekcją delay i o to co się okazało:
Zacznijmy od nr 3 - jest to zestawienie faz dla Seas'a 25 TBFC/G, gdzie:
szary - faza z dołączoną korekcją "delay"
czerwony - bez niej.
Widać, że układ działa. Ale teraz zbadałem cały zestaw głośnikowy i co się okazało? Dupa blada...
Na jpg'ach 1 i 2:
czarny - wysokotonowy w fazie,
czerwony - w przeciwfazie.
I teraz nr 1 bez delay'a, nr 2 z delay'em. Widać, że po dodaniu opóźnienia przetworniki w ogóle się nie sumują... czyli zamiast opóźniać, muszę chyba "przyspieszyć" :) wypromieniowywanie fali przez Seasa. Albo opóźnić o 180stopni - x, gdzie x to stopnie(czas) jaki obliczyłem.
Ogólnie nie uznam, że projekt gotowy puki nie zobaczę ogromnego dołka w punkcie cięcia, dla wysokotonowca o zmienionej polaryzacji.
---------- Post dodany o 21:38 ---------- Poprzedni post o 21:35 ----------
aha, poziomem natężenia się nie przejmować, bo raz jest z tłumikiem (-5dB) dla Seasa a raz nie.
Skomentuj
-
Zbudowałem moduł złożony z szeregowo połączonych "delay'ów". Każdy stopień opóźnia sygnał wysokotonowca o 22us.
(efektywność przetworników są różne, nie ma tłumika dla Seasa TBFC/G).
Pierwszy wykres SEAS w przeciwfazie z Daytonem.
Drugi wykres SEAS w fazie z Daytonem.
Widać jak można płynnie sterować fazą, działa jak elektroniczna regulacja podfrezowania :)
Na ich podstawię wnioskuję, że dla danej częstotliwości podziału, przetworniki grają w fazie dla opóźnienia sygnału wysokotonówki o 110us.
Sumuje się o 6dB, oraz tłumi o 22dB.
Dalsze opóźnianie zapętlało by kółko. Co sądzicie?
(Zostało jeszcze kompensacja BF i wstawienie regulacji efektywności sesa)
---------- Post dodany o 18:22 ---------- Poprzedni post o 17:10 ----------
Może ktoś to jeszcze ogląda:
wersja v0.3 zwrotki. Mam nadzieje, że ostateczna. Wytrawić, pomierzyć, pokazać.
Skomentuj
-
Dalsze opóźnianie zapętlało by kółko. Co sądzicie?
(Zostało jeszcze kompensacja BF i wstawienie regulacji efektywności sesa)
Pamiętaj, ze zawsze możesz "psuć" filtry, tzn odchodzić od ich "ksiązkowych wartosci". To także skopie faze, może w sposób który będzie dla Ciebie odpowiedni.
0uS na drugim obrazku schodzi ponizej charki czastkowej, tak byc nie moze.
Ale wyrównaj choc troche te charakterystyki moze sytuacja sie poprawi. A jesli nie, to przynajmniej bedize sie lepiej na wykresy patrzyło. A przecież nie zajmie Ci to dużo czasu.
wersja v0.3 zwrotki.Last edited by tomq88; 01.03.2012, 19:47.
Skomentuj
-
tomq pomiary zawsze przy 0stopni@1metr. Co do tych 40dB, to kwestia sposobu pomiaru. Bo widzisz, u mnie w.w. wykresy są wygładzone 1/16 oktawy. Gdybym nie wygładzał to są troche poszarpane i "dołek" mam taki głęboki, że też 40dB mógłbym odczytać. Także zależy jak ty robisz pomiary, może mamy troche odmienne sposoby, a może ja mam jeszcze skopane coś :)
Co do warunków odsłuchowych, to co masz na myśli? (tzn. jak ty byś robił pomiary pod takim względem).
Co do "psucia" filtrów, to oczywiście że pamiętam, ale staram się książkowo. Jak zrobię v0.3 > pomierzę, to będą z pewnością poprawki w elementach biernych i wtedy zobaczymy co wyjdzie na lepsze :)
Co do 0us nr 2 to jak najbardziej prawidłowy pomiar. Możemy rozwinąć ten temat jak masz argumenty :)
(PS: co rozumiesz przez ch-ke cząstkową?)
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaAle wyrównaj choc troche te charakterystyki moze sytuacja sie poprawi. A jesli nie, to przynajmniej bedize sie lepiej na wykresy patrzyło. A przecież nie zajmie Ci to dużo czasu.
Co do kondziołów filtrujących to są w zasilaczu.
Dzięki tomq za zainteresowanie <diyaudio> :)
Skomentuj
Skomentuj