Mój patent jest banalnie prosty i przede wszystkim tani :) . Na zdjęciu widać dwa otworki na bananki :
To co jest tam wklejone to coś takiego :
do kupienia np tu : http://www.nastik.pl/konektory-pozlacane-p-178.html . Za 2,4 zł dostajesz tulejkę, to wkleiłem w ściankę na poxipol, i wtyk bananowy który jakością połączenia bije na głowę te typowe wtyki które zamawialiśmy. Może nie jest tak piękny i elegancki.. ale działa świetnie :). Na takich wtykach mam też podłączanie nadstawki do dołów, są w różnych rozmiarach więc można sobie do kazdej sekcji dać inny, nie pomyli sie :).
do kupienia np tu : http://www.nastik.pl/konektory-pozlacane-p-178.html . Za 2,4 zł dostajesz tulejkę, to wkleiłem w ściankę na poxipol, i wtyk bananowy który jakością połączenia bije na głowę te typowe wtyki które zamawialiśmy
Fajny patent. Właśnie zastanawiałem się nad terminalami i może wykorzystam ten pomysł.
Witam
Wstępne i chyba najważniejsze zakupy zrobione. Można zacząć działać.
Byłem zmuszony zakupić bo na AS Excela nie widziałem a reszty nie da dało się wykręcić :razz:
Jeżeli pytasz czy fornir czy lakier to jeszcze decyzja nie zapadła ale.....
może być fornir i lakier na wysoki połysk ale to pewnie sporo czasu minie.
Natomiast jeżeli pytasz o skrzynki to ... wymiary skrzynek, rozmieszczenie przetworników i wzmocnienia, pochylenie się trochę zmieniły.
Ogólnie projekt czeka na dokładne pomiary, które ruszą chyba lada chwila. :)
Illuminator jest dość kierunkowy i trzeba to dobrze przemyśleć.
Na jaki litraż starczy wypełnienie z poduszki 60/50 ?
Mowa o wełnie owczej z poduszek za 9zł :) nie mylić z Vistaonem :)
Pytam ponieważ w Visatonie jest 125g i rzekomo starcza na 20L ! a w Polinku 1kg jest na 15-18L.
Obstawiam, że poduszka waży dobre 0,5kg
Witam
Jest ktoś na forum kto eksperymentował, robił wygłuszenie nie matami bitumicznymi a ołowiem? :)
Ołów pracuje szerokopasmowo od najniższych częstotliwości i ma także niezwykle krótki czas zaniku po pobudzeniu, oraz niezwykle wysoki współczynnik pochłaniania.
Z tego co wiem to maty ołowiane stosowane były w Focalach :)
Pozdrawiam.
olowiem sie nie wyglusza a raczej dociaza konstrukcje
W sumie nie byłbym taki pewien. Podobnie mozńa powiedzieć o macie bitumicznej, bardziej waży niż wygłusza a jednak często sie ją daje ze względu na tłumienność drgań. Podobnie może działać ołów.
no w zasadzie mata bitumiczna w samochodzie bardziej dociaza blache w celu obnizenia rezonansu. a tlumi wyzsze czestotliwosci
ale olow? wiem ze jest miekki... ale czy cos wytlumi?
jak sie go uderzy to nie brzeczy... wiec moze cos jednak zadziala
to nie kwestia konstrukcji, a powierzchni, która odbija fale dźwiękowe.. swoją drogą.. jedni używają granitu, by izolować, a inni by uzyskać lepszy dźwięk
A co do mat bitumicznych, to nie jest to takie proste i oczywiste, że obciążają i usztywniają blacharkę.
Chodzi właśnie o pochłanianie dźwięku/izolację dzięki ich strukturze.
Maty bitumiczne to elastomer, czyli kauczuk, idealny materiał pochłaniający.. a że do tego miękki, to świetnie sprawdza się w autach.
W celu dociążenia kolumn i ich usztywnienia wydaje się że użycie mat + inny materiał tłumiący może mieć uzasadnione wykorzystanie. Pytanie co z trwałością... bo np w aucie po 3-5 latach maty należy wymienić, bo sztywnieją i pękają.. no ale narażone są na niesprzyjające warunki klimatyczne: wilgoć, tmp +/-.
Skomentuj