Zamieszczone przez Alchemiq
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
3 drożna ala TIDAL Contriva
Collapse
X
-
-
Można w takim razie wnioskować, że maty w ogóle będą działać pod warunkiem ich dobrego "połączenia" ze ściankami ?! :)
To można kupić najtańsze maty ale dobrze je zespolić, skleić ze ściankami.
Idąc dalej tym tropem koncepcja Yoshego z wylaniem bitumitu jest najbardziej optymalna?
A może owe maty przykleić najlepiej na klej bitumiczny :)
Skomentuj
-
A może, trochę mniej pokazywania błędów, bo oboje macie racje i trochę więcej zgrania.
Duża role odgrywa tu i fakt dobrego tłumienia kauczuków syntetycznych jak i naturalnych. Jak również fakt że różnica gęstości pomiędzy ośrodkami bitumy i powietrza nie jest duża i dlatego na granicy faz nie występuję prawie całkowite odbicie a tylko częściowe. Za to w przypadku ołowiu odbicie na granicy faz jest większe, ale większa część energii akustycznej ulega rozproszeniu. Apropo masy grającej o której było napisane, też się zgodzę. Ale to znowu tylko jeden z czynników. Pozostałe to chociażby sposób zamocowania maty do podłoża, bo jeżeli ma więcej "luzu" to lepiej tłumi przy pewnych częstotliwościach, struktura powierzchni samej maty, jej grubość (przy pewnych grubościach i aplikacjach lepiej wypadnie jedna, przy innych inna), struktura wewnętrzna samej maty (uporządkowana czy nie), jak i chociaż by taka głupota jak sposób jej wylewania/wtryskiwania/walcowania/poddania obróbce cieplnej. Reasumując, pomiary, pomiary i jeszcze raz pomiary. A w tym parę osób na forum jest dobrewięc zachęcam.
Skomentuj
-
Powiedzmy, ze trwają prace nad dopracowaniem zwrotnicy. A, że Yoshi lubi zadbać o każdy szczegół to na chwile obecną nic więcej powiedzieć nie mogę.
Oczywiście z odsluchem nie będę czekał aż położę fornir czy lakier.
Można powiedzieć, że materiały kupione ale jeszcze trzeba poczekać
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz postaA, że Yoshi
w takich sytuacjach lepiej nie poganiac
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaczyli usiadz w fotelu i cierpliwie czekaj
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaGdybym miał takie głośniki to bym nie potrafił:)
Cierpliwie to ja czekam :)
Problem jest z tym siedzeniem
bo tylna część osobowości zaczyna boleć :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaMój Symasym też od stycznia czeka na kilka rezystorów i uruchomienie.
Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz postaProblem jest z tym siedzeniem
bo tylna część osobowości zaczyna boleć
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaze powie znowu: "graja bardzo, bardzo dobrze, ale nie tak dobrze jak moje"
"jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma"
Skomentuj
-
Z tego co ja słyszałem, słuchałem morel i illuminator grają powiedzmy na podobnym poziomie, ale troszke inaczej. Ja mam 26 na dole za to nie mam świetnej 15 excela na średnicy :). Kompromisy są, były i bedą :).
Za to dowiedziałem sie kilku ciekawych spraw odnośnie wytlumienia matami i takie tam.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz postanie mam świetnej 15 excela na średnicy :). Kompromisy są, były i bedą :).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postanawet jak zagraja lepiej to tak napisze
"jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma". To nie ma znaczenia, ważne żeby wieniu26 był zadowolony. A, że gdzieś tam zagra lepiej lub gorzej ?
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaDla mnie ważna jest niższa średnica będąca ładna podstawą dźwięku - zaczynająca się poniżej 300Hz. Wg mnie 18 w tym zakresie sobie trochę lepiej poradzi. Pierwszy podział poniżej 300Hz, drugi na 2000Hz i jest bardzo przyjemnie. Ba nawet 12tka excela by sobie poradziła. Tak na prawdę to o czym piszesz to tylko kwestia strojenia zwrotnicy bo możliwości głośnika są.
Kompromisem jest właśnie wstawianie 18tki ale wieniu26 o tym doskonale wie bo już to omówiliśmy. W tej konstrukcji nie ma 15tki bo jest za cicha a 2 szt to już jest ogromny koszt, więc jest 18tka. Średnie tony z mniejszego głośnika, szczególnie identycznej konstrukcji jak większy, zawsze będą lepsze i to nie podlega dyskusji.
Skomentuj
-
No ja nie mam takiego doświadczenia, ale jestem zdania, że tak samo jak 100Hz z 25cm głosnika jest inne inne niż z 18cm, tak samo 300Hz między 18 i 15 będzie inne. Akurat audio jest najbardziej kompromisowym tematem jaki znam. Nawet 18tka ma na styk efektywności, gdy ma grać równo poniżej 300hz do przynajmniej 2000hz w tej konstrukcji.
Może w najbliższej przyszłości zrobię coś na typowej średniotonówce to wtedy wypowiem się.Last edited by jamess8; 24.11.2012, 23:44.
Skomentuj
Skomentuj