Zamieszczone przez wieniu26
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
3 drożna ala TIDAL Contriva
Collapse
X
-
Paweł S. i zobacz niby o gustach się nie rozmawia :p ale....
gdybyśmy wszyscy mieli takie same?
Każdy z nas miałby "taką samą " konstrukcję :)
Wyolbrzymiam oczywiście :)
Dla mnie miało być rzekomo bez kompromisów ale tak się najzwyczajniej nie da. Z wiadomych przyczyn.
I to musiałem sobie wbić do tej mojej "bani". Taki psychiczny Freud'owski mechanizm obronny :flapper: z których i tak wszyscy korzystamy. :)
Skomentuj
-
Witam
Jakie są Wasze doświadczenie z rurami BR.
Chodzi mi o różnice brzmieniowe tunelu BR - przód - tył - dół.
Dość spore są rozbieżności i uwagi odnośnie umiejscowienia tegoż tunelu. :)
Jedni piszą, że z tyłu nie bo kolumna jak za blisko stoi ściany to źle (jak to się ma do BR w dół ? - przecież rura nie wie czy jest z tyłu ściany czy w podłogę ),
za blisko czyli ile? (20cm, 1m ?) :)
Inni z przodu nie bo wszystkie "śmieci idą na słuchacza"
Może ktoś robił pomiary, odsłuchy?
Z góry dziękuje za rozwinięcie tematu i swoje spostrzeżenia.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
bardzo ciekawe pytanie
temat godny malego wypracowania
tunel umieszczony z tylu jest problematyczny z powodu podbicia wyzszego basu podczas przysuwania kolumny do sciany
mozna to wykozystac jako korektor pasma... a mozna i celowo stroic inaczej zeby docelowo uzyskac odpowiednie brzmienie
podobnie jest pewnie z b-r w podloge - trzeba stroic na sluch zeby nie dudnilo itp itd
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postatunel umieszczony z tylu jest problematyczny z powodu podbicia wyzszego basu podczas przysuwania kolumny do sciany
mozna to wykozystac jako korektor pasma... a mozna i celowo stroic inaczej zeby docelowo uzyskac odpowiednie brzmienie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postabardzo ciekawe pytanie
temat godny malego wypracowania
.....
Skomentuj
-
Z portem basrefleksu na tylnej sciance jest zupelnie inny problem. To nie tyle kwestia podbicia basu ( port skierowany nie w strone sluchacza ma mniejsza sprawnosc ), co dziur w pasmie spowodowanych przez zmiany fazowe. Odleglosc od sciany decyduje o tym w jakim miejscu te dziury sie pojawiaja. Dlatego moze byc taki efekt, ze pozornie glosniki wytwarzaja duzo basu, a one moga miec po prostu duze dziury pasmie, przez ktore nasza percpecja zostaje zaburzona i niepoprawnie analizujemy dzwiek. W takiej stytuacji konieczny jest system pomiarowy, bo na ucho niczego sie nie zrobi.
http://www.genelec.com/faq/acoustica...g-enough-bass/ To powinno rozwiazac wasze watpliwosci.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz postaprzecież rura nie wie czy jest z tyłu ściany czy w podłogę
Do tej pory zawsze używałem Br z przodu, bo w niedużych pomieszczeniach wg mnie jest to praktyczniejsze.
---------- Post dodany o 21:55 ---------- Poprzedni post o 15:45 ----------
Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz postaJedni piszą, że z tyłu nie bo kolumna jak za blisko stoi ściany to źleZamieszczone przez wieniu26 Zobacz postaInni z przodu nie bo wszystkie "śmieci idą na słuchacza"
Skomentuj
-
Dzięki Pogromco mitow.
Tylko tam o ile dobrze tłumaczę pisze się o inferencji fal odbitych od ścian ("efekt sbir" czy jakoś tak) z samego głośnika a nie o samym BR.
Ponoć da się częściowo temu zaradzić stosując za kolumnami coś co pochłonie częściowo te fale lub tak jak piszą odstawić kolumny od ściany na tyle aby te dziury zlikwidować.
Tylko cały czas jest mowa o ustawieniu samej kolumny a nie o umiejscowieniu samego BR.
Skomentuj
-
Zainteresował mnie ten temat (z tymi dziurami) :P i ...
znalazłem fajny kalkulator do wyliczeń.
Może się komuś przyda :)
Jak widać dobra adaptacja pomieszczenia to "połowa" sukcesu.
Wall-Bounce-Calculator-2D.xls.zipLast edited by wieniu26; 08.12.2012, 15:29.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bingant Zobacz postadaj rurę na froncie i po temacie
Tak miało być i pewnie tak zostanie :)
Zmylił mnie trochę BR w oryginale Tidal bo jest z tyłu i ten przód jakby się ładniej prezentuje :)
Ogólnie chciałem pociągnąć temat bo jestem żądny wiedzy :p :flapper:
Skomentuj
-
Piszę tylko, żeby wyrazić moją opinię nt. naszej rozmowy telefonicznej czy dany wzmacniacz jest w stanie wysterować dobrze te kolumny. Do dzisiaj słuchałem na Yamaha AX-700 i myślałem że jest dobrze i było dobrze, ale ona szarpała już bardzo L26- - widać było ze trochę się męczy:). A dzisiaj podłączyłem końcówkę mocy tez Yamahy i różnica jest spora co do kontroli tych głośników. zupełnie inne granie. Na AX-700 to Peerlessy HDS180 mają większego kopa niż L26:) Te głośniki jednak żeby zagrać dobrze potrzebują czegoś bardzo wydajnego. Nie wiem jak Yaquin bo nie słuchałem, więc może dobrze sobie radzi.Last edited by jamess8; 21.12.2012, 20:47.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz postajemess8 jeżeli chodzi o zwrotnicę to musiał by się wypowiedzieć konstruktor :)
Skomentuj
Skomentuj