Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drożna ala TIDAL Contriva

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
    Z tego co ja słyszałem, słuchałem morel i illuminator grają powiedzmy na podobnym poziomie, ale troszke inaczej.
    no i wlasnie o te "troszke inaczej" sie rozchodzi - czyli o gust. ja tez sie osluchalem z jednym i drugim i bardziej mi leza klasyczne kopulki

Skomentuj

Paweł S. i zobacz niby o gustach się nie rozmawia :p ale....
      gdybyśmy wszyscy mieli takie same?
      Każdy z nas miałby "taką samą " konstrukcję :)
      Wyolbrzymiam oczywiście :)
      Dla mnie miało być rzekomo bez kompromisów ale tak się najzwyczajniej nie da. Z wiadomych przyczyn.
      I to musiałem sobie wbić do tej mojej "bani". Taki psychiczny Freud'owski mechanizm obronny :flapper: z których i tak wszyscy korzystamy. :)

Skomentuj

Witam
        Jakie są Wasze doświadczenie z rurami BR.
        Chodzi mi o różnice brzmieniowe tunelu BR - przód - tył - dół.
        Dość spore są rozbieżności i uwagi odnośnie umiejscowienia tegoż tunelu. :)
        Jedni piszą, że z tyłu nie bo kolumna jak za blisko stoi ściany to źle (jak to się ma do BR w dół ? - przecież rura nie wie czy jest z tyłu ściany czy w podłogę ),
        za blisko czyli ile? (20cm, 1m ?) :)
        Inni z przodu nie bo wszystkie "śmieci idą na słuchacza"
        Może ktoś robił pomiary, odsłuchy?
        Z góry dziękuje za rozwinięcie tematu i swoje spostrzeżenia.
        Pozdrawiam

Skomentuj

bardzo ciekawe pytanie
          temat godny malego wypracowania

tunel umieszczony z tylu jest problematyczny z powodu podbicia wyzszego basu podczas przysuwania kolumny do sciany
          mozna to wykozystac jako korektor pasma... a mozna i celowo stroic inaczej zeby docelowo uzyskac odpowiednie brzmienie

podobnie jest pewnie z b-r w podloge - trzeba stroic na sluch zeby nie dudnilo itp itd

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            tunel umieszczony z tylu jest problematyczny z powodu podbicia wyzszego basu podczas przysuwania kolumny do sciany
            mozna to wykozystac jako korektor pasma... a mozna i celowo stroic inaczej zeby docelowo uzyskac odpowiednie brzmienie
            Czasem się to przydaje, sam aktualnie wykorzystuję br z tyłu i odbicie od ściany.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              bardzo ciekawe pytanie
              temat godny malego wypracowania
              .....
              Zapraszam w takim razie do dyskusji :)

Skomentuj

Z portem basrefleksu na tylnej sciance jest zupelnie inny problem. To nie tyle kwestia podbicia basu ( port skierowany nie w strone sluchacza ma mniejsza sprawnosc ), co dziur w pasmie spowodowanych przez zmiany fazowe. Odleglosc od sciany decyduje o tym w jakim miejscu te dziury sie pojawiaja. Dlatego moze byc taki efekt, ze pozornie glosniki wytwarzaja duzo basu, a one moga miec po prostu duze dziury pasmie, przez ktore nasza percpecja zostaje zaburzona i niepoprawnie analizujemy dzwiek. W takiej stytuacji konieczny jest system pomiarowy, bo na ucho niczego sie nie zrobi.

http://www.genelec.com/faq/acoustica...g-enough-bass/ To powinno rozwiazac wasze watpliwosci.

Skomentuj

No i widać na nich, że przy ustawieniu blisko ściany (do 1m), dziury te są poniżej pasma strojenia moich monitorów :)

Skomentuj

przecież rura nie wie czy jest z tyłu ściany czy w podłogę
                    To akurat nie jest argument, bo można by równie powiedzieć, że głośnik niskotonowy nie wie czy wysoko-tonowy gra w przeciw-fazie:).
                    Do tej pory zawsze używałem Br z przodu, bo w niedużych pomieszczeniach wg mnie jest to praktyczniejsze.

---------- Post dodany o 21:55 ---------- Poprzedni post o 15:45 ----------

Jedni piszą, że z tyłu nie bo kolumna jak za blisko stoi ściany to źle
                    Inni z przodu nie bo wszystkie "śmieci idą na słuchacza"
                    Jak zawsze kwestia kompromisu. Co gorsze odbicia od ścian czy śmieci z BR...? Dla mnie raczej większy wpływ ma pomieszczenie.

Skomentuj

Dzięki Pogromco mitow.
                      Tylko tam o ile dobrze tłumaczę pisze się o inferencji fal odbitych od ścian ("efekt sbir" czy jakoś tak) z samego głośnika a nie o samym BR.
                      Ponoć da się częściowo temu zaradzić stosując za kolumnami coś co pochłonie częściowo te fale lub tak jak piszą odstawić kolumny od ściany na tyle aby te dziury zlikwidować.
                      Tylko cały czas jest mowa o ustawieniu samej kolumny a nie o umiejscowieniu samego BR.

Skomentuj

Zainteresował mnie ten temat (z tymi dziurami) :P i ...
                        znalazłem fajny kalkulator do wyliczeń.
                        Może się komuś przyda :)

Jak widać dobra adaptacja pomieszczenia to "połowa" sukcesu.

Wall-Bounce-Calculator-2D.xls.zip
                        Last edited by wieniu26; 08.12.2012, 15:29.

Skomentuj

daj rurę na froncie i po temacie

Skomentuj

albo od dołu, będziesz miał zawsze tą samą odległość/ minimalne różnice przy regulacji kolców

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
                              daj rurę na froncie i po temacie
                              :)

Tak miało być i pewnie tak zostanie :)
                              Zmylił mnie trochę BR w oryginale Tidal bo jest z tyłu i ten przód jakby się ładniej prezentuje :)

Ogólnie chciałem pociągnąć temat bo jestem żądny wiedzy :p :flapper:

Skomentuj

Piszę tylko, żeby wyrazić moją opinię nt. naszej rozmowy telefonicznej czy dany wzmacniacz jest w stanie wysterować dobrze te kolumny. Do dzisiaj słuchałem na Yamaha AX-700 i myślałem że jest dobrze i było dobrze, ale ona szarpała już bardzo L26- - widać było ze trochę się męczy:). A dzisiaj podłączyłem końcówkę mocy tez Yamahy i różnica jest spora co do kontroli tych głośników. zupełnie inne granie. Na AX-700 to Peerlessy HDS180 mają większego kopa niż L26:) Te głośniki jednak żeby zagrać dobrze potrzebują czegoś bardzo wydajnego. Nie wiem jak Yaquin bo nie słuchałem, więc może dobrze sobie radzi.
                                Last edited by jamess8; 21.12.2012, 20:47.

Skomentuj

Witam

Zwrotnica ukończona. Za co Yoshiemu jeszcze raz bardzo dziękuję.

Reszta zakupów zrobiona: maty bitumiczne, filc, wełna owcza, tunele BR itp.

No i płyty MDF 22mm sztuk 2 .... wstępnie pocięte :w00t:

Można powiedzieć, że stolarka ruszyła.

Pozdrawiam

Skomentuj

Jeżeli to nie tajemnica, to ja jestem ciekawy jakie są rzędy filtrów.

Skomentuj

to stolarka jeszcze nie gotowa? :/
                                      to w czym mierzyl to yoshi?

Skomentuj

Yoshi pewnie w prototypie :razz:

---------- Post dodany o 19:48 ---------- Poprzedni post o 07:18 ----------

jemess8 jeżeli chodzi o zwrotnicę to musiał by się wypowiedzieć konstruktor :)

Skomentuj

jemess8 jeżeli chodzi o zwrotnicę to musiał by się wypowiedzieć konstruktor :)
                                          Przypuszczam, że N;Śr;W: 3rz; 2rz/3rz i 3rz. U mnie przez kąt pomiędzy miedzy L26 i W18 wychodzi, że im niższy podział tym lepiej się zgrywają.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X