Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drożna ala TIDAL Contriva

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zapewniam Cie, że w tym przypadku się mylisz. Są aspekty sprawy, o których nie wiesz. Naprawdę.

Skomentuj

Ciągle się uczę i wyciągam wnioski. Jestem świadomy po czasie jeżeli zrobię jakiś błąd i staram się go więcej nie popełniać. W stolarce popełniłem mnóstwo błędów, ale dzięki temu nabyłem ogromnej wiedzy.

Skomentuj

Pełny luz :)
        Ja już mam ten luksus, że nie muszę mieć racji.

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta

Pełny luz
          Ja już mam ten luksus, że nie muszę mieć racji.
          nie wiem czemu ale od początku czuję zbytnią pewność siebie( u Ciebie):)

bingant gadamy oczywiście na luzie, bez żadnej wrogości.

Skomentuj

pisałem Ci, że są aspekty sprawy, o których nie wiesz

Skomentuj

Ciągle się uczę i wyciągam wnioski. Jestem świadomy po czasie jeżeli zrobię jakiś błąd i staram się go więcej nie popełniać. W stolarce popełniłem mnóstwo błędów, ale dzięki temu nabyłem ogromnej wiedzy.
              Nie przeczy to temu o czym cały czas piszę.

Skomentuj

Paweł S.
                Aplikacja głośnika nie była przeze mnie w 100% przetestowana.
                Odnośnie pierwszej i ostatniej konstrukcji chciałbym aby tak zostało.
                Co do błędów w konstrukcji pewnie są i będą ale nikt nie jest doskonały, po to czytam forum i Wasze uwagi aby wyciągną wnioski i czegoś się nauczyć.
                Temat założyłem aby moc pomóc innym, takim jak ja?
                Postaram się zamieszczać sporo informacji związanych z tą konstrukcją.
                W chwili obecnej opracowuje gabaryty, litraż skrzynki, rozmieszczenie itp.
                Dziękuję za pomoc i wsparcie osobom zainteresowanym w konstrukcję.
                Pozdrawiam

Skomentuj

nie przeczy, ale to nie jest temat o Twoim rozwoju

Skomentuj

nie przeczy, ale to nie jest temat o Twoim rozwoju
                    To w takim wypadku pozostaje mi tylko się zgodzić z Tobą, że są aspekty o których nie wiem:)
                    Pozdrawiam i koniec offtopicu jeżeli doszliśmy do konsensusu:)

Skomentuj

W swoim czasie Artur sam wszystko wyjaśni :)
                      pozdrówka

Skomentuj

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
                        Aplikacja głośnika nie była przeze mnie w 100% przetestowana.
                        tak wiec najpierw zbuduj prototyp i sprawdz wszelkie opcje z litrazem i strojeniem
                        zeby pozniej sie nie okazalo ze wlozyles duzo pracy a jednak moglo zagrac lepiej

Skomentuj

Zapewniam Cie, że w tym przypadku się mylisz. Są aspekty sprawy, o których nie wiesz.
                          No dobra jak mam zgadywać, to chodzi o to że obudowy będziesz robił Ty. Zgadłem?:)
                          Last edited by jamess8; 04.10.2012, 07:04.

Skomentuj

nie, ja tylko będę gościem na odsłuchach jak już wszystko będzie cacy :)

Skomentuj

Zapraszam dużo wcześniej :p.
                              Zainteresowanych, przejeżdżających przez moją mieścinę również.

---------- Post dodany o 06:48 ---------- Poprzedni post o 07:33 ----------

Dla ścisłości jak już wcześniej pisałem skrzynki będę robił sam.
                              Problemem będzie a raczej jest dla mnie zwrotnica i tu będę musiał liczyć na pomoc, nie będę w chwili obecnej pisał kto, co, jak, dlaczego bo może sobie tego ktoś nie życzy :P

Z racji tego, że znalazłem coś takiego "Jerzy Krajewski - Głośniki i zestawy głośnikowe. Budowa, działanie, zastosowania" coraz więcej zaczyna mi świtać.
                              Zdaję sobie sprawę, że zacząłem trochę od dupy strony.
                              Musze poczekać na wstępne pomiary przetworników. Zobaczymy co wyjdzie i jak wyjdzie :P
                              Z racji tego, że niebawem AS a będę to boję się, że inna skrzynka może mi się spodobać :p
                              Jednak mam nadzieję, że ogólny zarys się nie zmieni.

Zmianie ulegnie na pewno wewnętrzna konstrukcja wzmacniająca, rozmieszczenie przegród, odległości, zabawy z wygłuszaniem pod siebie itp.
                              Zastanawiam się nad zmiana materiału, grubością ścianek w konstrukcji :) (chyba za dużo przeczytałem :p ).
                              Szwagier stolarz więc dużo łatwiej będzie zrobić skrzynkę testową, prototyp czy zwał to jak zwał. Nie mylić, że stolarz, że szwagier to On zrobi :).
                              Mam rączki więc coś "wystrugam", jakie będzie czas pokaże, jak zagra również.

Zainteresowanych już zapraszam na odsłuch bo konstrukcja powstanie tylko trzeba trochę czasu :).

---------- Post dodany o 16:36 ---------- Poprzedni post o 06:48 ----------

Znalazłem jeszcze pozycję "PODRĘCZNIK BUDOWY ZESTAWÓW GŁOŚNIKOWYCH - Friedeman Hausdorf"

Chciałem zapytać z jakich Wy pozycji korzystaliście, korzystacie?
                              Dziękuję i pozdrawiam

Skomentuj

Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka!
                                marcinsywala.pl
                                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Witam ponownie.
                                  Chciałem zapytać czy ktoś ma doświadczenie, praktykę :p odnośnie materiału na obudowę, może zrobił, robił pomiary, słuchał itp konstrukcji 16mm MDF + 4mm mata bit. + 4mm sklejka proponowanej pod ty linkiem http://www.picosound.de/D_gehmat.htm ??

Skomentuj

Witam
                                    Można powiedzieć, że przetworniki zakupione.
                                    Chcę się poradzić.
                                    Chciałem dać matę bitumiczną w całym środku 2mm ale myślę też o 5mm.
                                    W komorze niskotonowego i średnio tonowego 1cm filc.
                                    Średniotonowy dodatkowo wytłumienie wełną owczą VISATONA.
                                    Gniazda chyba z Polinku C /GN/9/26/BP1N lub C /GN/6/27/BP2N.
                                    Okablowanie w środku Jantzen 1.5 OFC 915 na wysokotonowy i średniotonowy a na dół 2.5 OFC 925.

Może macie jakieś inne sugestie ewentualnie propozycję?
                                    Propozycje mile widziane.

Pozdrawiam

Skomentuj

dziwne, jeszcze nie masz glosnikow a juz wiesz jak wygluszyc obudowe...

Okablowanie w środku Jantzen 1.5 OFC 915 na wysokotonowy i średniotonowy
                                      daj na wysokiego cienszy bo konektory urwiesz

Skomentuj

Pawle S. jak to napisał hermes "Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka!"
                                        Tak na poważnie to częściowo wiem jak jest wygłuszona podobna konstrukcja? :)
                                        Czyli na wysoki mam dać jeszcze inny przewód? Może go po prostu przymocować do obudowy blisko przetwornika?

Chcę tylko usłyszeć Wasze opinie i wskazówki, które to chciałem później wypróbować. Niewątpliwie częściowo utrudnione i dyktowane jest to funduszami.
                                        Nie buduję kolumn więc nie dysponuję większą ilością materiałów choćby wygłuszających aby SPORO eksperymentować. Czysta wełna np do najtańszych nie należy, maty też tanie nie są.
                                        Materiału będzie potrzeba sporo jak widać po wymiarach. Natomiast na prototyp/y skrzynek mogę sobie pozwolić.

Temat w tym dziale założyłem z myślą, że uzyskam pomoc i praktyczne wskazówki do realizacji tego projektu.
                                        Wiem, że nie jest to projekt na popularnych i często wykorzystywanych tutaj przetwornikach, ale liczyłem na to, że wspólnie rozwiejemy
                                        pewne wątpliwości i to dzięki Waszej praktyce i pomocy powstanie fajna konstrukcja. Konstrukcję raczej nazwał bym nie moja a NASZA bo i tak już sporo się wiedzy z forum dowiedziałem.
                                        Myślałem, że później temat posłuży podobnym nowicjuszom jak ja tym bardziej, że miał być opatrzony w fotorelacje i spostrzeżenia z odsłuchu nie tylko mojej osoby. Pomiary itp też oczywiście chciałem aby się tu znalazły choćby po to aby rozwiać część wątpliwości.
                                        Wiem co potrafią te przetworniki i mogę zagwarantować, że dobrze zestrojone grają świetnie. Pewnie kilka osób z forum mogłoby się wypowiedzieć na temat dźwięku np mirfak, bingant, Yoshi czy jemmes88.
                                        Jak już zaważyłem lepiej jest przedstawić gotową i sprawdzoną konstrukcję.

Bardzo dziękuję za odpowiedz.
                                        Pozdrawiam

Skomentuj

Czyli na wysoki mam dać jeszcze inny przewód? Może go po prostu przymocować do obudowy blisko przetwornika?
                                          sa takie samoprzylepne uchwyty do opasek zaciskowych. widzialem w sonusach ze je przyklejaja do glosnika i mocuja tam grube kable

Czysta wełna np do najtańszych nie należy
                                          kup gdzies na rynku nie przetworzona to wyjdzie duuuzo taniej a efekt taki sam

maty też tanie nie są.
                                          4mm mata to dla bogaczy w CA. a ty chcesz taka dac w domu na gruba plyte ktora juz sama w sobie dobrze tlumi drgania?
                                          ja bym nie dawal nic drozszego jak GMS06xl :p

Skomentuj

Czaruję...
                                          X