Witam serdecznie.
Klamka zapadła. Chcę zrobić kolumny dla siebie. Będzie to moja pierwsza konstrukcja.
Projekt jaki mi się spodobał to TIDAL Contriva.
Założenia są takie:
- wizualnie podobne,
- przetworniki podobne
- brzmieniowo lepsze :razz:
Wstępne wymiary: 115/28/43
Materiał: MDF
W oryginale są:
10" woofer Seas Excel,
6,5" woofer Seas Excel,
1" tweeter SS Revelator
U mnie będzie:
10" woofer Seas L26RFX/P, - w poszukiwaniu
7" woofer Seas Excel W18EX001, - w poszukiwaniu
1" tweeter SS Illuminator R3004/662000 - kupione
Co do zwrotnicy raczej będę musił liczyć na kogoś z forum
Przetworniki takie same jak u kolegi jamess8 z tematu "Coś w rodzaju Focal Utopia Scala"
Oryginalnie wyglądają tak:

i tak :

Jeszcze nie zdecydowałem odnośnie tego czy to będzie wysoki połysk czy fornir a może fornir i wysoki połysk.
Problem mam trochę z nachyleniem ścianki ponieważ tweeter jest na wysokości 89cm, ja natomiast a raczej moje usiska w miejscu odsłuchu są na wysokości 110cm. Z wyliczeń wychodzi, że będzie musiała być nachylona tylko 3st. Druga sprawa to, że jak się dowiedziałem jest to zabieranie się od du...y strony. Pierw chyba trzeba pomiary porobić a dopiero robić nachylenie. :crying:
Postaram się na bieżąco zdawać relację z projektu, jakieś fotki itp.
Pozdrawiam
Klamka zapadła. Chcę zrobić kolumny dla siebie. Będzie to moja pierwsza konstrukcja.
Projekt jaki mi się spodobał to TIDAL Contriva.
Założenia są takie:
- wizualnie podobne,
- przetworniki podobne
- brzmieniowo lepsze :razz:
Wstępne wymiary: 115/28/43
Materiał: MDF
W oryginale są:
10" woofer Seas Excel,
6,5" woofer Seas Excel,
1" tweeter SS Revelator
U mnie będzie:
10" woofer Seas L26RFX/P, - w poszukiwaniu
7" woofer Seas Excel W18EX001, - w poszukiwaniu
1" tweeter SS Illuminator R3004/662000 - kupione
Co do zwrotnicy raczej będę musił liczyć na kogoś z forum

Przetworniki takie same jak u kolegi jamess8 z tematu "Coś w rodzaju Focal Utopia Scala"
Oryginalnie wyglądają tak:

i tak :

Jeszcze nie zdecydowałem odnośnie tego czy to będzie wysoki połysk czy fornir a może fornir i wysoki połysk.
Problem mam trochę z nachyleniem ścianki ponieważ tweeter jest na wysokości 89cm, ja natomiast a raczej moje usiska w miejscu odsłuchu są na wysokości 110cm. Z wyliczeń wychodzi, że będzie musiała być nachylona tylko 3st. Druga sprawa to, że jak się dowiedziałem jest to zabieranie się od du...y strony. Pierw chyba trzeba pomiary porobić a dopiero robić nachylenie. :crying:
Postaram się na bieżąco zdawać relację z projektu, jakieś fotki itp.
Pozdrawiam
Skomentuj