Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drożna ala TIDAL Contriva

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3 drożna ala TIDAL Contriva

Witam serdecznie.

Klamka zapadła. Chcę zrobić kolumny dla siebie. Będzie to moja pierwsza konstrukcja.

Projekt jaki mi się spodobał to TIDAL Contriva.
    Założenia są takie:
    - wizualnie podobne,
    - przetworniki podobne
    - brzmieniowo lepsze :razz:

Wstępne wymiary: 115/28/43
    Materiał: MDF

W oryginale są:
    10" woofer Seas Excel,
    6,5" woofer Seas Excel,
    1" tweeter SS Revelator

U mnie będzie:
    10" woofer Seas L26RFX/P, - w poszukiwaniu
    7" woofer Seas Excel W18EX001, - w poszukiwaniu
    1" tweeter SS Illuminator R3004/662000 - kupione

Co do zwrotnicy raczej będę musił liczyć na kogoś z forum

Przetworniki takie same jak u kolegi jamess8 z tematu "Coś w rodzaju Focal Utopia Scala"

Oryginalnie wyglądają tak:

i tak :

Jeszcze nie zdecydowałem odnośnie tego czy to będzie wysoki połysk czy fornir a może fornir i wysoki połysk.

Problem mam trochę z nachyleniem ścianki ponieważ tweeter jest na wysokości 89cm, ja natomiast a raczej moje usiska w miejscu odsłuchu są na wysokości 110cm. Z wyliczeń wychodzi, że będzie musiała być nachylona tylko 3st. Druga sprawa to, że jak się dowiedziałem jest to zabieranie się od du...y strony. Pierw chyba trzeba pomiary porobić a dopiero robić nachylenie. :crying:

Postaram się na bieżąco zdawać relację z projektu, jakieś fotki itp.
    Pozdrawiam
    Last edited by wieniu26; 01.10.2012, 10:35.

przeczytaj temat o moich vifach
    tam dlugo dyskutowalismy o pochyleniu moich kolumn
    fizycznie sa pochylone, w odsluchu sa "prosto"

szybko daj jakis projekt obudowy. inaczej temat wylatuje z tego dzialu :p

Skomentuj

Na chwilę obecną mam tylko coś takiego
      Załączone pliki

Skomentuj

olej programy 2d. zapoznaj sie z programami 3d

Skomentuj

Nie używam windowsa więc mam trudności ze znalezieniem darmowych programów.
          Najlepiej chyba ołówek i kartka :)
          Już bym coś robił ale... cały czas szukam Seasów.

Skomentuj

W tej koncepcji obudowy na razie brakuje komory średniego, trzeba mu wydzielić ok 10L. Taka uwaga konstrukcyjna, moim zdaniem pochylenie łatwiej jest zrobić jako "prostą" obudowę z krzywymi spodem i górą. Czyli wszelkiego rodzaju wzmocnienia , przegrody robisz prostopadle do frontu/tylu a nie równolegle do spodu/góry. Zobacz ile desek mniej do przycięcia na ukos .

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
            Już bym coś robił ale... cały czas szukam Seasów.
            W sklepie mają od ręki :P .

Skomentuj

Czyli mam rozumieć, że na W18 potrzebuję aż 10L?
              Na L26 70L?
              Jak tak dalej pójdzie to znowu będę musiał wymiary zmienić :(

Odnośnie sklepu wszystko się zgadza. Tylko ta cena.
              Pozostaje jeszcze kupno za granicą.
              Może ktoś jeszcze będzie kupował Seasy to by szło coś więcej utargować :)

Skomentuj

Kolega swego czasu kupował seasy w innym polskim sklepie. Chociaż nie mają ich w ofercie dostał niższą cenę niż w polinku.

Osobiście wygląd Tidali strasznie mi się nie podoba. Słyszałem ich kolumy zrobione na Accutonach i również bez rewelacji.

Skomentuj

chyba TYLKO?

Skomentuj

Przy OZ będzie akurat dla optymalnego pod kątem odpowiedzi impulsowej Qtc=~0,5 . Zresztą jakby dać 6 zamiast 10 to co to za różnica skoro obok jest komora 70L .

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
                      Osobiście wygląd Tidali strasznie mi się nie podoba. Słyszałem ich kolumy zrobione na Accutonach i również bez rewelacji.
                      Mnie tam sie taka bryla widzi, tylko troche sredniak optycznie za duzy, chociaz...
                      Fajny projekt sie szykuje :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
                        Brzmienie seasów raczej nie ma wiele spólnego z accutonami, wiec chyba zbieżność wyglądu kolumny nie popsuje tak brzmienia w równym stopniu jak popsute było brzmienie accutonów ?

Wygląd jest cechą indywidualną i w zasadzie nie ma przeciwskazań do czegokolwiek w tym temacie o ile nie stoi w sprzeczności z cechami wpływajacymi na parametry akustyczne kolumny. Tu wszystko jest jak najbardziej w porzadku. Gorsze są przypadki pięknych kolumn w których na pierwszy rzut oka widać iż rozwiązania stylistyczne szkodza akustyce .

Skomentuj

To chyba jakaś stara konstrukcja Contrivy , obecnie Tidal robi te kolumny na ceramikach i na dole są 2 x 22cm, czyli razem 4 głośniki. Nie wiem jak to brzmi ale wygląda dużo lepiej. Konstrukcja kolumny jest bardzo skomplikowana, a przednia ścianka ma 60mm grubości. Oczywiście ściany zewnętrzne zacinane na 45 st.
                          Pozdrawiam

Skomentuj

Myślałem o 2 x 22cm ale chyba nawet taka opcja nie jest w stanie zejść tak nisko.
                            26cm słyszałem więc wiem co potrafi :lol: :thumbsup: co do dwóch 22cm nie miałem sposobności i może szkoda bo nie wszystkie głośniki jeszcze kupione :razz:.
                            Co do środkowej konstrukcji zrobię to częściowo po swojemu ale ma nadzieję też stabilnie i pewnie.
                            Ogólnie w konstrukcji walczę o każdy cm. Same wręgi to dobre 5L.
                            O ile się nie mylę sam tunel BR zabierze koło 1L.
                            Dodatkowo chciałem zwrotnicę dać na dole w osobnej komorze co wiąże się z utratą litraża. Zwrotnica do maleńkich pewnie też nie będzie należeć.
                            Jest to moja pierwsza i raczej ostatnia konstrukcja więc muszę wszystko przemyśleć za i przeciw.
                            Pozdrawiam
                            Last edited by wieniu26; 03.10.2012, 20:47.

Skomentuj

Ogólnie w konstrukcji walczę o każdy cm. Same wręgi to dobre 5L.
                              O ile się nie mylę sam tunel BR zabierze koło 1L.
                              Dodatkowo chciałem zwrotnicę dać na dole w osobnej komorze co wiąże się z utratą litraża.
                              czyli rozumiem ze aplikacje glosnika juz w 100% przetestowales?

Jest to moja pierwsza i raczej ostatnia konstrukcja
                              kazdy tak mowil!!!!! :biggrin::thumbsup:

Skomentuj

Zawsze po zrobieniu nawet nie wiem jak dobrej konstrukcji jest apetyt na "cos innego/nowego", ale nie koniecznie równie dobrego. Ja chciałbym zrobić jakieś 2 drogi, ale wady 2 drożnych kolumn bardzo mnie zniechęcają, a na dobre 3 way trzeba jednak trochę kasy.

---------- Post dodany o 22:03 ---------- Poprzedni post o 21:58 ----------

Jest to moja pierwsza i raczej ostatnia konstrukcja więc muszę wszystko przemyśleć za i przeciw.
                                Zawsze będą jakieś wątpliwości. Jako że jest to pierwsza konstrukcja to na pewno zrobisz coś nie tak:) Nawet jeżeli byś robił 4tą, 5tą, to też byś wyciągnął nowe wnioski.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                                  Jako że jest to pierwsza konstrukcja to na pewno zrobisz coś nie tak Nawet jeżeli byś robił 4tą, 5tą, to też byś wyciągnął nowe wnioski.
                                  no, nie był bym taki pewny...

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
                                    No jeżeli Ty po zrobieniu 5 kolumn jesteś wszechwiedzący to tylko pozazdrościć:)
                                    Nie mówię oczywiście o samej stolarce bo wg mnie to tylko mały ułamek dobrej kolumny.

Skomentuj

nigdzie nie napisałem, że jestem wszechwiedzący
                                      nie zrobiłem 5 kolumn
                                      poza tym ułamkiem, resztą zajmie się ktoś o ogromnym doświadczeniu

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
                                        Do tego, że się zrobiło coś nie tak, potrzebne jest nowe spojrzenie, nowa wiedza. Czyli nowe wnioski, inaczej oznaczałoby to że ktoś stoi w miejscu z wiedzą - takiej osobie nawet nie polecam robić nowej konstrukcji.
                                        Oczywiście zgadzam się że przy pierwszej konstrukcji można popełnić błędy przy fornirowaniu, lakierowaniu, a w drugiej można już w mieć dużą wprawę, i w 90% wiedzieć "o co chodzi". Ale tutaj najważniejszy jest efekt dźwiękowy, a do tego trzeba wiedzy którą nabywa się z każdym kolejnym projektem.
                                        Last edited by jamess8; 03.10.2012, 22:23.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X