Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ala TIDAL Contriva Toxic

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] ala TIDAL Contriva Toxic

ala TIDAL Contriva (SS R3004/662000, Excel W18EX001, Seas L26RFX/P) - TOXIC
    Wstęp:

Witam
    Chciałbym przedstawić swoją pierwszą w życiu konstrukcję.
    Inspiracją od strony wizualnej były kolumny firmy - TIDAL.
    Jeżeli chodzi o stronę akustyczną miałem możliwość odsłuchy poniższych przetworników w różnych kombinacjach. Czystość, barwa i sposób grania bardzo przypadły mi do gustu, mało która konstrukcja na AudioShow 2012 potrafiła tak to zrobić.
    Cały projekt od strony elektro - akustycznej jest produkcji Yoshiego.

Przetworniki:

ScanSpeak Illuminator R3004-662000
    http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/r3004-662000.pdf

Seas Excel W18EX001
    http://www.seas.no/index.php?option=...d=68&Itemid=92

Seas Prestige L26RFX/P
    http://www.seas.no/index.php?option=...116&Itemid=138

Obudowa:

Obudowa wykonana jest z MDFu 22mm, oklejona HDF 3mm, klejona na Rakoll i lamelki (poszło koło 120szt). Przednia ścianka ma 7cm grubości. W środku jest dużo wzmocnień wzdłuż i w poprzek takie kratownice ala „matrix”. Przetworniki pracują w oddzielnych komorach, które są wygłuszone w zależności od potrzeb filcem i/lub naturalną wełną owczą. Wszystkie ścianki wyklejone matami bitumicznymi (2,2mm), miejscami 2-3 warstwy.
    Na dole znajduje się oddzielna komora przeznaczona na zwrotnice. Dodatki wykonane są ze stali nierdzewnej. Całość ofornirowana naturalnym fornirem Palisander Santos. Niestety dla mnie „TOKSYCZNY” (czyt. alergizuje). Klejony na Rakoll GXL3 w ściskach.

Kosztorys:

Ciężko mi pisać o kosztach tym bardziej, że straciłem w pewnym czasie rachubę.
    Większość, rzeczy kupowana normalnie w sklepach. Przetworniki kupowałem w tamtym roku czyli przed obniżką więc tanio nie było. Jedynie za SS Illumiatora muszę podziękować Lusztiemu.
    Wszystko typu: klej, papier ścierny, nożyki, wałki, lamelki itp. musiałem sam sobie kupić bo nic nie miałem.

Wrażenia z odsłuchu:

Myślę, że nikt nie będzie miał mi za złe jak napiszę: gra to jak grać powinno. Z racji tego, że upodobania dźwiękowe są różne, konstrukcja jest moja i ja mógłbym być mało wiarygodnym w opisie jak to gra pozostawię to Tym, którzy będą lub mieli możliwość odsłuchu owej konstrukcji.

Podsumowując:

Warto, warto i jeszcze raz warto spędzonego czasu, trudu i pracy.
    Zaowocowało to świetną konstrukcją.

Podziękowania:

Chciał bym jeszcze raz podziękować Wszystkim zaangażowanym w projekt a w szczególności Yoshiemu i bingantowi (Oni chyba tylko wiedzą jakie mieli ze mną urwanie d..y).

I oto takim sposobem powstała oto taka konstrukcja DIY:

DSC01400.JPG DSC01415.JPG DSC01430.JPG DSC01408.JPG DSC01421.JPG

DSC01422.JPG DSC01418.JPG DSC01405.JPG

DSC01429.JPG DSC01401.JPG DSC01402.JPG
    Załączone pliki
    Last edited by wieniu26; 16.05.2013, 22:11.

Fajne paczuszki. Podobają mi się, chociaż mocowanie terminala moim zdaniem pozostawia wiele do życzenia

"Jak" i czym lakierowałeś
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Przepraszam zapomniałem dodać.
      Z wielką przykrością ale to nie jest lakier.
      Kolumny potraktowane woskiem twardym Osmo.
      Pewne niuanse pewnie do po prawy :razz:

Jakby nie było to moja pierwsza konstrukcja

Skomentuj

Piękne... po prostu... Na pewno dźwiękowo też nie odstają wyglądowi. Gratuluję.

Skomentuj

widzac zdjecia z budowy to te kolumny mi sie kompletnie nie podobaly
          ale jak widac odpowiedni fornir potrafi czynic cuda

formatki forniru miales szyte w lustrzane odbicie czy sam tak laczyles?

jedyne co bym zmienil to wkrety z tylu na nierdzewke

teraz czekam na yoshiego

Skomentuj

Z racji, że widziałem wcześniej parę fotek i znałem całą koncepcję to nie jestem aż tak bardzo zaskoczony.
            Świetna robota. Fajny, świadomy wybór głośników. Warto docenić, że na pierwszą (a jak wiem - nie ostatnią) konstrukcję kolega wieniu26 zdecydował się na naprawdę wysokiej klasy głośniki.

Co do terminali - nie podoba mi się ilość śrub, ale to, że są czarne jak najbardziej. Kontrastuje to ze sobą i nie zlewa się. Z przodu są "srebrne" głośniki z czarnymi koszami, z tyły jest "srebrny" terminal z czarnymi śrubami.

Gratuluję ukończenia projektu!!! Wiem, że nie było łatwo.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Byłem, widziałem, słyszałem :)
              Zdjęcia nie prezentują tego majestatu, jaki bije od tych kolumn w realu. Są duże, ale nie przytłaczają optycznie, a kiedy już płynie z nich muzyka, znikają zupełnie. Za to dźwięk jest pełny, okrągły, zupełnie oderwany od tego, co go generuje. Fruwa po pokoju i czaruje. Skróciłeś sobie na maxa ścieżkę diy nie było monitorków, dwudrożnych podłogówek, kombinacji alpejskich z TLkami itp. :) Konstrukcja jest docelowa dla wielu tutaj obecnych, teraz pozostaje czysta radość, ze słuchania muzyki. Znam konstrukcje oparte na zwrotnicach Yoshiego, dlatego na odsłuchu nie musiałem szukać szczęki po podłodze :)
              Gratki!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                ...
                formatki forniru miales szyte w lustrzane odbicie czy sam tak laczyles?
                Liście tak łączyłem aby nie było symetrii.
                Część liści była przecięta na pół i tworzony tzw. miszmasz.
                Oczywiście wszystko kontrolowane :)
                Kolumna jest jakby lustrzanym odbiciem drugiej. Boki środkowe są takie same.

Co do "terminali" miała być czarna blacha jak w Tidalach.
                Jest na chwilę obecną co jest i też gra pięknie :flapper:
                Dziękuję i pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
                  Liście tak łączyłem aby nie było symetrii.
                  a gorna scianka?
                  w naturze takie cos nie wystepuje :p

napiszcie cos o brzmieniu!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    napiszcie cos o brzmieniu!
                    a jak może brzmiec excel z illuminatorem ? :razz:

Skomentuj

FOCH!

Skomentuj

Niestety nie spotkałem palisandru o szerokości 50cm ;p

Górna ścianka jest przedłużeniem przedniej.
                        Jestem na wyjeździe i nie mogę zrobić fotki.
                        Nie umiem opisać jak brzmi ale pomimo swoich gabarytów zostaje (biorąc pod uwagę WZŻ) czyli gra extra. Dla mnie najważniejsze, ze muzyka nie męczy i ciagle sie chce słuchać .

Skomentuj

to ze gra to dobrze to wiem. ale chodzi mi o szczegoly
                          ja bym tutaj widzial inna wysokotonowke jedynie. nie ze wzgledu na jakosc a na preferencje. "morelowe" brzmienie mi bardziej odpowiada

Skomentuj

a sluchales tego scana w takim zestawieniu ze tak piszesz?:) Sam osobiscie posluchalbym obok siebie tych kolumn i Yoshiego na morelu a nastepnie ocenilbym co bardziej mi pasuje :)

Skomentuj

tego scana nasluchalem sie w roznych kolumnach. i NIGDZIE mi nie podchodzily te glosniki. graja dobrze, ale nie moj styl. wole klasyczne kopulki
                              no chyba ze yoshi odprawil tu takie czary ze az mi sie spodoba...

Skomentuj

Mógłbyś coś napisać o aplikacji L26? :) A kolumienki świetne, zwłaszcza wosk dodaje im klasy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
                                  I oto takim sposobem powstała oto taka konstrukcja DIY
                                  Nie za niskie? Takie grubaski ci wyszły :) ale i tak zajebiaszcze.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                                    Nie za niskie? Takie grubaski ci wyszły ale i tak zajebiaszcze.
                                    Wlasnie mialem to samo napisac, ale balem sie, ze mnie zjedza zaraz :P Patrzac na foty caly czas mam wrazenie nieco zaburzonych proporcji w stosunku do oryginalu Tidala, ktory wg mnie jest perfekcyjny.

Tak czy owak kolumny wysokiej klasy, nie ma co.

Skomentuj

Przy takim wooferze nie da rady zrobic skrzynek jak u Tidala, rzecz jasna że muszą być szersze. :)

Skomentuj

a jakie one maja wymiary?
                                        wysokotonowy nie jest za nisko?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X