Zamieszczone przez Janekzet
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
ala TIDAL Contriva Toxic
Collapse
X
-
-
Zamieszczone przez Janekzet Zobacz postaPaweł S. - chyba żartujesz. Tu chodzi o dobór głośników o określonych wymiarach do konkretnego rozwiązania obudowy. Kolumny są pochylone 6st., mają wysoką ściankę nad wysokotonowym i ścięcia skośne. Tu trzeba naprawdę dużego doświadczenia , żeby dobrać wstępnie głośniki tak aby dało się zrobić się zwrotnicę i żeby kolumny dobrze grały.
a jezeli chcesz dobierac glosniki pod wzgledem wizualnym to juz wymiekam :/
Skomentuj
-
ala TIDAL Contriva Toxic
Kilka osób prosiło o fotki odnośnie Wosku OSMO.
Na ostatniej fotce widać dodatkowo przejście liscia z przedniej ścianki na górną o które ktoś pytał.
Ciężko zrobić zdjęcie aby było to widać ale...Last edited by wieniu26; 21.05.2013, 08:59.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaMiesce podziału nie ma problemu ale lineryzacja obudowy br ?
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaharpia robiAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Nie na temat...
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaharpia robi
Skomentuj
-
Nie na temat...Nie widziałem pomiaru imp. ale na rysunku na stronie widać
Yoshi według nadredaktora Pacuły to prawie darmo bo on pisał : "ponieważ 402+222 kosztuje niemal 100 000 zł. Dobermany są czterokrotnie tańsze, a powinny kosztować chyba właśnie tyle" (402 + 223 mowa tutaj o Krell-u )
Więc 15 koła to prawie darmo a Ty jeszcze narzekasz :P
A poważnie linearyzacja w miejscu podziału powinna zniwelować górkę na średnicy a wyrównanie wznoszącej się impedancji dla wysokich wyrównać wysokie, jak lampa ma kiepski DF. Na bass się nic nie poradzi niestety.
Nie wiem co wieniu26 miał na myśli pisząc, że wzmacniacz jest problemem :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaNie na temat...
Nie wiem co wieniu26 miał na myśli pisząc, że wzmacniacz jest problemem :)
Tak jak piszesz wskazywałoby na to, że lampa ma niższy DF.
Niestety coś za coś. Z jednej strony cieszę się, że ze wzrostem ceny wzmacniacza nie idzie proporcjonalnie różnica w brzmieniu.
Im lepsze głośniki tym potrzeba im lepszego partnera.
W chwili obecnej jestem w trakcie poszukiwań.
A, że tak zapytam czy bardzo wysoki DF to dobra rzecz np w okolicach 500- 1000? :)
Pytam ponieważ kiedyś czytałem, że nie zawsze tak jest i pisali coś o jakichś harmonicznych :p
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postawidac wyraznie braki w twojej wiedzy i doswiadczeniu...
a jezeli chcesz dobierac glosniki pod wzgledem wizualnym to juz wymiekam :/
Yoshi_80 - napisz coś więcej o swoich kolumnach i o jakich konkretnie SS myślisz. Jeżeli chodzi o zwrotnice , to w takim projekcie i tak trzeba by je projektować od nowa.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaW przypadku CA zbyt wysoki DF skutkuje "brakiem basu"
Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz postaTak jak piszesz wskazywałoby na to, że lampa ma niższy DF.Pewnie ma jednocyfrowy nawet :)
Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz postaA, że tak zapytam czy bardzo wysoki DF to dobra rzecz np w okolicach
W lampie co innego bo tam już jest na tyle niski że są problemy.
Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz postaże nie zawsze tak jest i pisali coś o jakichś harmonicznych
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaDoświadczony juzer a ...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaA poważnie linearyzacja w miejscu podziału powinna zniwelować górkę na średnicy a wyrównanie wznoszącej się impedancji dla wysokich wyrównać wysokie, jak lampa ma kiepski DF. Na bass się nic nie poradzi niestety.
Skomentuj
-
Prawo Ohma jest takie samo dla wzmacniacza lampowego jak i tranzystorowego
Impedancja wyjściowa mojej lampy jest 0.7om ( z ujemnym sprzężeniem zwrotnym 25dB - max ile się dało bez wchodzenia w warunkową stabilność itp) co daje DF 11.5 dla 8om i odpowiednio ~6 dla 4om.
W tym chińczyku jest na pewno gorzej
Jak nie wiesz dalej czemu charka się zmieni to zmierz kolumnę najpierw z włożonym jakimś sporym rezystorem szeregowo (kilka om co by było widać dobrze na pomiarze a potem bez niego
Charka przy różnych obciążeniach w tym kolumnach wzmacniacza który ma impedancję wyjściowa około 5om (skrajna wartość ale nie jest to jakaś egzotyka wśród lampowców)
Skomentuj
-
Nie na temat...
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaCzytając posty, gdzieś ktoś zapytał się o ch-ki.
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaNie zostało to ciepło przyjęte...
Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta...co mnie ostatnimi czasy nie dziwi. Dziwi mnie to czemu do tego doszło...
Tu widać że charka jest prosta, co oznacza dobre połączenie głośników, ale jak te kolumny grają to tak naprawdę się nie dowiemy, trzeba tego posłuchać.
Skomentuj
-
Nie na temat...to że Awx ma tutaj wielu zwolenników wiadomo nie od dziś. Szczerze powiem nie mam absolutnie nic przeciwko, wiele dobrych konstrukcji itd... Ciekawe zdarzenie nastąpiło kilka dni temu jak pewien czeski knedel poruszył temat charakterystyki głośnika. Przekonany że znajdzie zapewne w gotowych konstrukcjach skierowałem go tam, niestety..ku ździwieniu sam też nic nie znalazłem poza pomiarami Dabyla w dziale TL. Trochę to dziwne jak na popularność tego głośnika i ilość konstrukcji..
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez Marios Zobacz postaTrochę to dziwne jak na popularność tego głośnika i ilość konstrukcji..
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaJak nie wiesz dalej czemu charka się zmieni to zmierz kolumnę najpierw z włożonym jakimś sporym rezystorem szeregowo (kilka om co by było widać dobrze na pomiarze a potem bez niego.
Skomentuj
Skomentuj