Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ala TIDAL Contriva Toxic

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
    Jak fornirowałeś ?? Znaczy się fornir na klej kontaktowy czy może wikol i ściski ??
    Fornirowanie palisandrem na kleju kontaktowym może po kilku miesiącach przynieść niemiłą niespodzianke.

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
      Jak fornirowałeś ?? Znaczy się fornir na klej kontaktowy czy może wikol i ściski ??
      W pierwszym moim poście widnieje opis co i jak.
      Napisałem, że fornir klejony na Rakoll GXL3 w ściskach i też taka sytuacja miała miejsce :cool:
      Poniższa fotka powinna rozwiać wątpliwości

IMG_0028.JPG

Skomentuj

Zamieszczone przez marko3T Zobacz posta
        Fornirowanie palisandrem na kleju kontaktowym może po kilku miesiącach przynieść niemiłą niespodzianke.
        az taki tlusty?

Skomentuj

ja terrarium fornirowalem palisandrem po 2 latach odstal tylko w miejscu gdzie otwieram drzwi zapewne od ciaglego jego podwaznia ale to tez niewielki fragment ktory z latwoscia da sie podkleic

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
            Masz wieniu jakiś wykres charki przenoszenia ?
            Jestem w domu więc znalazłem coś takiego :)
            Jak komuś dokładnie powie jak w rzeczywistości to gra to proszę :

11.jpg

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
              ja terrarium fornirowalem palisandrem po 2 latach odstal
              Raczej z powodu wilgoci. Jaka jest 60-70%? Klej raczej nie puścił. Chyba że był źle zaaplikowany. Raczej wina płyty.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                Panowie jak zwykle gdy ktoś pokaże coś fajnego to szukacie dziury w całym. Prawda jest taka, ze jest to doskonała konstrukcja i nie ma czego się przyczepić. Zastosowane głośniki są klasą same dla siebie, wykonanie jest super, gra wspaniale. Widać, że wieniu włożył w to mnóstwo serca i cieżkiej pracy bo sam chciałbym mieć tak wykończone skrzynki. Chyba tylko konstrukcje binganta robią większe wrażenie ale to jest inna para kaloszy. Nie ma co porównywać doświadczenia i zaplecza obu kolegów. To co uczynił wieniu jako swoje pierwsze kolumny to po prostu miażdży wszystko i koniec tematu.

Pamietajcie że tam siedzi 10" na basie, nie wiem czy da sie uzyskać lepsze proporcje. Poza tym to miało być inspirowane Tidal Contriva a nie miało być klonem.
                Zainspirowany tym co zrobił wieniu 26, wróciłem do pomysłu klonu Contrivy, tylko na tańszych głośnikach. Yoshi_80 - czy takie coś jest możliwe i warte zachodu. Chciałbym klony Contrivy, bo po prostu bardzo mi się podobają. Dla mnie to najładniejsze kolumny. Jeżeli chodzi o zrobienie obudów, to jestem praktycznie przygotowany, żeby zacząć działać od zaraz. Oczywiście wszystkie elementy zewnętrzne kolumny łączone pod odpowiednimi kątami, nawet przednie kliny. Technologia, rysunki i przyrządy gotowe do wycinania formatek. Boki obudowy to MDF 30mm, a front 60mm. Tylko czy warto robić ?

Skomentuj

ala TIDAL Contriva Toxic

Warto
                  Tylko przetworniki weź raczej dobre.
                  Tańsze czyli jakie?
                  Skrzynka tyle samo wyjdzie cenowo czy dla tańszych czy droższych.
                  Oczywiście to tylko moja uwaga.
                  I konstrukcja lepiej zagra
                  Last edited by wieniu26; 19.05.2013, 15:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez Janekzet Zobacz posta
                    Zainspirowany tym co zrobił wieniu 26, wróciłem do pomysłu klonu Contrivy, tylko na tańszych głośnikach. Yoshi_80 - czy takie coś jest możliwe i warte zachodu. Chciałbym klony Contrivy, bo po prostu bardzo mi się podobają. Dla mnie to najładniejsze kolumny. Jeżeli chodzi o zrobienie obudów, to jestem praktycznie przygotowany, żeby zacząć działać od zaraz. Oczywiście wszystkie elementy zewnętrzne kolumny łączone pod odpowiednimi kątami, nawet przednie kliny. Technologia, rysunki i przyrządy gotowe do wycinania formatek. Boki obudowy to MDF 30mm, a front 60mm. Tylko czy warto robić ?
                    Jak masz zamiar wydać na głośniki 1000zł i drugie 1000 na obudowy to oczywiście nie ma to sensu, lepiej zrobić obudowy za 500 a reszte władować w głośniki. Z grubosciami płyt chyba troche przeszadzone, przecież mozna dać wzmocnienia.

Skomentuj

Jak masz zamiar wydać na głośniki 1000zł i drugie 1000 na obudowy to oczywiście nie ma to sensu, lepiej zrobić obudowy za 500 a reszte władować w głośniki. Z grubosciami płyt chyba troche przeszadzone, przecież mozna dać wzmocnienia.
                      Takie grubości są w Contrivach i oczywiście bardzo solidne użebrowanie. Koszt obudowy się nie liczy. Głośniki stosowane w Contrivach kosztują kilkadziesiąt tysięcy - najlepsze Accutony. Ja mogę wydać kilka tysięcy PLN. Potrzebne są następujące głośniki -2 niskotonowe 22cm , 1 średniak 17cm i wysoko tonowy - to na jedną kolumnę. W oryginalnych Contrivach dwa porty BR są wyprowadzone z tyłu - jeden u góry a drugi na dole. Też tak chciałbym zrobić.
                      Yoshi_80 - czy przy takich założeniach da się zrobić dobre kolumny?
                      Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
                        Problemem na chwile obecna jest chyba wzmacniacz.
                        Pomęcz Yoshiego niech Ci linearyzację impedancji zrobi do zwrotki .
                        Jak to jakiś PP na kt88 lub podobnej to powinno być OK .
                        W każdym razie warto spróbować

Skomentuj

Yoshi_80 - czy przy takich założeniach da się zrobić dobre kolumny?
                          Oczywiście, ze się da.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          Pomęcz Yoshiego niech Ci linearyzację impedancji zrobi do zwrotki .
                          Miesce podziału nie ma problemu ale lineryzacja obudowy br ?

Skomentuj

Ja mogę wydać kilka tysięcy PLN. Potrzebne są następujące głośniki -2 niskotonowe 22cm , 1 średniak 17cm i wysoko tonowy
                            Kilka to 2000zł czy 9000zł? Duży średni 17cm do 22cm nie pasi, max 15cm. Sugerowałbym nawet 12cm (Illuminator?).
                            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                              Kilka to 2000zł czy 9000zł? Duży średni 17cm do 22cm nie pasi, max 15cm. Sugerowałbym nawet 12cm (Illuminator?).
                              Takie średnice głośników występują w oryginalnych Contrivach. Średniak nie może być mniejszy niż 15cm , bo popsuje wygląd. Jakby głośniki ze zwrotnicami zmieściły się w 4000zł to byłbym zadowolony.
                              Oczywiście, ze się da.
                              A może byś podał jakiś konkretny zestaw - w miarę możliwości sprawdzony.
                              Pozdrawiam

Skomentuj

Wybierz faworytow i jedz na audio show. W jednym miejscu odsluchasz interesujace cie glosniki i wybierzesz swiadomie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  Wybierz faworytow i jedz na audio show. W jednym miejscu odsluchasz interesujace cie glosniki i wybierzesz swiadomie
                                  Paweł S. - chyba żartujesz. Tu chodzi o dobór głośników o określonych wymiarach do konkretnego rozwiązania obudowy. Kolumny są pochylone 6st., mają wysoką ściankę nad wysokotonowym i ścięcia skośne. Tu trzeba naprawdę dużego doświadczenia , żeby dobrać wstępnie głośniki tak aby dało się zrobić się zwrotnicę i żeby kolumny dobrze grały. Byłem na trzech ostatnich Audio Show i nie widzę możliwości wykorzystania pobytu tam do tego projektu. Cała nadzieja w Yoshim.
                                  Pozdrawiam

Skomentuj

Paweł S. - chyba żartujesz. Tu chodzi o dobór głośników o określonych wymiarach do konkretnego rozwiązania obudowy. Kolumny są pochylone 6st., mają wysoką ściankę nad wysokotonowym i ścięcia skośne. Tu trzeba naprawdę dużego doświadczenia , żeby dobrać wstępnie głośniki tak aby dało się zrobić się zwrotnicę i żeby kolumny dobrze grały. Byłem na trzech ostatnich Audio Show i nie widzę możliwości wykorzystania pobytu tam do tego projektu. Cała nadzieja w Yoshim.
                                    Pozdrawiam
                                    Za bardzo dramatyzujesz. Każdy głośnik zagra. Pochylenie przydaje się żeby wyrównać fazowo głośniki (choć czasami i przeszkadza, zależy od f podziału) i po to aby zmniejszyć wpływ rezonansów membrany. Trzeba dobrać głośniki tak aby pasowały wizualnie i aby były dobre jakościowo, z czego najtańszym głośnikiem wg mnie powinien być niskotonowy. Duża ważniejsze są midrange i tweeter. Oczywiście musi też się zgadzać kasa.
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

z tym najtańszym niskotonowcem to jest problem jeżeli ma być z tej samej serii co średniak i wizualnie się zgadzać bo jak z innej to nie problem

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Czy ja wiem...magnezowy Excel na średnich i aluminiowy Prestige na dół.
                                        Papierowy Illuminator na średnich i papierowy Revelator na dole,

Zasadniczo wystarczy aby miał ten sam kolor - czarny z czarnym, srebrny ze srebrnym itp.
                                        Przynajmniej ja tak uważam :)
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                                          excele jak dla mnie znacząco się różnią od prestige a żaden illuminator nie jest tańszy od woofera revelatora, trzeba iść na kompromis

Skomentuj

Czaruję...
                                          X