Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ala TIDAL Contriva Toxic

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Jakas zmowa czy co?
    wzory są raczej jedne, a nawet jak więcej na obliczenie jednej tej samej wartości to wyniki powinny być zbieżne.

Skomentuj

Przedstawiony w tym temacie PROJEKT jak najbardziej posiada dokumentację techniczną :biggrin:
      baaa ... posiada wszystkie niezbędne pomiary jak i moją osobę ...
      Idąc dalej tym "tropem" nic nie stoi na przeszkodzie aby ktoś wykonał taki sam projekt.
      Problemem jedynie może okazać się fornir palisander bo jest naturalny i drugiego takiego się nie znajdzie :flapper:
      Wszystkie inne rzeczy są do zrobienia.
      Zainteresowane osoby zadały sobie trud i znalazły do mnie nawet numer telefonu i dowiedziały się co i jak.

Projekt kosztował mnie dużo kasy jak i sporo zdrowia.

Można powiedzieć, że wiem czego chciałem od samego początku do samego końca.
      Skrzynki jak skrzynki wiem, że można lepiej.
      Bardzo chciał bym aby jakiś nowicjusz taki jak ja, lub inny "wyjadacz" z forum zrobił i przedstawił swoją wersję owej konstrukcji.
      Z chęcią pomogę.

Wracając do dokumentacji technicznej czy kolumny kupowane w sklepie ową posiadają i jest dołączona do nich?

Pozdrawiam

Skomentuj

" Zobaczcie jakie super kolumny zbudowalem!
        - a jak je zbudowales?
        - a nie powiem! "

:P

Skomentuj

Czytać umiesz czytać ze zrozumieniem??

Skomentuj

Kilku zaraz napisze, ze nie umiem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
              Wracając do dokumentacji technicznej czy kolumny kupowane w sklepie ową posiadają i jest dołączona do nich?
              Nie mówię (przynajmniej ja ) żeby od razu wrzucać zwrotkę i nie wiadomo co.
              Ale podstawowe jakieś pomiary dobrze jak są :)
              Przynajmniej jest o czym pogadać.
              A tak można napisać jedynie : wypas kolumny i pooglądać obrazki

Te pro kolumny mają najraźniejsze pomiary pomimo, że one "nie grają "

Skomentuj

Pomiary też nie mówią wiele o brzmieniu :) Wiem na co stać te kolumny - bas, średnica, wysokie. Trzeba uszanować czyjąś robotę, bo wiem ile kosztuje dostrojenie takiej konstrukcji i udostępnianie projektu trochę byłoby nierozsądne :)

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                  Pomiary też nie mówią wiele o brzmieniu :) Wiem na co stać te kolumny - bas, średnica, wysokie. Trzeba uszanować czyjąś robotę, bo wiem ile kosztuje dostrojenie takiej konstrukcji i udostępnianie projektu trochę byłoby nierozsądne :)
                  To po co w ogole wrzucac to na forum? Zeby sie pochwalic jakie ladne kolumienki sie zrobilo? Nie do konca rozumiem. Robi sie komercha i tyle. Widac, ze powoli dzieli sie wiedze na taka, ktora mozna pokazac i taka, ktorej pod zadnym pozorem nie pokazujemy. Jaka jest roznica, czy projektuje sie zwrotnice do glosnikow za 200zl czy za 2000? Dziala sie tak samo. Po prostu ktos nie chce udostepnic danych konstrukcyjnych i tyle, ma jakies powody, jakie? Nie wiem, moze po prostu chodzi o kase.

Skomentuj

Ja napiszę: nie umiesz.
                    W pierwszym poście wszystko opisałem.
                    Sporo też informacji jest w innym moim temacie:
                    http://diyaudio.pl/showthread.php/20...TIDAL-Contriva

Napisałem, że pomogę w zrobieniu takiego lub podobnego projektu.

Czego ode mnie jeszcze oczekujesz?

Masz dopisek "Konstruktor" i mnie laika, który to zrobił swoja pierwszą konstrukcję pytasz jak zrobiłem? czegoś tu nie rozumiem. Przecież na tym forum to większość fachowcy i to od Was czerpałem wiedzę i się uczyłem.

Ja się nie wstydzę i pokazałem swoją pierwszą konstrukcje. Pokaż swoją pierwszą z tymi wszystkimi opisami, schematami, wymiarami, charkami, zwrotnicami itp.

Zadałem sobie trud aby cokolwiek rzeczowego znaleźć ale niestety z marnym skutkiem.

Krytyki się nie boje wręcz przeciwnie ona mnie tylko wzmocni.

Kiedyś Hermes napisał mi coś takiego "Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka!"

Zgadza się, jak zrobię następną konstrukcję obiecuję, że będzie jeszcze lepsza. :flapper:

Pozdrawiam
                    Last edited by wieniu26; 25.05.2013, 18:55.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                      ...
                      Ale podstawowe jakieś pomiary dobrze jak są :)
                      Przynajmniej jest o czym pogadać.
                      ...
                      Gdzieś wrzuciłem przebieg charakterystyki :p

Odnośnie zwrotnicy.. jest ktoś na forum kto zrobił świetną zwrotnicę na droższych przetwornikach i ją udostępnił ? Ja nie widzę.
                      Może ktoś zechce przesiedzieć ładnych kilka tygodni i całą swoja pracę przedstawi na forum.
                      Obstawiam, że taki projekt mało kto wykorzysta z forumowiczów ba ... ciekawy projekt na SS czy innych drogich i lepszych przetwornikach zadowolą nie jednego "polskiego konstruktora - sprzedawcę" natomiast forumowicze zatrzymają sie na tym, że lepiej było by np wstawić taki a inny rezystor.

Szczerze powiedziawszy liczyłem po cichu, że na wiosnę będzie wysyp kilkanaście ciekawych konstrukcji na forum choćby ze względu na spore obniżki przetworników czy dużą aktywność userów.

Pozdrawiam
                      Last edited by wieniu26; 25.05.2013, 19:32.

Skomentuj

Wieniu, Ty zupelnie nie rozumiesz co ja pisze :) Ja nie mam zastrzezen do Twojej konstrukcji, to co kto robi na pierwszy strzal jest osobista sprawa i nic innym do tego. Miales zyczenie wydac spora kase i zrobic porzadnie to zrobiles. Inni zaczynaja z najnizszego pulapu, ale nie w tym rzecz. Napisales, ze chetnie pomozesz w skopiowaniu tej konstrukcji, wiec zwrotnice tez musisz komus przekazac, mnie w tym dziwi to, ze jej tutaj nie ma od poczatku. Chociaz moze nie do konca dziwi, bo znam powody, dla ktorych jej tutaj nie ma. To mi sie wlasnie niezbyt podoba na tym forum, jak sie pojawiaja konstrukcje na drogich glosnikach, to nagle zwrotnica jest zastrzezona. Wiec albo to kwestia kasy ( bo ktos wzial hajs za zbudowanie takiej zwrotnicy i nie chce jej udostepniac, co w zasadzie rozumiem ) albo niecheci dzielenia sie wiedza na forum.

Sprawa jest prosta. Robi sie zwrotke do topowych glosnikow, to trzeba sie super nameczyc zeby z nich wycisnac wszystko ( ciekawa teoria, ale dotyczy kazdych glosnikow ). Jak sie juz nameczymy, to glupio tak wszystkim projekt pokazac. A moze ktos zbuduje to samo i sprzeda za gruby hajs? Wiec lepiej nie pokazywac, tym bardziej ze mozna bylo za takie projektowanie wziac jakis grosz. Zgadza sie? :)

Dlatego panowie, na przyszlosc moze lepiej isc latwiejsza droga. W katalogu gotowych konstukcji wrzucie fotke tego co zbudowaliscie, a opis w formie jednego zdania wystarczy. Cos tego typu np " Zbudowalem taka piekna kolumne, gra pieknie. Dziekuje, dobranoc!"

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                          Pomiary też nie mówią wiele o brzmieniu
                          mówią mówią. Nie wiem czy dobrze określę się, ale mówią sporo o brzmieniu, ale nic o charakterze,barwie tego brzmienia. Np: zależnie od podbić - ch-ka powie ci, że wysokie danego zestawu brzmią głośniej od średnicy, ale ich charakter mozę być detaliczny, kujący w uszy, albo delikatny. Bass brzmi ciszej, średnica jest na pierwszym planie, ale charakter basu jest kopiący/zamulający. Jedno powie ci sama ch-ka, drugie ze słuchu.
                          Inną sprawą jest to, że prawie wszyscy i tak dążą do płaskiej charakterystyki, bez podbić :) W mojej opinii.
                          No i ze słuchu to sprawa subiektywna, jak wieniu26 napisał:
                          Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
                          gra to jak grać powinno. Z racji tego, że upodobania dźwiękowe są różne...

Skomentuj

Dlaczego na mnie czyli nowicjusza jest tyle bluzg, że nie udostępniłem projektu, zworki itp?
                            Zaoferowałem swoja pomoc. Czy to mało?
                            Patrząc choćby na 2 pierwsze strony w dziale ukończone, 40 wątków może 8 jest z projektem zwrotnicy. SZOK toż to 1/5 - 20%
                            Czy Wy tzw wyjadacze wszystko udostępniacie?
                            Odpowiedzcie sobie sami na to pytanie i proszę samemu sprawdzić ile jest projektów z tzw "dokumentacją techniczną".

Nie pamięta wół jak cielęciem był (jest).

Pozdrawiam
                            Last edited by wieniu26; 26.05.2013, 15:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                              Dlaczego spodziewasz się dokładniejszych wyników stosując metodę zawierającą więcej zmiennych a przez co wartość liczona obarczona większym błędem bezwzględnym. Kiedy można można wykonać bezpośredni pomiar własnie w polu swobodnym.
                              To jest czysta matematyka. Tak jak symulowanie zwrotnicy, gdzie zgadza sie z rzyczywistoscia niemalze w 100%. Jedyny blad jaki mozna popelnic, to zly pomiar odległosci oraz sama metodologia pomiaru. Chyba, ze wzrory sa zle :P.
                              Komora niestety jest opatrzona wiekszym bledem, bo i tak nie pochlania/reflektuje wszystkich odbic, przez co troche falszuje wyniki.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                Komora niestety jest opatrzona wiekszym bledem, bo i tak nie pochlania/reflektuje wszystkich odbic, przez co troche falszuje wyniki.
                                jak nie pochłania to nie komora bezechowa. :) Wiadomo, że najtrudniej stłumić fale o sporej długości >3,4 metra. Ale każda komora ma określoną dolną częstotliwość graniczną, do której pomiary uznaje się za pozbawione błędu. PWr ma niby 40Hz.

Skomentuj

Nie narzekać tylko chwalić albo brać się samemu do roboty. Przecież ta konstrukcja należy do jednych z najlepszych na forum.:thumbup:

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                                    Przecież ta konstrukcja należy do jednych z najlepszych na forum
                                    Dlatego taki szum, i tak jest zawsze przy dobrych konstrukcjach.
                                    Żal niektórym ściska że sobie nie skopiują.

Skomentuj

Nic nie stoi na przeszkodzie aby to skopiować.
                                      Już kilka osób rozważa takie coś. Wcale się nie dziwię :razz:
                                      O zwrotnice wiadomo gdzie uderzyć.
                                      Co do skrzynek już kilka razy się deklarowałem, że pomogę.
                                      Cóż stoi na przeszkodzie?
                                      Kto zainteresowany to i potrafił się wbić na odsłuch :cool:

Pozdrawiam

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                        LuSzTi, faktycznie, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Nie zmienia to jednak faktu, że jeśli chodzi o temat nowych konstrukcji na forum, który Ty - OK, utrzymujesz na pewnym poziomie, sytuacja wygląda jednak marnie. Prawda jest taka, że większość tego, co się tworzy, to jednak, niestety, kopie czegoś, co już zostało zaprojektowane. Nowości jest jak na lekarstwo. Nie wiem z czego to wynika... Czy z niechęci, czy z braku "narybku", czy z "przepełnienia rynku, czy z jakiejś innego podłoża niemocy twórczej... może z lenistwa... Staram się nie oceniać, może dlatego, że sam sytuacji nie polepszam, ale fakt zauważam - i myślę, że nie tylko ja. Podstawa merytoryczna na forum świetna, bardzo dobre i pomocne tutoriale, wielu chętnych służących dobrą poradą - a nowej fali jakoś brak. Po prostu troszkę szkoda... ale może tylko dziadzieję i jakieś dziwne myśli mnie nachodzą...
                                        Dabyl nie piję do Ciebie, żeby nie było. Po prostu Twój post wywołał u mnie taka oto refleksję. Czytając forum, nowe tematy i dyskusje oraz te stare, widzę pewną różnicę. Mianowicie taką, że kiedyś Wy (czytać: Ci którzy maja już kilka DIY na koncie i ich wiedza jest spora) byliście mniej obeznani, wasza wiedza nie była jeszcze tak rozległa, kiedy jakiś nowy chciał zrobić projekt na nowych przetwornikach lub już go popełnił, to w większości otrzymywał pochwałę za chęć i pomocne uwagi dotyczące tego co spieprzył. Nikt nie bluzgał, że zmarnował pieniądze, nie podważał, że mógłby mieć za to coś lepszego. Po prostu szanowano czyjś wybór. Chyba dla tego że przepaść między nowym a Wami była mniejsza i konstrukcje wszystkich opierały się w większości na tanich przetwornikach typu Tonsil, Tesla, STX, ewentualnie Vify i Monacory.
                                        Jak to wygląda dziś...ano dla Was takie projekty są mało atrakcyjne, no bo kto chciałby się cofać, ale większość potencjalnego "narybku" nie może sobie pozwolić na droższe konstrukcje i jest na nie skazana. I tutaj koło się zamyka, starszych nie interesuje bawienie się taniochą, a młodzi nie mają kasy na kupno przetworników którymi zainteresowani byliby doświadczeni konstruktorzy. Kończy się to kopiowaniem już oklepanych konstrukcji, a jak powstaje coś nowego, to jest to taki projekt na którym nie jeden mógłby nieźle zarobić, dlatego nie dziwię się że tego się nie udostępnia.

Ja rozumiem bardziej tą "biedniejszą" część forumowiczów, sam nie mam możliwości dorobić, studiuję dziennie i trochę to utrzymanie moich rodziców kosztuje. Gdybym chciał sam coś zaprojektować, (na co mam ochote) to na dzień dobry musiałbym wyłożyć kilka stówek na karte dzwiękową, jiga, przedwzmacniacz, mikrofon i choćby kilka podstawowych elementów do próbnych zwrotek. To już wolę tą kasę włożyć w gotowy projekt....no chyba żeby pomiary zrobić u kogoś, ale niestety nikt z moich znajomych nie interesuje sie DIYaudio...

Się rozgadałem...nie wiem czy udało mi się dobrze ubrać w słowa moje odczucia, zastrzegam jednak od razu, że tym postem nie miałem na celu wskazywać winnych, czy kogoś obrażać, taka po prostu kolej rzeczy w której nie wiadomo o co chodzi, a jak nie wiadomo to chodzi o kase... i tym bym zakończył....ide robić projekt na uczelnie :(

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Nakło Śląskie -> Chechło

Skomentuj

Czaruję...
                                          X