Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

najlepszy 30cm tonsil?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
    Generalnie wszystkie to potworki.

na ostatnim zdjęciu widać jak można zeszpecić taką konstrukcje przy pomocy ozdobnego pierścienia.

Układ głośników doby ale obudowa powinna być węższa, głośnik niskotonowy bez ozdóbek precyzyjnie wpuszczony w podfrezowanie, a wysokotonowy montowany od wewnątrz. Przy okazji można by jeszcze bardziej zbliżyć głośniki do siebie. Za to rura BR powinna być lekko odsunięta.

To taki mój pogląd na estetykę dużych skrzyń.
    nie każdy dysponuje frezarką więc nie miałem wyboru, a myślałem o podfrezowaniach... kwestia gustu ja nie mam nic do tych pierścieni tylko jedno że od gdm-a niema tych podmalowań czarnych ale idze to podmienić!

Zamieszczone przez Paweł S.
    co to za tunel?
    wielki...

to okleina czy fornir?
    br fi 10 fornir orzech amerykański słabo wygląda przy tym świetle i z to aparatu.
    Last edited by Pteterycz; 03.08.2013, 08:05.
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

mi najbardziej podobaja sie te. tylko ze tu jest 10". przy 12" bym musial mocno w gore wyciagnac zeby zachowac proporcje :/

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
      br fi 10
      polinkowy?

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
      fornir orzech amerykański
      no to super ze nie okleina

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        polinkowy?
        Tak!

Jak wróci mój aparat (siostra pożyczyła) to zrobię lepsze zdjęcia!

Jedno jeszcze pytanie czy jak bym robił następne kolumny czy mógłbym u Ciebie Paweł zamówić fronty, nie posiadam frezarki a chciałbym zrobić tak jak należy.
        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

fronty pewnie
          gorzej z calymi kolumnami. takie olbrzymy tylko odbior osobisty :/

dla informacji - 2-3 osoby czepiaja sie ze mam "monopol" na pewne uslugi na forum... informuje ze nie tylko ja takie rzeczy robie. mozesz zapytac tez innych

Skomentuj

tak pytam przyszłościowo teraz muszę się skupić żeby te uruchomić, a następne to myślałem o czymś mniejszym a bardziej jakościowym ale nie zawracajmy sobie tym głowy!

Skomentuj

Jak to "uruchomić" ??

Myślisz o czymś "jakościowym" a masz kolumny które nawet nie grają??? Sadze że jak uruchomisz to juz będzie bardziej "jakościowe" od tego co masz teraz :-)

Skomentuj

Myślisz o czymś "jakościowym" a masz kolumny które nawet nie grają???
                czytaj caly temat a nie tylko wyrywki.
                niestety za brak wiedzy sie placi. skusil sie na zwrotnice od kompletnego laika ktory spieprzyl robote

Skomentuj

Myślisz o czymś "jakościowym" a masz kolumny które nawet nie grają??? Sadze że jak uruchomisz to juz będzie bardziej "jakościowe" od tego co masz teraz :-)
                  na pewno nie robiłbym kolumn jak by nie były lepsze od tych które posiadam drugi zestaw o którym była mowa będzie do drugiego pomieszczenia gdzie nie potrzeba takich wielkich i do innego słuchania!

Skomentuj

Co wyglądu to na przykład przy proporcjach 336 szerokości na 990 wysokości i 370 głębokości

Skomentuj

podobne proporcje wczoraj zrobilem... minimalne roznice w wymiarach

co do rysunku, to chyba GDWK za blisko GDMa - zmieszcza sie tak?
                      no i srubek raczej by nie bylo widac

Skomentuj

trudności wykonawcze to odległości 0,5cm między krawędziami głośników w tym miedzy rantem kosza GDM i rantem kołnierza GDWK9/120/4 montowanego od spodu. Wyprowadzenie wkrętów ozdobnych na przód ściany wokół GDWK i obrócenie GDNa tak żeby wkręty były o 22,5stopnia od osi symetrii, były dostatecznie duże ale jednocześnie nie obcierały krawędzi kosza, nie wystawały zbyt mocno nad płaszczyznę ściany przedniej i nie marszczyły zawieszenia. To są takie pierdoły ale przy surowych głośnikach one decydują o efekcie wizualnym.

---------- Post dodany o 18:36 ---------- Poprzedni post o 18:28 ----------

ps te śrubki wokół GDWK, to tak zwane nyple albo nakrętki ozdobne - ewentualnie łby śrub wpuszczone w płytę od zewnątrz, bo sam głośnik przykręcony jest od wewnątrz obudowy do ściany, która w tym miejscu musi mieć 18mm grubości.

Oczywiście dla normalnego GDWK montowanego od zewnątrz średnica widoczna rantu będzie większa (10,4cm zamiast około 8,2cm) i cały głośnik musi być odsunięty nieco wyżej.).

A śrubki dla głośnika montowanego od spodu zaplanowałem jako widoczne, bo w zamyśle całość miała być czarna a śruby jasno szare lub błyszczące.

Dodam jeszcze że wiele lat temu gdzieś na początku lat 90-tych ubiegłego wieku :-) Wystrugałem konstrukcje na podobnych głośnikach Tonsilu w podobnym układzie. Dlatego po latach jestem w stanie mądrować się na temat subiektywnej przecież, estetyki takie układu głośników i trudności w wykonaniu.
                        Last edited by arwas; 03.08.2013, 20:51.

Skomentuj

ciagle sie zastanawiam komu ja to sprzedam... bo o kopiowanie sie nie martwie :p

ale mam czas. najpierw musze skonczyc inne projekty

Skomentuj

Najwyżej będziesz na to skazany :-)

Albo zrób i sprzedaj projekt Tonsilowi Wieszczecińskiemu. Moze wreszcie zrobią tego nowego Altusa o którym pisalo juz TAC SA w swoim prospekcie Emisyjnym sprzed czterech lat.

Skomentuj

nie wychodzi mi to tak ladnie jakbym chcial, ale trzeba zamawiac ciecie bo plyta czeka

Skomentuj

Brzyyydkie...

W tak dużej skrzyni wysokotonowy powinien być niżej - dalej od górnej krawędzi.

Tunel lepiej wyglądałby przesunięty asymetrycznie.

A podstawa - czyli ten cokół - powinna być nieco mniejsza niż dolna ściana kolumny bo całość to wielka szafa i zmniejszona podstawa ją nieco wysmukli.

Skomentuj

W tak dużej skrzyni wysokotonowy powinien być niżej - dalej od górnej krawędzi.
                                  poczatkowo chcialem dac wyzsze te kolumny. ale ze wzgledu na standardy jest na sile naciagane 110cm

Tunel lepiej wyglądałby przesunięty asymetrycznie.
                                  wolalbym 2 mniejsze bo mam ich odpowiednio duzo... ale chyba sie poswiece z jednym

a cokol nawet nie wiem czy zrobie - formatki na to zabraklo

Skomentuj

Moim zdaniem 100 wystarczyłoby całkowicie. W sumie jednak zależy z jakiej wysokości zmierzysz środek akustyczny.
                                    Do tego może dojść podstawa np. o centymetr mniejszej szerokości i głębokości niż obudowa - jakieś 3-5cm wysokości plus kolce. Można ją wykonać w postaci odkręcanej pokrywy. Przy tak dużej kolumnie to bardzo ułatwi dostęp montażowy do zwrotnicy - pchając wszystko przez otwory z przodu może w tak dużej skrzyni czasem braknąć "ręki" żeby solidnie zamontować
                                    Porty BR będzie łatwo dać jak największej dostępnej średnicy ale dwa to raczej nie wyglądałyby zbyt dobrze w takich proporcjach obudowy (chyba że drugi z tyłu).

Skomentuj

Moim zdaniem 100 wystarczyłoby całkowicie.
                                      robilem przymiarki i wygladalo to smiesznie

W sumie jednak zależy z jakiej wysokości zmierzysz środek akustyczny.
                                      zwroc uwage na to ze ja metrowe kolumny pochylam zeby przed nimi nie lezec

Do tego może dojść podstawa
                                      nie nie - kolumna 105cm + 5cm cokol ktorego moze nie bedzie

pchając wszystko przez otwory z przodu może w tak dużej skrzyni czasem braknąć "ręki"
                                      80cm reki w 40cm obudowie? :huh:
                                      ale dwa to raczej nie wyglądałyby zbyt dobrze w takich proporcjach obudowy (chyba że drugi z tyłu).
                                      w subach dawalem i to fajnie wygladalo. ale nie tu :/

Skomentuj

Uwierz mi, naprawdę odkręcana podstawa znacznie ułatwi montaż i rozkładanie materiału i układanie kabli w takiej wielkiej kolumnie - Visaton często stosuje ten zabieg. Można łatwo wykonać antywibracyjną podstawę do zwrotnicy mocowana do odkręcanego dna obudowy Nie pytaj po co - tak sobie - były kiedyś nawet takie podstawy do zwrotnic sprzedawane przez Intertechnikę - wiec jak robić już na tych Tonsilach to z wypasem i przytupem

nie wiem jak siedzisz ale ja to jak się zapadnę w fotel, a często słucham półleżąc, wtedy kopułka na 80cm od podłogi może być.

Tak by to wyglądało - 100cm wysokości plus pokrywa dolna 1,8cm szerokość kolumny 33,6mm do tego dojdą z 4-5cm kolce.

Tunel BR100 największy jaki ma Polink z tych tańszych. Będzie miał pole przekroju ok. 15-16% powierzchni membrany głośnika, więc może rzeczywiście przydałby się nieco większy tak do 20-25% ?

I jeszcze taka uwaga - dużo wzmocnień na wysokości głośnika średnio-tonowego i wydzielenie nimi "pudełka" mocowanego do przedniej ściany. Chodzi o maksymalną sztywność obudowy w tym miejscu. KEF stosował w tamtych czasach konstrukcję "pudełko w pudełku".
                                        Last edited by arwas; 23.11.2013, 23:05.

Skomentuj

Tunel BR100 największy jaki ma Polink z tych tańszych.
                                          ten tunel juz od dawna nie jest tani :/
                                          wole resztki HD-12 puki jeszcze mozna je kupic

bedzie cos w tym stylu
                                          ale chyba 3 poziomy wzmocnien

Skomentuj

Czaruję...
                                          X