na ostatnim zdjęciu widać jak można zeszpecić taką konstrukcje przy pomocy ozdobnego pierścienia.
Układ głośników doby ale obudowa powinna być węższa, głośnik niskotonowy bez ozdóbek precyzyjnie wpuszczony w podfrezowanie, a wysokotonowy montowany od wewnątrz. Przy okazji można by jeszcze bardziej zbliżyć głośniki do siebie. Za to rura BR powinna być lekko odsunięta.
To taki mój pogląd na estetykę dużych skrzyń.
nie każdy dysponuje frezarką więc nie miałem wyboru, a myślałem o podfrezowaniach... kwestia gustu ja nie mam nic do tych pierścieni tylko jedno że od gdm-a niema tych podmalowań czarnych ale idze to podmienić!
Zamieszczone przez Paweł S.
co to za tunel?
wielki...
to okleina czy fornir?
br fi 10 fornir orzech amerykański słabo wygląda przy tym świetle i z to aparatu.
Jak wróci mój aparat (siostra pożyczyła) to zrobię lepsze zdjęcia!
Jedno jeszcze pytanie czy jak bym robił następne kolumny czy mógłbym u Ciebie Paweł zamówić fronty, nie posiadam frezarki a chciałbym zrobić tak jak należy.
fronty pewnie
gorzej z calymi kolumnami. takie olbrzymy tylko odbior osobisty :/
dla informacji - 2-3 osoby czepiaja sie ze mam "monopol" na pewne uslugi na forum... informuje ze nie tylko ja takie rzeczy robie. mozesz zapytac tez innych
tak pytam przyszłościowo teraz muszę się skupić żeby te uruchomić, a następne to myślałem o czymś mniejszym a bardziej jakościowym ale nie zawracajmy sobie tym głowy!
Myślisz o czymś "jakościowym" a masz kolumny które nawet nie grają??? Sadze że jak uruchomisz to juz będzie bardziej "jakościowe" od tego co masz teraz :-)
Myślisz o czymś "jakościowym" a masz kolumny które nawet nie grają??? Sadze że jak uruchomisz to juz będzie bardziej "jakościowe" od tego co masz teraz :-)
na pewno nie robiłbym kolumn jak by nie były lepsze od tych które posiadam drugi zestaw o którym była mowa będzie do drugiego pomieszczenia gdzie nie potrzeba takich wielkich i do innego słuchania!
trudności wykonawcze to odległości 0,5cm między krawędziami głośników w tym miedzy rantem kosza GDM i rantem kołnierza GDWK9/120/4 montowanego od spodu. Wyprowadzenie wkrętów ozdobnych na przód ściany wokół GDWK i obrócenie GDNa tak żeby wkręty były o 22,5stopnia od osi symetrii, były dostatecznie duże ale jednocześnie nie obcierały krawędzi kosza, nie wystawały zbyt mocno nad płaszczyznę ściany przedniej i nie marszczyły zawieszenia. To są takie pierdoły ale przy surowych głośnikach one decydują o efekcie wizualnym.
---------- Post dodany o 18:36 ---------- Poprzedni post o 18:28 ----------
ps te śrubki wokół GDWK, to tak zwane nyple albo nakrętki ozdobne - ewentualnie łby śrub wpuszczone w płytę od zewnątrz, bo sam głośnik przykręcony jest od wewnątrz obudowy do ściany, która w tym miejscu musi mieć 18mm grubości.
Oczywiście dla normalnego GDWK montowanego od zewnątrz średnica widoczna rantu będzie większa (10,4cm zamiast około 8,2cm) i cały głośnik musi być odsunięty nieco wyżej.).
A śrubki dla głośnika montowanego od spodu zaplanowałem jako widoczne, bo w zamyśle całość miała być czarna a śruby jasno szare lub błyszczące.
Dodam jeszcze że wiele lat temu gdzieś na początku lat 90-tych ubiegłego wieku :-) Wystrugałem konstrukcje na podobnych głośnikach Tonsilu w podobnym układzie. Dlatego po latach jestem w stanie mądrować się na temat subiektywnej przecież, estetyki takie układu głośników i trudności w wykonaniu.
Albo zrób i sprzedaj projekt Tonsilowi Wieszczecińskiemu. Moze wreszcie zrobią tego nowego Altusa o którym pisalo juz TAC SA w swoim prospekcie Emisyjnym sprzed czterech lat.
Moim zdaniem 100 wystarczyłoby całkowicie. W sumie jednak zależy z jakiej wysokości zmierzysz środek akustyczny.
Do tego może dojść podstawa np. o centymetr mniejszej szerokości i głębokości niż obudowa - jakieś 3-5cm wysokości plus kolce. Można ją wykonać w postaci odkręcanej pokrywy. Przy tak dużej kolumnie to bardzo ułatwi dostęp montażowy do zwrotnicy - pchając wszystko przez otwory z przodu może w tak dużej skrzyni czasem braknąć "ręki" żeby solidnie zamontować
Porty BR będzie łatwo dać jak największej dostępnej średnicy ale dwa to raczej nie wyglądałyby zbyt dobrze w takich proporcjach obudowy (chyba że drugi z tyłu).
Uwierz mi, naprawdę odkręcana podstawa znacznie ułatwi montaż i rozkładanie materiału i układanie kabli w takiej wielkiej kolumnie - Visaton często stosuje ten zabieg. Można łatwo wykonać antywibracyjną podstawę do zwrotnicy mocowana do odkręcanego dna obudowy Nie pytaj po co - tak sobie - były kiedyś nawet takie podstawy do zwrotnic sprzedawane przez Intertechnikę - wiec jak robić już na tych Tonsilach to z wypasem i przytupem
nie wiem jak siedzisz ale ja to jak się zapadnę w fotel, a często słucham półleżąc, wtedy kopułka na 80cm od podłogi może być.
Tak by to wyglądało - 100cm wysokości plus pokrywa dolna 1,8cm szerokość kolumny 33,6mm do tego dojdą z 4-5cm kolce.
Tunel BR100 największy jaki ma Polink z tych tańszych. Będzie miał pole przekroju ok. 15-16% powierzchni membrany głośnika, więc może rzeczywiście przydałby się nieco większy tak do 20-25% ?
I jeszcze taka uwaga - dużo wzmocnień na wysokości głośnika średnio-tonowego i wydzielenie nimi "pudełka" mocowanego do przedniej ściany. Chodzi o maksymalną sztywność obudowy w tym miejscu. KEF stosował w tamtych czasach konstrukcję "pudełko w pudełku".
Skomentuj