Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

najlepszy 30cm tonsil?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

najlepszy 30cm tonsil?

temat dla fanow tonsilu i znawcow sprzetu sprzeda lat

ktory ze starszych tonsilowskich 30cm jest wg was najlepszy?
    mowa o jakosci brzmienia przy zastosowaniu w kolumnie 3 droznej

po co ten temat?
    mam troche starych glosnikow z potencjalem (np GDM 18/80), a na forum wiele razy padla propozycja zrobienia czegos na tych staruszkach wg wspolczesnych zasad projektowania

i tak juz mam zrobic zwrotnice do podobnych kolumn, wiec pomyslalem ze przy okazji zrobie projekt ktory bedzie nadawal sie do kopiowania a zagra lepiej niz altusy

wstepnie planuje uzyc GDM 18/80 (bardzo dobre brzmienie i mozna jeszcze dostac oryginalne membrany do regeneracji) i 30mm wavecora (najlepszy stosunek cena/jakosc)

na stanie mam GDN 30/100/7-8 (ten sam glosnik z roznym kolorem kopulki) ktore mozna zdemontowac z mildtona. nie wiem jeszcze co sa warte te glosniki bo nie mam tak wielkiej obudowy

Ja miałem Mildtony 110 i niskotonowe w nich grały bardzo fajnie.

Skomentuj

30/80 i 30/100

30/120 oprócz basu nie oferuje nic

jeśli masz 30/100 to bez wahania bym ich użył.
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
        Ja miałem Mildtony 110 i niskotonowe w nich grały bardzo fajnie.
        czyli GDN 30/80/2

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
        30/80 i 30/100
        pisz dokladne modele, zapewne roznia sie czyms wiecej niz wygladem

---------- Post dodany o 12:21 ---------- Poprzedni post o 12:03 ----------

30/80/2 jest jeszcze sprzedawany - to plus. ale nie za taka cene :???:

czy 30/100/11 ma cos wspolnego z 30/100/7-8? kosz i uklad magnetyczny mam identyczny... membrana u mnie stara wiec wyglada inaczej

Skomentuj

Kobaltowych 30 juz nie dostaniesz, wiec moze 30/80/2. To dosc wyjatkowy glosnik, ktory potrafi pracowac nawet w konstrukcji dwudroznej. Rowne pasmo do 2 khz.

http://eryksc.blogspot.com/2012/07/zg80c115.html
          http://eryksc.blogspot.com/2012_10_01_archive.html

Piekne paczki!

Skomentuj

Delikatnie się różnią, jak dla mnie najlepiej brzmiący to 30/100/1 zaraz za nim 30/100/2 (ten pierwszy 90dB, drugi 89db)
            z 30/80 znam tylko tego w/w z mildtonów też dosyc dobry głośnik ale już na basie nie jest taki mocarny jak setka

Skomentuj

Zdefiniuj "mocarność", bo ja swego czasu na tych Mildtonach średnie imprezy ogarniałem

Skomentuj

jak dla mnie najlepiej brzmiący to 30/100/1
                to z altusa? ktorego dokladnie?

bede mial 30/80/2 i 30/100/8
                przydalby sie 30/100/1 do porownania - ktos podesle?

Skomentuj

Z tego co wiem 30/80/2 ma 92 dB skuteczności wiec nie jest tak źle!
                  DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Jesli dopuszczasz obudowe zamknieta to warto tez wziac pod uwage 30/60/1, ale to tylko do OZ.

Skomentuj

A może lepiej pójść w gdn 32 stx, ceny normalniejsze.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Jesli dopuszczasz obudowe zamknieta to warto tez wziac pod uwage 30/60/1, ale to tylko do OZ.
                        przyczyna zabawy z tymi glosnikami to kolega Pteterycz. ktos mu spie... zwrotnice i trzeba zrobic nowa
                        kolega ma 30/80/2 a ja mam 30/100/8

30/60/1 raczej wiekszego sensu nie ma, poniewaz takie kolumny beda robili mlodzi fanatycy tonsila. czyli ma byc glosno i duzo basu.

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                        A może lepiej pójść w gdn 32 stx, ceny normalniejsze.
                        tak, ale ma byc tonsil, zeby sie odczepili ze "diyaudio.pl to forum stxa" :p
                        w przypadku STX warto by chyba zrobic lepsze zwrotnice do fabrycznych zestawow

GDN 30/100/1 odpada - nigdzie tego nie mozna dostac

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                          Z tego co wiem 30/80/2 ma 92 dB skuteczności wiec nie jest tak źle!
                          Efektywnośc bdb tylko nie schodzi już tak nisko jak 30/100/1

@Paweł z Altusa 200, tylko tam miał ciasna obudowę, dać mu ok 80-90 to rozwinie skrzydła

Z STX polecam 12.2.500 w kwestii ilości basu

edit: jak odpada 30/100/1 to może 30/100/11 który siedział w Altusie 300

Skomentuj

Na zdjęciu porównanie cewek GDNów. OD prawej KOBALT w srodku GDN 30 100 11itd oraz po lewej gdn 30 80 2
                            Z tego co wiem gdn 30 100 11 a te z koncówka 8 itd. to te same modele. Jedenastka została stworzona do altusa 300 i z nim mona byłoby się pobawić. Chyba ze moge podesłać gdn 30 120 jeszcze z czasów tonsil SA:)

Skomentuj

jak odpada 30/100/1 to może 30/100/11 który siedział w Altusie 300
                              pytalem o roznice miedzy tymi glosnikami...

bo tutaj GDN 30/100/11 wyglada identycznie jak moj GDN 30/100/8
                              Zamieszczone przez siwy546 Zobacz posta
                              Z tego co wiem gdn 30 100 11 a te z koncówka 8 itd. to te same modele. Jedenastka została stworzona do altusa 300 i z nim mona byłoby się pobawić.
                              na ile pewne te dane?
                              bo jezeli w 95% pewne to mamy komplet glosnikow wybrany
                              oba niskotonowce da sie zdobyc tanio uzywane, lub drogo nowe
                              to samo z GDMem. jest ich bardzo duzo uzywanych + oryginalne membrany, lub nowy glosnik za chore pieniadze
                              a do kompletu najtanszy wavecor ktory przebija jakoscia wszystko

tylko teraz pytanie - kto sie bawil z roznymi skrzyniami?

Skomentuj

Pewny nie jestem ale głosniki maja ten sam kosz i magnes ta sama cewka i ta sama membrana wiec...? chyba śmiało można je zamiennie stosować.

Skomentuj

super, czyli mam juz prawie komplet glosnikow
                                  osobiscie jeszcze porownam 100 i 80 i zadecyduje ktory wybiore

pytanie - znajdzie sie chetny na odkupienie tego?

Skomentuj

Pawle a opłaca się Ci to budować nie mając kupca? Lepiej zrobiłbyś obudowy na zamówienie, szkoda czasu na wynalazki, które mogą Ci zalegać jak zainwestujesz w materiał..

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      GDN 30/100/11 wyglada identycznie jak moj GDN 30/100/8
                                      Nausznie niestety nie mam pojęcia czy jest różnica, nie pamiętam nawet gdzie montowali ta 8

jeśli chodzi o skrzynki, jedno jest pewne, orginalne obudowy A200, A300 są zbyt małe, jesli projektować coś ze współczesnym standardem to nieco większe, strojone na 32-35Hz

edit: juz wiem 30/100/ 7 i 8 siedział w NewMildtonach 200 i różnił się kopułką.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                        Pawle a opłaca się Ci to budować nie mając kupca?
                                        skrzynki na pomiary beda od kolegi Pteterycz. ja tylko zainwestuje czas i ewentualnie zakup wavecora

bez kupca nie bede robil skrzynek na gotowo

Skomentuj

Czaruję...