Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

najlepszy 30cm tonsil?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez przemo312132 Zobacz posta
    Polecane lubiące wyostrzone brzmienie
    to tez jest stary glupi mit. dalem bratu posluchac GDWT i GDWK PC. twierdzil ze tuba zostaje bo ma byc duzo wysokich tonow...
    szybki test na kondzie i zmienil zdanie :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      to tez jest stary glupi mit. dalem bratu posluchac GDWT i GDWK PC. twierdzil ze tuba zostaje bo ma byc duzo wysokich tonow...
      szybki test na kondzie i zmienil zdanie :p
      Daj spokój brat chyba lubi mieć dyskoteki w domu , GDWT , dręczy uszy , również mam je w altonach 80 ( wiec by tak nie było daję go na potecjomerze do połowy Xd) , Co za dużo to nie Zdrowo :P

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo312132 Zobacz posta
        Altusy to do techno , ;/ , Polecane lubiące wyostrzone brzmienie
        Mniejsza o to, głośniki nie są złe, projektując obudowę i zwrotnice od podstaw, używając do kompletu dobrej kopułki można zrobić coś dobzre grającego.

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
        Wymiary są podawane z podstawą raczej.
        W A300 "podstawa" jest częścią obudowy, nie tak jak w przypadku Mildtonów i Altonów

Chyba że pchali tam już co popadło albo albo znaczyli wedle stempelka jaki leżał pod ręką.
        To już całkiem prawdopodobne

Czegoś co ruszy membraną dobrze oddciazonego GDN 30/100/1 o +/- 12mm na 27 hz ja bym raczej nie nazwał muzyką.
        Sam takiej muzyki nie słucham ale takie są realia ;p Każdy w młodości chciał miec Altusy i Technicsa :)
        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

i lesli chodzi o parametry GDN 30/100/1 to on w zasadzie teoretycznie mógłby pracowac i w 180litrach osiągając całkiem niezłe zejście gdzieś do 30hz. tyle że moc przenoszona bez zniekształceń spadłaby do ok. 30W? (abo mi się Win ISD popsuł). Wiec akurat pod tym względem 90 litrów to jednak za mało dla dobrego przenoszenia impulsów i mocno ogranicza pasmo. Tu kuz by warto robić isobarik

Skomentuj

Szczelina magnetyczna w GDN 30/100 (/7 lub /11 - bo to ten sam głośnik był) ma 8mm wysokości. cewka ma 19,2mm wysokości
            nie mam juz dostepu do cewki, ale mierzylem to jak mialem rozebrany glosnik
            te dane sie nie zgadzaja
            nabiegunnik mam 10-11mm!
            nie pamietam wysokosci cewki...

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta

W A300 "podstawa" jest częścią obudowy, nie tak jak w przypadku Mildtonów i Altonów
              Mnie chodzi o to że wymiar głębokości może być podany z podstawą która jest doklejona na froncie. Wszystko jedno. Wazniejsze jest że tam ni epowinno wg noty katalogowej zamieszczonej na elektroda.pl - być GDN 30/100/11 lecz 30/100/1 który sie zasadniczo rózni a jego symulacja w 90 litrach daje podobny przebieg spl jak z karty katalogowej Altusa 300 co potwierdza moje przypuszczenia.

Reanimując. GDN 30/100/1 (nie żaden inny) pozwala w teorii na osiągniecie najniższego basu. Ale żeby to miało sens należałoby wykorzystać parę głośników w isobariku wielkości komody. Mozna też wykonać go w formie OZ uzyskując przy objętości około 90 litrów takie zejście jak z jednego GDN 30/80/2 w objętości 60-litrów. Ale przy 86db efektywności i konieczności odcinania niewiele ponad 400 hz. Czyli lekki ekonomiczny bezsens, biorąc pod uwagę że nie wiadomo co się dostanie kiedy się już kupi głośniki tak oznaczone.

Skomentuj

i lesli chodzi o parametry GDN 30/100/1 to on w zasadzie teoretycznie mógłby pracowac i w 180litrach osiągając całkiem niezłe zejście gdzieś do 30hz. tyle że moc przenoszona bez zniekształceń spadłaby do ok. 30W? (abo mi się Win ISD popsuł). Wiec akurat pod tym względem 90 litrów to jednak za mało dla dobrego przenoszenia impulsów i mocno ogranicza pasmo. Tu kuz by warto robić isobarik
                W ok 100L strojenie na 30hz i mamy już dobre wyniki, opóźnienie na poziomie 11ms. A z moca to myślę że 100W przyjmie bez zniekształceń.

Kończymy teoretyzować na dziś :)
                Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Jesli dopuszczasz obudowe zamknieta to warto tez wziac pod uwage 30/60/1, ale to tylko do OZ.
                  Dokładnie, miałem paczki dwudrożne na 30/60/1 + MDT20. 45L sztuka... nie grało to jak marzenie, basu też było przeciętnie.
                  30/80/2 też posiadałem na subie, ale też niskiego basu z tego nie było, za to głośność i kopniak porządny. Poszedłem w stronę STXów o których jest teraz głośno w temacie o tasukach i byłem dużo bardziej zadowolony, więcej niskiego basu, bardziej miękki i większe zamieszanie robił.

Więc ja bym nie skreślał 30/120/1 lub rozważał 30/100/?, choć z dużych tonsili dobrego basu nie słyszałem, chyba że samochodowych. Miałem estradowe 38/300 ale to tez midbasy.

Skomentuj

Ja tam opieram się na tym co miałem w katalogach z 1991 roku

oraz na tym

http://www.unifirm.sk/

i na tym

http://www.typyglosnikow.info/katalog-tonsil.php

Wszędzie szczeliny magnetyczne dla cewek o średnicy 49mm i magnesów 120mm podawane były jako 8mm wysokości.

---------- Post dodany o 19:02 ---------- Poprzedni post o 18:53 ----------

I jeszcze raz zauważę nieśmiało... 30cm Tonsile NIE SĄ GŁOŚNIKAMI SUBWOOFEROWYMI !!!
                    Ich przewagą nad innymi jest wysoka efektywność, wiec do usłyszenia niskiego basu potrzebują dużo przestrzeni która mogą wypełnić dźwiękiem bez ogłuszenia pacjenta. Natomiast odtworzą bez problemu te 40-50hz z dobrym impulsem i mniejszymi zniekształceniami niż jakiś typowe 16cm popierdołki.

GDN30/100/1 jest jedynym z tej serii teoretycznie zdolnym osiągnąć mniej niż 30hz ze spadkiem -3dB. Ale w bezsensownie wielkiej obudowie i z nie do końca wiadomym efektem mocowym A na pewno ze znacznie większymi zniekształceniami niż jego mniej basowi koledzy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                      W ok 100L strojenie na 30hz i mamy już dobre wyniki, opóźnienie na poziomie 11ms. A z moca to myślę że 100W przyjmie bez zniekształceń.

Kończymy teoretyzować na dziś
                      ja bym nie teoretyzowal tylko posluchal.
                      bedzie czas, beda zabawy z tymi glosnikami

Ja tam opieram się na tym co miałem w katalogach z 1991 roku

oraz na tym

http://www.unifirm.sk/

i na tym

http://www.typyglosnikow.info/katalog-tonsil.php

Wszędzie szczeliny magnetyczne dla cewek o średnicy 49mm i magnesów 120mm podawane były jako 8mm wysokości.
                      tez zwracalem na to uwage. ale jak mialem glosniki rozebrane to z ciekawosci porownalem. roznica byla bardzo duza

30cm Tonsile NIE SĄ GŁOŚNIKAMI SUBWOOFEROWYMI !!!
                      ja to uwazam za plus. mecza mnie te glosniki z ciezkimi membranami i wielkimi x-max

GDN30/100/1 jest jedynym z tej serii teoretycznie zdolnym osiągnąć mniej niż 30hz ze spadkiem -3dB.
                      glosnik nieosiagalny wiec odpada

Skomentuj

Przecież będziesz robił na regenerowanych. Więc po co pytasz o rodzaj głośnika? Kupisz strucle, naprawisz pomierzysz i pod to zrobisz obudowę.

przypuszczam ze w tak starych głośnikach nie tylko z zawieszeniem będzie problem. Może trzeba będzie impregnować membranę? Sztuką tez się może okazać kupienie dwóch identycznych egzemplarzy.

Chyba że już jakieś masz, ale w takim razie po co to pytanie?

Skomentuj

Miałem chyba z 4 pary albo i wiecej altusów 300 i w kazdym z nich siedział gdn 30/100/11

---------- Post dodany o 20:02 ---------- Poprzedni post o 19:48 ----------

I obudowa w A300 jest do samego końca. Nie ma przegrody na podstawkę. płyta 18 mm

Skomentuj

Przecież będziesz robił na regenerowanych. Więc po co pytasz o rodzaj głośnika? Kupisz strucle, naprawisz pomierzysz i pod to zrobisz obudowę.
                            bo staram sie robic to na oryginal
                            dowiedzialem sie ze "oryginalne" zawieszenie jakie kupilem do GDN 30/100/8 jest od modelu GDN 30/100/11 (grubsze)
                            ale za to GDMy mam na oryginałach (porownam z wykresami producenta, forumowicz ma chyba oryginaly)

glosniki regenerowane od zera wykozystalem w innej konstrukcji. zdziwiony bylem ze to nawet gra...

Chyba że już jakieś masz, ale w takim razie po co to pytanie?
                            czytales temat od poczatku? bo wydaje mi sie ze chyba nie

Skomentuj

No czytałem... coś tam, coś tam, najlepsze Tonsile :-)

A na poważnie to GDN 30/100/7 powinien być tym samym co GDN 30/100/11 - takie wyjaśnienie było na stronie internetowej świętej pamięci TAC SA .

I na pewno nie jet to ten sam głośnik co GDN 30/100/1 z A300

---------- Post dodany o 20:38 ---------- Poprzedni post o 20:36 ----------

Zamieszczone przez siwy546 Zobacz posta
                              obudowa w A300 jest do samego końca. Nie ma przegrody na podstawkę. płyta 18 mm
                              Coś pisałem o przegrodzie??? Przeczytaj raz jeszcze o co chodziło z tymi wymiarami - WYMIAR PODSTAWY, a nie przegroda na podstawkę.

Skomentuj

skoro dobor glosnikow mamy za soba, to pora zabrac sie za projektowanie kolumny

klasyczne skrzynki chyba tu najlepiej wypadaja

modulowe to duzo roboty i malo komu to sie spodoba (tutaj duzo wiekszy woofer)

harpie ladne, ale bym mial problemy z wykonaniem

chyba w cos takiego trzeba isc

Skomentuj

To ja się pochwalę swoim wytworem myślę że jak na drugą konstrukcje i domowe warunki nie jest źle, lecz teraz nabrałem nowych doświadczeń i kilka rzeczy bym zrobił inaczej! Przepraszam za jakość ale w tej chwili dysponuje tylko aparatem z telefony.
                                  DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Generalnie wszystkie to potworki.

na ostatnim zdjęciu widać jak można zeszpecić taką konstrukcje przy pomocy ozdobnego pierścienia.

Układ głośników doby ale obudowa powinna być węższa, głośnik niskotonowy bez ozdóbek precyzyjnie wpuszczony w podfrezowanie, a wysokotonowy montowany od wewnątrz. Przy okazji można by jeszcze bardziej zbliżyć głośniki do siebie. Za to rura BR powinna być lekko odsunięta.

To taki mój pogląd na estetykę dużych skrzyń.

Skomentuj

co to za tunel?
                                      wielki...

to okleina czy fornir?

Skomentuj

Gdyby pierścienie były czarne i głośniki lepiej rozmieszczone to aż tak tragicznie by to nie wyglądało .

Skomentuj

Generalnie wszystkie to potworki.
                                          Czemu? Mi się podoba trzecia od góry.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X