Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

najlepszy 30cm tonsil?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Muszę przyznać, że front arwasa kolumny bardziej mi przypadł do gustu. Fajne ułożenie głośników. Gdyby ta kolumna jeszcze była lekko pochylona tak jak np. w tym temacie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic279368.html i do tego ładne podstawki z kolcami to by był konkret wg mnie.

Skomentuj

pochylenie tak wysokiego pudła nie jest konieczne. Ale jeśli ktoś by chciał to tanio zrealizować, można wykonać "ukośną" podstawę.

---------- Post dodany o 11:37 ---------- Poprzedni post o 11:32 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      ten tunel juz od dawna nie jest tani :/
      wole resztki HD-12 puki jeszcze mozna je kupic

bedzie cos w tym stylu
      ale chyba 3 poziomy wzmocnien
      No właśnie wydzielenie głośnika średnio-tonowego moim zdaniem powinno być bardziej złożone. Więcej wzmocnień wokół głośnika średnio-tonowego spinających ścianę przednią z bocznymi

ps. HD? Miałem na myśli port HP 100. Z tym że nie ma większych rur z tego rodzaju.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
        pochylenie tak wysokiego pudła nie jest konieczne. Ale jeśli ktoś by chciał to tanio zrealizować, można wykonać "ukośną" podstawę.
        pochylac nie mam zamiaru bo to za duzo roboty. no chyba ze wlasnie podstawa

No właśnie wydzielenie głośnika średnio-tonowego moim zdaniem powinno być bardziej złożone. Więcej wzmocnień wokół głośnika średnio-tonowego spinających ścianę przednią z bocznymi
        nie przesadzaj

ps. HD? Miałem na myśli port HP 100. Z tym że nie ma większych rur z tego rodzaju.
        widziales ile kosztuje hp-100? 20zl za tunel?!
        HD-12 alpharda dasie kupic za 4-6zl a ma 102mm

Skomentuj

Nie widziałem tuneli Alpharda więc nie wiem o czym mowa. Jesli chodzi o o to http://www.nowyelektronik.pl/searchs...=opis&nr=51896 to może być za krótkie i trzeba się będzie bawić w przedłużanie?

A z tym głośnikiem średnio-tonowym nie przesadzam. Wpływ drgań obudowy jest w tym zakresie mierzalny i najłatwiej słyszalny. A wysiłek w zapewnieniu większej sztywności naprawdę niewielki.

Widzę to tak: nad średnio-tonowym umieszczasz przegrodę taką jak pod nim. Łączysz je przegrodą pionową spinająca dodatkowo ściany boczne. I masz wtedy trzy razy więcej łączeń ścian na wysokości głośnika.

Skomentuj

wydzielenie głośnika średnio-tonowego moim zdaniem powinno być bardziej złożone. Więcej wzmocnień wokół głośnika średnio-tonowego spinających ścianę przednią z bocznymi
            W Altusach był plastikowy kubek i w środku trochę wytłumienia. Wg Ciebie jak to powinno być rozwiązane? i jaki to ma wpływ na dźwięk?

P.S. Dzięki za wyjaśnienie. Obudowa musi być sztywna. Słuchałem różnych Altusów i mam trzysetki i wszystkie mają tą samą wadę obudowa gra razem z głośnikiem basowym. Najgorzej wibruje przednia i tylna ścianka co jest niepożądane i wzmocnienia są bardzo wskazane.

Skomentuj

może być za krótkie i trzeba się będzie bawić w przedłużanie?
              2szt sklejone w lustrzanym odbiciu

Skomentuj

Może nie doczytałem. Ale jaki wreszcie głośnik tam będzie i w ilu litrach?

Skomentuj

bylo wyzej - sa 2 wersje

1. przerabiam skopana zwrotnice pod GDN 30/80/2 + GDM 18/80 + GDWK 9/120
                  2. robie to co mam na stanie - GDN 30/100/7 + GDM 18/80 + 30mm wavecor

z tego co pamietam to wyszlo max 86 lub 96 litrow. bede regulowal na sluch

Skomentuj

Moim zdaniem Dla GDN 30/80/2 max. to 86 litrów - może nawet mniej. A dla GDN 30/100/7 minimum to 96 litrów.

No i oczywiście żadne tam wavecory bo są niekoszerne, to profanacja itd.

Albo GDWK 9/120/4 (koniecznie z końcówką 4, bo ma inny kształt kołnierza umożliwiający montaż od spodu ściany). Albo - moim zdaniem lepiej - GDWK 10/80/26 (też ma wystarczająco wysoką efektywność i wygląda "stylowo" No chyba że naprawdę nie chcesz w to inwestować więcej, a masz tego GDWK 9/120.

Skomentuj

Moim zdaniem Dla GDN 30/80/2 max. to 86 litrów - może nawet mniej.
                      ten akurat dopasuje do obudowy forumowicza - chyba duzo mniej

A dla GDN 30/100/7 minimum to 96 litrów.
                      hmm... sprawdzales? moze jeszcze zdaze powiekszyc
                      No i oczywiście żadne tam wavecory bo są niekoszerne, to profanacja itd.
                      sorki, ale ja tu decyduje co bedzie gralo a co nie :p
                      a tonsil najbardziej kuleje na GDWK

Skomentuj

Nie prawda! kolejne pogłoski i miejskie legendy :) Tonsil jak wiadomo gra tylko z Tonsilem. No może jeszcze w Vifą, bo mi kiedyś grał

Te 96 litrów dla GDN sprawdzałem wg parametrów GDN 30/100/7. powinno być to samo co wersja /11. Objętość wychodzi na 117 litrów ale do 96 nie powinno być znaczącej różnicy najwyżej 4hz wyżej. Wg WinISD -3db przypadnie na 40hz, -6db na 33hz. A jak to naprawdę będzie to sam się przekonasz

---------- Post dodany o 21:54 ---------- Poprzedni post o 21:38 ----------

Ale oryginalnie to one były w obudowie ok. 68 litrów w midltonach. Tylko A 300 maja wyrażnie większą obudowę no ale tam podobno jest jeszcze inny głośnik.

Skomentuj

Wpływ drgań obudowy jest w tym zakresie mierzalny i najłatwiej słyszalny.
                          Czy mógłbyś zaprezentować ten mierzalny wpływ? Najlepiej pokazując jakieś wykresy porównawcze.

Skomentuj

Mógłbym ale mi się nie chce. Poszukaj na audiostereo.pl wpisów niejakiego misiomora, który rozpisywał się kiedyś na ten temat przy okazji konstrukcji 3-droznych w obudowach dzielonych w porównaniu z niedzielonymi.
                            Drgania obudowy także są mierzalne - sięgnij to art. na temat badań B&W przy okazji opracowania kratownicy matrix oraz art. Visatona który mierzył spl w uzasadnieniu stosowania przez nich wiązań "krzyżowych" przeciwległych ścian. To są publikacje sprzed ponad 20 lat, może na forum też były cytowane.
                            Nie mam czasu teraz dogrzebywać się do cytowanych już kiedyś publikacji by przekonywać do takich podstaw konstrukcji obudów .

Skomentuj

Mógłbym ale mi się nie chce.
                              Dziękuję. To mi sporo mówi.

Drgania obudowy także są mierzalne
                              W to nie wątpię. Interesowały mnie jednak różnice w pomiarach dźwięku a nie drgającej obudowy.

Skomentuj

Napisałem już, znajdź wątek o tym na audiostereo.pl, wpisy misiomora oraz artykuł Visatona z takimi pomiarami. Nie mam ochoty tłumaczyć rzeczy oczywistych.

---------- Post dodany o 19:17 ---------- Poprzedni post o 18:56 ----------

Zamieszczone przez Cypis Zobacz posta
                                Interesowały mnie jednak różnice w pomiarach dźwięku a nie drgającej obudowy.
                                Art. Visatona wyjaśni.

Skomentuj

Czaruję...
                                X