Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BG2 - Miniamp (odnowiony Sansui 217 MK2)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BG2 - Miniamp (odnowiony Sansui 217 MK2)

Witam

Zeby nie zanudzac to przejde od razu do rzeczy.
    Postanowilem odswierzyc wzmacniacz z 1974r sansui au217II. Zrobilem mala plyteczke wczoraj w nocy, rano w 25min polutowalem.
    Wzmacniacz jest MEGA prosty, i naprawde gra swietnie, ma taki jakis magnes ze naprawde nie chce sie go wylanczac. Zanim bedziecie chcieli budowac fet-hexy i inne wynalazki to proponuje najpierw zlepic BG2 Miniampa.
    Zestaw tranzystorow i tak w razie 'w' sie przyda bo jest standardowy.
    Przy wlanczaniu nie wystepuje ''plum'' - membrana nawet nie drgnie, offset u mnie 2mV (tylko para wejsciowa parowana).
    W najblizszym czasie postaram sie sprawdzic jak beda sprawdzac sie j-fety na wejsciu (na symulacji wzmacniacz znacznie przyspiesza na nich).
    Jak widac moja karta dzwiekowa nie wyrabia - znieksztalcenia wzmacniacza sa na tyle niskie ze najprawdopodobnie nie jestem w stanie ich zmierzyc.
    Jest to chyba najmniejszy wzmacniacz na forum wiec dostal przydomek Miniamp (stereo spokojnie miesci sie na jednej rece).
    Dodatkowo symulacja i schemat z j-fetami.

Ponizej 3 schematy oryginalnego wzmacniacza oraz BG2 Miniamp i kilka podstawowych pomiarow.
    Załączone pliki
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Nic ciekawego
    Jak już klonować sansui to tylko z układam DD.

Stałe na wyjściu jest w rozsądnych granicach bez parowania tych FET-ów ? Bo coś mi się wydaje, że może być z tym problem
    Już doczytałem

Skomentuj

Raven
      Wiem ze w tym ukladzie nie ma nic ciekawego - ale gra to naprawde bardzo bardzo fajnie. Kazdy diyowiec taki wzmacniacz wydlubie w kilka chwil.
      Z fetami bede jeszcze dlubal, dam miejsce na dodatkowy rezystor lub potek (wydaje mi sie ze ludzia nie bedzie chcialo sie ich parowac).
      Chodzi o podejscie do sprawy, to jest hobby DIY - niech ludzie maja co robic a nie tylko w kolo te same 2-3 wzmacniacze. Przez prawie 5-7 lat mialem przerwe z dlubaniem, no i przez ten czas w dziedzinie wzmacniaczy nie powstalo prawie nic nowego a szkoda, chodzi o to zeby cos tworzyc, do konca 2013 jeszcze daleko takze jeszcze z 5 wzmakow opublikuje :P

Jak ktos zrobi ten wzmacniacz i bedzie niezadowoloy to zjem swoja stacje lutownicza.

Ponizej paczka do zelazka.
      Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
        Jak ktos zrobi ten wzmacniacz i bedzie niezadowoloy to zjem swoja stacje lutownicza.
        borys to zlutuj szybciutko co tam masz jeszcze ważniejsze, i smacznego... :razz:

A teraz tak serio, to można tak sobie klonować firmowe wzmacniacze ? :blink: tzn. klonować może i tak, ale później dawać to jeszcze do informacji publicznej, to legalne ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
          borys to zlutuj szybciutko co tam masz jeszcze ważniejsze, i smacznego... :razz:

A teraz tak serio, to można tak sobie klonować firmowe wzmacniacze ? :blink: tzn. klonować może i tak, ale później dawać to jeszcze do informacji publicznej, to legalne ?
          To nie jest dokladny klon sansui (inny wzmacniacz roznicowy - sansui ma P a tutaj jest N :P, z j-fetami bedzie pojedynczy a nie podwojny stopien wejsciowy, tranzystory calkiem inne :P, przystosowany na wyzsze napiecia zasilania niz oryginal, filtr wejsciowy tez jest inny). Tu nie ma co klonowac, to jest najprostszy wzmacniacz z prostych wzmacniaczy z podrecznika, roznicowka-stopien napieciowy-driver-stopien koncowy (wszystko jak z podrecznika o wzmacniaczach).
          Czy to legalne ze DIY-owcy uzywaja zrodel pradowych (ktore tez ktos wymyslil) a nie tylko rezystorow ? - nie?
          Stopien wyjsciowy jest praktycznie taki sam jak w 95% wzmacniaczach na tych toshibach.
          Last edited by borys; 27.07.2013, 22:19.

Skomentuj

niech ludzie maja co robic a nie tylko w kolo te same 2-3 wzmacniacze. Przez prawie 5-7 lat mialem przerwe z dlubaniem, no i przez ten czas w dziedzinie wzmacniaczy nie powstalo prawie nic nowego a szkoda
            Na forum mamy kilka bardziej zaawansowanym wzmacniaczy jak chociażby Alex od Ravena czy może nawet hybryda a jakoś nikt tego się nie tyka i wiesz dlaczego? Po prostu są za trudne do wykonania dla większości osób.

Twoje wzmacniacze pokazane tutaj mają tą prostotę dzięki której większość je wykona nawet samemu ale jeszcze niestety do tego daleko - jeśli chcesz aby wykonały go nawet osoby nie związane z elektroniką to warto by im napisać dokładną specyfikacje techniczną która będzie miała dokładny opis poskładania i uruchomienia wzmacniacza dla laików, musi to być pisane dla osób całkowicie zielonych.
            Last edited by .3lite; 27.07.2013, 23:01.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
              Na forum mamy kilka bardziej zaawansowanym wzmacniaczy jak chociażby Alex od Ravena czy może nawet hybryda a jakoś nikt tego się nie tyka i wiesz dlaczego? Po prostu są za trudne do wykonania dla większości osób.

Twoje wzmacniacze pokazane tutaj mają tą prostotę dzięki której większość je wykona nawet samemu ale jeszcze niestety do tego daleko - jeśli chcesz abym wykonały go nawet osoby nie związane z elektroniką to warto by im napisać dokładną specyfikacje techniczną która będzie miała dokładny opis poskładania i uruchomienia wzmacniacza dla laików, musi to być pisane dla osób całkowicie zielonych.
              Wystarczy sobie otworzyc pdf'ka montaz i powtykac czesci w otworki, obrocic, polutowac i poobcinac co wystaje. Jedyny klopot moze byc z lutowaniem tranzystorow znajdujacych sie od spodu plytki, ja lutuje po jednej nodze i czyms prostym sprawdzam czy sa w jednej plaszczyznie (tak mniej wiecej), potem lutuje pozostale nozki. Bedzie chwilka to zrobie malutki opis.

Skomentuj

Wystarczy sobie otworzyc pdf'ka montaz i powtykac czesci w otworki, obrocic, polutowac i poobcinac co wystaje. Jedyny klopot moze byc z lutowaniem tranzystorow znajdujacych sie od spodu plytki, ja lutuje po jednej nodze i czyms prostym sprawdzam czy sa w jednej plaszczyznie (tak mniej wiecej), potem lutuje pozostale nozki. Bedzie chwilka to zrobie malutki opis.
                Niestety to tak nie działa, co mi czy Tobie się wydaje proste niestety nie koniecznie jest proste dla innych dlatego jednak polecam dokładny opis poskładania i uruchomienia dla laików :)

Skomentuj

Chodzi o podejscie do sprawy, to jest hobby DIY - niech ludzie maja co robic a nie tylko w kolo te same 2-3 wzmacniacze. Przez prawie 5-7 lat mialem przerwe z dlubaniem, no i przez ten czas w dziedzinie wzmacniaczy nie powstalo prawie nic nowego a szkoda, chodzi o to zeby cos tworzyc, do konca 2013 jeszcze daleko takze jeszcze z 5 wzmakow opublikuje :P
                  I bardzo dobrze . Wystarczy wpisać w google "prosty wzmacniacz" i widać jakie jest zapotrzebowanie. Teraz będziesz musiał w każdym wyszukanym w ten sposób temacie na końcu napisać, że są już proste i sprawdzone rozwiązania i podać linki do swoich dzieł A tak to odsyłano ludzi do jakiś gainclonów...

A tak już na powaznie, mierzyłeś SR? Pewnie będzie mniejszej, bo to sprzężenie napięciowe. A jesli chodzi o podręczniki to często między kolektorem a emiterem tranzystora odpowiedzialnego za kompensację terminczną daje sie niewielki kondensator 100n-1uF. Np W UniAmpie jest to C13 - http://www.fratu.pl/irek/files/uniamp_topologia.gif Celowo go pominąłeś?

Przy wlanczaniu nie wystepuje ''plum'' - membrana nawet nie drgnie,
                  W fet-hexie też nie

Jest to chyba najmniejszy wzmacniacz na forum wiec dostal przydomek Miniamp (stereo spokojnie miesci sie na jednej rece).
                  Dodatkowo symulacja i schemat z j-fetami.
                  Tu się zgodze, z ciekawoście wyszukałem w google jakąś płytke do gainclona ( http://allegro.pl/lm3875-lm3886-gain...333951562.html ) i jest ona większa, niż Twój wzmacniacz (36cm^2 vs 33cm^2)! A przecież tam większość wzmacniacza to pojedyncza kostka, a nie dyskretne elementy.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                    Tu się zgodze, z ciekawoście wyszukałem w google jakąś płytke do gainclona ( http://allegro.pl/lm3875-lm3886-gain...333951562.html ) i jest ona większa, niż Twój wzmacniacz (36cm^2 vs 33cm^2)! A przecież tam większość wzmacniacza to pojedyncza kostka, a nie dyskretne elementy.
                    Oj, tak gwoli ścisłości to chyba raczej STEREO jednak nie jest "mniejszy" od: http://diyaudio.pl/showthread.php/16...ghlight=lm4780

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                      Kiedyś na forum było zamówienie na wzmacniacz stereo 2x 60W na kostce LM4780 który ma mniej niż 12cm^2 :P

http://diyaudio.pl/album.php?albumid...achmentid=2694

Skomentuj

Jestem zainteresowany budową wzmacniacza, ale o nim dowiedziałem się jednak na diyaudio.com
                        Podstawowe moje pytania:
                        1. Czy trafo do tego układu na dwa kanały wystarczy 100W 2x24V? Dużej mocy mi nie trzeba, ale czy układ nawet przy cichym słuchaniu nie będzie sie dusił?
                        2. Tranzystory 2sc3423 i 2sa1360 można zastąpić jakimiś innymi? nie mogłem znaleźć w jednym miejscu pary tych tranzystorów
                        3. Zastanawia mnie czemu w Twoich projektach nie ma otworów na dystanse? Wystarczy że wszystko trzyma się na tranzystorach?
                        4. Czy przy takim napięciu [ 2x24v ] można bez problemu zastosować zamiast bc546c tranzystory bc550c?

Skomentuj

Brawo Panie Borys! Obyś nie musiał jeść swojej stacji lutowniczej :)
                          Wykaz elementów poproszę bo na rysunku można się pogubić zakres zalecanych transformatorów, minimalna wielkość radiatora (coś malutkiego planuję) i instrukcja montażu dla laików mile widziana jak koledzy wspomnieli.

Skomentuj

Zamieszczone przez toorop Zobacz posta
                            Jestem zainteresowany budową wzmacniacza, ale o nim dowiedziałem się jednak na diyaudio.com
                            Podstawowe moje pytania:
                            1. Czy trafo do tego układu na dwa kanały wystarczy 100W 2x24V? Dużej mocy mi nie trzeba, ale czy układ nawet przy cichym słuchaniu nie będzie sie dusił?
                            2. Tranzystory 2sc3423 i 2sa1360 można zastąpić jakimiś innymi? nie mogłem znaleźć w jednym miejscu pary tych tranzystorów
                            3. Zastanawia mnie czemu w Twoich projektach nie ma otworów na dystanse? Wystarczy że wszystko trzyma się na tranzystorach?
                            4. Czy przy takim napięciu [ 2x24v ] można bez problemu zastosować zamiast bc546c tranzystory bc550c?
                            1. Trafko bedzie jak najbardziej OK
                            2. Tranzystory mozesz dac np bd139/140 z grupy 16, ja kupowalem izolowane farchildy w tme i trzymia ladnie hfo kolo 200
                            3. Jak wyjmiesz bezpiecznik to mozesz pod nim wywiercic maly otworek i dac dystans montazowy pod nim, ale tak czy inaczej plytka bardzo dobrze sie trzyma na tranzystorach.
                            4. Tak jak najbardziej mozesz dac BC550 (ja dalem 546 bo bede lutowal 250W motorole i bede potrzebowal wyzszego napiecia zasilania)

tomq
                            Jak najbardziej 100nF kondensatorek jest obecny na plytce (zdjecia i schemat), moze na ktoryms schemacie z symulatora go nie ma ale w na plytce jest i w paczce pod zelazko tez jest.
                            Toshiby kazdy diyowiec ma pewnie w szafce takze nic tylko polutowac.
                            SR narazie jest przyciety do okolo 15V/us (wystarczy zmniejszyc 100pf kondensatory kompensujace do 33pf i skacze do 35V/us), wersja v2 bedzie na fetach wiec bedzie szybsza.

pozdr
                            Załączone pliki

Skomentuj

A czemu usunąłeś kond na tranie od biasu ?

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                A czemu usunąłeś kond na tranie od biasu ?
                                Schemat ponizej, jezeli chodzi o C9 to jest obecny. Schemat z symulatora mial kondek miedzy driwerami (nie wiem czy jest tutaj potrzebny).
                                Zerknij jeszcze jak mozesz czy wsio jest ok, dzieki.

Ponizej lista elementow
                                Załączone pliki

Skomentuj

Przepiękna lista. Jak dla dzieci :)
                                  Tylko jak zwykły człek ma sobie poradzi z parowaniem elementów? i ile trzeba kupić sztuk, żeby wyłonić najlepsze?
                                  Dużo tranów do wyboru podałeś. Któreś Twoim zdaniem są lepsze?
                                  Jaki sklep polecacie, gdzie dostanę wszystkie elementy zamiast biegać po budkach z elektroniką?
                                  Last edited by jaciomp; 28.07.2013, 09:57.

Skomentuj

Co do końcowych można jeszcze zastosować 2sta2120/2stc5948 -200W lub 2sta2121/2stc5949 - 220W, dostępne np w tme.
                                    Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                                      Co do końcowych można jeszcze zastosować 2sta2120/2stc5948 -200W lub 2sta2121/2stc5949 - 220W, dostępne np w tme.
                                      Można je zamontować bezpośrednio bez żadnych przeróbek układu?
                                      Chciałem sam wypróbować kilka wariantów tranzystorów końcowych. Możecie napisać jakie modele albo o jakich parametrach tranzystory wyjściowe można bezpośrednio wkładać do tego układu?

Skomentuj

Zamieszczone przez toorop Zobacz posta
                                        Można je zamontować bezpośrednio bez żadnych przeróbek układu?
                                        Tak.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X