A ja gdybym miał znowu kupować frezarkę to jednak wydałbym co najmniej 300zł, a prawdopodobnie raczej 600zł, bo szkoda mi czasu i nerwów. Otóż jakiś czas temu kupułem frezarkę w OBI, marka CMI dostępne tylko tam, pochodziła kilka miesięcy i zaczęła wysiadać, startowała tylko na wysokich obrotach, w końcu przestała całkowicie. Jako, że nie miałem czasu na reklamacje, rozkręciłem i się okazało, że upalił się styk we włączniku, dało się wyczyścić, ale po paru użyciach znowu to samo, jak się ostatecznie okazało, wyłącznik jest nieszczelny i lapie pył, którego jak wiadomo jest strasznie dużo podczas obróbki. Z tego co poczytałem na necie, nie tylko ja miałem taki problem, zdarza się to też w najtańszej serii Einhella. Sama konstrukcja włącznika jest taka, że nie ma prawa być szczelna.
No i druga sprawa, droższe frezarki mają utrzymanie stałych obrotów pod obciążeniem, tańsze nie. W efekcie większość prac trzeba wykonywać na najwyższych obrotach co oznacza, że wszystko w promieniu kilku metrów będzie ekstremalnie zakurzone, czego nie byłoby przy niższych obrotach, które wystarczyłyby do obróbki np. sfazowań krawędzi czy innych nieofornirowanych powierzchni. Po tym jak zrobiłem szybkie rozeznanie, kupiłbym co najmniej boscha ACE ~520zł lub sparko ~600, bo szkoda mojego czasu i nerwów.
Z frezami jest podobnie i tu radzę zainwestować więcej. Nie raz mi się zdarzyło, że od taniego frezu kopiującego odpadało łożysko, w efekcie zamiast ładnie odciąć naddatek HDF-u wrzynałem się w obudowę...
jakbym mial 100zl na zbyciu to bym kupil ta frezarke
[ Dodano: 2009-03-26, 22:41 ] mkul, bawilem sie dlugo frezarka DWT. i nie wydalbym 300zl na ta frezarke. wolalbym dolozyc 100zl i kupic macalistera ktory jest duzo mocniejszy i lepiej wykonany
mkul, bawilem sie dlugo frezarka DWT. i nie wydalbym 300zl na ta frezarke. wolalbym dolozyc 100zl i kupic macalistera ktory jest duzo mocniejszy i lepiej wykonany
Nie znam DWT, za 300 zaryzykowałbym z B&D lub zielonym boshem. screws nie chcę Cię martwić, ale ta frezarka wygląda identycznie jak moje CMI z OBI, na Twoim miejscu od razu owinąłbym czymś uchwyt z włącznikiem.
spójrz na to z 2 strony, że on bedzie jej używał bardzo sporadycznie kilka razy do roku nie ma sensu iwenstowac 600zl lepiej te kase dolozyc do projektu
konradzik88 ma racje Plany do użycia jej w tym roku to: Podrezowanie glosnikow w 2 subach, 4rech glosnikow w kolumnach podlogowych, frezy w podstawkach pod kolce(chce zrobic takie plyty pod kolce jak to zrobil kolega polusek tu ,tylko chcialbym w nich zrobic jakis ciekawy frez np takie zaokraglenie jak daje sie w listwach na rogach pomiedzy panelami a sciana ). Obecnie pod subem ktory wazy z 45 kg mam tylko takie standardowe male podkladki, jak przesuwam go czesto wypadaja z kolcow, rysuja panele a tak beda zamocowane na stale i jak cos to porysuja podstawke ktora chce pomalowac na czarny fortepian. Lepiej takie cos wykonac z deski i ladnie wypolerowac czy wystarczy zwykla wiorowka ? Pewnie cos sie jeszcze znajdzie ale na razie sie nie zapowiada.
Czy macie moze linka do jakiegos tutoriala jak frezowac (bede to robil 1 raz). Mam juz wywiercone dziury pod glosniki wiec metoda z cyrklem odpada(przy okazji jak sie to robi za pomoca cyrkla: jak juz wyfrezuje odpowiednie frezy pod glosnik to jak sama frezarka zrobic dziury pod glosniki-pewnie zmniejszajac srednice?) wiec jak nie z cyrklem to zaznaczam sobie zewnetrzne krawedzie glosnika i srodek recznie frezuje na dana globokosc starajac sie nie wyjsc za linie- jest moze lepsza dokladniejsza medoda ?
Z ta frezarka z makro jest chyba gwarancja 12 a nie 24 miesiace. Ale jak dla mnie powinna w zupelnosci wystarczyc.
To mi wyglada na "standardowa frezarke 100zł" (jak pisal Pawel, Michl, ja tez taka mam itd) tyle ze z innym korpusem obudowy. Stopa identyczna, szyny i prowadnica z boku, sruba mocujaca frez itd.. Zrobili wyglad troche pod "lepsze" frezarki a wnetrznosci pewnie standardowe.
Całkiem możliwe nie twierdzę, że to jakiś szczyt techniki :wink: .
Zamieszczone przez mkul
screws nie chcę Cię martwić, ale ta frezarka wygląda identycznie jak moje CMI z OBI, na Twoim miejscu od razu owinąłbym czymś uchwyt z włącznikiem.
Zawsze czyszczę narzędzia po skończonej pracy, powinno wystarczyć. Zresztą i tak sporadycznie jej używam i w razie czego jest gwarancja. THX za ostrzeżenie :wink: .
Nie ma sensu zakładać nowego tematu na ten temat, więc odświeżę ten :)
Czy miał ktoś styczność z frezarką Valen Polska ? http://allegro.pl/i1209408908.html
Przekonuje mnie obecność frezów w zestawie. Wiem, że są one niskiej jakości, ale na pierwszy projekt w zupełności wystarczą :) Wydaje mi się, że frezarki firmy Eurotec to jest dokładnie to samo, więc jak ktoś miał styczność z tymi drugimi, to również proszę o opinię.
No zdaję sobie sprawę, że to nie jest szczyt możliwości technologicznych, ale na wiele więcej mnie nie stać. Na kilka pierwszych projektów na chłamie tego typu będę musiał pracować :)
Miałeś taką, czy z góry zakładasz, że to badziewie ?
mam taką znaczy innej firmy ale identycznie wyglądająca
wystarczyć wystarczy chociaż szczerze mówiąc mam obawy czy mi ta frezarka zyciu nie zagraża... frez kręci się z dużą prędkością a jak coś odpadnie to tak jak nabój ale z drugiej strony lepsze frezarki sa drogie i tez w zasadzie mogą się rozpaść
90% ludzi na tym forum używa takich ferzarek
przejedz się do castoramy czy gdzieś
ja frez palcowy kupiłem za 6 czy 7 zl derdy i mi wydaje się ze jest jakościowo lepszy od tych kompletowych
poszukaj czegoś tańszego bo 110zl to dużo no chyba że ci zależy na tych frezach
Skomentuj