Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tania frezarka - jaka?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kupione :P Jakie frezy polecacie
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

najprostrze dedra za 8-11zl
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://allegro.pl/dedra-zestaw-frezy...431097306.html
        taki zestaw jest ok?
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

a nie przypadkiem 6mm? Juz dobrze nie pamietam
          a po co az tyle frezow?
          Mi wystarcza (narazie) jeden.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Średnica 8mm.
            Frez palcowy wystarczy?
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

jezeli zamierzasz kupic zestaw to kup wiekszy - przekonasz sie co sie przyda a co nie

jezeli chcesz kupic z dedry to wystarczy palcowy, z lozyskiem prosty, ewentualnie 45 stopni z lozyskiem i zaokraglajacy z lozyskiem

Skomentuj

Pawel S. - a pokazałbyś linkami z http://dedra.pl/products/category/wi...-frezy/?page=2 które dokładnie warto kupić?
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

http://dedra.pl/products/frez-do-dre...-weglikowymi1/
                  http://dedra.pl/products/frez-do-dre...-weglikowymi7/
                  http://dedra.pl/products/frez-do-dre...-weglikowymi9/
                  http://dedra.pl/products/frez-do-dre...weglikowymi13/ R=11,1
                  reszta uzywana sporadycznie

Skomentuj

Tytuł Tania frezarka, więc 2 zdjęcia taniego i szybkiego w wykonaniu cyrkla ;-)
                    Załączone pliki

Skomentuj

Są jeszcze gdzieś dostępne te tanie frezarki?

Skomentuj

Witam,

Właśnie zakupiłem na alledrogo frezarkę BOF 1300. Wiem, że kupują ją w niemieckich marketach. Jak na chińską tanią produkcję prezentuje się super. Ma mikro regulację głębokości, odsysacz wiórów (wg mnie konieczność) wolny start i hamulec. Najbardziej zaskoczyło, wręcz rozśmieszyło, że mam podświetlenie ledami pola pracy :). Jest duży cyrkiel, płytka kopiująca itd. Nie brakowało żadnej śrubki. Wszystko za 100 zł + przesyłka.
                        Prawie identyczna jest Einhell BT-RO 1200 E ale 2x droższa.
                        Dokupiłem na miejscu w Radomiu 2 frezy Dedra 8/8/16. W szokującej cenie 6,5 zł za sztukę :). Ostrzegam przed cenami w markecie podobny frez noname znalazłem za 19 zł !
                        http://dedra.pl/products/frez-do-dre...-weglikowymi1/
                        Teraz czekam na wysyłkę cyrkla zamówionego u Pawła. Pozdrawiam[COLOR="#696969"]
                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                          Ma mikro regulację głębokości, odsysacz wiórów (wg mnie konieczność) wolny start i hamulec. Najbardziej zaskoczyło, wręcz rozśmieszyło, że mam podświetlenie ledami pola pracy .
                          no to super wyposazenie
                          ja ostatnio odpalilem niedawno zakupiona MAGNUM
                          i wlasnie najbardziej mi tam brakuje SOFT STARTu bo strasznie szarpie przy rozruchu :???:

a mozesz jeszcze sprawdzic czy ma bicie na dlugich frezach?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            no to super wyposazenie
                            ja ostatnio odpalilem niedawno zakupiona MAGNUM
                            i wlasnie najbardziej mi tam brakuje SOFT STARTu bo strasznie szarpie przy rozruchu :???:

a mozesz jeszcze sprawdzic czy ma bicie na dlugich frezach?
                            W sklepie mieli tylko te krótkie frezy (19mm). Mogę jedynie sprawdzić z wiertłem ale nie wiem czy tak można. Zastanawiam się czy będę musiał kupić frez o dł. roboczej 50mm do płyty MDF 5cm ? Zabawa w stolarza coraz bardziej mi się podoba i myślę o drugiej konstrukcji z frontem 5cm.
                            http://dedra.pl/products/frez-do-dre...-weglikowymi2/

Skomentuj

Mogę jedynie sprawdzić z wiertłem ale nie wiem czy tak można
                              mozna, ale bez obciazania narzedzia
                              wez wiertlo 8mm (byle nie za dlugie) i pozadnie przykrec
                              ustaw predkosc na minimum i delikatnie zwiekszaj
                              bicie bedziesz widzial, czul i slyszal
                              do maxa napewno nie dojdzie
                              ale daj znac ile osiagnie (tylko nie rob nic na sile zeby jej nie zniszczyc!)

Zastanawiam się czy będę musiał kupić frez o dł. roboczej 50mm do płyty MDF 5cm ? Zabawa w stolarza coraz bardziej mi się podoba i myślę o drugiej konstrukcji z frontem 5cm.
                              a gdzei taka plyte kupisz?
                              z doswiadczenia wiem ze taka grubosc bedzie bardzo trudna w obrobce
                              szczegolnie od tylu

Skomentuj

Tania Frezarka

mozna, ale bez obciazania narzedzia
                                wez wiertlo 8mm (byle nie za dlugie) i pozadnie przykrec
                                ustaw predkosc na minimum i delikatnie zwiekszaj
                                bicie bedziesz widzial, czul i slyszal
                                do maxa napewno nie dojdzie
                                ale daj znac ile osiagnie (tylko nie rob nic na sile zeby jej nie zniszczyc!)
                                Już po testach. Doszedłem do maxa ale tylko na 2 sekundy bo bałem się o oczy gapiąc się na końcówkę wiertła. Żadnych bić nie ma. Nie czułem dodatkowych wibracji na dłoniach. Daję 100% rekomendację tej frezarce. Max obroty to niby 28000 ale w rzeczywistości pewnie jest mniej. Silnik 1300W.
                                a gdzei taka plyte kupisz?
                                z doswiadczenia wiem ze taka grubosc bedzie bardzo trudna w obrobce
                                szczegolnie od tylu
                                Miałem na myśli 2x25mm. Boczne i tylna ścianka 25mm, front 50mm.
                                Tu pojawia się problem z krótkim frezem. W tej frezarce maksymalna głębokość frezowania to ok 15mm. Czy można umieścić frez płycej w gnieździe. Rdzeń ma 30mm, gdybym wysunął o 10mm to zyskałbym głębokość frezowania do 25mm. Tuleja zaciskowa ma ok 10mm więc myślę, że to bezpieczne. Mam rację ?

http://www.imagic.pl/files/15086/AUDIO/frez%20n.JPG
                                Last edited by KonradRak; 08.05.2011, 18:00.

Skomentuj

Już po testach. Doszedłem do maxa ale tylko na 2 sekundy bo bałem się o oczy gapiąc się na końcówkę wiertła. Żadnych bić nie ma.
                                  super
                                  teraz tylko powiedz jakiej dlugosci bylo wiertlo?

Miałem na myśli 2x25mm
                                  w takim razie to juz nie problem
                                  wiersisz otwor na oske cyrkla przez obie plyty ale frezujesz pojedyczno

W tej frezarce maksymalna głębokość frezowania to ok 15mm.
                                  jakim cudem? taki maly skok?
                                  mozesz umiescic to plycej. ale nie przesadzaj tez bo ryzykujesz biciem i ewentualnie wypadnieciem frezu z mocowania
                                  odkrec ta nakretke i wyciagnij tunejke. umiesc frez na styk z tulejka i calosc spowrotem zamocuj we wrzecionie

Skomentuj

mozesz umiescic to plycej. ale nie przesadzaj tez bo ryzykujesz biciem i ewentualnie wypadnieciem frezu z mocowania
                                    odkrec ta nakretke i wyciagnij tunejke. umiesc frez na styk z tulejka i calosc spowrotem zamocuj we wrzecionie
                                    1. Frezarka nie ma prawa mieć tak małego skoku, nawet Dremel w przystawce ma większy, więc coś jest nie tak.
                                    2. Paweł, chcesz pomóc ale rady z wysuwaniem frezu są bardzo ryzykowne. Przy dużej prędkości obrotowej w trakcie frezowania to nie będzie wypadnięcie, tylko strzał frezem z tragicznymi konsekwencjami, więc OSTROŻNIE.

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
                                      2. Paweł, chcesz pomóc ale rady z wysuwaniem frezu są bardzo ryzykowne. Przy dużej prędkości obrotowej w trakcie frezowania to nie będzie wypadnięcie, tylko strzał frezem z tragicznymi konsekwencjami, więc OSTROŻNIE.
                                      dlatego napisalem zeby nie wysuwal frezu na wiecej niz tulejka
                                      tak zeby tulejka na calej dlugosci trzymala frez

Skomentuj

super
                                        teraz tylko powiedz jakiej dlugosci bylo wiertlo?
                                        Wiertło ok 11cm, wystawało 9,5cm. Nowe do drewna, oczywiście fi 8.

w takim razie to juz nie problem
                                        wiersisz otwor na oske cyrkla przez obie plyty ale frezujesz pojedyczno
                                        Chyba nie będzie tak łatwo. Będę frezował na końcu po sklejeniu skrzynek i fornirowaniu. Fornirowanie frontów z wyciętymi otworami to wyższa szkoła jazdy. Nie dla mnie.

Pawel S., RpLand
                                        Nie zrozumieliśmy się. Te 15mm to głębokość zejścia noża poniżej punktu 0 czyli płyty podstawowej. Cały korpus obniża się aż o 80 mm.

Dobra rada. Tuleja zaciskowa ma jakieś 17mm. Więc bezpiecznie trzpień (ma 30mm) może wystawać 13mm. To daje mi jakieś 28mm poniżej podstawy. Bez problemu przetnę MDF na wylot.
                                        Proszę zerknąć na zdjęcie poniżej wszystko będzie jasne:

http://www.imagic.pl/files/15086/AUDIO/wiertlo.jpg

Skomentuj

Chyba nie będzie tak łatwo. Będę frezował na końcu po sklejeniu skrzynek i fornirowaniu. Fornirowanie frontów z wyciętymi otworami to wyższa szkoła jazdy. Nie dla mnie
                                          a kto ci kaze oba naraz wycinac?
                                          zrobisz otwor, wytniesz tylko jedna a zewnetrzna na koncu po fornirowaniu

Skomentuj

Czaruję...
                                          X