Może głupie pytanie, ale czy ma możliwość zablokowania włącznika na stałe (uruchomienie bez trzymania)?
Wydaje się być fajny sprzęt za niezłe pieniądze.
a kto ci kaze oba naraz wycinac?
zrobisz otwor, wytniesz tylko jedna a zewnetrzna na koncu po fornirowaniu
A fakt nie pomyślałem o tym.
Co do frezów to muszę jeszcze kupić taki z łożyskiem do docinania wystającego forniru. Ręcznie papierem to mordęga i ryzyko. Szkoda, że wcześniej o tym nie czytałem. Wasze forum to niezła skarbnica wiedzy
Może głupie pytanie, ale czy ma możliwość zablokowania włącznika na stałe (uruchomienie bez trzymania)?
Nie, zebys sobie przypadkiem palcow nie pofrezowal :P
marcinsywala.pl Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Oczywiście że jest blokada. Chyba każda frezarka to ma. Można też obracać uchwyty i blokować pod różnym kątem . Sam jestem zaskoczony funkcjonalnością tej frezarki. Jeśli można ją kupić za 100 zł. To koszt produkcji w CHRL to max 10$ (jak oni to robią ?). Za dużo chwalenia jeszcze się zepsuje :). Jedyny minus to cyrkiel w zestawie pozwala na minimalny promień 11cm. Więc suba można zrobić bez dodatkowego cyrkla. Czekam na głośniki Usher od P. Albeckiego oraz cyrkiel i biorę się za robotę.
---------- Post dodany o 21:46 ---------- Poprzedni post o 21:44 ----------
Co do frezów to muszę jeszcze kupić taki z łożyskiem do docinania wystającego forniru. Ręcznie papierem to mordęga i ryzyko. Szkoda, że wcześniej o tym nie czytałem. Wasze forum to niezła skarbnica wiedzy
niestety przy fornirze to sie nie sprawdza - strzepi i zostawia slady na juz polozonym fornirze
ale idealnie sie sprawdza do wyrownywania obudowy
zadna tego nie ma!
tylko i wylacznie dla naszego bezpieczenstwa
No to ja mam niebezpieczną :)
Na prawym uchwycie jest Start pod palcem wskazującym i blokada pod kciukiem.
To samo rozwiązanie mam w szlifierce taśmowej Black & Decker KA83
No to ja mam niebezpieczną
Na prawym uchwycie jest Start pod palcem wskazującym i blokada pod kciukiem.
To samo rozwiązanie mam w szlifierce taśmowej Black & Decker KA83
ale po puszczeniu tego drugiego przycisku urzadzenie sie wylaczy
a chodzilo chyba o przelacznik ON-OFF
No niebezpieczne, więc trzeba uważać jak z każdym narzędziem szlifierka kątowa, pilarka itp.
Zrobiłem sobie prowadnicę do szlifowania (nawet czasem małego przycięcia) obrzeży frezarką i taka funkcja by mi się przydała.
Generalnie jest to naprawdę bardzo "wielofunkcyjne" narzędzie.
U mnie wygląda to identycznie tylko działa odwrotnie - jak nie wcisnę kciukiem tej "blokady" to nie nie wlacze frezarki. Jak puszcze wlacznik to gasi się, nie ma szans zeby sama pracowala.
Tak jak już Paweł S. pisał większość frezarek tak działa ( bezpieczeństwo). Dlatego zaciekawiła mnie (pozytywnie) opcja z możliwością blokowania ze wględu, że używam jej też do innych celów i byłoby mi łatwiej.
Przygotowuje się do zakupu frezarki i czytam wszystkie posty i widzę dużo problemów. Na aukcjach same angielskie frezarki np Bosch cena na licytacji od 120 zł do 150zł, powystawowa, bez zamocowanie frezu który kosztuje 100zł i osprzętu który trzeba dorobić albo kupić za 50 zł, a natknąłem się na Makteca MT372 w cenie 240 zł z zamocowanie frezu 6mm, cyrklem i prowadnica w jednym, do tego nowa na gwarancji i małych gabarytów co jest szczególnie dla mnie ważne bo mieszkam w bloku.
Także teraz nie widzę sensu włóczenia się po serwisach i szukania części do tych frezarek z aukcji gdzie możemy przy odrobinie szczęścia zaoszczędzić 50 zł.
Tyle, że Maktec MT372 to mała frezarka jednoręczna, którą nie zrobisz grubszych rzeczy.
Grubszych tzn jakich? Zamierzam wycinać powiedzmy nawet 4 otwory pod głośniki w miesiącu. Nie sprawdzi się? Może ktoś używał bo na necie nie mogę znaleźć zbyt wiele opinii a na aukcja nowa bardzo dobrze się sprzedaje, ponad 300 sztuk.
Mam jednoręczną frezarkę CMT, mam też Makteca MT362. Jednoręczne frezarki tego typu nadają się do drobnych prac jak docinanie forniru na krawędziach czy jakieś drobne wybrania. Przy otworach pod głośniki też można ją stosować ale musisz zbierać mało materiału na raz uwzględniając głębokość frezowania i średnicę frezu, w przeciwnym razie zajedziesz ją momentalnie, elektrycznie może i wytrzyma ale mechanicznie szybko dostanie luzów. To nie jest narzędzie do tego typu prac.
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj