Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy jest zapotrzebowanie ?...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy jest zapotrzebowanie ?...

Witam.

Przeglądając ostatnio sterty różnych schematów znalezionych niegdyś w sieci, wydrukowanych i "zarchiwizowanych" w segregatorach, znalazłem moim zdaniem ciekawy dość schemat.
    Jest to zabezpieczenie przed wystąpieniem napięcia stałego na głośnikach z opóźnionych załączaniem głośników i szybkim rozłączaniem oraz ze zintegrowanym miękkim startem dla trafa zasilającego wzmak. Układ sygnalizuje za pomocą 3 diodek LED (lub jednej diody RGB) 3 stany pracy:
    1. Zaraz po włączeniu zapala się LED 1 sygnalizując opóźnienie dołączenia kolumn (wzmak włączony, głośniki nie dołączone)
    2. Po upływie pewnego czasu (chyba 2 sek.) gaśnie LED 1, zapala się LED 2 sygnalizując normalny stan pracy (wzmak włączony, głośniki dołączone)
    3. W przypadku wystąpienia DC na wyjściu wzmaka układ odłącza głosniki, zapala się LED 3 i włącza brzęczyk sygnalizując awarię.
    Układ przystosowany jest do zasilania 2x12VAC w dwojaki sposób. Albo poprzez trafo specjalnie dla tego układu, lub jeżeli mamy takie pomocnicze uzwojenia wtórne w trafie zasilającym wzmak to podłączamy układ właśnie do tych uzwojeń.
    Gdy tylko wpadł mi w rękę ów schemat pomyślałem, że może Userzy DIYaudio.pl byliby zainteresowani takim układem. Jeśli będzie zainteresowanie to wykonam prototyp - sprawdzę czy układ działa poprawnie i wówczas udostępnię pełną dokumentację (schemat, PCB).
    Wstępnie szacując doszedłem do wniosku, że wykonanie takiego układ (zakładając kupno także trafa 2x12VAC) powinna zamknąć się w 60-70 zł razem z PCB. Nawiasem mówiąc przy pewnym poziomie zainteresowania mogę zorganizować kity tych układów.
    A zatem proszę Was o opinię: jesteście zainteresowani takim układem czy nie ?

ja bym był :) wlasnie dzisiaj szukalem czegos takiego :)

Skomentuj

Ja też bym się pisał na pcb czegoś takiego:)

Skomentuj

Dawaj schemat.

Skomentuj

Jak najbardziej... tez bym był zainteresowany takim układem :)

Skomentuj

pegelmesser, schemat dam jak tylko przerysuję go do kompa (niestety skaner mi padł, a aparat cyfrowy chwilowo nieobecny).

Jak widzę zainteresowanie jest, więc biorę się za rysowanie schematu w kompie i projektowanie PCB.

Skomentuj

Czekamy :wink:

A tak przy okazji zapytam czy układ jest w wersji stereo czy mono? Jeżeli w stereo, to czy będzie możliwość zaprojektowania płytki dla wersji mono?

Skomentuj

Układ jest w wersji stereo, niemniej przeprojektowanie go na wersję mono jest ekonomicznie nieuzasadnione (zyska się co najwyżej kilka złociszy), więc lepiej po prostu podłączyć jeden kanał do dwóch wejść.

[ Dodano: 2009-01-22, 01:02 ]
                Huh... wrysowałem schemat i na szybko zaprojektowałem PCB. Płytka dwustronna z dwóch powodów: Po pierwsze przy przekaźnikach mogą płynąć spore prądy, a dwustronność płytki pozwoliła zrobić naprawdę szerokie ścieżki, a po drugie chodziło mi o jak najmniejszą płytkę - ta którą widać ma wymiary 130x80mm więc sądzę, że jej rozmiar jest znośny.

Załączniki usunąłem ponieważ zawierały błędy

Skomentuj

Jestem zainteresowany. Dwie sztuki bym wziął na pewno, może nawet 3.

Skomentuj

ja jedną, najlepiej z kompletem elementów i trafem :P

Skomentuj

bardzo ciekawa sprawa......pasuje to przetestować i sprawdzić skuteczność zabezpieczeń ......
                      uwazam ze w DIY stosowanie takich zabezpieczen jest jak najbardziej wskazane (jakis blad montazu czy cos w tym stylu moze nam upalic kolumienki nad ktorymi dlugo pracowalismy i wlozylismyw nie duzo serca ...tak wiec Quester super ze takie coś "wypusciłeś" ...

również piszę się na hmm 2 komplety ;p

Skomentuj

Z zapisami spokojnie poczekajcie. Dzisiaj przeanalizuję jeszcze raz PCB czy nie strzeliłem jakiegoś ewidentnego byka (projektowałem na szybko) i puszczę je kumplowi, żeby zrobił mi dwie prototypowe płytki (z reguły trwa to ok. 12-14 dni). Potem montaż i testy. Jeśli wszystko zadziała to zrobimy listę chętnych i ustalimy czy robię tylko PCB (jeśli tak to w jakim wykonaniu) czy składam całe kity razem z PCB i ew. transformatorem.

Skomentuj

Quester, może żebyś nie miał za dużo roboty(składając całe płytki na gotowo) jak wszystko będzie ok to się zrobi zbiorowe zamówienie na pcb i elementy(zamówił byś dla wszystkich i tylko podzielił i rozesłał) Coś na zasadzie zamówienia elementów do Uni :mrgreen: Wydaje mi się że tak by było najtaniej i najprościej :wink:

Skomentuj

hmmm.... Może i ja bym sie skusił na to

Skomentuj

csbiczek, właśnie coś takiego miałem na myśli. OFC biorę pod uwagę montaż na zlecenie tych, którzy nie są "na Ty z lutownicą" ale nie wiem czy znajdę na coś takiego czas... zobaczymy.

Skomentuj

Quester, zwracam honor, źle zinterpretowałem Twoją wypowiedź :wink:

Skomentuj

Dzisiaj zleciłem wykonanie prototypowej płytki, a więc mam 2 tygodnie na skompletowanie elementów...
                                  Jak tylko odbiorę gotowe PCB zmontuje prototyp i przeprowadzę testy... oczywiście będzie fotorelacja

Skomentuj

quester jak myslisz czy Zenerkami podwajając napiecie dla przekaźników działało by to wszysztko?
                                    bo mam przekaźniki dobre na 24V i szkoda mi ich nie wykorzystać i do tego kupywać nowe.

No i do jakiego napięcia działa ten układ ( o ile istnieje taki parametr :) ), tzn jeżeli końcówka zasilana jest np: 80V czy to nie przeszkadza?

Skomentuj

jak chcesz zenerkami podwoic napięcie? jakie napięcie i prąd jest przed zenerką? -

ps. przekaźnik na 24V raczej da się wysterować ok 12-15V ale może to być niestabilne

Skomentuj

Przekazniki na 24V nie sa zbyt uniwersalne (tak jak te na 48V) wiec goraco polecialbym i tak te na 12V.
                                        Ew. mozesz zastosowac przetwornice DC/DC z 12 na 24V ale to raczje mija sie z celem.
                                        Ja zastosowałem kiedys przetwornice UWR-12/750-D48A zeby z napiecia zasilania wzmacniacza zrobic 12V do zasilania automatyki wzmacnaicza wlasnie.

Skomentuj

Czaruję...