Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy jest zapotrzebowanie ?...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

luke666, dokumentację zamieszczę po zweryfikowaniu w praktyce obecnego projektu PCB.
    Czasu reakcji nie miałem niestety jak zmierzyć. Ten jednak zależy od szybkości ładowania "pojemnika" więc im większe DC tym szybciej protekcja reaguje.

Skomentuj

Kolejny etap za mną :)

Gotowa płytka Protectora v.1.5
      Załączone pliki

Skomentuj

Kolejne info:
        Primo: Dzisiaj powinienem zakończyć testy układu.
        Secundo: W wolnej chwili zrobiłem symulację kosztu ewentualnego zbiorowego zamówienia KITów tego układu zawierających PCB i elementy elektroniczne. Wyszło mi, że przy zamówieniu 50 szt. kompletów cena jednego KITa zmieści się w 55 zł + przesyłka.
        KIT obejmowałby wszystkie elementy (PCB, elementy elektroniczne, przekaźniki, złącza, radiator) poza elementami zależnymi od napięcia zasilania (jednen rezystor, jedna dioda zenera i jeden radiator na tranzystor mocy), ledami (których kolory i rozmiar każdy może chcieć inne) oraz elementami mocowania płytki (te ewentualnie można dodać do KITu, tylko trzeba by ustalić wysokość "nóżek").

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
          W wolnej chwili zrobiłem symulację kosztu ewentualnego zbiorowego zamówienia KITów tego układu zawierających PCB i elementy elektroniczne. Wyszło mi, że przy zamówieniu 50 szt. kompletów cena jednego KITa zmieści się w 55 zł + przesyłka.
          no to lista sie pojawi
          poza elementami zależnymi od napięcia zasilania (jednen rezystor, jedna dioda zenera i jeden radiator na tranzystor mocy), ledami (których kolory i rozmiar każdy może chcieć inne) oraz elementami mocowania płytki (te ewentualnie można dodać do KITu, tylko trzeba by ustalić wysokość "nóżek").
          doloz te 5zl i niech bedzie calosc na gotowo

Skomentuj

dolphin123, przeciez napisal Q ze zaleznych od napiecia ,a nie kazdy bedzie mial takie samo.

Diody led - tu mozna by do kitu wlozyc "standardowe" kolory, zas odnosnie nozek to ustalic na forum.

Skomentuj

hmmm a ja mam takie pytanie ... czy zabezpieczenie reaguje na dodatnie i ujemne napięcie na wyjściu końcówki? bo z tego co wiem niektóre reagują tylko na dodatnie :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez Warg
                czy zabezpieczenie reaguje na dodatnie i ujemne napięcie na wyjściu końcówki?
                Tak. Testowałem to. Na 100% protector odłącza zestawy głośnikowe zarówno przy dodatnim DC jak i przy ujemnym.

Skomentuj

Quester, dzięki bardzo za info :mrgreen:

Skomentuj

Warg nie ma za co. W razie czego służę dalszymi informacjami n/t układu (w razie potrzeby zrobię dodatkowe testy).

Tymczasem zdjęcie z dnia wczorajszego. Poniżej Protector v.1.5 w całej okazałości (bez radiatorów) :)

Niestety w czasie montażu okazało się, że trzeba wprowadzić jeszcze drobniutkie poprawki na PCB (niektóre elementy są zbyt ciasno ustawione i trzeba użyć persfazji fizycznej by zechciały znaleźć się na miejscu), a dodatkowo pomyliłem jeden footprint :(
                    Załączone pliki

Skomentuj

Tym oto sposobem, po długich zmaganiach, zakończyłem testy Protectora v.1.5
                      Wszystko działa wyśmienicie :)

Układ podłączyłem do transformatora wykonanego dla UniAmpa (2x35VAC na jałowo). ~230V do odpowiedniego złącza w protekcji, uzwojenie pierwotne także do protekcji za układem softstartu trafa, i jedno uzwojenie wtórne do złącza zasilania układu:

Po włączeniu zasilania ( w moim przypadku 35VAC ) zaświeca się pierwsza dioda ( u mnie żółta ) informująca o zasilaniu układu:

Po upływie 1 sekundy kończy się proces softstartu, a rozpoczyna sekwencja opóźnionego dołączania zestawów głośnikowych. Koniec miękkiego startu transformatora jest sygnalizowane zaświeceniem drugiej diody ( u mnie niebieska ):

Po zakończeniu sekwencji dołączania zestawów głośnikowych zaświeca się trzecia dioda ( u mnie zielona ) - 3 świecące diody oznaczają normalną pracę układu. W tym czasie układ czuwa nad wyjściami końcówki mocy:

Gdy tylko pojawi się na wyjściu końcówki mocy (na którymkolwiek kanale i z dowolnym znakiem) napięcie stałe, układ natychmiast odłącza zestawy głośnikowe, wygasza diodę 3 i zapala ostatnią, czwartą diodę ( u mnie czerwona ) sygnalizującą obecność napięcia stałego na wyjściu wzmacniacza. Jednocześnie włączany jest sygnał dźwiękowy:

Widoczne na zdjęciach radiatory są niestety ciut małe - szczególnie ten na stabilizatorze. Niemniej test długotrwałej pracy jest jeszcze w trakcie. Po 20 minutach oba radiatory już są tak gorące, że nie sposób je utrzymać w palcach :twisted:

Niestety trzeba liczyć się z tym, że przy sporym poborze prądu przez układ (w stanie normalnej pracy ~300mA) i stosunkowo wysokim napięciu zasilania należy zapewnić odpowiednio duże radiatory (w razie konieczności można tranzystor oraz stabilizator przylutować od spodu, podgiąć i przykręcić do stosunkowo dużego radiatora lub tak ukształtować nóżki układu 7812 i tranzystora mocy by można było usytuować radiatory poza krawędzią płytki.

Tyle na razie moich spostrzeżeń. W dniu dzisiejszym zakończę drobne poprawki w projekcie PCB i wezmę się za przygotowanie pełnej dokumentacji do układu. Wbrew pozorom musi być ona dość obszerna.

Skomentuj

radiatory już są tak gorące, że nie sposób je utrzymać w palcach :twisted:
                        To nie tak zle, to tylko 60-70 stopni.

Skomentuj

Jak tylko dorwę pirometr to sprawdzę dokładnie ich temperaturę.

Skomentuj

Mozesz pobieznie sonda temperaturowa od multimetru nawet dla proby zbadac.

Skomentuj

No elegancki układzik,podoba mi się.......

"Czy jest zapotrzebowanie......"
                              jest.....
                              Ja bym był chętny na cały kit.

Skomentuj

No cóż... słusznie obawiałem się, że radiatory są za małe :)

Na stabilizatorze temperatura radiatora (podkreślam, że radiatora) po 30 minutach osiągneła ponad 100st. C, a na tranzystorku 80st. C

Problem rozwiązał mały wentylatorek włączony w układ (w przewidziane do tego celu złącze): temperatura radiatora na stabilizatorze: 71st. C, temp. radiatora na tranzystorze: 60 st. C, temp. rezystora w szeregu z wentylatorem: 49 st. C, temp. otoczenia: 21st. C

No to jedziemy z KITami (jeśli uzbiera się wystarczająca liczba chętnych to zorganizuję wszystko od A do Z) :)

Protector v.1.5
                                1. SoundStarStudio - 1 szt.

Skomentuj

Quester rozumiem ze to "grzanie się" wynika z zasilania jakie podałeś do protectora...

strach pomyslec co by było przy 70V...

rozumiem ze przy 12V nie bede musiał stosować zadnego wentylatorka i nic mi się tam gotować nie będzie ... ? ...
                                  dla mnie akurat wentylator jest nie do zaakceptowania ...

Protector v.1.5
                                  1. SoundStarStudio - 1 szt.
                                  2. bawolek - 1szt (pełny kit...ale PCB wziąłbym 2 sztuki)

Skomentuj

bawolek, grzanie wynika z dwóch powodów: po pierwsze wysokie napięcie zasilania, a po drugie małe radiatory. W przypadku niskiego napięcia zasilania w ogóle nie ma obawy o temperaturę stabilizatora i tranzystora. Rozumiem, że chodzi Ci o 12V AC ? Jeśli tak, to mogę przetestować Protector przy tym napięciu bo uzwojenie pomocnicze w moim trafie do UniAmpa ma właśnie 12VAC.

Skomentuj

Quester próbowałes wpiąc w szereg (przed zasilaniem) rezystor?

Skomentuj

dj_zibi, nie próbowałem... muszę to rozważyć i przetestować.

Skomentuj

Rozumiem, że chodzi Ci o 12V AC ? Jeśli tak, to mogę przetestować Protector przy tym napięciu bo uzwojenie pomocnicze w moim trafie do UniAmpa ma właśnie 12VAC.

dokladnie tak .. o 12VAC mi chodzi co sie bedzie działo ...czy bedzie wszytko tak samo chodzic i się nie grzac :) ...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X