Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy jest zapotrzebowanie ?...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dobra, to jakie zamówienie robimy Q ? Całe kity vs same płytki ?

Skomentuj

El_liero to od Forumowiczów zależy. Na razie zebrała się lista 4 chętnych, a to trochę mało jak na zbiorowe zamówienie

Skomentuj

1. SoundStarStudio - 1 szt.
        2. bawolek - 1szt (pełny kit...ale PCB wziąłbym 2 sztuki)
        3. dolphin123 - 1 kit
        4. LuSzTi - 2 szt. PCB
        5. El_liero - 1 szt. PCB (może i pełny KIT, już zdobywam kase.)

Skomentuj

3. dolphin123 - 1 kit
          4. LuSzTi - 2 szt. PCB
          6. KAPRINT - 1 szt. kit

Skomentuj

Powtarzam pytanie: da się jakoś rozwiązać soft start 2 transformatorów (dual mono)?

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
              Powtarzam pytanie: da się jakoś rozwiązać soft start 2 transformatorów (dual mono)?
              Tak.

Skomentuj

quester ja mam takie pytanie....

załóżmy że jest identycznie podłączone wszytko jak na twoim rysunku

i odlacze protector od zasilania ? ....rozumiem że się wyłączy ...i zostaną odłączone przekażniki (to chyba oczywiste, a przynajmniej naturalnym się wydaje że gdy nie działa protector to urządzenia z niego sterowane/zabezpieczane są przez ten protector odłączane).....

jak są odłączone przekaźniki ...to odłączy zestaw kolumn to ok..
                ale odłączy też ...TRAFO

powiedz mi jak to teraz włączyć ;p skoro trafo jest odłączone... a protector nie włączy się dopóki..... nie będzie właczone trafo przez.... protector ;p

chyba że to działa zupełnie inaczej ;p a ja albo tego nie zaczaiłem....albo czegoś brakuje w opisie (dokumentacji)
                [/list]

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                  Zamieszczone przez kombo
                  Tak.
                  No tak nie pomyślałem, schemat mi wyjaśnił.

3. dolphin123 - 1 kit
                  4. LuSzTi - 2 szt. PCB
                  6. KAPRINT - 1 szt. kit
                  7. kombo - 1 szt. kit

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
                    No tak nie pomyślałem, schemat mi wyjaśnił.
                    Po prostu podłączasz dwa trafa pod jeden układ. Rownolegle dwa uzwojenia pierwotne. Sadzilem ze to oczywiste i ze pytasz zartobliwie :cry:

Skomentuj

P***bało mi się coś :neutral:

Skomentuj

bawolek trafo nie jest odłączane po uaktywnieniu się zabezpieczenia.

jak ci odłączy trafo to skad zasilanie dla CONAJMNIEJ ( i najbardziej oczywiste ) LEDów kontrolnych?

zresztą na schemacie widać, że żeś teraz dowalił byka jak...

Skomentuj

3. dolphin123 - 1 kit
                          4. LuSzTi - 2 szt. PCB
                          6. KAPRINT - 1 szt. kit
                          7. kombo - 1 szt. kit
                          8.bart2111 - 1szt.kit

Skomentuj

3. dolphin123 - 1 kit
                            4. LuSzTi - 2 szt. PCB
                            6. KAPRINT - 1 szt. kit
                            7. kombo - 1 szt. kit
                            8.bart2111 - 1szt.kit
                            9.dio - 2szt. w tym 1 kit

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                              bawolek trafo nie jest odłączane po uaktywnieniu się zabezpieczenia.

jak ci odłączy trafo to skad zasilanie dla CONAJMNIEJ ( i najbardziej oczywiste ) LEDów kontrolnych?

zresztą na schemacie widać, że żeś teraz dowalił byka jak...
                              El_liero czytaj ze zrozumieniem ! ....
                              a potem pisz o "waleniu byków" ...

pytałem się co się stanie jak wyłącze zasilanie !!!! samego protectora ...jak tak cięzko Ci to zrozumieć to podpowiem :twisted: ze to te przerywane kreseczki od uzwojenia wtórnego TRAFA do protectora :razz:

cos mi sie wydaje ze oczywstą sprawą jest po odlaczeniu zasilania protectora to ze przekaznik odłączy TRAFO... i po to jest softstart ..zeby "lagodnie wystrtowalo" po włączeniu ......TYLKO SKAD wziac wtedy napiecie ;p

chyba ze ten protector nigdy nie odlacza zasilania .....
                              a jezeli tak jest... to po prostu brak tego w dokumentacji ;p

Skomentuj

widać, ze nie masz dużego pojęcia i dlatego piszesz tak niezrozumiale.

Odpowiadajac na twoje pytanie to:
                                Bez zasilania protectora nie odpalisz softstartu, czyli trafa tyż do końca, bo prąd do pierwotnego będzie leciał przez rezystory ograniczające. Ale nie problem wtyknąc gniazdo trafa prosto do sieci, podczas naprawy, uszkodzenia :)

Quester , moim zdaniem to źle, soft start powinien być zasilany z sieci bezpośrednio a nie protectora. , ale teraz to nie warto mącić chyba.

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                                  chyba ze ten protector nigdy nie odlacza zasilania .....
                                  a jezeli tak jest... to po prostu brak tego w dokumentacji ;p
                                  Soft start w stanie "neutralnym" włącza szeregowo z transformatorem rezystor ograniczający prąd (udar przy włączeniu trafa + ogromne obciążenie ładowania kondensatorów o dużej pojemności). Napięcie za trafem jest prawie niezmienne i odpala się elektronika protectora. Po chwili WŁĄCZA się przekaźnik i zwiera równolegle rezystor w soft starcie i zasilacz jest ładowany "pełnym" prądem.

Skomentuj

El_liero niezrozumiale co tam bylo dla ciebie niezrozumialego ?

pytanie umieszczone tuż pod zdjeciem : "odlacze protector od zasilania ?" ....

rusz troszke mózgownicą.....
                                    czy nie przyszlo Ci do głowy ze troszkę tu było retoryki ... :wink:

jednak po ciezkim tlumaczeniu i jakims czasie sam doszedles do tego:
                                    Quester , moim zdaniem to źle, soft start powinien być zasilany z sieci bezpośrednio a nie protectora. , ale teraz to nie warto mącić chyba.
                                    następnym razem najpierw przeczytaj 2 razy a potem pisz ....

peace ! mysle ze dalej nie ma co tego ciagnać ...choc w v2.0 mozna to troszke zmienic ;p

Skomentuj

bawolek: dla jasności sytuacji opiszę problem trafa krok po kroku. Otóż Protector jest tak zaprojektowany, że podłączenie go w obwód uzwojenia pierwotnego transformatora powoduje dodanie szeregowej rezystancji w tym obwodzie (50Ohm) ograniczającej prąd. Jeśli do Protectora nie dostarczysz zasilania, wówczas owa szeregowa rezystancja będzie na stałe "wpięta" w obwód uzwojenia pierwotnego. Taka sytuacja ma miejsce w czasie procesu softstartu oraz w przypadku braku zasilnia samego Protectora. Innymi słowy obrazując opisaną przez Ciebie sytuację. Protector jest podłączony zgodnie z rysunkiem. Odpinasz mu zasilanie z uzwojenia wtórnego. Przekaźniki zostają rozwarte, a co za tym idzie odłączone zostają zestawy głośnikowe, a w obwodzie uzwojenia pierwotnego transformatora pojawia się rezystancja szeregowa ograniczająca prąd. Niemniej uzwojenie pierwotne trafa nadal jest zasilane.
                                      Nasuwa mi się tylko pytanie po co używać Protectora niezgodnie z jego rolą ? Urządzenie jest tak zaprojektowane by obecność napięcia zasilania na uzwojeniu pierwotnym transformatora było jednoznaczne z zasilaniem samego Protectora. Odłączanie zasilania protekcji bez odłączania zasilania uzwojenia pierwotnego nie ma z pozoru absolutnie żadnego celu. Jedyny cel jaki mi przychodzi do głowy to chęć realizacji funkcji MUTE za pomocą przekaźników Protectora, ale realizacja tego poprzez odłączenie zasilania protekcji jest co najmniej nieelegancka Niemniej uważam (jeśli faktycznie miałeś to na myśli), że poruszyłeś bardzo ciekawą kwestię ! Na całe szczęście taką funkcjonalność bardzo łatwo dodać:
                                      Znacznie lepiej byłoby odłączyć 10 nóżkę CMOSa i podłączyć ją przez jednosekcyjny włącznik. Rozwarcie włącznika spowoduje rozłączenie przekaźników oraz wygaszenie diody LSP_ON. Zwarcie przełącznika spowoduje rozpoczęcie sekwencji dołączania zestawów głośnikowych zgodnie z opisem. To chyba najprostszy i najbardziej elegancki sposób realizacji funkcji MUTE.
                                      Implementacja tego pomysłu jest bardzo prosta. Zamiast jednej zwory (zaznaczonej na rysunku poniżej) wstawiamy włącznik :)
                                      Oczywiście na wszelki wypadek przetestuję to rozwiązanie w wolnej chwili. Jeśli okaże się skuteczne to poprawię PCB tak, by można było wyprowadzić sobie piny do przełącznika (patrząc na PCB widzę, że będzie to bajecznie proste w realizacji).

Na przyszłość proszę dyskutujących o więcej słów Ad Rem, a mniej Ad Personam :!:

[ Dodano: 2009-05-30, 09:03 ]
                                      Jak był zasilany z sieci (wersja 1.0) to się podniósł rwetes, że tak nie powinno być...
                                      Załączone pliki

Skomentuj

i właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem :) dziękuje ...

co do MUTE ....myślę że lepiej jak taką funkcję bedzie realizował przedwzmak :) ..

El_liero z mojej strony sory za "ad Person" poniosło mnie jak mi tu z bykami wyjechałeś gdy po prostu chciałem się dowiedzieć tego na co przed chwilą Quester odpisał :) ...

PS może i by mnie nie poniosło gdybym wczesniej Qubrica wycieczek nie przeczytał na AS ;p

wróćmy do sedna:

3. dolphin123 - 1 kit
                                        4. LuSzTi - 2 szt. PCB
                                        6. KAPRINT - 1 szt. kit
                                        7. kombo - 1 szt. kit
                                        8.bart2111 - 1szt.kit

Skomentuj

3. dolphin123 - 1 kit
                                          4. LuSzTi - 2 szt. PCB
                                          6. KAPRINT - 1 szt. kit
                                          7. kombo - 1 szt. kit
                                          8.bart2111 - 1szt.kit
                                          11.errorexe1929 2 kity

Skomentuj

Czaruję...
                                          X