Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

studia, jak gdzie i na co?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Albo nawet wiecej niz podstawy. Podstawy to po podstawowce powinien czlowiek znac :wink:
    Mi fizyka ze studiow nie przydala sie wcale bo profesorek nic nie wyjasnial tylko pisal rownania: dywergencje, rotacje, calki potrojne i inne.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
      Mi fizyka ze studiow nie przydala sie wcale bo profesorek nic nie wyjasnial tylko pisal rownania
      a no widzisz, u mnie jest zupelnie inaczej. wszyscy maja pozaliczana sesje w terminie z wyjatkiem fizyki. sciga nas o wszystko i przepytuje tak dlugo az bedzie pewien ze student sie nie nauczyl...
      co prawda polowa wykula wyklady a tylko czesc to zrozumiala ale efekt jest lepszy niz glupie wzory ktore do niczego nie sa potrzebne :P

Skomentuj

Zamieszczone przez ghazi
        Co do Twoich obaw "czego oczekuje sie od kandydata?". Na uczelniach technicznych jest zawsze duzo wolnych miejsc i przyjmuja z reguly wszystkich jak leci. Oczywiscie na informatyke czy budownictwo trzeba miec zdaną mature na poziomie jako-tako, ale tez bez rewelacji. Kryteria przyjęć, wymagana liczba punktow etc.: musisz udac sie na strone www danego wydzialu i tam sprawdzac.

Osobiscie jestem na Elektronice na Politechnice Wrocławskiej i wiodącymi przedmiotami na 2 pierwszych latach sa : programowanie oraz rachunek prawdopodobienstwa :shock:
        herezje glosisz na infe na MINI na PW lub budownictwo sie dostac nie wystarczy jako tako zdac matme i fize chyba ze ty oksreslasz tym terminem średnia 80-90% z rozszrzenia matmy i fizy
        ja jetsem na polibudzie bialostockiej na budownictwie dosatc sie w sumie nie bylo trudno ale i nie latwo 70% z rozszerzen w 1 turze. bylem na infie na WAT i sie zdziwilem bo to nie infa tlyko i wyalcznie matma
        jesli z fiza ci srednio idzie nie porywaj sie na uczelnie techniczne chyba ze czujesz sie na tyle mocny ze bedziesz zakuwal po nocach. Cale studia na politechnice to fiza i matma. u mnie po semestrze odpadlo 20% ludzi wiekszosc przez fize. (tlyko tyle bo duzoludzi wzielo warunki )

[ Dodano: 2009-03-23, 00:14 ]
        Zamieszczone przez Pawel S.
        Zamieszczone przez pegelmesser
        Mi fizyka ze studiow nie przydala sie wcale bo profesorek nic nie wyjasnial tylko pisal rownania
        a no widzisz, u mnie jest zupelnie inaczej. wszyscy maja pozaliczana sesje w terminie z wyjatkiem fizyki. sciga nas o wszystko i przepytuje tak dlugo az bedzie pewien ze student sie nie nauczyl...
        co prawda polowa wykula wyklady a tylko czesc to zrozumiala ale efekt jest lepszy niz glupie wzory ktore do niczego nie sa potrzebne :P
        u mnie bylo to samo. egzamin ustny z fizy, pytania tlyko i wylacznie na rozumienie teoria sama w sobie na niewiele sie zdala bez jej zrozumienia bardzo duzo ludzi ma u mnie z tego warunek a czesc poleciala na pysk

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88
          jesli z fiza ci srednio idzie nie porywaj sie na uczelnie techniczne chyba ze czujesz sie na tyle mocny ze bedziesz zakuwal po nocach
          jakos u mnie teraz jest sporo osob "nie kumatych" co sobie poradzily z fizyka. jedne zakuly a inne maja warunek :P
          dla chcacego nic trudnego

Skomentuj

herezje glosisz na infe na MINI na PW lub budownictwo sie dostac nie wystarczy jako tako zdac matme i fize chyba ze ty oksreslasz tym terminem średnia 80-90% z rozszrzenia matmy i fizy
            Politechniki to nie prawo na uniwersytecie albo medycyna, gdzie chęnych są tysiące a miejsc kilkadziesiąt/kilkaset. 80-90% z matury rozszerzonej to mają pojedyncze jednostki z klas mat-inf, czyli na bardzo dobre liceum w duzym miescie to jest jakies kilkanascie osob w roku. Jakby tylko takich przyjmowali, to politechniki nie byłby molochami po 30 000 studentów, tylko miesciliby sie w prywatnych mieszkaniach :lol: No chyba, ze mowimy o jakiejs Politechnice Białostockiej, albo Nowtoardzkiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez ghazi
              Politechniki to nie prawo na uniwersytecie albo medycyna, gdzie chęnych są tysiące a miejsc kilkadziesiąt/kilkaset. 80-90% z matury rozszerzonej to mają pojedyncze jednostki z klas mat-inf, czyli na bardzo dobre liceum w duzym miescie to jest jakies kilkanascie osob w roku. Jakby tylko takich przyjmowali, to politechniki nie byłby molochami po 30 000 studentów, tylko miesciliby sie w prywatnych mieszkaniach :lol: No chyba, ze mowimy o jakiejs Politechnice Białostockiej, albo Nowtoardzkiej.
              hehe jakiejs? widac nie masz pojecia o czym mowisz ja nie mowie o kierunkach mechanika czy wydziale elektrycznym bo na kazdej cuzelni na te keirunki zostaja wolne meijsca tlyko o budownictwie i informatyce tam bez fizy nikt sobie nie poradzi
              btw bialostocka pod wzgledem budownictwa wg komisji akredytacyjnej w tym roku jets na 3 miejscu w polsce

Skomentuj

dulin7, zanim zdecydujesz na jaki kierunek isc to pomysl tez o pracy jaka masz zamiar wykonywac. inyznierow brakuje i prace bedziesz mial na 99%. pytanie tylko czy w twojej miejscowosci i czy bedzie ona tobie odpowiadala
                Praca czy w mojej miejscowosci czy 200 km od niej to nie problem, jestem w stanie za praca wyjechac, bo w mojej miejscowosci ok 13 tys ludzi to nie ma zbytnich perspektyw dla technicznych kierunkow a wiec czy praca w warszawie czy indziej to sie nie boje wyjechac :mrgreen:
                pozdrawiam!!!

Skomentuj

dulin7, dobrze mówisz Ja mam do Krakowa jakieś 45km więc nawet z domu bym mógł ( jeśli by kasa dobra była ) dojeżdżać codziennie :]

A jak nie to po studiach zostać już w Krakowie i tyle :P We wsi mnie nic nie trzyma :]

A teraz pytanie z innej beczki

Jaka jest średnia krajowa stawka za godzinę pracy przy komputerze?

Dokładniej chodzi oto, że dorwałem robote "po szkole" mianowicie robienie aukcji internetowych dla pewnego sklepu internetowego no i wszystko fajnie, ale mam dać znać gościowi ile sobie życzę na godzinę ..

10zł? Wolałbym trochę więcej Ile mam mu powiedzieć? Albo znacie jakieś techniki negocjacji?

Skomentuj

Też mnie czeka wybór studiów po LO i właśnie myślałem o mechatronice we Wrocławiu. Chętnie poczytam jeszcze jakieś opinie i ciekawostki na studiach.
                    Powiem wam, że jak szedłem do LO (najlepsze u mnie w mieście :lol: ) to był strach i w ogóle dośc niezły zapierdziel przez pierwszy cały rok. Obecnie druga klasa i kolejny tydzień bimbania. Gorzej jest jak w jakiś dzien mam sprawdzian to faktycznie dzień wcześniej siedzę w domku i powatrzam się ucze. Ale takie normalne dni polegają na zrobieniu zadań z matematyki czy fizyki... ogólnie laba :P
                    A te studia...? Może będzie jak z liceum

Skomentuj

dulin7, a to co innego. ja w koszalinie mam jeszcze w czym wybierac
                      Zamieszczone przez cudny90
                      Ja mam do Krakowa jakieś 45km więc nawet z domu bym mógł ( jeśli by kasa dobra była ) dojeżdżać codziennie :]
                      na pierwszym roku zaprosili do nas na wyklad inzyniera zeby opowiedzial jak to jest w praktyce. codziennie dojezdza do koszalina z miastka (60-70km). jak powiedzial ze placa mu za "siedzenie" 4kPLN to kazdy juz zrozumial :P
                      10zł?
                      tyle dostawalem za fizyczna robote na budowie :???:
                      w uslugach zarabialem srednio 25zl/h :P

[ Dodano: 2009-03-23, 20:53 ]
                      Zamieszczone przez Camel-
                      tak, dokladnie to samo. przychodzi sesja i zakuwasz cala noc :mrgreen:

Skomentuj

dulin7, a to co innego. ja w koszalinie mam jeszcze w czym wybierac
                        Ja mam do Krakowa jakieś 45km więc nawet z domu bym mógł ( jeśli by kasa dobra była ) dojeżdżać codziennie :]
                        na pierwszym roku zaprosili do nas na wyklad inzyniera zeby opowiedzial jak to jest w praktyce. codziennie dojezdza do koszalina z miastka (60-70km). jak powiedzial ze placa mu za "siedzenie" 4kPLN to kazdy juz zrozumial :P
                        10zł?
                        tyle dostawalem za fizyczna robote na budowie :???:
                        w uslugach zarabialem srednio 25zl/h :P

[ Dodano: 2009-03-23, 20:53 ]
                        Zamieszczone przez Camel-
                        tak, dokladnie to samo. przychodzi sesja i zakuwasz cala noc :mrgreen:
                        1 dojezdzac mozna i bez problemu 100km w 1 str znajomi w zawodzie w budownictwie maja po 10k na reke

2 jak czytaelm ogloszenia dla ludzi robiacych przy aukcjach to proponowali 2-3k/miech zalezy jaka firma i jakie obroty. powiedz ze 15zl/h i powinno byc ok

3 nie licz na to ze bedziesz siedzial cwiczenia z matmy i fizy oraz laboratoria z chemi wykanczaly mnie w tamtym semstrze nie bylo tygodnia bez kolokwium lub wejsciowki ;/

Skomentuj

a wiec panowie jak myslicie, pchac sie na politechnike warszawska?? mysle ze bym sie dostal skoro jest malo chetnych na kierunki techniczne :)
                          Pozdrawiam!!!

Skomentuj

zalezy na jak bardzo oblegany kierunek chcesz sie dostac. na pw na zadnym kierunku nie ma wolnych miejsc po 1 turze chyab ze ktos zrezygnuje ale to sladowe ilosci. mechatrona to srednia okolo 60% z rozszerzonej mat+fiz na matureze przynajmniej tak bylo 2 lata temu bo skaldalem na infe i budownictwo tam

Skomentuj

Zamieszczone przez ghazi
                              to politechniki nie byłby molochami po 30 000 studentów, tylko miesciliby sie w prywatnych mieszkaniach :lol: No chyba, ze mowimy o jakiejs Politechnice Białostockiej
                              Oj mylisz się Panie

Straszycie, straszycie a tak na prawdę zeby zdawać z semestru an semestr trzeba sie wykazać minimalną wiedzą, oraz chociaż troszeczkę chcieć tego. Wiekszosc osób która odpadała to ludzie którzy nie wiedzieli co zrobić z życiem i przyszli na politechnike bo akurat wszystkich brali. Prawdę mówiąc to aż strach pomyśleć jakich będziemy mieli inzynierów w przyszłości. Studia zaoczne to już całkiem kpina. Chłopaki zdawali geografie na maturze, a z zaliczeniem matmy nie mieli żadnych problemów.

Skomentuj

nie licz na to ze bedziesz siedzial cwiczenia z matmy i fizy oraz laboratoria z chemi wykanczaly mnie w tamtym semstrze nie bylo tygodnia bez kolokwium lub wejsciowki ;/
                                to ja miałem taki semestry III i IV ze standardem były 3-4 kola tygodniowo, pierwszy rok był lajtowy przynajmniej dla mnie bo tylko takie wyrównywanie poziomu, ale 1/3 już na tym odpadła. generalnie na mój kierunek dostać się mógł każdy kto zdał maturę i tak jest od lat - przyjmują 150-250 osób ale magistrów wypuszczają około 30-40 rocznie, reszta gdzieś ginie po drodze :P Z własnego doświadczenia wiem że najtrudniej jest na początku - pierwszy drugi rok, potem juz jest lajtowo. Teraz mam tyle wolnego czasu że nie wiem co z nim robić, ale trzeba było swoje odpracować wcześniej :)

edit

Zapomniałem dodać że studiuje Technologię drewna na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu - pewnie połowa nie słyszała o czymś takim ale to zaleta, jest bardzo mała podaż specjalistów bo poza moją uczelnia TD można studiować tylko na SGGW w Warszawie, ale tam przyjmują maksymalnie 100 osób :P

Skomentuj

no mnie by interesowal wydzial samochodow i maszyn roboczych:) jak tam jest z liczba chetnych?
                                  Pozdrawiam!!!

Skomentuj

masz racje jak studiowalem na wacie to odpadla po roku polowa ja sam zrezygnowalem po zaliczonej sesji zimowej jednak informatyka to nie to o czym sie mysli
                                    teraz po sem na budownictwie 10% polecialo i ze 20% ma warunki po roku 30% nie bedzie ktio chec miec luz niech dizie na uniwerek ale pozniej niech nie placze ze pracy nie ma. w pl jestkilkanascie politechnik i po kazdej jest pelno roboty to nie uniwerki i jakies zasrane uczelnie ktorych jest kilkaset w samej wawie na co nie pojdfziesz po tym i tak znajdziesz prace jak bedziesz obrotny

[ Dodano: 2009-03-23, 22:30 ]
                                    na wydzial mechaniczny jest latwo sie dostac

Skomentuj

Tylko podobno mało osób kończy simr. Ja tez jestem maturzysta i chyba pójdę na elektrotechnikę albo automatykę i robotykę (oba na elektrycznym) na pw.

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
                                        pchac sie na politechnike warszawska??
                                        to zalezy od stopnia twojego lenistwa i samozaparcia. jak masz zamiar sie uczyc to warto.
                                        jak chcesz sie obijac to idz gdzies blizej

Zamieszczone przez dulin7
                                        no mnie by interesowal wydzial samochodow i maszyn roboczych:) jak tam jest z liczba chetnych?
                                        ty teraz juz konczysz szkole czy masz jeszcze rok? jak masz to zakuwaj przedmioty zawodowe i idz na olimpiade techniki samochodowej. ja bez wiekszego wysilku dostalem sie do finalu i dzieki temu mialem wstep wolny na wydzial SiMRu do warszawy :P

Skomentuj

to zalezy od stopnia twojego lenistwa i samozaparcia. jak masz zamiar sie uczyc to warto.
                                          jak chcesz sie obijac to idz gdzies blizej
                                          Gdybym nie mial samozaparcia i byl leniem to na pewno nie patrzylbym na simr bo to ponad 200 km od mojej miejscowosci :mrgreen:
                                          Tylko teraz co wybrac? zaoczne czy dzienne a moze wieczorowe? wiadomo ze na zaocznych moge sobie pracowac i niekoniecznie mieszkac w wawie chociaz pewnie to by bylo najlepsze , na dziennych wiadomo mieszkanie w warszawie ale wiadomo to kosztuje a z kad brac? :cry:
                                          ty teraz juz konczysz szkole czy masz jeszcze rok? jak masz to zakuwaj przedmioty zawodowe i idz na olimpiade techniki samochodowej. ja bez wiekszego wysilku dostalem sie do finalu i dzieki temu mialem wstep wolny na wydzial SiMRu do warszawy
                                          juz teraz koncze, a co do konkursow to malo co mbylo slychac w naszej szkole a jak juz to po czasie :cry:
                                          Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Czaruję...
                                          X