Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Male zmiany w podforum > własne konstrukjce... <

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sprawa jest prosta:
    Podziału na dodatkowe podfora nie będzie - to kłóci się z ideą diyaudio.pl
    Jestem za tym by pierwiastek audiomanii, z którą fuzja nastąpiła, pojawił się ale nie kosztem podstawowych założeń tego forum - "ślady" audiomanii będą pojawiać się powoli i zapewniam, że będą bardzo dokładnie przemyślane. Celem moim jest stworzenie forum, które zaspokoi możliwie dużo gustów Userów (a to wcale nie takie proste).
    Proponuję zatem skorzystać z pomysłu obowiązku cechowania konstrukcji w takiej postaci jak cechuje się w temacie ogłoszenia. Sam zadbam o to by uzupełnić tematy w już istniejących konstrukcjach. Moja propozycja opisów tematów jest następująca:
    [kolumny 1-drożne]
    [kolumny 2-drożne]
    [kolumny 3-drożne]
    [zestaw x.1]
    [zestaw x.0]
    [subwoofer]
    [Car audio]
    [Estrada]
    [elektronika]
    [inne]
    Podział musi być możliwie klarowny z niewielką ilością opcji (ja zaproponowałem 10 i uważam, że to absolutny max). Sądzę, że znakomita większość istniejących konstrukcji da się zakwalifikować w jedną z 9 specyficznych grup, a pozostałe powędrują do ogólnej ('inne')
    Czekam na Wasze komentarze.

Skomentuj

A może jeszcze jedna grupa - np. Laboratorium, gdzie można by zgromadzić tematy dot. wszelkiego rodzaju pomiarów :?:

Skomentuj

KAPRINT pomysł ciekawy sam w sobie, ale niewiele ma wspólnego z własnymi konstrukcjami. W najbliższej przyszłości będzie można przemyśleć dokładnie zasadność powstania takiego działu.

Skomentuj

quester i to mi sie podoba ........ ja tam naleze do grupy ktora nie lubi podzialow na setki kategorii... nie jest to wcale przejrzyste... jak sie tu niektórym wydaje ....to niestety wasze subiektywne odczucia........powstaje potem takie dvhk albo elektroda na ktorych jezeli nie sledzisz na bierzaco i nie posiwcasz sporo na to czasu to nie wiadomo gdzie i co... jak cos wpiszesz w szukajce to masz mase topicow.. jak wszedzie ALE co gorsza takie same sa w roznych kategoriach......... fakt ze to nieporównywalnie wieksze fora.. ...ale im wiecej podzialow tym NAPRAWDE ciezej sie nowym odnaleźć....a nie jest to moj wymysl tylko tak donosza statystyki ....

odsylam do katedry systemow i sieci komputerowych na PWr jak ktos by chcial takie informacje poznac ;p

co do tego laboratorium to zupelnie nie rozumiem czemu taki sprzet nie moze ladowac do dzialu "inne" .... elektrode chcecie robic z tego forum ? ....

policzcie ile w dziale gotowych konstrukcji kwalifikowalo by sie do tego "laboratorium"

;p

Skomentuj

W związku z tym, że większość konstrukcji na tym forum to kolumny głośnikowe, to może dodać na stałe, w dziale akustyka w ważnych tematach np. "Pomiary kolumn, zwrotnic, głośników - sprzęt, programy, metody"

Skomentuj

Quester, a monitory? tez mozna by je otagowac, po prostu jako moitory, bo chyba wszystie sa dwudrozne (?).

Przychyle sie do twojego pomyslu, skoro sam admin napisal ze podzaialow nie bedzie, a jak pisalem wczesniej
              Pomysl z tagami tez nie jest zly, bo skoro bedzie sie dalo w wyszukiwarce po wpisaniu np kolumny znalezc wszystkie konstrukcje bedace tylko kolumnami to bedzie to rownie funkcjonalne.
              A o to mi glownie chodzilo gdy zakladalem ten temat - by powstalo takie miejsce ktore pogrupuje nasze wytwory. Skoro bedzie sie dalo je pogrupowac szukajka, to juz wystarczy.

KAPRINT, jestem za.

[ Dodano: 2009-04-01, 21:02 ]
              Edit:
              Proponuje obok tagow z typem konstrukcji
              [kolumny 1-drożne]
              dodac jescze obowiazek informowania o typie przetwornikow uzytych w konstrukcji, o czym nie kazdy pamieta. Tylko tutaj problem czy nakaza uzywania pelnych nazw czy wystarczy np "stx pj", imho ta pierwsza opcja lepsza (latwiej znalezc to co nas interesuje, bo moze ktos bedzie szukal konstrukji na konkretnych glosnikach, a nie w konkretny typie)

[ Dodano: 2009-04-03, 20:27 ]
              I jak otagowanie zostanie wprowadzone?

Skomentuj

Tak.

Skomentuj

A nie mozna by [kolumny 2-drozne] odziedzil od opisu tak aby po kliknieciu na [kolumny 2-drozne] ukazala sie tylko ta kategoria ? bo na razie nic to nie wnioslo, tylko opis wydluza, to jak juz tak to pod opisem konstruckji moglo byc dodana kategoria

Skomentuj

Wbrew temu co mówisz wniosło bardzo dużo. Wpisz sobie w wyszukiwarkę "kolumny 2-drożne" i włącz przeszukiwanie po tematach wątków.

Skomentuj

gdyby jeszcze ludzie nie dublowali tego w tytułach to czytelność zbytnio by nie utraciła.
                      Imho dobry pomysł, ale mimo wszystko myślę że było by fajnie gdyby te wybrane opcje opisu pojawiały się nie w tytule głównym, a w tym podpisie pod tytułem, to pole nazywa się chyba Opis tematu.

Skomentuj

Na razie indeksy są dublowane, ale każda nowa konstrukcja opatrzona indeksem dubla już mieć nie będzie i wtedy dopiero odczujemy wyraźną poprawę czytelności.

Zamieszczone przez takero
                        było by fajnie gdyby te wybrane opcje opisu pojawiały się nie w tytule głównym, a w tym podpisie pod tytułem
                        Niestety to wymagało by dość poważnej ingerencji w sam mechanizm forum.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                          Na razie indeksy są dublowane, ale każda nowa konstrukcja opatrzona indeksem dubla już mieć nie będzie i wtedy dopiero odczujemy wyraźną poprawę czytelności.
                          w wolnej chwili postaram się też wyeliminować te niedogodności w starych tematach.

Niestety to wymagało by dość poważnej ingerencji w sam mechanizm forum.
                          a nie dałoby się choć zmienić kolor tych znaczników ?

Skomentuj

Wpisz sobie w wyszukiwarkę "kolumny 2-drożne" i włącz przeszukiwanie po tematach wątków.
                            i wywala znowu to co do tej pory..
                            fajnie gdyby te wybrane opcje opisu pojawiały się nie w tytule głównym, a w tym podpisie pod tytułem, to pole nazywa się chyba Opis tematu.
                            o to wlasnie mi tez chodzilo jesli podfolderow sie nie robi

Skomentuj

w wolnej chwili postaram się też wyeliminować te niedogodności w starych tematach.
                              Będę bardzo zobowiązany za pomoc :)

a nie dałoby się choć zmienić kolor tych znaczników ?
                              yyy... nie wiem :lol: sprawdzę w wolnej chwili co da się zrobić.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                Wpisz sobie w wyszukiwarkę "kolumny 2-drożne" i włącz przeszukiwanie po tematach wątków.
                                i wywala znowu to co do tej pory..
                                Musisz jeszcze zaznaczyć "Szukaj wszystkich słów" znajduje tylko tematy zaczynające się od [ Kolumny 2-drożne ] :grin:
                                By the way, bardzo fajny pomysł :) może nie wygląda tak super, raczej tak "technicznie" ale jest przez to przejrzyściej i wyszukiwanie jest banalne :) ale jeśli da się umieścić to tagowanie w "Opis tematu" i wyszukiwarka to uwzględni to będzie już moim zdaniem idealnie :)
                                Edit: lol, oczywiście, że uwzględni, jest przecież taka opcja i działa bez pudła

Skomentuj

Nie wiem czy to za bardzo nie namiesza w tytulach, ale postulowalbym za tym by wprowadzic tez, chociazby w opisie, na jakich przetwornikach jest to zrobione..

Na razie i tak jest SUPER :)

Skomentuj

Znalazłem buga... w nazwie tego tematu http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...mny+3-dro%BFne
                                    to jest konstrukcja 2-drożna a nie 3-drożna...

Skomentuj

Sorka chlopaki a czy nie fajnie jeszcze było by jakby były zakładki coś w stylu allegro, widzimy all a po kliknieciu zakładki TYLKO KUP TERAZ pokazuje sie nam KUP TERAZ tylko, tak samo tu fajnie by bylo, klikam na suby i wyswietla sie lista subów... sorka za złe sprecyzowanie jak coś ale zerknijcie na allegro to bedzie wiadomo o co chadźia :razz:

Skomentuj

takie rozwiązanie wymaga dużej przebudowy silnika forum, przede wszystkich wciśnięcia w silnik AJAX (bo tak działa Allegro)....a ogólnie i tak w planie jest komercyjny engine...więc nie ma co przesadzać teraz
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wallker thx - poprawione.

Skomentuj

Czaruję...