Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

lustrzanka cyfrowa do 1200zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dj_zibi , w swojej "karierze" skanerzysty przewalilem skanery plaskie jak i skanery do filmow. Wg mojej opinii zaden plaski skaner amatorski nie nadaje sie do skanowania filmow.
    Nawet wysokie modele Epsona nie robia tego dobrze, nie ma sie co ludzic, szczegolnie jesli chodzi o maly obrazek. Duzy format i sredni wychodzi spoko. Nie dziwie sie ze po kupnie V200 byles rozczarowany, bo to nie jest skaner do filmow tylko atrapa. Poza tym przy skanowaniu negatywow Silverfast HDR to podstawa. Bez tego nawet nie ma sensu wlaczac skanera. Prawdziwy skaner to skaner bebnowy, a nie namiastki na czytnikach ccd czy cmos.
    Natomiast co do Fuji to i owszem, myslalem. Mialem nawet dylemat, co kupic, Fuji czy Sigme. Jednak w Fuji odpychala mnie slaba rozdzielczosc tej matrycy. Rozpietosc tonalna ma imponujaca, ale podobne rzeczy wykrecam z Foveona. Poza tym Tylko matyce foveona maja tak przyjemny szum, ktory mozna pomylic z ziarnem analogowym. Przy konwertowaniu zdjec do czerni i bieli matryce foveona nie maja sobie rownych. Szeroka rozpietosc tonalna i szum totalnie przypominajacy analoga, nie to samo co jakies wielkie placki z matryc bayera stosowanych powszechnie w cyfrakach.
    Moja sigma ma wiele wad, ale trzeba je zaakceptowac, bo w pewnych warunkach zalety jakie posiada przebijaja uprzykszajce zycie wady :)

Dla mnie obraz z matryc bayera jest po prostu nieladny, nieatrakcyjny. Kiepskie przejscia tonalne, brzydki szum nawet na niskich czulosciach i ogolna plastyka obrazu, ktorej daleko do analoga, a wlasnie obraz z filmu uwazam nadal za doskonaly i niedoscigniony. Rzeczy tupu super czulosc i 50 pol AF czy ilosc klatek na sek, sa dla mnie sprawami wrecz trzeciorzednymi.

Skomentuj

a na chwile wracając do tematu co sądzicie o tym komplecie: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=665126708
      koleś woła za to 1500zł, tylko wydaje mi się że aparacik będzie miał spory przebieg i będzie już zużyty, co Wy na to? :)

co to za obiektyw "SIGMA 80:300"? jakoś nie mogę rozszyfrować tego :wink: w zestawie jest jeszcze karta 1gb i pilot

Skomentuj

Sgima 70-300. dobre szkło dla amatora. jak dla mnie sporo za drogo jak za 350D. w tej cenie mozna miec 20D z Kitem albo 400D z kitem.

Ta osłona z Simgy na kicie to porażka, do szerokiego kąta bedzie wineta.

Naprawdę popatrz za pentaxem.

Co do skanerów płaskich znajomy ma Canona 8600 jakiegos i do zdjęc na potrzeby Internetu i odbitek 15/21 wystarczał. Moim Epsonem tez podobno da się na potrzeby netu(1024 na dł. Boku) zrobic fajne odbiki jednak mnie to dołowało. Po zaniesieniu kliszy do labu miałem piekne ziarno w zależności od wywołania a tu…. Szkoda się bawić.

Skomentuj

a za 1380 się opłaca? :) niestety ale 20d i 400d z kitem zaczynają się od 1450zł :( - patrząc po zakończonych aukcjach na allegro

Skomentuj

Napisze tylko ze kosz nowej migawki to 500-600zł:)

Skomentuj

wyczytałem gdzieś, że średnia żywotność migawki to ok 50000 zdjęć, tamten aparat miał być użytkowany przez amatora, a nawet, żeby zrobić 25000 zdjęć przez dwa lata to trzeba pstrykać średnio 70 każdego dnia, kto by na to znalazł czas
              ile prawdy jest w moich obliczeniach i jak to się ma do praktyki? :)

Skomentuj

nie czytalem tego watku od poczatku ....ale takie moje diswiadczenia, spostrzezenia ..

jestem czystym amatorem ...ponad rok temu (hmm a moze to juz bedzie ~2 lata)...zakupiłem sobie canona 400d ...i powiem wam ze gdybym teraz kupował to NA PEWNO kupilbym pentaxa ....

choćby przez to ze za grosze moglbym do woli kombinować .....

canon nikon ...dobre zabawki ....ALE TYLKO TE Z NAJWYZSZEJ PÓŁKI .... jak nie ma to nic wspolnego z zarobkiem ...i celujesz nizej to spooooro lepszy stosunek cena/jakosc no i rozbudowa ma pentax i juz...

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                  NA PEWNO kupilbym pentaxa ....
                  oj nie... :)

Skomentuj

dolphin123 co przemawia za Canonem jak sie wie ze nie stac kogos na inwestowanie $$$ w sprzet? Bardzo drogi zresztą ostatnio.

Skomentuj

drogi bo coraz wiecej ludzi go kupuje, a dlaczego to dyskusje wyzej prowadzono

Skomentuj

odpisalem na druga czesc Twojej wypowiedzi... Bo odpowiedz na pytanie jest chyba jasna i oczywista... Sam masz canona

Skomentuj

Dlatego ze sam mam Canona to wiem co mówię... . Trochę zjadłem zęby na optyce Canona i wiem ze dla amatora pentax jest lepszy.

Podstawowy obiektyw lepszy niz KIT. u Canona 17-85 -> do dupy, 28-135 -> dobry ale na analoga, ->28-105 zakres do bani + optyka taka sobie, 24-85-> dobry ale do analoga. 17-55 3-4tys zł. 24-70 -> 4-5tyś zł. 24-105 ->3,5tys zł. No i wchodzimy w Tamrony Tokiny i Sigmy które niestety cięzko współpracują z Canonem(AF). U nikona jest podobnie, wypuścili teraz jakieś nowe szkło... może lepsze.

U pentaxa jest lepiej, dużo lepiej. Dodatkowo Kupujesz szkła manualne 50 1,7 SMC A, 135 3,5 SMC czy wiele innych.

Skomentuj

no i dokladnie o tym mowilem co zibi przed chwilą :) ...... wtedy trochę słabo sie tym interesowałem i uległem reklamie....
                            albo jak kto woli ...wyrobionej renomie...
                            tyle ze malo kto zdaje sobie sprawe ze tą renome dla canona budują sprzety za 10k zł w góre .....
                            pisałem wczesniej ze dla profesjonalistów którzy zarabiaja zdjeciami to są wlasnie sprzety canona....

dla amatorów lub pasjonatów pentax ...

dolphin heh wiem co pisze....nie pierdziel mi tu ze znowu kupil bym 400d.... teraz bym tego nie zrobił za cholere.......

nie zebym narzekał bo na moim poziomie to wielkiej roznicy by nie bylo ale teraz chcac cos ciekawgo dokupic i sie pobawic to zamiast wydac sobie 400zł musze wydawać 1,5k zł w góre ....a ze to nie zarabia dla mnie to jestem po prostu w czarnej...d..e i juz ...wiec mam to co kupilem ....... trafialo mnie czasem jak przychodzi kumpel i mi pokazuje co sobie dokupil do swojego pentaxika za 200zł heh ...i jak sie moze pobawic...
                            bo ja moge teraz o tym pomarzyc ! .... (znaczy oczywiscie moge kupic tyle ze podziekuje za 10x wieksze wydatki ktore poza zabawa mi nic nie przyniosą)..

nie mowiac juz ze kit pentaxa jednak jest lepszy niz kit canona....
                            canon po prostu tą półkę olewa i taka jest prawda... nie jest dla amatorów chyba ze chcesz miec napis i masz duzo kasy na zabawki ..

masa ludzi robi podstawowy błąd.... bo lusterko to nie samo body !! .....BAAAARDZO wazna sprawą jest kwestia "rozwoju" i jej ceny ....
                            a ludzie rajcują się ze wydadzą teraz 1500zł ...a nie maja pojecia ze zeby teraz skompletowac troszke zabawek to wydajesz nastepne 2kzł ....

pentax tu ma wrecz IDEALNĄ polityka skierowana dla amatorów i ŻAŁUJE ze bedac amatorem poleciałem na canona....
                            popelnilem blad o ktorym pisalem wyzej i juz...

teraz wole pieniazki ktore mam przeznaczac na jakies glosniki bo mi amatorowi nie usmiechaja sie takie wydatki jakich wymaga canonik .....

dla mnie koniec watku ......
                            (sorki za literowki i takie nieskladne zdania ...pare piwek heh (co nie zmienia wogole mojego ogolnego zdania na ten temat ! ...)

Skomentuj

szczerze powiem ze tej strony nie znalem... kierowalem sie glownie forami gdzie ludzie sie na tym znaja (tak jak ludziki przychodza na diyaudio pytac o naglosnienie) no i doswiadczeniem znajomych ktorzy maja canony nikony sony no ale pentaxy nie... po prostu widzialem co z roznymi obiektywami moga zrobic a ja dopiero zaczynam w to wchodzic tak naprawde. co do pentaxa, mozecie cos wiecej o nich napisac, podpowiedziec? ile przyzwoity pentax na dzien dzisiejszy stoi?

Skomentuj

dolphin123 Canon(nikon tez) również jest dla amatorów ale tych co chcą trochę więcej $$$ wydąć i maja większą świadomość. Bo np kupując 30/40/50D kupujesz puszkę doosc mocno zaawansowana z dobrym AFem z BDB matryca z 5-6,5kl/s. Jeśli jesteś wstanie wydać około 10tys za sprzet. będziesz miał zestaw bardzo fajny. 1,5-1,6(rok temu zanim euro skoczyło 1,3kzł) za Tamron 17-50 2,8, za 2kzł kupujesz świetne krótkie tele 70-200 4L, Do tego "portretowego" 85 1,8 USM za 1,7k teraz a normalna cena tego szkła kiedyś 1,3-1,5kzł. + lampa 430EX 800-950zł i masz zestaw którym zrobisz bardzo druzo.

Tak naprawdę mało który amator chce wydać taka kase i zadowala się body + kit + długi kit…. . Po pewnym czasie zaczynają się poszukiwania i tutaj pentax jest lepszy:)

Szukaj Pentaxa K10D K200D k20D itp...

Skomentuj

dj_zibi: nikon wcale dla takich bogatych nie jest. kit z d90 kosztujacy 1000zl majacy zakres 18-105mm jest na poczatek bardziej niz wystarczajacy - zakres dosc uzyteczny, stabilizacja, optycznie zreszta tez jest w porzadku, a mozna nawet smialo powiedziec bardzo dobry. do tego powiedzmy d60 i mamy calkiem niezly sprzet. canon faktycznie nie ma nic do zaoferowania dla amatora, ale nikon jak najbardziej.

btw sigmy czy tamrony do canona to wcale nie taki zly pomysl. znajomy ma 70-200 F2.8 EX APO DG i dziala wysmienicie - zadnych back czy front focusow. gdyby taka sytuacja miala miejsce to sie wysyla obiektyw (+ aparat) i serwis sie zajmuje odpowiednia korekcja.

Skomentuj

Caleb mam wrażenie ze na siłe udowadniasz wyższośc 18-105 i Nikona nad resztą:) Patrze na testy i szkiełko jest fajne, dla niektórych moze być ciemne:)

Co do optyki niezaleznej, owszem gro z nich działa ok. sam pracuje na Tamronie 28-75 2,8 bo nic innego w tej cneie nie ma, jednka czasem to nie praca a męczarnia. Co do sigm, owszem cześc z nich działa poprawnie(kolezanka tez ma 70-200 2,8 i fajnie to pracuje). Jednak mówimy o szkle za 2-3kzł, inny zanjomy z S 100-300 juz nie ma tyle powodów do zadowolenia 3x wysyłał 3 razy szkło wracało z innym BF/FF. Mi gł. chodzi o wspolprace AF jego celność, szybkośc i powtarzalnosć. Dla przykładu mój Tamron 28-75 2,8, szkło "idealne" ostre, JASNE!!!, ale ten AF:)

Skomentuj

Taaaak :smile: Tamron 17-50/2.8 świetna optycznie zabawka, jak dobrze się zabawisz to i się ogolisz :mrgreen:. Niestety poszukiwanie dobrego egzemplarza i czasami późniejsze ostrzenie denerwują.
                                      Lecz prawda jest taka że koło stycznia za ~1200pln był okazją wyśmienitą. I pewne niedociągnięcia można mu wybaczyć.

:arrow: damiani
                                      Nie do końca orientuje się w systemie Pentax'a, lecz koledzy podpowiadają, że jest mocowanie M42, a ja wiem, że Pentax'y dają potwierdzenie AF z każdym szkłem - pomyśl mocno o tym systemie. Może będzie mocniej szumiał, może będzie wolniejszy, może coś...
                                      ale jak kupisz Jupitera 9 za 200-300pln to poczujesz co to prawdziwy portret, a zapomnisz co to oszczędzanie na nowe szkło.
                                      Oczywiście zawsze to zabawa w manualu lecz jakie pole do taniego eksperymentowania.

Dobrze zorientować się jeszcze jak stoją sprawy rozwoju sytemu (Pentax) o lampę.

Skomentuj

a ja mam wrazenie, ze na sile udowadniasz nizszosc nikona traktujac go tak samo jak canona... podalem po prostu imo bardzo ciekawa propozycje dla amatora.
                                        a pentax - tak jak juz pisalem to rowniez dobra opcja, ale trzeba znac tez wady: po pierwsze tryb seryjny chyba w kazdym modelu jest z dupy. po drugie owszem gwint M42 to bardzo fajna sprawa - dolaczymy stare obiektywy do naszej lustrzanki, ale trzeba miec na wzgledzie pare wad - manualne ostrzenie (chociaz tu nie jestem pewien czy nie ma wspolpracujacych szkiel AF), a sama zabawa staloogniskowymi obiektywami jest troche niewygodna. wiele ciekawych chwil moze umknac przy zonglerce obiektywami...

Skomentuj

juz kupilem tego canona 350d z dwoma obiektywami, 1400zl razem z przesylka
                                          z tego co widzialem na allegro to nawet jak bym chcial sie pozbyc jego za jakis czas to na pewno nie bede stratny :) z tego co sie naczytalem na roznych portalach i forach to ta sigma 70-300 wcale nie jest taka zla jak za swoja cene, tylko autofocus do bani a tak to jeden z lepszych w tym przedziale cenowym, pozyjemy - zobaczymy :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X