Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Telewizor LCD 37'' do 2500 zł jaki polecacie ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Do 2000 kupisz bardzo dobra plazme Panasa. Nie full HD bo w tak malych TV ful hd jest bez sensu.
    A to ma być telewizor do kompa czy generalnie do oglądania filmów/grania? Bo jak do tego drugiego to IMO warto przemyśleć zakup plazmy.
    A niby dlaczego plazma sie nie nadaje do odtwarzania obrazu z kompa? kolejny mit. Znam duzo ludzi ktorzy maja tak podlaczone i obraz jes wysmienity, o wiele lepszy niz w LCD.

Skomentuj

Obraz jest faktycznie lepszy, ale ciągłe wyświetlanie paska zadań wypaliłoby go na plaźmie. Co prawda nie trwale, ale zawsze :). Wiem, bo sam mam Panasonica TH-42PV80 i ze dwa razy zostało mi logo "trójki". Stało się to jednak po upływie połowy dnia :P. Obraz jak już pisałem jest znacznie lepszy niż z jakiegokolwiek LCD pod każdym względem, no ale niższa rozdzielczość to nie ukrywajmy wada. Drugim minusem jest nominalna rozdzielczość 1024x768, czyli o proporcjach 4:3. O ile przy wyświetlaniu filmów w Media Player Classicu możemy sobie rozciągnąć obraz tak, że będzie miał prawidłowę proporcje to w innych zadaniach obraz albo będzie nienaturalnie rozciągnięty albo będziemy mieli pasy po boku + lekko niewyraźny tekst.

Skomentuj

Zgadza sie, raczej myslalem nad zastosowaniem TV plazmowego jako monitora komputerowego ale glownie do filmow a nie normalnej pracy przy biurku.

Skomentuj

To tak jak mówię - do filmów jak najbardziej polecam - sam również przeceniam dobry kontrast (ze sporo lepszą czernią), normalne kolory i kąty widzenia nad rozdzielczość :). Do Worda, GG, netu i podobnych jednak odradzam...
          Swoją drogą - taka plazma 1024x768 ma przewagę nad full HD w poborze prądu, jeśli ktoś przywiązuje do tego uwagę :)

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
            Do 2000 kupisz bardzo dobra plazme Panasa. Nie full HD bo w tak malych TV ful hd jest bez sensu.
            to nie Ty pisałeś że jak monitor to tylko full hd ? :P

Zgadza sie, raczej myslalem nad zastosowaniem TV plazmowego jako monitora komputerowego ale glownie do filmow a nie normalnej pracy przy biurku.
            nawet nie wiesz jakie przyjemne jest gg z literami wielkości rzędu cm :P

Zamieszczone przez Caleb
            Swoją drogą - taka plazma 1024x768 ma przewagę nad full HD w poborze prądu, jeśli ktoś przywiązuje do tego uwagę :)
            większą przewagę ma LCD... :P
            Tyle że w plaźmie moc przelicza się na dB, a tego już każdy nie lubi...

Skomentuj

większą przewagę ma LCD... :P
              Akurat w przypadku rozdzielczości 1024x768 LCD nie ma przewagi... :P Pobór jest bardzo podobny, a nawet plazma może mniej brać, gdy oglądamy ciemny film (z kolei przy jasnych filmach LCD będzie miał przewagę). Po prostu dla LCD nie ma znaczenia co jest wyświetlane - pobór jest zawsze taki sam (rozdzielczość również nie ma wpływu na prądożerność), w przeciwieństwie do plazmy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                Akurat w przypadku rozdzielczości 1024x768 LCD nie ma przewagi... :P
                akurat LCD w tej rozdziałce nie widziałem parę lat już, 1360 x 768 są teraz :P
                Caleb, powiedz ile prądu ciągnie taka plazma 40', bo mój LCD 100-150w max - zmierzone.

Skomentuj

Nie wiem, swojej nie mierzyłem .
                  TH-42C10E w każdym razie ma taki:
                  Pobór mocy (znamionowy), (użytkowanie), (oczekiwanie) 245 W, 195 W, 0,7 W

Przypadkiem na ceneo trafiłem na coś takiego - klik.
                  Co ciekawe producent podaje:
                  Pobór mocy (znamionowy), (użytkowanie), (oczekiwanie) 295 W, 175 W, 0,4 W

Skomentuj

Kolega pisal ze chcial by podlaczyc pod komputer i ogladac filmy HD tak jak ja to robie, ostrzegam!!!
                    By sprawdzic jaka rozdzielczosc tv przyjmuje i jest w stanie wyswietlic na danym wejsciu, VGA np bo najbardziej popularny jest jezeli podlaczamy kompa.

Bo wiele televizorow przyjmie ci sygnal max 1024x768 i mozesz sie zaplakac, dlatego wymienilem SHARPA i SAMSUNGA na toshibe.

Kupisz tv lcd 37" fullhd za 2,5k, bo ja toshibe taka wlasnie kupilem za 2500.

Ja podlaczam TOSKE do kompa przez VGA i uzyskuje swietna rozdzielczosc 1360x768, podlaczajac pod HDMI uzyskasz albo HDREADY albo FULLHD.

Ale z wlasnych doswiadczen powiem tak, kup HD READY jezeli chcesz 37 cali, i obraz jest mimo wszystko ostrzejszy po podlaczeniu do kompa, mam 2 toski w domu full hd i hd ready 37 cali, na hd ready podlaczajac pod kompa przez vga uzyskujesz natywna rozdzielczosc, 1360x768 obraz jest zyleta, i ogladam z odleglosci 2m i naprawde jest swietnie.

Na Tosce FULL HD podlaczajac VGA mozesz ustawic sobie rozne rozdzialki, ale zeby uzyskac full hd musisz miec juz kabel HDMI i w ten sposob podlaczyc, podlaczony tak mialem, ustawione FULLHD i obraz nie byl do konca ostry.

Ja mam podlaczonego kompa po VGA i ustawiona rozdzialke 1360x768 obraz jest bardzo dobry ale juz nie tak ostry jak na tv HD READY gdzie ustawiona mam rozdzialke natywna televizora.

Powiem jedno jezeli chcesz ogladac sobie filmy z kompa, smialo mozesz wziac HD READY i TOSKE nie bedziesz mial zadnych problemow zeby ustawic sobie rozdzialke itp.

W przypadku PHILIPSA, SAMSUNGA, SHARPA jest to uciazliwe!!!!!!!! I mozna naciac sie bardzo ostro i podlaczajac pozniej pod kompa mozecie miec czarne paski po bokach obraz w proporcjach 4:3 i 1024x768!!!

Koniecznie przy zakupie tv przzeczytaj instrukcje!!!!

Troche namieszalem ale mam nadzieje ze chociaz troszke mnie zrozumiesz

Skomentuj

Zamieszczone przez raffal81
                      W przypadku PHILIPSA, SAMSUNGA, SHARPA jest to uciazliwe!!!!!!!! I mozna naciac sie bardzo ostro i podlaczajac pozniej pod kompa mozecie miec czarne paski po bokach obraz w proporcjach 4:3 i 1024x768!!!
                      to kwestia konkretnego modelu - u mnie w samsungu nie ma takich problemów.

Skomentuj

Zamieszczone przez raffal81
                        ja w samsungu odpalam na d-sub 1920-1080 i prawie wszystkie rozdzielczości w dół. Dodatkowo zauważyłem że jak wyłączę kompa telewizor sam wejdzie w tryb czuwania (nigdzie o tym nie piszą ale dla mnie to duży +)

Skomentuj

Jeśli jest to komputer stacjonarny to na pewno masz wyjście DVI (a ostatnio popularne robi się HDMI) - wystarczy więc przelotka na HDMI i nie ma problemu z proporcjami. Moja plazma - TH-42PV80 rozdzielczość natywną ma 1024x768, ale po HDMI przyjmuje sygnał 1080i (p chyba też), więc żadnych pasów po boku nie będzie, a i proporcje zachowane . Podejrzewam, że te nowsze plazmy mają podobnie.

Skomentuj

Panowie ja nie mowie ze w kazdym modelu tak jest, mowie zeby soprawdzic przed zakupem dokladnie w instrukcji bo mozna sie rozczarowac.

Co do tego czy telewizor przyjmuje a co wyswietla to 2 rozne sprawy.

CO do dvi to opwszem mozna podlaczyc przez przelotke na hdmi, ale polecam vga i natywna rozdzialke ekranu, w przypadku hdready 1360x768, podlaczajac przez hdmi mamy nizsza rozdzialke co wiaze sie z mniejsza ostroscia, mamy wtedy 1280x720, co nie jest rozdzielczoscia natywna televizora HD READY.

Skomentuj

raffal81: no ale jak rozdzielczość natywną masz 1024x768 to po VGA obraz będzie rozciągnięty, a przez HDMI jak puścimy full HD (1920x1080) obraz będzie miał normalne proporcje :). Jak nie ma problemu niekwadratowych pikseli to i tak lepiej jest przekazywać sygnał przez DVI/HDMI niż VGA, o ile oczywiście telewizor obsługuje swoją natywną rozdzielczość takim standardem. Jeśli nie to faktcznie zostaje VGA :)

Skomentuj

Celab bo twoj tv robi UPSCALLING bo patrzec na rozdzialke plazmy twej to sa proporce 4:3 ))

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                  A to ma być telewizor do kompa czy generalnie do oglądania filmów/grania? Bo jak do tego drugiego to IMO warto przemyśleć zakup plazmy. Do 2500zł chyba nie kupisz fullHD tylko 1024x768, ale w zamian będziesz miał duuuużo lepszy kontrast, kąty widzenia i kolory.
                                  (...) i telewizji która na razie nie oferuje Full HD (podobno tylko jedna stacja w stanach umożliwia Full HD prze VoD)
                                  Polskie TVN HD czy TVP HD jest akurat w full HD, więc nie wiem skąd ta przedpotopowa wiedza
                                  Akurat tutaj się mylisz TVN HD i TVP HD nie są Full HD, gdyż nie umożliwiają przesyłu danych zgodnie z 1080p używają znaczka HD jako znak marketingowy jedyne co się z nim wiąże to odpowiednia rozdzielczość wyświetlania filmu 1920x1080 to nie jest Full HD ani nawet HD ready. Możliwe ze coś źle napisałem tzn źle wytłumaczyłem ale na pewno nie jest to Full czy HD ready możesz przeczytać o tym dokładniej w fachowych artykułach.

I prawdopodobnie będę brał toshibe

Skomentuj

metalcrusher

Ja ci powiem ze, majac samsunga, sharpa itp jestem bardzo zadowolony z TOSKI to naprawde dobre sprzety tylko w polsce mniej popularne

CO do TV HD to to co w tv puszczaja to nie mozna nazwac tego HD dopiero jak sie wlaczy film z BLU RAY'a albo nawet matroske ) przy dobrym kodowaniu film 2-2,5 godzinny zajmuje od 8-12GB a jakosc nie do rozroznienia ))

Mam takich filmow z ja wiem 1-1,5 TB i ogladanie tego na tv nawet HD READY to calkiem inna bajka ))

Ja teraz jestem przed zakupem jakis 46-50 cali do duzego pokoju i rozniez skusze sie na TOSKE )

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                      Caleb, powiedz ile prądu ciągnie taka plazma 40', bo mój LCD 100-150w max - zmierzone.
                                      Odpowiem za kolege. Plazma LG 42 cale u kolegi (nie pamietam modelu) ciagnie okolo 150W. Ogolnie moc zalezy od USTAWIEN. Przykladowo 32 LG u tesciów bierze teraz 77W.

Skomentuj

Akurat tutaj się mylisz TVN HD i TVP HD nie są Full HD, gdyż nie umożliwiają przesyłu danych zgodnie z 1080p używają znaczka HD jako znak marketingowy jedyne co się z nim wiąże to odpowiednia rozdzielczość wyświetlania filmu 1920x1080 to nie jest Full HD ani nawet HD ready. Możliwe ze coś źle napisałem tzn źle wytłumaczyłem ale na pewno nie jest to Full czy HD ready możesz przeczytać o tym dokładniej w fachowych artykułach.

Aha, i wszystko jasne. Zapewne chodzi Ci o to, ze telewizje nadają w 1080i? Tak to prawda - oznacza to przeplot. Czyli dynamiczne sceny tracą na rozdzielczości pionowej, dlatego np mecze są nadawane w 720p, podczas gdy filmy w 1080i. Jest to jak najbardziej Full HD, ale gorsze niż 1080p z Blue Ray'a, gdzie nie ma utraty rozdzielczości gdy obiekty poruszają się pionowo. W najgorszym przypadku rozdzielczość spada o połowę. Jednak podczas oglądania mało dynamicznych filmów czy np koncertów spadek rozdzielczości będzie niedostrzegalny.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                          Odpowiem za kolege. Plazma LG 42 cale u kolegi (nie pamietam modelu) ciagnie okolo 150W. Ogolnie moc zalezy od USTAWIEN. Przykladowo 32 LG u tesciów bierze teraz 77W.
                                          A moja toshiba 37cali bierze 171w i gdzie ty sprawiedliwosc
                                          Samsung 43 cale w duzym pokoju juz 230 ))))))) masakra

Ale dokladnie to zalezy od ustawien bo wystarczy ze sciemnisz ekran i juz sporo ciagnie mniej :)))

[ Dodano: 2009-12-01, 13:17 ]
                                          Zamieszczone przez Caleb

Aha, i wszystko jasne. Zapewne chodzi Ci o to, ze telewizje nadają w 1080i? Tak to prawda - oznacza to przeplot. Czyli dynamiczne sceny tracą na rozdzielczości pionowej, dlatego np mecze są nadawane w 720p, podczas gdy filmy w 1080i. Jest to jak najbardziej Full HD, ale gorsze niż 1080p z Blue Ray'a, gdzie nie ma utraty rozdzielczości gdy obiekty poruszają się pionowo. W najgorszym przypadku rozdzielczość spada o połowę. Jednak podczas oglądania mało dynamicznych filmów czy np koncertów spadek rozdzielczości będzie niedostrzegalny.

Celab tutaj przyznam ci racje, bo ja masz

Roznia miedzy 720p a 1080i jak by ladnie policzyc, to dostarcza jakies 12% wiecej pixeli jezeli chodzi o 1080i, i podczas filmu z jakas akcja i poruszajacymi sie obrazami nie dostrzezemy roznicy miedzy 720p a 1080i.

Dopiero przy statycznych obrazach roznica jest :)

Ja tam wole 720p ogladac filmy albo jak juz to 1080p, nie bawie sie w zadne I )))

Skomentuj

Czaruję...
                                          X