No i tak już bym nadszarpnął budżet wydając te 2000zł, ale jeszcze teraz mnie martwi fakt że od ekranu do oczu będzie ok 170-200cm(odliczając oparcie kanapy i wieszak do tv na ścianę) czy to nie za mało na 40"?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Telewizor LCD 37'' do 2500 zł jaki polecacie ??
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Caleb37" też będą lepsze plazmy. Problem w tym, że kosztują tyle co 42" i to trochę szczypie :P
Przy odległości poniżej 2m 40 cali będzie męczyło, takie moje zdanie, u mnie jest 230cm i myślę nad 37 (z wyliczeń 46x82cm), ale chyba postawi się 32 (40x71cm) ze względu na koszty (1300zł) i wyposażenie - LE32C450 odtwarza filmy z USB, w tym MKV, a najtańszy 37 czyli C530 (od 1650zł) nie ma USB, kolejny C550 to prawie 2000zł. No i samsung bo mkv, bo wyjście optyczne toslink.
DVDRip wygląda kiepsko na monitorze 22 cale, wielkie kwadraty, smugi itp, a co mówić o 32 czy 37 calach, jeśli nie masz szybkiego łącza żeby ciągnąć hd 720p to będziesz się wkurzał na ripy że się nie da oglądać. Na kineskopie by uszło, ale LCD zrobi z tego sieczkę.ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
Skomentuj
-
amdr, sprowadziłeś mnie na ziemię, czyli 40" odpada i mocno myślę czy warto mi brać te 37" bo faktem jest że kupić to nie problem ale nie wykorzystać tego a nawet sobie zaszkodzić to co innego...Zamieszczone przez amdrze względu na koszty (1300zł) i wyposażenie - LE32C450 odtwarza filmy z USB, w tym MKV
Skomentuj
-
Od 1287zł na alledrogo , na ceneo od 1300 (1344 z wysyłką), w Lublinie mam za 1363zł w firmie, w której pracowałem (i-market, mixmedia).
I chodzi o LE32C450, dobrze napisałem, on odtwarza filmy HD z USB, tylko 530 jako okrojony z USB model 550 tego nie posiada, podobnie 620 (okrojony 650). Po co mi Full HD w telewizorze 32 cale ???ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
Skomentuj
-
IMO warto poświęcić tę wyższą rozdzielczość na lepsze kolory z plazmy, tym bardziej że głównie oglądane będą DVDRipy (co na tanich LCD z małej odległości będzie katorgą). Filmy HD mimo, że nie będą oglądane w natywnej rozdzielczości to i tak będą wyglądały dużo lepiej od DVDRipów.Po co mi Full HD w telewizorze 32 cale ???
Skomentuj
-
Plazma nie ma lepszych kolorów, po prostu obraz jest spójniejszy, mniej plamiasty, czerń jest bardziej naturalna, mniej rozjaśniona, chociaż część detali w niej ginie.
Osobiście wolę obraz plazmy, na Full HD się nie jaram bo telewizja nie będzie nadawać więcej jak 720p, pozostaje komp, bluray, konsola, a na 37-40 pewnie ciężko będzie zauważyć różnicę w jakości z odległości ponad 2m, tym bardziej na 32 calach. Z bliska oczywiście będzie to widoczne, ale nie przy normalnym oglądaniu. Natomiast nie podejmuję się jednoznacznego stwierdzenia, że plazma 37 będzie lepsza, na sygnale full hd LCD nadgoni, na słabszym plazma. Natomiast przy 42 calach poleciłem rodzicom plazmę (jak pisałem P42S10), niedługo kończy się umowa na cyfrę to mają wziąć dekoder hd bo teraz nie wygląda to dobrze, a na lcd byłoby fatalnie.
Monitor 22 mam 1680x1050 i uważam to za optimum, chyba że ktoś potrzebuje większych detali kosztem mniejszego... wszystkiego. Ale ile sprzętów dźwignie gry w hd? Niewiele, a na innej niż natywna LCD głupieje i nie wygląda lepiej niż 1680x1050. Co komu potrzeba, bardziej uniwersalna dla 80-90% ludzi jest ta niższa rozdziałka.ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
Skomentuj
-
Plazma owszem ma lepsze kolory - mniej jaskrawe, spokojniejsze, naturalniejsze - w sumie bliższe są obrazowi z kineskopu. Detali w czerni ginie właśnie więcej w LCD niż plaźmie :).
Większość cyfrowej telewizji HD nadaje nie w 720p, tylko 1080i. Praktycznie tylko sport nadawany jest w 720p.
A propos monitorów to pamiętaj, że nie każdy używa komputera do grania. Wielu osobom większy obszar pulpitu na 1920x1080 zapewni dużo bardziej komfortową pracę.
Skomentuj
-
Z mojego porównania LCD LG 40LH3000 i wspomnianej plazmy to w miejscu, gdzie na plazmie jest już czarno, na LCD widać detale, jak faktura, także tutaj zdecydowanie się nie zgodzę co do kolorów (oba przełączone w tryb normalny, bo w sklepowym to świeci jak psu jajca i żre prądu mnóstwo). Plazma mniej jaskrawa, ale komuś może to w LCD odpowiadać. Poza tym gdyby było jednoznaczne lepiej-gorzej to nie byłoby LCD 40, 46 czy 50 cali, a są. Dlatego mi się bardziej podoba plazma, dla mnie może być lepsza, a nie plazma jest lepsza od LCD. :)
Co do rozdzielczości to ciekawostka, musiałbym się dopytać jak daje multimedia, która niestety na moherowym osiedlu ma monopol i upc nie może wejść. Zresztą 1080i czyli interpolowane to nadawanie naprzemiennie klatek o rozdzielczości 1920 x 540, więc udawane, przy szybkich scenach może być sieczka jak na VHS.
Co do monitorów to u wielu osób byłem przy okazji serwisowania i 20% miała ustawioną rozdzielczość niższą niż natywna, na 17 CRT miałem 1024x768 zamiast 1280x1024 właśnie ze względu na rozmiar ikon, liter itp, choć monitor ciągnął max do 1920x1440. Znowu kolega z uczelni kupił mobilną stację graficzną Compaq dla wysokiej rozdziałki. Do normalnego użytku dla mnie full hd byłoby mniej komfortowe, dlatego też są oba typy dostępne żeby każdy kupił to, co chce i na co go stać.ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
Skomentuj
-
Żeby nie robić takiego offtopicu to proponuje Panasonic TX-P37X20... w przedziale cenowym się prawie mieści :P.Plazma mniej jaskrawa, ale komuś może to w LCD odpowiadać.Poza tym gdyby było jednoznaczne lepiej-gorzej to nie byłoby LCD 40, 46 czy 50 cali, a są.
- nigdy się nie wypali statyczny obraz
- ciut mniejszy pobór prądu
- niższa cena
Oprócz tego same wady :).
No i pamiętaj, że nie zawsze na rynku jest to co jest najlepsze :). Przykładem niech będzie VHS - on się zadomowił, mimo że dawał ówcześnie najgorszą jakość spośród każdego analogowego formatu zapisu danych.Co do rozdzielczości to ciekawostka, musiałbym się dopytać jak daje multimedia, która niestety na moherowym osiedlu ma monopol i upc nie może wejść. Zresztą 1080i czyli interpolowane to nadawanie naprzemiennie klatek o rozdzielczości 1920 x 540, więc udawane, przy szybkich scenach może być sieczka jak na VHS..
Co do monitorów to u wielu osób byłem przy okazji serwisowania i 20% miała ustawioną rozdzielczość niższą niż natywnana 17 CRT miałem 1024x768 zamiast 1280x1024 właśnie ze względu na rozmiar ikon, liter itp, choć monitor ciągnął max do 1920x1440
Skomentuj
-
32LF2510 to ja dziesiątki sprzedałem :) Tylko właśnie dlaczego to trzeba odblokować, soft wymieniać, zamiast mieć to dostępne normalnie? W poprzedniej generacji czyli LH3000 tak samo było. Chore podejście, tym bardziej że wypuścili je później niż samsung serię C i wiedzieli, że konkurent normalnie udostępnia filmy, a nie jak wcześniej tylko w B650. A złącze USB nie jest z tyłu? Dla mnie odpada bo brak Toslinka, chociaż patriotyzm sugeruje LG. polskie ręce go składają.ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
Skomentuj
-
Oczywiście mój LG też posiada wyjście optyczne, z tego co wiem lg mają lepiej rozwiązane dopasowywanie rozmiaru obrazu. Z blokadą usb to dziwne, ale nie jest to nic trudnego, a metod odblokowania jest chyba ze 4 :)
Zmierzyłem teraz i mam jednak jakieś 2m od miejsca w którym najczęściej leże. Gdybym nie kupił wcześniej tej 32' to bym raczej teraz łyknął tą 37 z media za 1500zł. Poza tym zakup wyszedł mnie mniej o vacik bo wziąłem sobie na firmę, w której pracuję
Skomentuj
Skomentuj