Zamieszczone przez paldo
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czym pstrykacie fotki ?
Collapse
X
-
Mój sprzęt to:
OLYMPUS mju700
Nic mi więcej nie potrzeba :)
przykładowe zdjęcia kolumienek: http://cudny.ovh.org/kolumny.html
Skomentuj
-
Canon A630
to byl moj pierwszy aparat wiec zachecony pozytywnymi opiniami o A610 kupilem nowszy model... niestety nie byl on tak dobry jak A610 :???:
za aparat z kompletem akcesoriow (ladowarka + 8 aku energizer 2450mAh + kingstone SD 2GB 120x + futeral) dalem kilka lat temu ok 800-900zl
jak na kompakt to aparat jest calkiem duzy i bardzo ciezki (4 aku AA)
fajnym bajerem jest obracany wyswietlacz. chroni to go podczas transportu a takze umozliwia podglad zdjec w niecodziennych pozycjach (robienie samemu sobie czy np od dolu)
baterie trzmaja baaardzo dlugo. najwiecej zdjec udalo mi sie zrobic na brata weselu. ok 2000 zdjec na jednym komplecie aku (wiekszosc bez lampy) a baterie padly dopiero na poprawinach
przy codziennym uzywaniu aparatu laduje aku raz na miesiac
aparat ma 2 wielkie wady jakie mnie wkurzaja
1 - strasznie glosny mechanizm obiektwu
2 - piszczenie podczas nagran video :???: (mozna uslyszec na moich filmikach)
oczwiscie do lustrzanki to jeszcze mu daleko ale ze wzgledu na dosc rozbudowany manual jeszcze przez pewien czas go nie zmienie
jakosc fotek mozecie sami ocenic na forum. czasami sniezy w pomieszczeniach ale ogolnie jest OK
moj kolejny aparat to bedzie albo jakas mala lustrzanka... albo cos ultra malego co mozna nosic codziennie w kieszeni :P
Zamieszczone przez Questercsbiczek, przy mocnym oświetleniu aparacik w telefonie potrafi zadziwić... dla przykładu zerknij sobie w necie na sample z SE K800i Nie mówię, że jakość jest dobra, ale zaskakująca jak na takie małe coś zwane przez producentów matrycą i obiektywem
krzysiek191022, w canonach czesto powodem rozladowania aku byla sprezynka na klapce od bateri - zobacz czy czasem nie wystaje u ciebie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez binganta na czym według Ciebie polega różnica pomiędzy obrazem z lustra a kompaktu?
Powiedz to Questerowi, że nie potrzebnie tyle kasy wydał, mógł przecież to samo zrobić aparatem za 50zł :lol:
No chyba że twoje pytanie ma na celu sprawdzenie mojej wiedzy i podanie konkretnych danych i fachowych sformuowań co się różni...? To cię zmartwie, nie jestem fotografem, choć kilka bym na pewno wymienił (ale po co). Może spytaj o to Questera lepiej
Paweł S dobrze jest mieć i to i to. Ja właśnie postawiłem na taki mały co do kieszeni można wsadzić, jest na prawdę malutki i leciutki, w kieszeni czy w ręku nawet go nie czuć, a zdjęcia robi nawet lepsze niż niektóre duże aparaty. 5*zoom, 8mgpixeli, co w zupełności wystarczaOto i on : http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=1223746
Skomentuj
-
Zamieszczone przez paldoCzy mam rozumiec ze wedlug ciebie nie ma zadnej??
Zamieszczone przez paldoJeżeli nie widzisz różnicy no to szkoda.
Zamieszczone przez paldoPowiedz to Questerowi, że nie potrzebnie tyle kasy wydał, mógł przecież to samo zrobić aparatem za 50zł
Zapytałem dlatego, ponieważ wyraźnie napisałeś "niektóre nawet ciężko by odróżnić od lustrzankowych" i tutaj byłem ciekaw na czym, według Ciebie polega ta różnica.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez paldoZapytałem dlatego, ponieważ wyraźnie napisałeś "niektóre nawet ciężko by odróżnić od lustrzankowych" i tutaj byłem ciekaw na czym, według Ciebie polega ta różnica.
Jeśli chodzi o różnice to sa one oczywioste, jak choćby głebia obrazu, jego rozdzielczość, nasycenie kolorami, ostrość itd itp. Czy to jakiś konkurs?
Skomentuj
-
No, tak na prawdę 5mpix to jest wystarczające w zupełności, no chyba że ktoś chce drukować sobie zdjęcie w formacie plakatu. W innym przypadku nie ma to żadnego znaczenia ile masz pixeli, a wyścig firm aparatowych kto zrobi więcej mpix jest idiotyczny i jest to tylko chwyt marketingowy. Mówi to też dużo o współczesnym rynkuNie ważny jest produkt, tylko jego otoczka i mamienie "ciemnego ludu" gadżetami.
Ot, taka mała dygresja
Acha, oczywiście nie ma znaczenia powyżej pewnej granicy, t.j. jakieś 5,6mpix, powyżej już tego nie odróżniasz
Takie małe vodo, jak z kablami audio
Skomentuj
-
Zamieszczone przez csbiczekluke666, no faktycznie fotki znośne ale za ten telefon co Ty masz mam mój obecny aparat, telefon i jeszcze mam na piwo :razz:
Skomentuj
-
paldo niepotrzebnie się unosisz, nie piję do ciebie, ani nie chcę udowadniać czy masz pojęcie o fotografii, czy nie. Po prostu napisałeś, że z Twojego kompaktu masz fotki jak z lustra(niektóre) i byłem ciekaw jak to rozumiesz? Właśnie przez wzgląd na różnicę w obrazowaniu obu konstrukcji. Nic więcej.
Przepraszam za nieporozumienie.
Skomentuj
-
bingant, nie no, ja się nie unoszę, tylko zupełnie nie rozumiem sensu pytania... :roll:
Dla tego pytam o co chodzi, myślałem że masz na celu obsmianie mojej wypowiedzi z tobie tylko wiadomych powodów.
A jak to rouzmiem? trudno mi na te temat dyskutować, bo jestem amatorem. Po prostu fajne zdjęcia robi, wyraźne, super oddaje kolory, są żywe i intensywne, fajnie łapie ostrość, ale oczywiście nie zawsze tak wychodziGłównie jak jest dobre dzienne światło
Ma za to problemy z ruchem, jest niby tryb sport, ale jak jest ten ruch energiczny no to ma już problemy z ostrością, podobnie w nocy (trzeba dobrze pustawiać wszystko, bo na automatach słabo idzie). No jeszcze do wad można zaliczyć że nie robi zdjęć błyskawicznie, ale tochyba normalka w kompaktach...
Skomentuj
-
paldo moze wydaje Ci sie ze tak jest dlatego ze te zywe i intensywne kolory nie sa naturalne, sa po prostu bardziej rzucajace sie w oczy.
Ja robie foty Canonem 500d na razie niestety z kitem 18-55 f3.5-5.6 (zbieram na tamrona 28-75 f2.8) w raz całym osprzętem szkieł SKY połówkowych itd.... No i fuji s5600 który potrafi zdjęcia robić i naturalnie i żywo o czym pisze paldo, był to aparat aby nauczyć się manualnie robić zdjęcia i zagłębić w świecie fotografii. Bardzo fajny sprzęt.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123paldo moze wydaje Ci sie ze tak jest dlatego ze te zywe i intensywne kolory nie sa naturalne, sa po prostu bardziej rzucajace sie w oczy.A tak poważnie, to może i masz rację
Zresztą co znaczy naturalnie? Nie ma czegoś takiego
Widzenie to kwestia subiektywna.
Zamieszczone przez binganttak właśnie podejrzewałem, chciałem się tylko upewnić :)
Skomentuj
Skomentuj