Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AudioShow 2011

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
    Najbrzydsze z dobrze grających. Poniżej kolumny dzięki którym poczułem się jak w filharmonii. Człowiek puścił jakąś śpiewaczkę operową to ciary na całym ciele miałem. Muzyka klasyczna chyba barokowa też znakomicie brzmiała. Mnóstwo szczegółów, dynamiczne, głośne ale nie męczące. Niech fachowcy od proaudio wytłumaczą mi jak to możliwe że ta kolumna tak gra bez średniotonowego. Jak nisko ciągnie ta kopułka w tubie ?
    Mi się ta koncepcja bardzo podoba.
    Nie podpatrzył nikt jaki driver Waszczyszyn tam wsadził ? Trzeba go było przycisnąć
    http://www.ancient.com.pl/e_home_monitor.htm

Trochę zdjęć jest tu:
    http://audiolifestyle.blogspot.com/2...-impresje.html

Skomentuj

Dziękuje wszystkim z Lemona i reszcie ekipy !! Do zobaczenia za rok

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
        Widzę, że pojechaliście na AS słuchać kolumn na STX'ach , jakby wam było mało
        ja sie nie spodziewalem tych STXow... a mocno je osluchalem bo to tanie kolumny i powinnismy wiedziec czy warto polecac je forumowiczom

a w sobieskim bylem do samego konca i ciebie nie spotkalem :(

sniadanie i opisuje dalej

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          a w sobieskim bylem do samego konca i ciebie nie spotkalem

Bo sobieskiego "załatwiliśmy" dość szybko, ok 3h i po krzyku, byliśmy miedzy 17 a 20.

Paweł jak skończysz to mozemy to pozbierać i wrzucić tę relację na stronę główną, nie będzie tam tak smutno :)

Skomentuj

Nie wszystkie pokoje dane mi było odwiedzić, ale z tego co słyszałem w pamięć zapadły mi:

Sonido - gram na takich, więc siłą rzeczy musiało się podobać :)
            Voxativ
            Snell - strasznie szpetne. Wciągający, dość szybki i jednocześnie plastyczny dźwięk, dobra scena mimo ustawienia pod samą ścianą
            Goldenote - wielgachne szafy. Na basie 2x10" w zamkniętej budzie. Jeden z lepszych basów wystawy. Reszta pasma j.w. jednocześnie szybka
            i plastyczna. Tu chyba jestem odosobniony w opinii, bo do tej pory nikt nie zwrócił na nie uwagi.
            Ancient Audio - bardzo wciągająco i ekspresyjnie. Dla mnie na granicy ostrości, ale bardzo dobrze. Scena bardzo dobra.

Skomentuj

Zamieszczone przez fakamada Zobacz posta
              Goldenote - wielgachne szafy. Na basie 2x10" w zamkniętej budzie. Jeden z lepszych basów wystawy. Reszta pasma j.w. jednocześnie szybka
              i plastyczna. Tu chyba jestem odosobniony w opinii, bo do tej pory nikt nie zwrócił na nie uwagi.
              Jak nie jak ja o nich pisałem. Bardzo mi się podobały.
              Za to Voxativy za 20 000 euro komplet mocno mnie rozczarowały i nie podobało mi się ich brzmienie.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                Mi się ta koncepcja bardzo podoba.
                Nie podpatrzył nikt jaki driver Waszczyszyn tam wsadził ? Trzeba go było przycisnąć
                http://www.ancient.com.pl/e_home_monitor.htm
                Ja obstawiam, że konstruktor poszedł na łatwiznę i użył jednego z 2 najbardziej popularnych driverów. Wygląda jak B&C DE250. Polecam zainteresować się tematem Econowave. Jest bardzo dużo gotowych i pomierzonych projektów z tej serii DIY. Ja za jakiś czas sobie taki Hi-end sklonuję.

Skomentuj

no to lecimy dalej

RLS

pierwsze duze kolumny ktore nie grajy jak duze kolumny
                  ich muzyka ale i tak bylem bardzo rozczarowany
                  bardzo jasna gora (to scan a nie vifa!)

poprawna srednica i zero basu :(

skrzynki wykonane RECZNIE w takiej samej technologii co nasze DIY!
                  wyraznie bylo widac laczenia platow forniru

SHAN

kolumny na tanich dunczykach

na gorze vifa BC (mialem - nic specjalnego) oraz peerless SeDeS a w 3d SLS 8

w tym pokoju jednak najbardziej w oko wpadla mi czeszka (o tym pozniej)

idac dalej trafilismy na pokoj gdzie bylo kino domowe i subwoofery paradigma
                  jako ze lecial koncert timberlake'a (czy jak to sie tam pisze) i brzmienie nie bylo typowo audiofilskie to zrodzil sie pomysl zeby pierwszy raz wlaczyc moja plyte...
                  no i udalo sie namowic na wlacznienie... BASS TESTOW!

system kompletnie bez sensu dobrany wiec oceniac moglismy glownie nisko grajacego suba
                  potega!
                  bardzo potezne ale wylacznie niskie granie
                  w "bass i love you" az sam wystawca smial sie jak mu zaczal garnitur drgac od najnizszego basu :p
                  mialem wlaczyc to tylko na chwile... przelecielismy chyba 4 czy 5 utworow... a w tym czasie pojawil sie w sali tlum gapiow

no ale sub to raczej dla maniakow niskiego i mocnego basu. konieczne sa kolumny z dobrym wyzszym basem!

XAVIAN

tutaj zaczela sie seria XT25 na gorze
                  woofera nie rozpoznalem ale widac ze to kosz albo scana albo ushera

wczesniej mialem XT25 tylko w projekcie akustyka z HDS180EXC
                  i tam ten glosnik gral FATALNIE!
                  tutaj dopiero uslyszalem ze ten glosnik potrafi zagrac jak na ta klase przystalo

kawalek dalej w pokoju gdzie czestowali kawa (oj jak smierdzialo :???: ) graly HDS164 + XT25 z lekkim kamuflarzem

bardzo lekkie, jasne i przyjemne brzmienie
                  niestety ich muzyka i nic wiecej nie napisze

dayton RS180

tak mnie to pozytywnie zaskoczylo basem i brzmieniem ze nie wiem dlaczego tak malo sie go u nas poleca
                  naprawde fajny wooferek

wysokotonowy byl zakryty tubka z paskudnie wykonanym "pociskiem"
                  ale troche za mocno cykal...

szerokopasmowe TB + woofery

calkiem fajny pomysl o ktorym rozmawialismy pozniej z SW
                  3 lub 4" szerokopasmowka a na dole woofer wspomagajacy bas

jak sie siedzialo na wysokosci glosnikow to brzmienie bylo bardzo przyjemne i niczego nie brakowalo
                  ale bas byl troche za mocno podkrecony
                  woofer w tych kolumnach to "modyfikowany" 22cm seas

HARPIA

nareszcie duze kolumny ktore graly jak duze kolumny...
                  oczywiscie bylo za glosni i muzyka nie odpowiednia (ich hi-endowy odtwarzacz nie czytal CD-R! :lol: ) ale gralo to poteznie, bardzo czysto, przestrzennie ale niestety bylo slychac nalecialosc aluminiakow...
                  ale i tak "zwykle" prestige seas'a pokazaly klase ktorej brakowalo duzo drozszym glosnikom (glosnikom nie kolumnom bo te dziwadla kosztuja 59kPLN!)

zdzwililo mnie brak podfrezowania pod wiekszosc glosnikow w ich kolumach (wyjatek wysokotonowka)
                  ale 3d na daytonach mialo fajny bajer

metka taka jak w jeans'ach
                  czy ktos moze mi wyjasnic po co w tych kolumnach (amstaf http://www.harpia.pl/page/pol/amstaff.html ) az 3 tunele?
                  wszystkie 3 tunele sa w komorze wooferow (bylo widac w pustej skrzyni)

moja uwage zwrocily tez te kolumny (nie wiem co to jest)

nie ze wzgledu na scany, bo i tak one nie graly...
                  ale ze wzgledu na wykonczenie

lklukasz wysylal mi kiedys podobne zdjecia i pytal jak oni ofornirowali te zaokraglenia...
                  tutaj wyrazni sie przyjzalem i zobaczylem to co na zdjeciu (sorki za jakosc ale makro mi cos padlo)

jak widac najprostsze rozwiazania sa najskuteczniejsze

ZETA ZERO

nie bede pisal nic o brzmieniu bo i tak ich nie zrobimy
                  ale zwroccie uwage na piekna "kanapke" ze sklejki...
                  ciekaw jestem gdzie on znalazl obrabiarke zeby to wykonczyc po sklejeniu :???:

OBUDOWY

nie wiem dlaczego nie zrobilem zdjecia WSZYSTKIEGO na raz... tam byly 2 obudowy od altusa 300!
                  rozmawiamy z facetem (bardzo przyjemny i otwarty na rozmowy pan ) i dowiedzielismy ze sie bajka o tonsilu coraz bardziej upada!
                  tonsil meble ktore mialy produkowac od zawsze skrzynki dla tonsila tez juz nie istnieje!
                  to ta firma produkuje dla nich skrzynki!

ale moja uwage przykuly skrzynki pokryte struktura... ale to byla bardzo przyjemna, miekka w dotyku struktura :o
                  bardzo fajne, podobno trwale i latwe w czyszczeniu
                  niestety 1kg tej farby to 80E :???:

ale wszystkie skrzynki skladaja recznie wiec panowie jak uda wam sie znalezc firme ktora tnie na 45 stopni to bawic sie

ESA

po raz kolejny belkot o wyzszosci sprzetu odtwarzajacego i kabli nad samymi kolumnami...
                  szkoda ze nie trafilem na normalna muzyke - moze UKA cos napisze bo tam dluzej siedzial

aha - i tutaj deker popelnil podobny blad jak ktos wczesniej z RLS
                  myslal ze to DX

wiecej detali jak sobie cos przypomne

Skomentuj

Jak nisko ciągnie ta kopułka w tubie ?
                    Podział można ulokować gdzieś na 1,2-1,3kHz przy mocnych zboczach. Da to bezpieczeństwo elektryczne, efekt brzmieniowy może być różny.

Skomentuj

Pawel S oj tam, oj tam, jeden wkręt w tą czy w tamtą :) Ale na fotce dopiero widać iż membrana nie jest czarna, a ja daleko stałem :P
                      A co do bełkotu wyższości kabli, podstawek pod kable i innych historii typu "zdejmie pan ta szmatę (osłonka głośników) z tej prawej kolumny (z lewej były odsłonięte głośniki) żeby dźwięk z lewej i prawej kolumny był taki sam:)" To najbardziej rozbawiło mnie twierdzenie jednego Pana z pełną stanowczością, z demonstracji avangard acoustic, że stolik z nóżkami ze stali typu... (niesamowicie twardej) i oleju w nogach stolika wpływa znacząco na dźwięk i niweluje wszelkie drgania które powodują wzmacniacze i CD-ki.

Skomentuj

Pawel woofer z korektorem w xavianach to scan robiony na ich zamowienie

glosnik w tb+woofer z twojego zdjecia to nie tb z tego co slyszalem
                        tb byl w tych co staly z boku
                        dla porownania w zeszlym roku tb gral o wiele lepiej niz to cos
                        bez zastanwienie bral bym tb

te czerwone zwstego z tylu co mowisz, ze nie wiesz co to jest to jest na scanach
                        mam test tych kolumn w domu

Deker to jest scan :P
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez DeKeR Zobacz posta
                          Pawel S oj tam, oj tam, jeden wkręt w tą czy w tamtą
                          i jakies 1000zl

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          glosnik w tb+woofer z twojego zdjecia to nie tb z tego co slyszalem
                          tb byl w tych co staly z boku
                          dla porownania w zeszlym roku tb gral o wiele lepiej niz to cos
                          bez zastanwienie bral bym tb
                          a to dziwne bo wyglada jak TB...
                          moze to monacor robiony przez TB?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            a to dziwne bo wyglada jak TB...
                            Jak gadałem z gościem, to podobno włoski głośnik, rozwijający koncepcję TB. Podobno głośnik o najszybszej odpowiedzi impulsowej na świecie. Jak dla mnie szału nie robił.
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                              Podobno głośnik o najszybszej odpowiedzi impulsowej na świecie. Jak dla mnie szału nie robił.
                              Bo pewnie jest już tak szybki, że wyprzedził sam siebie . Nie ma co mydlić oczu, to na pewno były zwykłe TB

Skomentuj

to slabo im ta modyfikacja wyszla bo zwykle graja lepiej :)
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przeglądając fotki zobaczyłem cenę za te TB.
                                  1250 euro, mega przegięcie za bzyczki do komputera. Ile może kosztować ten przetwornik 200 zł ? A tu 5000 zł !
                                  Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Przeglądając fotki zobaczyłem cenę za te TB.
                                    1250 euro, mega przegięcie za bzyczki do komputera. Ile może kosztować ten przetwornik 200 zł ? A tu 5000 zł !
                                    Tam jest jeszcze jeden głośnik, od dołu, w BR, w jednym z modeli cięty na 150Hz.
                                    Poza tym to audio-voodoo, musi kosztować. Cena Voxativ'ów 20 000 euro za stereo też jest z kosmosu. A to przecież raptem dwa głośniki i zaprojektowana do tego obudowa tubowa.

Skomentuj

Ile może kosztować ten przetwornik 200 zł ?
                                      http://www.parts-express.com/pe/show...number=264-844
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mnie bardzo spodobała się także blondi z Czech :rolleyes:
                                        Jakość wykonania na wysokim poziomie. Dół niezbyt masywny, dość lekki. Średnica znakomicie napięta. Może troszkę brakowało góry ale to da się poprawić

---------- Post dodany o 20:03 ---------- Poprzedni post o 20:00 ----------

Czyli 200 zł wystarczy na głośnik filtr (jeśli jakiś był) i terminal :)
                                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Czyli 200 zł wystarczy na głośnik filtr (jeśli jakiś był) i terminal
                                          zwrotnica jest z podzialem 150-200Hz bo w podłodze jest woofer 6x9"
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X