Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    Ale żeby za każdym razem była zła?
    Nie mam pojęcia Łukaszu, być może tak a być może nie albo ja mam po prostu inny gust :)

Nie byłem na AS i niestety nie mam porównania z ich aplikacją więc mogę mówić z mojego doświadczenia ale bez porównania.

Z ciekawości - ile na AS było aplikacji z szpilką?

Skomentuj

Ale żeby za każdym razem była zła?
      Cholera, wyjdzie że bronię szpilek ale ... to jest wielce prawdopodobne. Na wystawie było bardzo mało konstrukcji, które odpowiadałyby mi pod względem wysokich tonów. A ludzie tego słuchają. Ekstremalny przypadek - biała pralka z tubą. Więc do aplikacji dochodzi jasny system i mamy gotową siekę.
      Opowiem krótką historię o koledze, który walczy ze swoim sprzętem. Swojego Yaqin 100b oddał do jakiegoś magika od tuningu. Odebrał i podłączył do reszty systemu (w tym STX FX 300). Fakt, że wzmacniacz nie był wygrzany a nie wiem dokładnie na czym mod polegał, ale to dopiero była porażka w wysokich rejestrach - chyba większość userów głośniki zna. A tak sobie pomyślałem, na czym ów magik odsłuchiwał konstrukcji? Na usherach Pana Albeckiego. 9950 + (chyba) 8935. Również większość zna. Wniosek prosty co dobre dla ushera nie musi zagrać z FX.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
        Wniosek prosty co dobre dla ushera nie musi zagrać z FX.
        i tu znowu przewaga kolumn aktywnych , wzmacniacz dostosowany do kolumny...
        audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
        http://www.rane.com/note160.html
        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Panowie prawda jest taka, ze nie przypadkiem szpilki znalazły sie na 1 linii najlepszych głośników scana
          Były tam przez wiele lat
          Napewno nie jest tak, ze mozna śmiało i w ciemno polecić ten glosnik jak ktos zapyta co kupic hi-endowego.
          Tego trzeba KONIECZNIE posluchac i zdecydować samemu.
          I nie moze byc to krótki odsluch np na as

Sa tez takie ktore grają dobrze od pierwszego "strzału" np seria 2905/
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
            A Illuminatory słyszałeś tylko na AS?
            Niestety tak.

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Każdy z Was już napisał, że się nie podobają i OK.
            Ale jak tak co chwilę piszecie to zaraz wyjdzie, że Illuminatory w ogóle nie grają a tak nie jest i wiele osób to powie. Jeden lubi Ushera T9950 a drugi Scana D2905/970000 - po prostu gusta.
            No tak, gusta, ale tutaj padły stwierdzenia że to kwestia zwrotnicy.
            Więc panowie od zwrotek, nie przeceniajcie swoich możliwości gdyż nie wszystko da się załatwić zwrotnicą.
            Można by zrobić dołek -10db na częstotliwości która mnie np. denerwuje, i wtedy już denerwować mnie nie będzie, ale jak to wtedy zagra? jak kupa :)
            Większość projektantów dąży do płaskiej charakterystyki, Ci z AS pewnie też.
            Skoro jak na razie żadna konstrukcja na Illuminatorach mi się nie podobała, tzn. że te głośniki mi nie grają a nie że zwrotka zła.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              Więc panowie od zwrotek, nie przeceniajcie swoich możliwości gdyż nie wszystko da się załatwić zwrotnicą.
              Zdziwiłbyś się ile można zwrotką skorygować. Tylko w tym przypadku musiałoby to być korygowane typowo pod Ciebie...i sprawa kończy się znowu na gustach :)
              Parę osób na forum było u mnie w czasie pracy nad ich zwrotnicami i mogą napisać jak wiele można zmienić i jak wiele czasami zmienia w odbiorze niewielka zmiana w zwrotce.
              Więc może Ty doceń możliwości, o których nie masz pojęcia.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi, ale weź mnie nie obrażaj :)
                Jak zrobisz hi enda z głośników bazarowych typu Audion czy "888", to wtedy przyznam Tobie rację że super dźwięk to tylko kwestia zwrotnicy.

Wiem co można zrobić zwrotnicą, czytam Wasze posty i patrzę na wykresy, a to że jeszcze nie zacząłem pomiarów to od razu musi oznaczać że wszystkie głośniki dobrze zagrają na odpowiedniej zwrotnicy, tylko że ja o tym nie mam pojęcia?
                W takim razie dlaczego robicie kolumny na Seasach, SB acoustic, Scanach czy Acutonach? bo z bazarowych i tak by wyszła kupa, nawet na najlepszej zwrotce i na najlepszych hi endowych elementach.

Lepiej by było gdybyście przyznali mi rację, że to Illuminatory mi się nie podobają, a nie wszystko zwalać na złą zwrotnicę :)

Skomentuj

Zdziwiłbyś się ile można zwrotką skorygować. Tylko w tym przypadku musiałoby to być korygowane typowo pod Ciebie...i sprawa kończy się znowu na gustach
                  Parę osób na forum było u mnie w czasie pracy nad ich zwrotnicami i mogą napisać jak wiele można zmienić i jak wiele czasami zmienia w odbiorze niewielka zmiana w zwrotce.
                  A ty nie przesadzaj
                  Mozna duzo ale z tonsila scana nie zrobisz
                  Last edited by lklukasz; 13.11.2013, 11:06.
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A ty nie przesadzaj
                    Spoko, ale po co kupować Illuminatora (przez wielu uważanych za lepszego... może z racji tego że to wyższa seria), skoro można kupić Revelatora i się cieszyć z dobrego dźwięku?
                    Jeszcze nigdy nie słyszałem kiepskiej konstrukcji na Revelatorach, i to też było na AudioShow.
                    Wynik jest prosty, mi się one bardziej podobają a nie że zwrotnice w Illuminatorach były kiepskie.

Czy jest jakiś sens kupowania Illuminatora, aby później "zniżyć go zwrotnicą" (bo przecież można, tak twierdzicie) do serii niższej tylko po to aby (dla mnie) zagrał?
                    Ja sensu nie widzę :)

Skomentuj

Ci z AS pewnie też.
                      Te xaviany mają równą charkę jak stół :)

Marianie ja nie wiem co Ci podoba i dlaczego .
                      Nie wnikam w to .

Ja szukam głośnika możliwie "nie grającego " - nie mającego swojego charakteru i ten 12cm ilumiator taki jest .
                      Nie wszystko brzmi na nim fajnie . Nie o to chodzi .
                      Już przerabiałem głośniki które grają "przyjemnie".
                      Jest to fajne przez pierwsze 2 dni , po miesiącu słuchania Ci się znudzi i zaczniesz szukać czegoś innego .
                      Mi już się trochę znudziło

Skoro jak na razie żadna konstrukcja na Illuminatorach mi się nie podobała, tzn. że te głośniki mi nie grają a nie że zwrotka zła.
                      No niestety nie wydam 1400PLN na szpilkę tylko po to żeby marianie pokazać Ci że gra fajnie
                      Zresztą i tak może Ci się nie spowodować na co nic nie będę mógł poradzić

Skomentuj

Nie na temat...
                        Marian to było do LuSzTi-ego tylko mi sie wpakowales ze swoim postem
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          Już przerabiałem głośniki które grają "przyjemnie".
                          Jest to fajne przez pierwsze 2 dni , po miesiącu słuchania Ci się znudzi i zaczniesz szukać czegoś innego .
                          Oczywiście, mi konstrukcje nudzą się po 2 tygodniach, i znów chcę nowe... ale nie przejdę z "przyjemnie brzmiących" do "drażniących ucho" tylko po to aby mieć "lepsze" (droższe) głośniki

Skomentuj

Jak komus pasuje to jak gra tanszy/inny glosnik, to po co na sile sie uszczesliwiac z niby lepszym i tracic czas na jego dopasowanie?

Napewno iluminatory to swietne glosniki, ale rozumiem mariana, bo mi osobiscie tez bardziej podobaly sie tradycyjne kopulki. Jakbym mial robic konstrukcje pod siebie to wiem co wybrac, ale dla cmokajacych audiofilow trzeba robic tak jak im pasuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                              Szkoda, że szerokopasmówki Sonido okazały się słabe
                              w polsce Tang Band W6-1916 i ta seria ,są mało popularne bo nie tanie ale np. w niemczech uznawane są za najlepsze szerokopasmówki obecnie dostępne.

---------- Post dodany o 11:43 ---------- Poprzedni post o 11:40 ----------

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                              Planowałem, jako jeden z dwóch wariantów, użyć jakiejś 20cm szerokopasmówki w roli średniotonowca w moich przyszłych konstrukcjach.
                              za to że planuje użyć mojego Tang Band W6-1916 w roli /powiedzmy/,, średniotonowca ,, zostałem tutaj zjechany i poinformowany że istnieją głośniki średniotonowe.
                              audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                              Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Marian - jak Ty pijesz do mnie to ja piję do Ciebie - proste.

Oczywiście, że nie rozmawiamy o głośnikach z bazaru bo to nie ta tematyka.
                                Poruszyliście temat Illuminatorów i wg tego poziomu rozprawiamy.
                                Nie da się zwrotką zrobić lepszego głośnika niż w rzeczywistości jest, ale można skorygować jego brzmienie bardzo mocno. Jeśli zaczynamy od poziomu Illiminatora jako start to można naprawdę wiele z tym głośnikiem zrobić. Jeśli zaczynamy z poziomu głośnika 888 to wiele nie zrobimy. To jest raczej wiadome. Nie popadajmy ze skrajności w skrajność.
                                Oczywiście na koniec marian może stwierdzić, że i tak mu się nie podoba i ma do tego prawo i to są właśnie gusta, i to jest temat i którym pisałem nie raz i nie dwa. Jednemu się podoba a drugiemu nie.
                                Ale z tego wątku można wyczytać, że Illuminatory nie grają, a ja np mam inne zdanie na ten temat.

Lepiej by było gdybyście przyznali mi rację, że to Illuminatory mi się nie podobają
                                Lepiej by było żebyś w końcu zaczął mierzyć, projektować i odsłuchiwać. Wtedy byś sobie sam zrobił konstrukcję, która Ci się podoba.
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Lepiej by było żebyś w końcu zaczął mierzyć, projektować i odsłuchiwać. Wtedy byś sobie sam zrobił konstrukcję, która Ci się podoba.
                                  albo zrobił aktywne z dsp i mógł do woli modyfikować
                                  Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Czy jest jakiś sens kupowania Illuminatora, aby później "zniżyć go zwrotnicą" (bo przecież można, tak twierdzicie) do serii niższej tylko po to aby (dla mnie) zagrał?
                                    Ja sensu nie widzę
                                    A kto mówi o zniżaniu? To jest po prostu inżynierska robota, którą trzeba wykonać aby dopasować granie głośnika do tego co chcemy uzyskać - oczywiście w określonym zakresie.

Spoko, ale po co kupować Illuminatora (przez wielu uważanych za lepszego... może z racji tego że to wyższa seria), skoro można kupić Revelatora i się cieszyć z dobrego dźwięku?
                                    A ja mogę napisać tak - po co kupować Revelatora, skoro za nie dużo większe pieniądze mogę na Illuminatorach zrobić konstrukcję, która dla mnie gra lepiej? Poza tym Illuminator nie jest najdroższą serią Scana. Są droższe Revelatory jeśli chodzi o kopułki.
                                    Używam dokładnie takiej samej polemiki jak Twoja.

Skomentuj

Czyli ja jednak nie będę sie brał za ten glosnik
                                      Nie jestem inżynierem
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie jestem inżynierem
                                        Inżynierem się człowiek rodzi, a nie zdobywa tytuł :) Skoro robisz to co robisz i wychodzi Ci to dobrze to jesteś inżynierem :)

Skomentuj

Inżynierem się człowiek rodzi, a nie zdobywa tytuł
                                          Piękne słowa!
                                          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X