Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obstawiałbym jednak ceramikę. Pytanie tylko jaka :). Barwionego aluminium nie nazwali by "ceramic"
    Większym hitem mogą okazać się tańsze wersje beryli. membrany wyglądają na identycznego co w referencji zaaplikowane do tańszych napędów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
      Większym hitem mogą okazać się tańsze wersje beryli. membrany wyglądają na identycznego co w referencji zaaplikowane do tańszych napędów.
      Też to zauważyłem. Jeśli uczciwie skalkulowaliby cenę to powinna wynosić tyle co SB29SDC-C000-4 + cena membrany berylowej. Ale raczej tak dobrze nie będzie bo cena SATORI TW29BN jest o ponad 2,5 razy większa od SATORI TW29RN.
      Last edited by Echo1; 20.05.2017, 15:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
        Barwionego aluminium nie nazwali by "ceramic"
        nie barwione tylko pokrywne natryskowo
        tak wie robi w wiekszosci "ceramiczne" membrany

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
          bo te z linku powyżej to raczej anodowane aluminium.
          Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          nie barwione tylko pokrywne natryskowo
          echo1 użył sformułowania anodowane a to barwienie chemiczne a nie pokrywanie dodatkową warstwą.

Czas pokaże co to będzie a może być różnie. Od kanapek aluminium / ceramika, celuloza / ceramika po różne mieszanki syntetyczne ( polipropylenowe ) z ceramiką z domieszkami włókien lub bez nich itd. żadna ceramika nie jest całkowicie czysta bo by pękała od samego transportu :) czy swojej grubości. Pomijam już że ceramika może mieć najróżniejszy skład mineralny :) Pewne jest że zapowiedzi są na bazie klasycznych koszy i napędów jak NRX , NAC, CRC więc powinny być zbliżone cenowo lub niewiele droższe. Inaczej by robili coś ala Satori z napędem neodynowym. Ot takie gdybanie na temat towaru który jest narazie tylko na zdjęciach :)

reasumując nie ważne co to będzie ważne jakie brzmienie wykreuje :). A te może być naturalnym rozwinięciem bardzo szerokiej gamy już istniejących głośników ( celuloza, polipropylen, aluminium, włókno węglowe )
          Last edited by Zap Projekt; 20.05.2017, 19:44.

Skomentuj

Witam.

Może ktoś by się pisał na Soekrisa dam1021-12: 0.012% resistor - wersja z lepszymi rezystorami?

http://soekris.eu/shop/dac_modules_d...n_rev4_en.html

Skomentuj

Kto mi powie do czego służy ten kawałek zwrotki na czerwono?

Skomentuj

Skopiuj schemat do symulatora, tylko w ten sposob zrozumiesz w 100% jego dzialanie :)

Skomentuj

Pewnie tak zrobię, ale w międzyczasie mógłbyś tak w dwu żołnierskich słowach podpowiedzieć (bo na razie usłyszałem jedno, a siarczyste spier... )?

Skomentuj

Może ja spróbuję...:) Jeżeli jakieś głupoty napisałem to proszę mnie poprawić.

Po pierwsze te 3 elementy połączone szeregowo można zastąpić do analizy dwoma - połączonym szeregowo rezystorem 6.8 Ohm i kondensatorem 0,75 uF.
                    W wzoru na równoległe połączenie pojemności C = 1 / (1/C1 + 1/C2).
                    Dla uproszczenia możemy na chwilę usunąć rezystor, zostaną tylko połączone równoległe L=0,47 mH i C=0,75uF. A jaka jest właściwość obwodu równoległego LC dla częstotliwości rezonansowej? Co się dzieje z jego impedancją? Osiąga stosunkowo duże wartości, czyli głośnik będzie tak jakby rozłączany dla częstotliwości w okolicy rezonansu LC, sygnał na głośniku będzie stłumiony. Teraz jaki jest wpływ rezystora pozostawiam do sprawdzenia w symulatorze. Te elementy zaznaczone tworzą pułapkę wokół częstotliwości rezonansowej, f = 1 / (2*pi()* sqrt(L*C)). Dla danych L i C wychodzi f = 8477 Hz. I tak patrząc na charakterystykę częstotliwościową SPL AL130 widać pik taki w okolicach 8.5 kHz (to się nazywa break-up?). Zapewne ta pułapka służy stłumieniu zwiększonej efektywności głośnika w tym wąskim zakresie częstotliwości.

Last edited by sylvester; 09.06.2017, 16:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvester Zobacz posta
                      W wzoru na równoległe połączenie pojemności C = 1 / (1/C1 + 1/C2).
                      Oczywiście zamiast "równoległe" powinno być "szeregowe".

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                        Pewnie tak zrobię, ale w międzyczasie mógłbyś tak w dwu żołnierskich słowach podpowiedzieć (bo na razie usłyszałem jedno, a siarczyste spier... )?
                        Nie, chcialem tylko zachecic do samodzielnej proby :) ale ok, jest to pulapka dla wysokich czestotliwosci midwoofera ( widac zafalowania na pomiarze visatona ). Zwykle pozwala na lepsze dokrecenie fazy i lepsza zgodnosc fazowa z tweeterem.

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                          Nie posądzam Pogromcy o taki zamiar, bo wielu osobom pomógł oraz napisał kilka cennych tutoriali, ale przekaz taki jak to odebrałeś na forach otrzymuje się szczególnie gdy ktoś pyta o pomoc w rozwiązaniu zadania ze szkoły czy uczelni. Wtedy oczywiście w trosce o poziom polskiej edukacji delikwent otrzymuje odpowiedź w stylu BUJAJ SIĘ FRAJERZE!

Wypociny jakiegoś profesora rzekomo trzymającego poziom
                          http://mlodytechnik.pl/eksperymenty-...st-do-studenta

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tak mniej więcej wygląda transmitancja

Skomentuj

Czy ja wiem? Kazdy ma inne podejscie. Ty Echo zadajesz mase pytan i w taki sposob zbierasz informacje. Ja lubie sam dojsc do rozwiazania problemu, szczegolnie jesli wiem, ze nie jest on skomplikowany i wymaga tylko checi zeby go ogarnac.

Po prostu wole pobawic sie wedka niz dostac rybe.

Skomentuj

Zadaję pytania ale też sam walczę z częścią problemów do rozwiązania. Nad niektórymi głowiłem się kilka lat bo nie chodziło mi o sam wynik tylko o metodę uzyskania wyniku.
                              Last edited by Echo1; 10.06.2017, 23:05.

Skomentuj

Dajcie spokój, żart, nie zamierzam się na Pogromcę obrażać. Zresztą dorzuciłem buźkę, może powinienem dorzucić dwie

Siedzę w pracy, rzuciłem okiem na jednym forum, zafrapowało mnie to, bo takiego nie widziałem. To spytałem tak na szybko, bo wydawało mi się, że pułapka powinna być raczej do masy. Jak będę miał chwilę to wrzucę w symulator i sam obadam.
                                Tak czy siak dzięki.

Skomentuj

Są dwa rodzaje pułapek
                                  A nawet trzy 😉
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak bardzo złe to miejsce do słuchania? Jeśli mnie pamięć nie myli, to BR z tyłu... Bo w zamkniętej obudowie to by takiego zejścia nie było, jeśli to schodzi do takiego poziomu, że basu nie słychać, tylko go czuć... Ale mocno przeciągnięty.

Last edited by siewcu; 16.06.2017, 23:46.

Skomentuj

Przez przypadek szukając informacji o końcówkach mocy Alpharda trafiłem na takiego producenta ze wschodu. http://www.cn-aoda.com/ppa.aspx
                                      Już wiem skąd Alphard, STX, ADS i inni mają podobne końcówki;]
                                      Mają nawet z wyglądu coś co bardzo przypomina Crown LPS

Skomentuj

teraz pytanie, czy oni kopiuja parametry od producenta czy mierza i podaja swoje?
                                        calkiem sporo tego maja

ciekawe czy sprzedaja "probki"

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                                          Jak bardzo złe to miejsce do słuchania?
                                          Dość kiepskie.
                                          Nawet jak byś miał podłogówki stojące przed tymi meblami było by równie kiepsko.
                                          Ściana mebli za kolumnami (i to jeszcze nie symetrycznie) to jedno z gorszych ustawień.
                                          Nie widzę tutaj recepty na lepszy dźwięk.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X