Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
    Z dotychczasowych doświadczeń się nie zgodzę, ale zawsze może zmienię zdanie.
    Nowe wzmaki w klasie D na jakimś prostym scalaku TPA czy TDA kosztują ~100zł w chinach już w obudowie i polutowane (piszę o takich wzmakach do ~50W czyli większości dla większości wystarczające). Za tą cenę nie kupi się nic lepiej grającego na 100% bo to gra całkiem sympatycznie (tda7492/7498 na przykład) :) . Może nie jest to jakiś hi-end ale na pewno lepiej od sprzedawanej dzisiaj budżetówki za 1000-2000zł. Nowy wzmak na hypexach (monacor sta400d) kosztuje 1200-1300zł. za taką cenę też raczej nic lepszego się nie kupi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
      Nowe wzmaki w klasie D na jakimś prostym scalaku TPA czy TDA kosztują ~100zł w chinach już w obudowie i polutowane (piszę o takich wzmakach do ~50W czyli większości dla większości wystarczające). Za tą cenę nie kupi się nic lepiej grającego na 100% bo to gra całkiem sympatycznie (tda7492/7498 na przykład) :) . Może nie jest to jakiś hi-end ale na pewno lepiej od sprzedawanej dzisiaj budżetówki za 1000-2000zł. Nowy wzmak na hypexach (monacor sta400d) kosztuje 1200-1300zł. za taką cenę też raczej nic lepszego się nie kupi.
      I co z tego jak to gra jakimś odnaturalnionym dźwiękiem. Jak komuś się to podoba to spoko, ja tego słuchać nie mogłem chociażby osławionego tk2050. Miałem dwie aplikacje, jedna prosta, druga niby mierząca dużo wyżej. Tego i tego słuchać nie byłem w stanie :) zdecydowanie wolałem jak nic nie grało. Lm4780 to przy tym dawał audiofilskie granie, hehe
      Last edited by Adam_85; 28.02.2020, 21:07.

Skomentuj

Może doświadczenie w klasie D mam niewielkie, bo jakieś IRS2092 zdarzyło mi się dłubnąć, albo raz próbowałem UcD, ten pierwszy zadziałał, drugi nie, bo nie miałem dedykowanych mosfetów zalecanych przez Philipsa, ogólnie IRS grał całkiem normalnie i na tamten czas raczej ciężko było mu coś zarzucić, ale jednak na co dzień pozostałem przy AB, łatwiej końcówki DIY w AB okiełznać/dopracować, kupno gotowych modułów też jakoś niespecjalnie mnie rajcuje, szczególnie przy mocach mniejszych niż 200W nie ma to sensu, bo bez większych przeszkód da się złożyć sensowny sprzęt w klasie AB.

Może jak kiedyś wrzucę jakieś potwory do domu (w co raczej wątpię, chyba że obudzą się zapędy estradowe), to wtedy pewnie pomysły wrócą.

Ogólnie mam wrażenie, że to jest tak jak ze wszystkim, moda na LM3886, Accu, IRSy, czy teraz znacznie droższe moduły pochodne UcD, wszystko ma swoje wady i zalety, podobnie jak w przypadku zwolenników DACów R2R vs 1bitowców. Co trzeba przyznać, D klasa ma dobrą sprawność i można z modułów poskładać sprzęt potężnej mocy, ale jak też widać nawet po postach na forum ma to też swoje minusy w postaci zdartych oznaczeń układów (ktoś tu się ogłaszał z problemem naprawy takiej końcówki ze sprzętu estradowego), sprzęt pewnie awaryjny nie jest, ale jak ktoś już będzie miał pecha, albo samemu coś ubije to pozostaje z dość drogą martwą płytką...

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
          I co z tego jak to gra jakimś odnaturalnionym dźwiękiem. Jak komuś się to podoba to spoko, ja tego słuchać nie mogłem chociażby osławionego tk2050. Miałem dwie aplikacje, jedna prosta, druga niby mierząca dużo wyżej. Tego i tego słuchać nie byłem w stanie :) zdecydowanie wolałem jak nic nie grało. Lm4780 to przy tym dawał audiofilskie granie, hehe
          Podstawowe pytanie. Co miałeś wcześniej bo tak to możemy gdybać bo ja nie miałem tripatha a miałem tpa3116 i tda7492/98 . No i IRS2092. IRS gra spoko. Tripath był specjalnie tak zrobiony żeby brzmiał analogowo, nienaturalnie i przekłamywał brzmienie. Miało to być upodobnienie do sprzętu lampowego. Tripath nawet o tym pisał z tego co czytałem w papierach swoich.
          Last edited by Oskar29; 28.02.2020, 21:23.

Skomentuj

Lampizator kiedyś napisał/powiedział fajna rzecz. Brzmiało to mniej więcej tak "jeśli pierwszy Wat mocy brzmi do kitu, to na co komu ich kolejne kilkaset?"

Skomentuj

No tak tylko że te dzisiejsze wzmaki w klasie D już brzmią przyzwoicie. Nie ma tragedii naprawdę. Zresztą coraz więcej tego wychodzi na rynek "audiofilski" . Ludzie się przekonują do tego już powoli.

Skomentuj

Ciekawe zdanie, bo we wzmacniaczach zniekształcenia THD i inne parametry zmieniają się w funkcji mocy.

Ludzie się przekonują do tego już powoli.
                Nie wiem czy bym się nie złapał w porównaniu dobrze zrobionego IRSa z AB.
                Last edited by ampli; 28.02.2020, 21:37.

Skomentuj

On to napisał w kontekście wzmacniacz lampowych o słabszej mocy, do wyczesanych wzmacniaczy tranzystorowych, czy dzisiejszych w klasie D. Jak wiemy, zmierzone parametry wzmacniacza mowia bardzo niewiele o jego brzmieniu.

Skomentuj

Mi bardzo przypadł do gustu nad c 388 ,klasa D ,ma wyjątkowo dobra separację i płynność dzwieku ,sporo słychać na nim

Skomentuj

Ten nad jest właśnie na hypexach. Nawet się z tym nie kryją. Na PCB tego nada masz logo hypex.

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                      na bank byś się złapał. Wiem bo mam też irs2092 i on wcale nie brzmi gorzej od wzmaka klasy AB.
                      Last edited by Oskar29; 28.02.2020, 22:01.

Skomentuj

Wzmacniacz wzmacniaczowi nierówny niezależnie od klasy. Poza tym słuchacz, preferencje i porównanie to kolejny temat wpływający na odbiór całości.

Skomentuj

Na PCB tego nada masz logo hypex.
                          Są to wersje OEM nie dostępne dla zamawiającego Kowalskiego jedynie na firmę, u dystrybutorów ale chcą 2x drożej. A jeśli uda się sprowadzić przez firmę to bardzo słono zapłacimy za dostawę. Praktycznie awaria to kaplica.

Skomentuj

Rzadko się te moduły psują, ale to prawda w praktycznie każdej klasie D jakaś awaria = drogi przycisk do papieru.
                            Last edited by Oskar29; 28.02.2020, 22:22.

Skomentuj

Rzadko się te moduły psują
                              Dzwoniłem do serwisów to jak słyszeli hypex ucd, nie chcieli się za to brać, mówili coraz więcej z nimi problemów. Inni, że bardzo dużo zgloszeń i zapytań. Kto się podjął - nie naprawił. Moim zdaniem jest duży procent awarii.
                              Producent opisuje potem, zwroty nie przekraczające x procent. Tylko kto to zwraca do producenta?
                              Last edited by Flip90; 28.02.2020, 22:32.

Skomentuj

Wiesz co z tymi Twoimi modułami pechowo trafiłeś i tyle. Większość serwisów w kraju nie wie nawet jak zdiagnozować takie urządzenie. Panowie którzy Twoje moduły dostali pewnie nie pomyśleli tylko od razu zaczęli grzebać na oślep. Same ich tłumaczenia które pisałeś na forum świadczą o tym.
                                Większość elektroniki dzisiaj ma jeden wspólny mianownik przy usterkach.

Siedzę w produkcji elektroniki 15 lat i zdziwilibyście się jakie różnice w jakości wykonania potrafią być między dwoma firmami które używają tych samych maszyn.

Przypomnij mi, czy Ty im wysłałeś całą elektronikę z tego zestawu? Czy tylko moduł wzmacniacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                                  Przypomnij mi, czy Ty im wysłałeś całą elektronikę z tego zestawu? Czy tylko moduł wzmacniacza.
                                  Wysyłałem całą elektronikę.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                    Różnica jest niewielka. Miałem w domu dwa amplitunery: Pioneer na modułach IRS i Denon w klasie AB. Różnicę słychać, ale nie ma aż tak drastycznej.
                                    Wrzuciłem nagranie z porównaniem na YouTube. Teraz z 50 komentarzy i mniej więcej są podzielone na pół.

Skomentuj

Jeśli dostali nie grzebana pełna elektronikę z zasilaniem to podeszli do tematu od dupy strony. Kumate i ogarniete chłopaki na serwisie na dzień dobry powinni załatwić kontakt z producentem i dostać wsparcie na poziomie choćby wskazówek co zbadać, żeby stwierdzić czy ubite na amen i do wymiany coś co jest chronione papierami czy nie.

Tak wygląda choćby temat z naprawami modułów wzmacniaczy Pascala.

To nie jest tak że producenci mają w dupe to że ich sprzęt pada u klientów...

Skomentuj

Zamieszczone przez chebum Zobacz posta
                                        Wrzuciłem nagranie z porównaniem na YouTube
                                        Uważasz to za miarodajne?
                                        Nagranie na YT, gdzie wszystko jest ściśnięte na 256kbps?
                                        Poza tym i tak każdy to odtworzy przez swój sprzęt.
                                        Last edited by marian; 29.02.2020, 08:04.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                                          Uważasz to za miarodajne?
                                          .
                                          Przecież ja na żywo słyszałem. Nie dziwi mnie że opinie są tak podzielone.
                                          Last edited by marian; 29.02.2020, 08:04.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X