Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak uniwersalne jak pisales na nich konkretnie do jakich głośników sa.
    I to wlasnie takie zwrotnice były pomierzone
    Ja takie zwrotnice nazywam dedykowanymi.
    Jak dobrze pamietam to były tam tez zwrotnice do samochodu... dedykowane do określonych głośników
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak dedykowane Ja je tak nazywam i jest to najniższy mój produkt odnośnie zwrotnic. Ktoś prędzej zapytał co oznacza "chronione" u mnie to oznacza brak dyfrakcji :).
      Car audio była znikoma ilość. Kilka par na 10 lat pracy. i Właśnie car audio dotyczył ten jeden zwrot który odnotowałem. Klient zamontował nie podobało się i zwrócił i zero stresu.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie lubię robić Car Audio - Nie czuje tego. U mnie w tyłkowozie gra fabryczny sprzęt :)

Skomentuj

Nie na temat...

Kto jest bez winy niechaj pierwszy żuci kamieniem

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
          RFCK - przypomnij jak masz na Imię ??
          Rafał.

zwrotnice "dedykowane" - nigdy pomiarów nie miały bo mieć nie mogły, to produkt wykonywany na odległość. Dla biedniejszych, niewymagających i leniwych klientów. Coś w rodzaju lepszych zwrotnic uniwersalnych które mają zapewnić minimum poprawnej pracy głośników i przyzwoite brzmienie. Nadal takie zwrotnice się sprzedają - ot choćby wczoraj klient z przerobionymi altusami pisał i prosił i nie doprowadzał do myśli ze coś do mnie będzie musiał wysyłać. " Panie to ma być lepsze od tego kondensatora 2,2uf który obecnie chroni mi tubkę" Pamiętacie firmę Janbo ?? wielu klientów zmieniało ich zwrotnice na moje z sukcesem. Jak się janbo o tym dowiedziało zaczęło mi robić Gnój koło zagrody włącznie z tekstami typu ze sprzedaje podrobione jantzeny a cewki nawijam na kiju. Tak takie kopie maili dostałam od Klientów. I co mija pół roku i Janbo się zamyka i zmienia branże na LED.
          Otóż to jest produkt o który mi chodzi od samego początku. Nie można zaprojektować takich zwrotnic! Wiesz doskonale że się nie da.
          Rozumiem iż może być na nie popyt jednak w świecie audio jeśli robimy to na poważnie ( Ty teraz robisz )to jest to niestety niedopuszczalne.

Pamiętamy firmę Janbo i na temat jej zwrotnic też był negatywne komentarze. Tylko powiedz mi zatem czym różniły się zwrotnice Janbo od Twoich pod kątem technicznym ?

zwrotnice projekt owe - tutaj w skrócie bo nie ich dotyczy spór. Klient wysyła głośniki i kolumny i powstaje projekt. Płaci za prawa autorskie lub dostaje gotowe zwrotnice bez praw do udostepniania i kopiowania.
          Zwrotnice takie były wykonywane od samego początku mojej działalności. I żeby było śmieszniej na początku był to SW i panasonic podpięty pod zewnętrzną kartę muzyczną. Tak jak to robi Yoshi. I nieraz pisałem że to na początek w pełni wystarczy. Gdzieś mam jeszcze sprzęt z tamtych lat. Stare mikrofony w ramach rozwoju DIY mogę oddać za groszę kto chce ??

- zwrotnice profi - wszelkie udziwnienia na życzenie Klienta. Tutaj też zdarzały się skrajne przypadki dedykowane na cewkach taśmowych impregnowanych i srebrnych kondensatorach i co Ja mam na to poradzić mam zabronić klientowi coś u mnie kupić ??
          Tutaj wszystko jak najbardziej w porządku!

powtórzę ostatni raz: Zawsze i na wszystkie moje zwrotnice dawałem gwarancje zadowolenia i dożywotni serwis
          Więc koledzy pokażcie Mi moją Winę bo Ja nie widzę ??
          "Winą" jest wpuszczanie takiego produktu na rynek, no powiedz szczerze, mając teraz do dyspozycji sprzęt pomiarowy dalej tego nie widzisz ?
          Ja rozumiem że są na to klienci ale na prawdziwe zwrotnice z pomiarów są również i takich klientów bym się trzymał. Ale to Twoja firma i Twoje decyzje.
          Widzisz jak bym np. kładł kafle i robił bym to na odwal krzywo byle było a klient mi powie ee Panie tak może być to tylko żeby woda na ściany nie leciała, przepraszam Cie ale ja bym tego tak nie zostawił, jeśli robisz coś dla obcych ludzi to rób to zgodnie ze sztuką.

I żeby było śmieszniej na początku był to SW i panasonic podpięty pod zewnętrzną kartę muzyczną. Tak jak to robi Yoshi. I nieraz pisałem że to na początek w pełni wystarczy. Gdzieś mam jeszcze sprzęt z tamtych lat. Stare mikrofony w ramach rozwoju DIY mogę oddać za groszę kto chce ??
          To dlaczego nigdy nie widziałem żadnych Twoim pomiarów ?! Było kilka wątków nie tylko tutaj odnośnie Twoich zwrotnic dlaczego nie wpadłeś z pomiarami żeby pozamykać gęby niedowiarkom ?
          Nie na początek ale w ogóle wystarczy do poprawnego zestrojenia zwrotnicy, jeśli działasz juz komercyjnie to trzeba się przerzucić na lepszy sprzęt tak jak masz teraz.
          - niestety nie mój ... Mnie na Takie nie Stać
          Hmm a pisałeś że masz po 10 zleceń w kolejce...

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
          Kto jest bez winy niechaj pierwszy żuci kamieniem
          RZUCI !!!
          Last edited by Rfck; 20.12.2014, 14:08.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta

RZUCI !!!
            Kurcze nooo.. ale dobra : 'RZUCI'

Spokojnie na to mam papiery

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
              Spokojnie na to mam papiery
              Przecież forum podkreśla błędy :)

Skomentuj

Właśnie nie.. drugi raz wpisałem tak samo na próbę i nic nie było. Może coś o 'żucia'. Ale "gura" już podkreśla :P

Skomentuj

Kolego z brazny, tak na prawde byly pokazane juz Twoje "zwrotnice projekt owe " po ktorych wyraznie bylo widac braki w elementarnej wiedzy w projektowaniu zwrotnic. Bylo to w 2012 roku i pewnie w tym okresie powstala amatorska komora "bezechowa" . Zapewne od tego momentu zaczales sie uczyc projektowac zestawy zgodnie z prawdziwa sztuka, nie na zasadzie "aby charka ladnie wygladala" i wciaz sie uczysz. Takze pisanie o pelnym profesjonalizmie jest bardzo nie na miejscu.

Na prośbe Raven i Pogromcy umieszczam 2 pomiary Harmonicznych z okienkami pokazującymi poziom % w dwóch miejscach. Dajcie znać czy to wystarczy ?? Tak jak poniżej ...
                  http://zap-acoustics.pl/pomiary-morel-mdm-55/
                  Polecam robic pomiary przy 2.83, 4, 5.5-6V. Widac na takich pomiarach bardzo ladnie ktora z kopulek rzeczywiscie nie nadaje sie do niskich podzialow.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Nie lubię robić Car Audio - Nie czuje tego. U mnie w tyłkowozie gra fabryczny sprzęt
                    Ja też nie czułem dopóki nie poczułem, od tamtej pory sprzęgła nie wymienię a głośniki do auta kupie

Skomentuj

Przepraszam ale nie mam czasu na odp. na coraz to bardziej wyszukane na siłę zarzuty. Wyczuwam ciągłą złośliwość - byle dowalić.
                      Odpowiem tylko na wybrane pytania.
                      Wy sobie gadajcie - Ja wiem swoje. Opinie moich klientów ( 30% to ludzie z branży pracujący z dźwiękiem na co dzień ) i to że nie wyrabiam się z zleceniami Mnie utwierdzają przy swoim.

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                      i wciaz sie uczysz.
                      - człowiek uczy się całe życie ... zawsze to powtarzam. Nigdy nie powiem że wiem już wszystko.

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                      Hmm a pisałeś że masz po 10 zleceń w kolejce...
                      - prowadzenie firmy to nie piaskownica - są inne wydatki i inwestycje. Kupowanie głośników za kilka tysięcy złotych tylko po to aby je mieć jest w małej firmie zbędnym kosztem. Ja nigdy nie kłamie .... na tą chwile 2 projekty są w trakcie realizacji , 4 projekty czekają na półce , 2 ostatnie u klientów wykonywane są własnie obudowy do wysłania do Mnie. 1 projekt ma przyjechać zaraz po nowym roku a 2 w lutym
                      Wracając do Nauki to mam się na czym uczyć i doskonalić . A dlaczego tak dużo zleceń ?? - może jestem za Tani ... bo na pewno nie robię dobrze grających kolumn jak twierdzicie.
                      Pan Michał z AA też zarzekał się że nie uda mi się zrobić zwrotnic do jego kolumn i śmiał się do klienta co on robi zamiast zapłacić jego za bebechy. A dzisiaj klient piszę ze grają lepiej jak oryginały. A wy na podstawie charek tych kolumn twierdziliście że "dno".

powstala amatorska komora "bezechowa"
                      - pewnie ze amatorka nigdy nie twierdziłem inaczej ale dla mnie spełnia swoją funkcje. I co najważniejsza jest u mnie i jest moja. Nie muszę nigdzie jeździć na uczelnie. Pracuje , i doskonale się u Siebie - każdego dnia.

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                      Polecam robic pomiary przy 2.83, 4, 5.5-6V. Widac na takich pomiarach bardzo ladnie ktora z kopulek rzeczywiscie nie nadaje sie do niskich podzialow.
                      - potwierdzam. To co widać na stronie to pomiary dla Was ( DIYowców one mi są do niczego niepotrzebne ) w czasie projektowania kolumn pracuje inaczej i sprawdzam każdy z głośników indywidualnie w docelowych warunkach.
                      Żeby nie było niejasności te pomiary którymi się dziele z Wami powinny służyć tylko do porównań / wyborów głośników wszystkie wykonywane są w identycznych lub w przypadku wooferów bardzo zbliżonych warunkach. Nie powinny być podstawą do projektowania czegokolwiek. Charki i nie tylko odpowiedzi częstotliwościowej w docelowych warunkach będą inne.

Skomentuj

Widzę, że kolega Branża udziela się dość aktywnie na forum i stara się swoimi stonowanymi wpisami nie podgrzewać tematu "zwrotnic Killera" oraz chce pomóc naszemu forum zamieszczając swoje wykresy ciekawych głośników i służy radą mniej doświadczonym kolegom. Nie wiem do końca jaki ma w tym cel, czy rzeczywiście chce pomóc forum, czy traktuje go jako źródło swoich potencjalnych klientów, czy obie te rzeczy na raz, niemniej proponuję dać mu szansę na "rehabilitację" oraz zakończenie mało wnoszących w życie forum przepychanek i złośliwości i zapomnienie mu wpadek z minionego okresu działalności.

W związku z dostępem Branży do wielu ciekawych głośników proponuję, żeby w ramach działalności non-profit wykonał dla forumowiczów niezbyt drogi w realizacji projekt na wybranych głośnikach, których jeszcze tutaj nie było wraz z kompletem pomiarów.

Dało by to możliwość merytorycznej dyskusji, ktoś by go może wykonał, posłuchał i dał posłuchać innym i być może zakończyło wreszcie niepotrzebne utarczki słowne i poprawiło atmosferę forum.
                        Last edited by KAPRINT; 20.12.2014, 20:54.

Skomentuj

Czy ktoś słyszał któryś z tych projektów:
                          http://www.troelsgravesen.dk/W15_Neo3.
                          http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_5INCH.htm
                          W celach poznawczych trochę mnie one interesuja ale nie wiem czy są warte zainteresowania.
                          mam magnezowego Excela i wystarczyło by tylko dokupić wysokotonówke, chyba że znacie inne ciekawe projekty z tym midwoferem i jakimś nie szmaczacianym tweterem. Zrobiłem trzy projekty diy i wszystkie na szmacie. Chciałbym spróbować innego materiału tweetera.

Skomentuj

Rraczej bym kupil cos lepszego do Seasa niz to co proponuje Troels. Skoro ma byc nieszmaciany, to widzialbym tutaj szpilke illuminatora albo audaxa. Ja mam Hiquphona OWI i jest zwrotnica pod ten zestaw od troelsa. Jak pokryjesz koszta transportu to moglbym kopulke "pozyczyc"

Skomentuj

Dziękuję za propozycję ale było by to naprawdę kłopotliwe, choć naprawdę kuszące.
                              A twoje ogłoszenia widziałem i tutaj i na obczyźnie też :) i nawet myślałem o kupnie ale to kolejna szmata.
                              Nie mam też jeszcze budek więc to wypożyczenie musiało by trochę potrwać nie wiem czy był byś tym zainteresowany.

Skomentuj

KAPRINT - Mam się do tego jakoś ustosunkować ??

Sylvek - Ja bym sugerował spróbować ceramika ...

Skomentuj

Mam nadzieje że nie masz na myśli accutona :)

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                                    Mam nadzieje że nie masz na myśli accutona
                                    niestety ale tak. Skoro robisz dużo konstrukcji to może zaryzykuj z metalowymi Audaxami.

Skomentuj

KAPRINT - Mam się do tego jakoś ustosunkować ??
                                      Uważasz się za profesjonalistę, a wiele osób z forum w to wątpi na podstawie powracających wciąż opowieści o pomiarach Twoich wczesnych zwrotnic.
                                      Ciebie samego to irytuje i na nic Twoje wysiłki słowne, by to zakończyć. Podejmując takie wyzwanie mógłbyś za jednym zamachem uzyskać sporo korzyści wizerunkowych i nie tylko,
                                      pod warunkiem przedstawienia dobrego projektu. Decyzja należy do Ciebie, z moje strony, to do niczego nie zobowiązująca propozycja.
                                      Last edited by KAPRINT; 22.12.2014, 18:11.

Skomentuj

Nie ja nie robię dużo tylko tak wyszło, ale Accuton jest jeszcze dla mnie za drogi.
                                        a tak tylko dla próby szukam gotowego projektu dla ułatwienia życia i trochę zredukowania kosztów.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                                          Uważasz się za profesjonalistę
                                          - Nigdy tak nie napisałem. Skromność zawsze się przydaje :). Robię swoje, staram się to robić dobrze a moi klienci to potwierdzają.

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                                          Podejmując takie wyzwanie
                                          - wyzwaniem jest dla mnie zawsze ocena brzmienia moich konstrukcji przez osoby osłuchane. A ich ocena pozytywna czy krytyczna to kolejny krok na drodzę do doskonalenia swojego " wyczucia". Wyczucie to bardzo odpowiednio słowo określające kreowanie brzmienia kolumny w odniesieniu do wymagań odbiorcy.

Nie ma żadnego problemu ale:
                                          1. Zrobię to w wolnym dla Siebie czasie. Nie zaniedbam Klientów.
                                          2. Jeśli mam to zrobić to chciałbym zobaczyć że więcej osób jest tym zainteresowanych.
                                          3. Projekt nie będzie budżetowy ale też nie drogi.
                                          4. Projekt będzie wykonany najprościej jak można wykonać aby grało dobrze. Nikt nie skopiuje kolumn gdzie same obudowy to koszt kilku tysięcy a zwrotnice drugie tyle.
                                          5. Przy okazji powstaną zapewne dwa projekty filtracji jeden do udostępnienia drugi droższy zostanie u Mnie.
                                          6. Chciałbym abyście wybrali przynajmniej zarys konstrukcji i konfiguracji.
                                          7. Jeśli projekt powstanie i będzie kopiowany nie wykluczam ze udostępnię następny. ( zależy od czynników o których nie wspomnę )
                                          ...

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                                          Ciebie samego to irytuje i na nic Twoje wysiłki słowne, by to zakończyć
                                          - A kogo by nie irytowało. Krytykę bym przyjął na klatę ale nieuzasadnione oskarżenia że oszukuję klientów są w moim odczuciu nadużyciem słownym.

Nie na temat...
                                          http://zap-acoustics.pl/relacja-prac-4-potwory-cz1
                                          odpocząłem można wracać do pracy - puste obudowy ponad 100kg :(
                                          Last edited by Zap Projekt; 22.12.2014, 19:09.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X