Zamieszczone przez sylvek
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spam Post :)
Collapse
X
-
No Faktycznie na wykresie FR nie ma pasma basu więc nic nie widać. A charakterystyki CSD ( wodospadowe ) ? o charkę zniekształceń nie pytam bo na pewno nie było :(
- - - - - aktualizacja - - - - -
Ten pomiar jest chyba w SW, a tym programie jeśli dobrze pamiętam podziałki częstotliwości są na 100,200,500,1000 więc wykres zapewne jest od 500Hz w góre
A jeśli mam racje a tego nie twierdze jednoznacznie to dolny podział wypada gdzieś na 800Hz a nie tak jak tam pisze na 430Hz
Skomentuj
-
Sorki za dziwnie zrobione zdjęcie ale wklejam z telefonu.
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaSprawdze
Bo chyba za szybki jest
Jak bym miał gownianego androida to nawet bym tu nie zaglądał to by sie nic nie zamykało :)
Zamieszczone przez roman763 Zobacz postaDobrej klasy monitory zagrają fajnie nawet w większym pomieszczeniu:)Ustroje akustyczne?bez pomiarów bez sensu....
Monitory z chyba 13-15cm w oferta kontra chyba największe kolumny magnata.
Skomentuj
-
A jeśli mam racje a tego nie twierdze jednoznacznie to dolny podział wypada gdzieś na 800Hz a nie tak jak tam pisze na 430Hz[/QUOTE]
Niestety ale na razie mam problem z moim systemem pomiarowym ( nie mogę go ogarnąć ), aby sprawdzić jak przebiega podział. Czy z wartości podzespołów zwrotnicy mogę coś odczytać?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sylvek Zobacz postaCzy z wartości podzespołów zwrotnicy mogę coś odczytać?
Podział nie powinien mieć wpływu na pasmo o którym piszesz ze się wzbudza. Aby coś wywróżyć z pomiarów potrzebne by były pomiary pasma basu a najlepiej w połączeniu z Harmonicznymi i CSD.
Ja mimo wszystko obstawiam ze to raczej adaptacja pomieszczenia - poeksperymentuj coś :)Last edited by Zap Projekt; 15.11.2014, 22:31.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez roman763 Zobacz postaUstroje akustyczne?bez pomiarów bez sensu....
Jakoś marian zrobił swoje bez pomiarów i jest z efektu zadowolony.
Ruffpl z tego co pamiętam też ma całkiem fajnie wytłumione pomieszczenie i chyba pomiarów nie robił.
Jakiś czas temu też był chłopak (nicku nie pamiętam) który zrobił takie fajne czarne absorbery do swojego nowego pokoju i był więcej niż zadowolony z efektu.
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaA jeśli mam racje a tego nie twierdze jednoznacznie to dolny podział wypada gdzieś na 800Hz a nie tak jak tam pisze na 430Hz
Skomentuj
-
Zamieszczone przez roman763 Zobacz postaDobrej klasy monitory zagrają fajnie nawet w większym pomieszczeniu:)Ustroje akustyczne?bez pomiarów bez sensu....
Pomiary potrzebne do adaptacji pomieszczenia to zupełnie inna para kaloszy niż te wykonywane przy projektowaniu kolumn (Bass decay , bass response , Reverb , ETC i inne ) z reguły szuka się częstotliwości które się Nadto wzbudzają lub znoszą i z tym walczy ekranami pochłaniającymi i rozpraszającymi. Trzeba także zaznaczyć ze usługi tego typu z kilkukrotnym przyjazdem do klienta są bardzo drogie i w zdecydowanej większości to wciskanie klientowi ciemnoty podobnie jak to ma miejsce z pomiarami w kabinach samochodów :)
Zamieszczone przez waloos Zobacz postaJak w SW ustawisz dolną wartość osi x ponad 100hz to tak wyświetla. Więc podział jest na tych 430Hz
Skomentuj
-
Zamieszczone przez waloos Zobacz postaNo tak, z pewnością lepiej słuchać w pokoju z gołymi ścianami i twierdzić, że bez pomiarów się tego zrobić nie da.
[QUOTE=waloos;425489]Jakiś czas temu też był chłopak (nicku nie pamiętam) który zrobił takie fajne czarne absorbery do swojego nowego pokoju i był więcej niż zadowolony z efektu.
Sam wykonał to był zadowolony:)a jaki to miało wpływ na dzwięk?:)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez roman763 Zobacz postarozpraszać????
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postatak rozpraszać - aspekt ważniejszy niż tłumienie przy adaptacjach akustycznych pomieszczeń odsłuchowych.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez roman763 Zobacz postaech nie do końca,oba są bardzo ważne
Skomentuj
-
Zamieszczone przez roman763 Zobacz postajak kupi,zrobi takie które będą grały fajnie w tym pomieszczeniu może pomyśleć o akustyce itp
Zostawianie akustyki na sam koniec, kiedy już gra, nie jest dobrym rozwiązaniem.
Idąc twoim tokiem rozumowania, to wieszanie zasłon, ustawienie mebli i biblioteczki z książkami też powinno odbyć się z użyciem pomiarów ?
Panie pomiary są ważne, ale tak jak pisał Branża gdy robisz pomieszczenie pro. W domowym zastosowaniu spokojnie możesz zrobić to na ucho.Last edited by waloos; 15.11.2014, 23:10.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez waloos Zobacz postaZ tym się nie zgodzę. Sylvek ma paczki ma morelu, excelu i pewnie aluminiowym seasie na dole. Są zazwrotkowane przez osobę, która się na tym zna i o ile mogła nie zrobić super roboty to na pewno jej nie schrzaniła, a jeśli nie schrzaniła to te przetworniki coś sobą reprezentują. Tak więc nie tutaj szukałbym winy.
Zostawianie akustyki na sam koniec, kiedy już gra, nie jest dobrym rozwiązaniem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaw zdecydowanej większości to wciskanie klientowi ciemnoty podobnie jak to ma miejsce z pomiarami w kabinach samochodówJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaMasz z tym jakieś doświadczenie?
Dobrze rozszyfrowałem twoje pytanie ??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postajeśli chodzi o car audio to nie ( nie moja bajka ). Prywatna opinia obserwatora. Chociaż widziałem przy pracy też "zawodowców" w tym temacie. Uważam jednak ze jak się pozbiera wszystkie osoby się tym parające zdecydowana mniejszość robi to dobrze. Dlatego też moja uwaga aby uważać komu się zleca adaptacje pomieszczeń i car audio.
Dobrze rozszyfrowałem twoje pytanie ??
Tu trzeba umieć porównać pomiar glosnika od producenta i swój własny
Trzeba wiedzieć co jest czym spowodowane
Co jest odbiciem a co rezonansem glosnika
I jeszcze poprawny projekt zwrotnicy do niczego niczego nie prowadzi
Nie jest to gwarancja dobrze grającego systemy
A i system w samochodzie rządzi sie troche innymi prawami niz w kolumnieLast edited by lklukasz; 16.11.2014, 00:47.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaA i system w samochodzie rządzi sie troche innymi prawami niz w kolumnie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaJa bym raczej nie generalizowal i nie porównywał tego do robienia pomiarów w domu
Zamieszczone przez utopia Zobacz postaTu trzeba umieć porównać pomiar glosnika od producenta i swój własny
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaTrzeba wiedzieć co jest czym spowodowane
Co jest odbiciem a co rezonansem glosnika
I jeszcze poprawny projekt zwrotnicy do niczego niczego nie prowadzi
Nie jest to gwarancja dobrze grającego systemy
A i system w samochodzie rządzi sie troche innymi prawami niz w kolumnie
Nie mam praktyki w Car Audio - bo po prostu nie lubię tego robić. A moja dygresja jest wynikiem prywatnych doświadczeń na 10 specjalistów obserwowanych przy pracy przy adaptacjach pomieszczeń i car audio 1 wiedział co robi i robił to świadomie. Ale jeśli jesteś z branży napewno o tym Wiesz :)
Ps. Stąd potem opinie ludzi że przyszedł taki specjalista pomierzył pokój powiesił kilka ekranów skasował 6 klocków i nic się nie zmieniło. Dlatego też radziłem koledze ze z adaptacją pomieszczeń można powalczyć samemu jak się robi dla Siebie i nie ma być to Pro
Zamieszczone przez utopia Zobacz postadokładnie - nawet inny rodzaj materiału tapiceki potrafi namieszać w identycznym aucie
Skomentuj
Skomentuj