Jak masz frezarkę (z cyrklem) i fabryczne otwory w obudowie to wytnij krążek o tej średnicy (tak by bardzo ciasno wchodził) wbij go, naznacz centrum i jedziesz. Bardziej martwi mnie to że masz w obudowie to zagłębienie frontu pod blaszaną maskownice co może znacząco utrudnić... Kolejnym problemem może być frezowanie sztucznej okleiny (zakładam że to taka, bo na zdjęciu nie widzę dokładnie czy to okleina naturalna) Z drugiej str. jak zakładasz tą maskownice to poco robić frezy...
Frezy od ręki?
To wyjdzie tylko jeśli natrasujesz sobie czymś ostrym obrys frezu, inaczej nie ma szans aby to ładnie wyszło.
Ja kiedys wycialem otwór i dopiero zrobiłem frezy wlasnie z reki
Tylko musisz dobrze odrysowac i mocno zamocować kolumnę
I oczywiście bardzo powoli frezowac
Najprosciej będzie wyciąć deskę żeby miała długość większą od otworu np o 6 cm. Przykleić od środka na tych dodatkowych 3 cm na stronę na środku klocek na grubość płyty frontowej i masz środek robisz frez jak przed wycięciem :)
@Pteterycz Juz to rozkminilem wczoraj ;p
@ir0nhide maskownicy nie da sie zalozyc wlasnie przez wystajace kosze ale to pikus, bardziej przeszkadza nieszczelnosc komór.
Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
Mam pytanie do wszystkich bardziej ogarniętych odemnie (czyli prawie wszyscy).
Jako że chciałbym trochę poeksperymentować i posłuchać innych rozwiązań, bez zbędnych inwestycji, ubzduralem sobie że wyjdę średnio i wysokotonowy z moich 3 way i po małej modyfikacji zwrotnicy tak aby puszczały całe pasmo na dół zrobić niewielkie monitory.
Ewentualnie czy istnieje jakiś projekt na 2 way z et338 i W 15 CY001. Byłem niedawno świadkiem porównania kolumn Magnat, wielkich 3 way i mini monitorów i powiem że mnie to zaciekawiło. Dodam że moim miejscem odsłuchowym jest pokój około 20m2 i obecnie mam wrażenie ,że bas mi się wzbudza. I chciałbym zobaczyć jak zagrały by fajnej klasy monitory.
Problemem może być adaptacja akustyczna pomieszczenia i ustawienie kolumn a nie same kolumny.
Spróbować możesz ale moim zdaniem szkoda zachodu i pieniędzy bo ucierpi większość aspektów brzmienia.
Ja masz to pokaż pomiary Twoich kolumn coś tam może będzie widać w tym dolnym pasmie o którym piszesz.
Jeśli masz dobrej klasy 3-way to nie ma sensu bawić się w monitorki, a lepiej kasę zainwestować w ustroje akustyczne. Rozejrzyj się po pokoju i przeanalizuj czy masz wiele gołych ścian, jeśli tak to warto coś zrobić w tym aspekcie.
Jak masz miejsce to zrób coś takiego: http://www.igsaudio.pl/pl/igs-studio...oje-akustyczne
Myślę, że powinno Ci się coś poprawić.
Jeśli masz dobrej klasy 3-way to nie ma sensu bawić się w monitorki, a lepiej kasę zainwestować w ustroje akustyczne. Rozejrzyj się po pokoju i przeanalizuj czy masz wiele gołych ścian, jeśli tak to warto coś zrobić w tym aspekcie.
Jak masz miejsce to zrób coś takiego: http://www.igsaudio.pl/pl/igs-studio...oje-akustyczne
Myślę, że powinno Ci się coś poprawić.
Dzięki za super link pomieszczenie na pewno nie jest dobrze zaadaptowane, projekt jest roboty wielkiego nie obecnego wiec chyba dobry.
Problemem może być adaptacja akustyczna pomieszczenia i ustawienie kolumn a nie same kolumny.
Spróbować możesz ale moim zdaniem szkoda zachodu i pieniędzy bo ucierpi większość aspektów brzmienia.
Ja masz to pokaż pomiary Twoich kolumn coś tam może będzie widać w tym dolnym pasmie o którym piszesz.
Skomentuj