Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Właśnie dlatego nie rozumiem kwestii dwóch zwrotnic.
    - Marianie ale prawie przy każdym projekcie powstaje więcej niż jeden projekt zwrotnicy. Nie ma w tym nic dziwnego. Specjalnie dla Ciebie mogę zrobić na odwrót i wystawić na forum tą droższą ale nie płaczcie jak koszt wykonania jej będzie droższy jak głośniki i też nie będzie w tym nic dziwnego. :).
    To ze droższa nie znaczy ze lepsza - kwestia gustu / preferencji
    przecież każdy może sobie kupić co chce, STX-a albo srebrnego Jantzena
    - Nie do końca w projekcie będą ściśle założone elementy i bez obaw będą to elementy " zwykłe" z tych dobrych. Jakby każdy mógł sobie zakładać co chce to jaki ma sens moja praca ? Ułożenie elementów na zwrotnicy będzie miało nawet spory wpływ.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
    Spójrz jak inni robią testowe obudowy, niekiedy ze "śmieci"... i jakoś gra
    Wiem , ale nazwijmy to że mi się śmieci skończyły i robie wszystko z nowego MDF :)

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
    W dodatku większych 3w na forum jak na lekarstwo.
    - Nie ma problemu jeśli to wam będzie odpowiadało mogą być 3 drogi. Ale pamiętajcie każda kolejna droga w dobrym projekcie kosztuje z reguły 2 razy więcej . Z założenia nie sięgnę po budżetowe głośniki.

Wytłumienie się wkłada do gotowej (sklejonej) konstrukcji testowej
    - Ja wytłumienie zawsze wklejam - zobaczysz na fotkach projektu.
    Last edited by Zap Projekt; 23.12.2014, 08:30.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
      Z założenia nie sięgnę po budżetowe głośniki.
      I nie sięgaj. Ale niech ten projekt będzie wartością dodaną do forum. Monitorków jest mnóstwo.

Skomentuj

Specjalnie dla Ciebie mogę zrobić na odwrót i wystawić na forum tą droższą ale nie płaczcie jak koszt wykonania jej będzie droższy jak głośniki i też nie będzie w tym nic dziwnego
        No ja jestem ciekaw co w niej będzie siedziało, skoro głośniki mają kosztować więcej niż 800zł.

- Nie do końca w projekcie będą ściśle założone elementy i bez obaw będą to elementy " zwykłe" z tych dobrych. Jakby każdy mógł sobie zakładać co chce to jaki ma sens moja praca ? Ułożenie elementów na zwrotnicy będzie miało nawet spory wpływ.
        Jak kupimy kondy STX-a (akurat daję taki przykład bo są tanie i miałem je w projekcie, który to grał bardzo dobrze) zamiast Jantzen standard, to dźwięk się tak spierdzieli że robota konstruktora pójdzie na marne?
        O ułożeniu elementów nie ma co wspominać, bo to akurat nie podwyższa ceny.

Nadal nie rozumiem dlaczego drugi projekt zwrotnicy miał by być nie pokazany.
        Może dasz jakiś przykład jednego projektu z dwiema zwrotnicami, które różnią się od siebie sporo kosztami?

Skomentuj

jeszcze Nic nie zrobilem juz - wiadro pretensji. Ale mam motywacje :(

Skomentuj

Nie pretensje tylko pytanie.
            Co wg ciebie znaczy dwa projekty.
            Mozna zrobic dwa projekty i oba beda poprawne.
            Nam nie chodzi o to, zeby był tani tylko, zeby dobrze grał.
            Mozesz zrobic i 10 ale chcemy wiedzieć, ze tym jednym jest wyciągnięte max z użytych glosjikow
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Marianie powiedz mi dlaczego odnosze wrazenie ze jak bysmy pisali ze soba miesiac czasu nadal bys czegos nie rozumial i o cos mial pretensje ??

Skomentuj

projekt bedzie drozszy niż 800 bo szkoda mi zachodu na cos niskobudzetowego. wiecej zaplace za propotypowe obudowy i zniszcone wytlumienientestowe niz to warte
                No bez przesady .
                Skrzynki testowe do 3way nie kosztują więcej niż 100-120PLN (i to takiego solidnego )
                To koszt formatek , kleju, wkrętów, pinesek , taśmy i frezu (te Castoramy są jednorazowego użytku ), bas reflexów , i przesyłek :)
                A mnie stolarnia rozlicza z "metra" a nie całej płyty i nie jak firmę :)
                Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia wyceny swojego czasu ...
                Sklejenie takich skrzynek z frezami to 2 popołudnia .

A po co niszczyć wytłumienie ? Przecież się go do testów nie przykleja :???:
                Jak zachodzi potrzeba zamocowania to są pineski :)
                Prototypowa skrzynka to przecież nie musi być dzieło sztuki a większość niedoskonałości ... się taśmuje :P

200% ( 80zł i 240zł ) i nic w tym dziwnego.
                No jak najbardziej jest dziwne bo jeszcze takich rozbieżności w koszcie zwrotnicy mi się nie udało nigdy uzyskać .
                A 2way to już w ogóle nie wiem w jaki sposób .

Nie przesadzajmy :)

Skomentuj

czekam na sugestie co do projektu. Bedziecie krytykowac jak zrobie.

Skomentuj

Ale mam motywacje
                    Projekty zamieszczone na forum mają schemat jednej zwrotnicy.Jakich elementów ktoś użyje to sprawa osobista i portfela kopiującego,ale ta pierwsza zwrotnica powinna "zagrać" dobrze nawet na stx:biggrin:
                    Bez urazy dla fanów STX-a

Skomentuj

a co powiecie na nowe daytony celulozowe ?

Skomentuj

czekam na sugestie co do projektu. Bedziecie krytykowac jak zrobie.
                        RS150 + RS28F (ten szmaciany )
                        :)

Skomentuj

nie sa bardzo drogie ...

albo ostatnio chodzi mi po glowie l18rnx

rs28, hds,dxt do duzych wooferow a jesli male to 22tff taf

to wszystko sa bardzo dobre glosniki za rozsadne piniazki

na dol pasma moga byc tanie daytony rs ... nie sa doskonale . ale ich nie macie

Skomentuj

Dziwnie sie na forum dzieje. Mając taki nawal roboty jaki ma Adam, to forum powinno być wdzięczne za jakikolwiek zamieszczony projekt, a nie jeszcze cos stękać. Takim gadaniem tylko zniechecacie do prezentacji własnej pracy, szczególnie wykonanej dla dobra całego forum.

Skomentuj

Otóż to, podejrzewam, że żadnemu z tych stękajacych kolega Branża nic złego nie uczynił, a przyczepili się bo coś... niby... kiedyś... komuś...
                              Możecie krytykować jak projekt się pokaże, a tu już teraz można wyczytać, że projekt jest bee, bo zwrotnica za droga, że są dwie wersje (droższa i tańsza - jedna niechybnie nieudana). Litości.
                              Czepiacie się każdego słówka, a to obserwuje się od dłuższego czasu w stosunku do różnych użytkowników. Zaprawdę żal to czytać i przechodzi ochota przeglądać forum, gdy w co drugim wątku są przepychanki i wzajemne obrażanie. Odpuśćcie ludzie choć raz - na Święta.

Skomentuj

Marianie powiedz mi dlaczego odnosze wrazenie ze jak bysmy pisali ze soba miesiac czasu nadal bys czegos nie rozumial i o cos mial pretensje ??
                                Jak wytłumaczysz raz a dobrze, to dziś temat może się zakończy

Poproszę tylko przykład dwóch zwrotnic (Twoich oczywiście) różniących się ceną 200%, i opisać dlaczego ta droższa ma sens (jeśli oczywiście ta tańsza jest poprawna w 100.
                                Jeśli odpowiesz na to pytanie, już o nic więcej nie zapytam :)

Skomentuj

Poproszę tylko przykład dwóch zwrotnic (Twoich oczywiście) różniących się ceną 200%, i opisać dlaczego ta droższa ma sens (jeśli oczywiście ta tańsza jest poprawna w 100.
                                  Wolny rynek, jeśli jest klient, to dlaczego nie stworzyć takiego produktu?

Skomentuj

Marianie - w wielkim skrócie: ten sam zestaw głośników X można przefiltrowac na 2 różne skrajne przypadki uzyskując dwa różne brzmienia. w jednej zwrotnicy będą elementy małych wartości i będzie ich 3-4 sztuki a w drugiem większych wartości i będzie ich ponad 20 sztuk. Rożnica w cenie jest oczywista. Nie rozumiem co Wy widzicie w tym dziwnego. Nie ma i nigdy nie będzie jednego słusznego sposobu na przefiltrowanie zestawu głośników X w obudowie Y strojonych i tłumionych sposobem Z. Każdy konstruktor ma swoje podejście do tematu i brzmienia i chwała im za to : Bo jaki świat byłby nudny jakby wszystkie kolumny grały tak samo.

Na początek zrobię Wam projekt 2 drożny:

1. mały monitor 120-150mm woofer
                                    lub
                                    2. wolnostojące z 180mm wooferem
                                    lub
                                    3. 2 x 150mm wooferem
                                    wybierzcie.
                                    Na 3 drogi musielibyście długo czekać bo pracownia zawalona a taki projekt jak wyżej zrobię raz dwa.

3 drogi mogę zrobić jako 2 lub 3 projekt dla Was pod warunkiem że 1 się spodoba bo jak nie to po co :)

jaki realny pułap cenowy na same głośniki ( za komplet ) - ale proszę nie pisać 400zł Błagam

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                    RS28F (ten szmaciany )
                                    - z chęcią z chęcia :):)

Skomentuj

To jeśli można coś zaproponować to ja bym bardzo dziękował za projekt ala Boenicke W5, czyli jakiś Tangband z boku plus szerokopasmówka np. Fountek jak w oryginałach. Było dużo chętnych na klon po audioshow a kolejne zwykłe dwudrożne monitory to już wieje nudą.

Skomentuj

Zamieszczone przez Vigoss Zobacz posta
                                        To jeśli można coś zaproponować to ja bym bardzo dziękował za projekt ala Boenicke W5, czyli jakiś Tangband z boku plus szerokopasmówka np. Fountek jak w oryginałach. Było dużo chętnych na klon po audioshow a kolejne zwykłe dwudrożne monitory to już wieje nudą.
                                        A czy przypadkiem Pogromca nad czymś takim nie pracuje?

Skomentuj

Nic mi o tym nie wiadomo Jeśli tak to będę szczęśliwy jeśli się podzieli informacją.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X