Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
    Marianie - w wielkim skrócie: ten sam zestaw głośników X można przefiltrowac na 2 różne skrajne przypadki uzyskując dwa różne brzmienia. w jednej zwrotnicy będą elementy małych wartości i będzie ich 3-4 sztuki a w drugiem większych wartości i będzie ich ponad 20 sztuk. Rożnica w cenie jest oczywista. Nie rozumiem co Wy widzicie w tym dziwnego. Nie ma i nigdy nie będzie jednego słusznego sposobu na przefiltrowanie zestawu głośników X w obudowie Y strojonych i tłumionych sposobem Z. Każdy konstruktor ma swoje podejście do tematu i brzmienia i chwała im za to : Bo jaki świat byłby nudny jakby wszystkie kolumny grały tak samo.
    Jak kupujesz gotowe kolumny dowolnego producenta nie dostajesz możliwości wyboru zwrotnicy tylko "wizję autora" czyli taką zwrotnicę jaką uważa za najlepszą ze swoich prób. Skoro obie będą poprawne technicznie ( odpowiednie filtrowanie i zabezpieczenie głośnika wysokotonowego) to po co wrzucać dwie wersje ? Trochę odbieram to tak że w ten sposób chciałbyś zadowolić minimalistów i perfekcjonistów a to dlatego że jedna zwrotnica ( dla przykładu 2way) będzie np 12db/okt na midwoofer i tweeter a druga będzie naładowana pułapkami RLC, układami kompensacji itp itd. i charka będzie równa jak stół. Niestety to nie gwarantuje dobrego brzmienia a nadaje pewien charakter i jedne głośniki grają z tym dobrze a inne gorzej ( niemcy mają często naładowane zwrotnice ). Chodzi mi o to że projekt zwrotnicy to również odsłuch.
    Tak więc ja proponuję zebyś sam ocenił która jest najlepsza do danego zestawy głośników, będziesz miał możliwość odsłuchu obu lub więcej.
    ALbo jeśli chciałbyś udostępnić dwie to warto napisać czym się kierowałeś np. wersja pierwsza charakteryzuje się równowagą tonalną natomiast wersja druga nieco zwiększonymi tonami wysokimi.

Wydaje mi się że w niewielkiej kwocie nie ma sensu pchać się w 3 way i trzebaby zostać przy 2way, jednak konstrukcja z dwoma wooferami np 150mm jak napisałeś zwiększy koszt a wciąż będzie to 2way lub 2.5 way.
    Moim zdaniem powinieneś zaproponować kilka zestawień w kwocie powiedzmy 1000zł komplet głośników i zrobimy małe głosowanie.

Skomentuj

Marianie - w wielkim skrócie: ten sam zestaw głośników X można przefiltrowac na 2 różne skrajne przypadki uzyskując dwa różne brzmienia. w jednej zwrotnicy będą elementy małych wartości i będzie ich 3-4 sztuki a w drugiem większych wartości i będzie ich ponad 20 sztuk. Rożnica w cenie jest oczywista.
      Jeśli masz na myśli zastąpienie równoległego kondensatora elektrolitycznego o dużej pojemności w sekcji basowej, kilkoma kondensatorami foliowymi, to rozumiem.

Nie rozumiem co Wy widzicie w tym dziwnego.
      No teraz wszystko jest jasne i tłumaczy to większą cenę.
      Jednak każdy musi sam sobie odpowiedzieć na pytanie, czy ma to sens.

Zamieszczone przez Vigoss Zobacz posta
      To jeśli można coś zaproponować to ja bym bardzo dziękował za projekt ala Boenicke W5
      Mi również ten projekt się podoba.

Skomentuj

Nie na temat...
        Rafale , Marianie dziękuje za uwagi :)

szerokopasmówka + mały ale sprany woofer w Fajnej obudowie też jest pomysłem niczego sobie. Przemyśle ... jako drugi projekt. nawet z takimi konfiguracjami bawiłem się rok temu tych z Daytonem na Basie i powiem ciekawy ale specyficzny wyraz "artystyczny" nie dla osób lubiących moc i ciśnienie :)

Skomentuj

A mnie Boenicke to nie chciało zauroczyć... Coś mi tam nieprzyjemnie piszczało, skrzeczało...
          Ale Adamowi kibicuję. Znając komentarze pod projektami, gratuluję odwagi i zagrzewam do walki

Skomentuj

szerokopasmówka + mały ale sprany woofer w Fajnej obudowie też jest pomysłem niczego sobie. Przemyśle ... jako drugi projekt. nawet z takimi konfiguracjami bawiłem się rok temu tych z Daytonem na Basie i powiem ciekawy ale specyficzny wyraz "artystyczny" nie dla osób lubiących moc i ciśnienie
            Ale dlaczego nie jako pierwszy projekt ? Masz odpowiednie warunki i sprzęt aby pomierzyć to ładnie, a jak wiesz zrobienie dobrego projektu zwrotnicy w kolumnie z basem z boku jest ciężkie dla amatora budującego w piwnicy a taka jest większość osób na tym forum (chyba, że się mylę) . Byłaby to też nowatorska konstrukcja na forum i mogłaby czegoś nauczyć.

Skomentuj

Panowie czy to nasze polskie narzekanie musi być obecne na każdym kroku ? Jak ktoś nie pokazuje zwrotnicy to źle, jak pokaże to wytyka się błędy, przyjdzie ktoś z lepszym zapleczem niż domowe warunki i zaoferuje się, że całkowicie za darmo zrobi projekt to i tak coś nie pasuje. To nie jest zdrowe.

Czy możecie wstrzymać się z ocenianiem czegokolwiek przed ukazaniem się tego ? Im więcej Adam zdradza wam szczegółów tym więcej jest narzekania, oceniania i roszczeń.

Skomentuj

Właśnie miałem wystawić swój projekt 3 way na accutonach w gotowych konstrukcjach i projektach.
                Mam projekty 2-óch !!! różnie a za razem bardzo dobrze grających zwrotnic, ale innych :). Z pełnym opisem projektów, pasywny, półaktywny itp.

waloos dziękuję, właśnie utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że kompletnie to nie ma sensu :(.
                A miało być świątecznie ….

Ciekawe czemu tak mało projektów, fotek itp jest ostatnimi czasy na forum. Ciekawe … :)

pozdr
                Last edited by wieniu26; 23.12.2014, 15:50.

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                  A czy przypadkiem Pogromca nad czymś takim nie pracuje?
                  Pracuje ale na przypadkowych glosnikach. Ogólnie rzecz biorąc sprawdzam możliwości tego rozwiązania.

Skomentuj

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta

Ciekawe czemu tak mało projektów, fotek itp jest ostatnimi czasy na forum. Ciekawe … :)

pozdr
                    Też prawda, nie udzielam się na tyle i nie mam aż takiej wiedzy ale idzie odczuć że głośniki robić czy też stroić zwrotnice to tylko niektórzy tu potrafią, a i tak między nimi dochodzi do rywalizacji i przepychanek. Fakt jest taki że w większości mają duże doświadczenie, ale efekt taki że duża część dłubie później po garażach ale nie publikuje, ja też się wstrzymałem z moimi 3sm bo to nie ma sensu .

Skomentuj

A ja z chęcią upublicznię jakiś projekt (jak już będę miał sprzęt pomiarowy) :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                        tóż to, podejrzewam, że żadnemu z tych stękajacych kolega Branża nic złego nie uczynił, a przyczepili się bo coś... niby... kiedyś... komuś...
                        Możecie krytykować jak projekt się pokaże, a tu już teraz można wyczytać, że projekt jest bee, bo zwrotnica za droga, że są dwie wersje (droższa i tańsza - jedna niechybnie nieudana). Litości.
                        Czepiacie się każdego słówka, a to obserwuje się od dłuższego czasu w stosunku do różnych użytkowników. Zaprawdę żal to czytać i przechodzi ochota przeglądać forum, gdy w co drugim wątku są przepychanki i wzajemne obrażanie. Odpuśćcie ludzie choć raz - na Święta.
                        Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Dziwnie sie na forum dzieje. Mając taki nawal roboty jaki ma Adam, to forum powinno być wdzięczne za jakikolwiek zamieszczony projekt, a nie jeszcze cos stękać. Takim gadaniem tylko zniechecacie do prezentacji własnej pracy, szczególnie wykonanej dla dobra całego forum.
                        Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                        Panowie czy to nasze polskie narzekanie musi być obecne na każdym kroku ? Jak ktoś nie pokazuje zwrotnicy to źle, jak pokaże to wytyka się błędy, przyjdzie ktoś z lepszym zapleczem niż domowe warunki i zaoferuje się, że całkowicie za darmo zrobi projekt to i tak coś nie pasuje. To nie jest zdrowe.

Czy możecie wstrzymać się z ocenianiem czegokolwiek przed ukazaniem się tego ? Im więcej Adam zdradza wam szczegółów tym więcej jest narzekania, oceniania i roszczeń.
                        Kolega Adam sam się wkręcił pisząc o jakieś zwrotnicy drugiej "tajnej" i droższej nie forumowej.
                        Chyba naturalne jest, że doprowadziło to jakieś wymiany zdań /wątpliwości /pytań ?

Mam wrażenie, że od jakiegoś czasu nie da się nic krytycznego napisać / powiedzieć.
                        Nie tylko tutaj - tak ogólnie .
                        Nie można napisać, że się nie podoba / czy wytknąć żadnego błędu .
                        Wszystko musi być cacy , poprawne politycznie , ładne , trzeba się zgadzać z opinią autora z jego wizją, słuchem widzi mi się i czym tam jeszcze .
                        A jak nie to jest foch.
                        Nie ma dyskusji bo ona jest tylko w tedy kiedy jest różnica zdań .

Jak się pokazuje konstrukcję/ projekt/pomysł to chyba właśnie też po to żeby mieć jakieś "sprzężenie zwrotne".
                        Wystawia się do oceny .
                        Krytyka jest bo być musi .
                        Jak jest konstruktywna to chyba warto ją przyjąć na klatę, wyciągnąć winsoki, poprawić czy w przyszłości zrobić coś lepiej ?
                        A jak nie jest konstruktywna to wystarczy zlać :)
                        Inaczej po co to wszystko ?

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                        Znając komentarze pod projektami, gratuluję odwagi i zagrzewam do walki
                        Odwagi do czego ?
                        Bo nie rozumiem .
                        :???:
                        Wstawiłem kilka projektów pewnie nie wszystkie udane, jakoś jeszcze nikt mi nie wpierdzielił za to

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          Kolega Adam sam się wkręcił pisząc o jakieś zwrotnicy drugiej "tajnej" i droższej nie forumowej.
                          - przyznaje się bez bicia :). Widocznie szczerość nie popłaca. mam nauczkę i następnym razem zataję niektóre "rzeczy" dla świętego spokoju :) :flapper:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jak jest konstruktywna to chyba warto ją przyjąć na klatę
                          - zgadzam się

Skomentuj

Jak jest konstruktywna to chyba warto ją przyjąć na klatę, wyciągnąć winsoki, poprawić czy w przyszłości zrobić coś lepiej ?
                            Raven ja mam na ten temat takie przemyślenia:
                            Otóż my Polacy po prostu we wszystkim szukamy złych stron i błędów. To jest spowodowane systemem jakim jesteśmy kształceni. Uświadomił mi to kiedyś na wykładzie jeden z profesorów. Otóż od najmłodszych lat na sprawdzianach, na maturze, na egzaminach na uczelni wytyka się nam błędy, omijając to co zrobiliśmy dobrze. Efekt jest taki, że wiele osób się zniechęca czy to do nauki czy w tym przypadku robienia kolumn. Wyobraź sobie że jesteś młody i dopiero teraz wchodzisz na forum, zrobisz coś własnym sumptem i pokazujesz to. Na dzień dobry mówią Ci: no tu jest źle, tam popraw, fornir krzywo, przetworniki słabo dobrane, najważniejsze że Tobie się podoba. Co wtedy byś poczuł ? Ja pomyślałbym tak, kurde siedziałem tyle czasu nad tym, a i tak wyszło słabo bo niczego nie pochwalili. Chyba sobie daruje, albo przestanę cokolwiek pokazywać.

A teraz opcja pozytywna: pokazujesz kolumny i komentarze typu, super że są pomiary i że od nich zacząłeś a nie od kopiowania, pobaw się jeszcze zwrotnicą bo wiem że te przetworniki grają dobrze przy takim i takim podziale, może Ci się spodoba, fornir położony całkiem ok pomijając kilka błędów, itd itp. Jaka wtedy będzie reakcja autora: "Super pochwalili moją pierwszą konstrukcję, fakt że ma parę błędów ale jak na pierwszy raz to pewnie nie jest źle, następnym razem postaram się jeszcze bardziej"

I od razu taki ktoś ma większą motywację do nabycia wiedzy, doświadczenia itd. Krytyka konstruktywna to nazwa sztuczna, będzie i była krytyką czyli wytykaniem błędów. Nauczmy się chwalić też to co dobre a nie milczeć o tym. Zyska na tym całe społeczeństwo. Takie ciągłe krytykowanie prowadzi do tego, że gdy chcemy ocenić cokolwiek, od razu szukamy złych stron, a nie pozytywów. I tu jest problem tego naszego ciągłego narzekania.

Skomentuj

A teraz opcja pozytywna:
                              no bardzo dobry profil skrzydła zaprojektowałeś . Super pozwoli zredukować koszty paliwa o 10%. No ale szkoda że skopałeś ogon i samolot spadał .
                              Zginęło 100 ludzi ale to nic następnym razem się lepiej postarasz .

No świetny dizajn tego mostu jest naprawdę nieziemski ! . Szkoda że można po nim tylko rowerem przejechać bo źle policzyłeś ... ale nie przejmuj się następnym razem może będzie lepiej .

Gratuluje udało Ci się wynaleźć lek na tą straszną chorobę ... nie szkodzi że uszkadza wątrobę przy długotrwałym stosowaniu i 100000 osób zmarło . Zwykłe przeoczenie nie przejmuj się następnym razem będziesz pamiętał .

Może dlatego zwraca się uwagę na błędy .
                              Może właśnie po to żeby ich unikać a jak są poprawiać i potem nie robić 2 raz .

Bo może zamiast pomyśleć :

Super pochwalili moją pierwszą konstrukcję, fakt że ma parę błędów ale jak na pierwszy raz to pewnie nie jest źle, następnym razem postaram się jeszcze bardziej"
                              Pomyśli :
                              "No jaką zajebistą konstrukcję zrobiłem nikt mi nic nie wytknął więc wszystko jest w porządku .
                              To po co mam się dalej męczyć ?"
                              Last edited by raven1985; 23.12.2014, 19:35.

Skomentuj

Waloos ma całkowita racje.
                                A Ty Raven kompletnie nie rozumiesz o czym napisał Waloos, o czym świadczą Twoje przykłady.

Nie chodzi o to żeby chwalić debilizm i głupotę, tylko to wlasnie objaw polactwa. Mialem swego czasu bardzo dobrego nauczyciela z instrumentu, ale miał potężna wadę - wypominał tylko wady i bardzo rzadko kiedykolwiek wspominał ze cos jest dobrze. Stad wiele dzieci go nie lubiało, w sensie lekcji z nim, i dochodziło, chociaz osiągali sukcesy.

Krytyka powinna byc rozsądna, a tu jest albo taki Bignant cos wstawi i wszyscy maja orgazm, albo sie jebie kogos.
                                Trzeba otworzyć swój mózg.

Stad sie wlasnie wzięła wielkość amerykańskiej gospodarki. Z tego ze ludzie sie wspierają, a u nas jak sąsiad ma lepiej to należy go podpierdolic do urzędu. Bo lepiej paść dupsko na kanapie niz dojść do tego, do czego ktos inny ciężka praca.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Właśnie miałem wystawić swój projekt 3 way na accutonach w gotowych konstrukcjach i projektach.
                                Mam projekty 2-óch !!! różnie a za razem bardzo dobrze grających zwrotnic, ale innych :). Z pełnym opisem projektów, pasywny, półaktywny itp.

waloos dziękuję, właśnie utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że kompletnie to nie ma sensu :(.

pozdr
                                A ja chce zobaczyc Twoje celline i posłuchać jak grają, w porównaniu z tym co miałeś wczesniej.
                                I zobaczyc obudowę bo sie solidnie napracowałeś.
                                I nie mow ze nie bedzie :(
                                Last edited by kapelli; 23.12.2014, 19:55.

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
                                  a u nas jak sąsiad ma lepiej to należy go podpierdolic do urzędu. Bo lepiej paść dupsko na kanapie niz dojść do tego, do czego ktos inny ciężka praca.
                                  :thumbup:

Skomentuj

wszyscy maja orgazm,
                                    Orgazm jest dobry

chociaz osiągali sukcesy
                                    no to lepiej jak by był miły ale nie było sukcesów

Jakie polactwo ?
                                    Bo się komuś zwróci uwagę , że nie wyciął "dzwona" albo nie pochylił kolumn ?
                                    Przesadzanie

Skomentuj

Bignant cos wstawi i wszyscy maja orgazm
                                      To niech wieniu26 pokaże zdjęcia kolumn i da tylko wykres częstotliwości, i też wszyscy będą mieli "orgazm" :)

Skomentuj

pozdr
                                        Orgazm jest dobry

no to lepiej jak by był miły ale nie było sukcesów

Jakie polactwo ?
                                        Bo się komuś zwróci uwagę , że nie wyciął "dzwona" albo nie pochylił kolumn ?
                                        Przesadzanie
                                        Dobrze ze sie zwraca uwagę.
                                        Ale przy tym należy tez powiedziec ze dobrze zrobił to to i tamto, a nie tylko "wytnij dzwona".
                                        O to chodzi.

Skomentuj

ale ja się nie znam na fornirze :P
                                          Tylko na dzwonach

Skomentuj

Czaruję...
                                          X