Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
    Dobrze ze sie zwraca uwagę.
    Ale przy tym należy tez powiedziec ze dobrze zrobił to to i tamto, a nie tylko "wytnij dzwona".
    O to chodzi.
    Tyle, że to forum o tematyce audio i jego clue to techniczne zagadnienia z dziedziny audio.
    To nie jest forum stolarskie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
      mylisz sie mozna zrobic kilka calkowicie innych i kazda bedzie calkowicie poprawna
      Zgadza się, ale zawsze wybiera się tą najlepszą.. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Zgadza się, ale zawsze wybiera się tą najlepszą..
        - mylisz się :flapper:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ja nie robię projektów dla Siebie ... działam trochę inaczej jak Wy. Dla jednego klienta lepsza będzie wersja 1 dla drugiego wersja 2. A grzechem jest nie skorzystać z okazji prac z konfiguracją i przygotowaną skrzynią i jeśli tylko przetworniki pozwalają na dowolność stworzyć kilka projektów odmiennych brzmieniowo.

ale żeby uspokoić nastroję .. idąc nauką jaką wyciągnąłem ... dyplomatycznie jest Mi powiedzieć Dla Was będzie ta najlepsza dla mojego ucha.

Skomentuj

No to jak koncert życzeń to ja poproszę coś na 12-15 calach z kompletem głośników do 5000 zł ;-)

Połowa forum ma kity do elektrowni E-450 (a niektórzy P7100) to i przydało by się coś co można by nimi katować ;-)

Skomentuj

chodzi mi bardzo poważnie po głowie projekt na 4 x 8 lub 10 cali + 2 x kopułka średniotonowa + wstęga lub AMT

całość w symetri coś jak w magellanach

Skomentuj

raven ale zauważ, że w moim poście przy tych pochwałach są także uwagi. Ja nie miałem na myśli tego, żeby chwalić obojętnie za co, nawet za błędy, tylko najpierw pochwalić włożony wysiłek i to co jest dobre, a później pokazać co jest złe. Czasem ludzie się tu namęczą, wstawią fajną konstrukcję i zaraz ktoś wali: no spoko ale śrubki bym zamienił na imbusowe. No to jest śmieszne i naprawdę może zniechęcić co niektórych. Sam fakt częstego komentarza: Nie ma się do czego przyczepić, który jest pisany z dobrą myślą, ale idealnie pokazuje, że na dzień dobry nie szuka się pozytywów tylko wad.

Twoje przykłady są trochę oderwane od rzeczywistości i tego o co mi chodziło. To że samolot nie lata, albo most jest nie praktyczny zauważy każdy ze sprawnym wzrokiem, a żeby usłyszeć niewyciętego dzwona trzeba być już trochę osłuchanym i początkujący pewnie różnicy nie zauważy.

raven mi chodzi o to żeby początkujących nie zrażać. Jak świeżakowi na dzien dobry będziesz zarzucał brak pochyłu, nie wycięcie dzwona to może się szybko zniechęcić, ilością wiedzy jakiej mu brakuje, a jakiej się od niego wymaga na dzień dobry. Ile Ty czasu dochodziłeś do tego co umiesz teraz ? Twoja pierwsza konstrukcja od razu była taka rozbudowana ? Myślę, że nie. Zobacz w watek gdzie są wklejone zwrotki z przed "kilku" lat. Mało tam pułapek, są za to proste, prawie że gołe filtry. Jakoś to wtedy grało, może nie był to maks głośników, ale grało.
              Nie lepiej świeżaka pochwalić, że w ogóle zrobił coś samemu i dopiero wskazać obszary które musi podciągnąć ?

Skomentuj

Ja nikogo za śrubkę nie krytykowałem
                Nie mówimy o przypadkach skrajnych .
                A nawet to przecież może się komuś nie podobać ta śrubka są tacy perfekcjoniści
                świeżakom staram się pomagać . chwalę i zachęcam no chyba, że spotykam się z "oporem ośrodka "
                A do dzwonów się doczepiłem owszem ale to już nie była konstrukcja "Świeżaka " tylko starego wyjadacz
                Zresztą temat audio nie jest jakoś bardzo skomplikowany i "Świeżaki" mają większość informacji na tacy już podanych .
                Po iluś tam latach powtarzanie w kółko tych samych informacji które wydają się oczywiste i dobrze znane zaczyna
                być nieco irytujące .
                Być może jestem już za stary

Skomentuj

- mylisz się

Ja nie robię projektów dla Siebie ... działam trochę inaczej jak Wy. Dla jednego klienta lepsza będzie wersja 1 dla drugiego wersja 2. A grzechem jest nie skorzystać z okazji prac z konfiguracją i przygotowaną skrzynią i jeśli tylko przetworniki pozwalają na dowolność stworzyć kilka projektów odmiennych brzmieniowo.
                  Dwie kwestie. Wybierasz najlepszą, czyli taką której się nie wstydzisz i udostępniasz innym. Druga kwestia - wybiera klient pod swoje preferencje i to on ma być zadowolony.
                  Clear?:)

Skomentuj

Spoko, tośmy sobie wyjasnili :)

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                    Po iluś tam latach powtarzanie w kółko tych samych informacji które wydają się oczywiste i dobrze znane zaczyna
                    być nieco irytujące .
                    No to mogę zrozumieć. Przydałby się jakiś dobry FAQ dla takich, którzy logują się tu tylko po to żeby zadać jedno proste pytanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      Clear?
                      ALL clear

Skomentuj

A ja uwazam, ze gowno zawinięte w zlotko nadal bedzie gownem

Co do roznych zwrotnic to rzeczywiscie mozna dwa głośniki zgrac na kilka roznych sposobów.
                        Na płasko, na uśmiech czy chociażby z wywalona średnica
                        Podchodząc biznesowo trzeba znac potrzeby klienta.
                        Kolejna sprawa to podejście do klienta.
                        Mozna zgrac ten system w pewien sposób ale zostawić sobie furtkę na kolejny projekt i kase mówiąc, ze mozna zrobic to inaczej lub lepiej.
                        Klient wtedy wróci poraz kolejny i zostawi kase
                        Bardzo popularne to jest w zakładach ca.
                        Mnie osobiście takie podejście bardzo drażni i denerwuje

Zeby nie było: to nie jest zarzut do zaistniałej tu sytuacji
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          na uśmiech
                          - Dobry Banan nie jest zły. Chociażby teraz mam na tapecie projekt gdzie klient zażyczył sobie stonowaną i lekko wycofaną średnice. Klient przy tym nie jest amatorem bo ja osobiście robiłem dla niego 2 komplety zwrotnic na życzenie według projektów troelsa jeden był 2 drożny na iluminatorach a drugi 3 drozny na rewelatorach chyba. projekty sam wybrał ja robiłem tylko za lutowniczego :)

Skomentuj

Osobiście założyłem temat, pewnie w miarę rozwoju pojawią się i słowa krytyki, ale jeśli coś konstruktywnego dla projektu z tego wyniknie to czemu nie, tylko żeby po tym wszystkim był nadal projekt który miał mi się podobać a nie rzeszy na forum czy komuś tam

Skomentuj

- Dobry Banan nie jest zły. Chociażby teraz mam na tapecie projekt gdzie klient zażyczył sobie stonowaną i lekko wycofaną średnice.
                              Czy nie lepiej zastosować 2 "gałeczki" Treble i Bass niż płacić i robić takie zestawy, tego nie mogę zrozumieć.

Skomentuj

Nie na temat...
                                A moja intuicja podpowiada mi że to może być specyfika brzmienia filtrów Troelsa. Zrobię delikatne wycofanie ( większą kompensacje ) i powinno być w 10-tkę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                  Czy nie lepiej zastosować 2 "gałeczki" Treble i Bass niż płacić i robić takie zestawy, tego nie mogę zrozumieć.
                                  Oczywiście, ze nie lepiej.
                                  Bo wiecej zła dla dźwięku wprowadzi korektor aktywny ktory mnoży sztucznie pewne czestotliwosci niz element bierny ktory tylko odejmie
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                    tego nie mogę zrozumieć
                                    - "Klient Nasz Pan" mówi stare powiedzenie

Skomentuj

Pamietaj, ze korektor nie działa w obie strony tak samo (+ i -)
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        Oczywiście, ze nie lepiej.
                                        - własnie miałem napisać coś w ten deseń ale mnie ubiegłeś :)

Skomentuj

Czasami cieżko jest połączyć pewne elemnty razem i wyjaśnić pewne sprawy.
                                          Tak jak w przypadku zgrania gazowego i sceny czy użycia korektora.

Korektor to nie jest zło tylko trzeba wiedzieć jak go użyć.

Dobre procesory ca maja 8 dróg i na każda z tych dróg osobny korektor.
                                          Bardzo czesto robi sie zwrotnice pasywna ktora dzieli pasma a reszte "odgrywa" sie na korektorze.
                                          A co wiecej dzwony (z tego miejsca chce pozdrowić ravena ) czyli rezonanse kasuje sie poprzez użycie korektora
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X