Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    Wchodzę dzisiaj do sklepu elektronicznego w celu zakupu kondensatora rozruchowego do silnika, patrze leża w koszyku wymieszane różne to mieszam/szukam i jak nie pizdnie mnie prąd! Większość była nierozładowana, dobrze że były małe bo max. 30uF ale przecież każde dziecko może tam bez problemu wsadzić ręce... :>
    Padłem

A ja sobie przemalowalem ścianę w pokoju. Mialem 3 kremowe i jedna taka delikatnie zielona (pod kolor pieca kaflowego), ale wygladała z dupa po tym jak kanapę wstawiłem, i powiem wam, po zmianie tej jednej ściany zupełnie inny pokoj. Luksusowy i jak z katalogu wyglada. Zszokowany jestem i żałuje ze tego wczesniej nie zrobiłem :/
    Jest po prostu ZAJEBISCIE. a wczesniej było tak ok, było bo było.

Także czasem duzo nie trzeba by wiele zmienic :)

Skomentuj

Wrzuc fotki :)

Skomentuj

Wchodzę dzisiaj do sklepu elektronicznego w celu zakupu kondensatora rozruchowego do silnika, patrze leża w koszyku wymieszane różne to mieszam/szukam i jak nie pizdnie mnie prąd! Większość była nierozładowana, dobrze że były małe bo max. 30uF ale przecież każde dziecko może tam bez problemu wsadzić ręce... :>
        Kiedyś wyładował mi się w rękę kondensator o pojemności około 8uF i napięciu 700V, straciłem czucie w całej ręce na około pięć minut.

Myślę, że ten Twój był słabo naładowany :P Ale historia całkiem dobra
        Last edited by .3lite; 20.01.2015, 12:57.

Skomentuj

No tam ich było kilka wymieszanych, który mnie akurat dziabnął to nie wiem, ale troszkę połaskotało :)

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
          straciłem czucie w całej ręce na około pięć minut.
          jak w lewej to może to był stan przedzawałowy

Skomentuj

Miałem ma myśli w całej dłoni :) Użyłem go do tuby geigera, ponieważ nie miałem innego. Napięcie było na pewno niższe, zależnie od tuby, którą wtedy użyłem. Po prostu zapomniałem, że był załadowany i wziąłem go do ręki. Nic poważnego, było to około 2 lata temu i nawet nie pamiętam, która to dłoń była.

No tam ich było kilka wymieszanych, który mnie akurat dziabnął to nie wiem, ale troszkę połaskotało
            Sprzedawca patrzył jak na głupka?
            Last edited by .3lite; 20.01.2015, 13:34.

Skomentuj

Chcecie ciekawostkę na temat wpływu cewek w zwrotnicy ( ich typu ) na zniekształcenia w danym pasmie ??

Skomentuj

Dajesz :)

Skomentuj

No pewnie!

Skomentuj

Dzisiaj męczyłem się zgraniem ET338 i ER18RNX i tak przy okazji zrobiłem Wam małe porównanie:
                    Żeby było jasne proszę nie uogólniać przypadku bo z różnymi głośnikami i różnymi wartościami cewek może być inaczej ( różnie )

porównanie dotyczy głośnika ER18RNX zamkniętego w wentylowanej obudowie wytłumionej pochylonej o 7 stopni pracującego przez cewkę ( jako filtr 1 rzędu ) o wartości 0,82mH. mikrofon ustawiony był na linii odsłuchu czyli pomiędzy ET338 i ER18RNX ( nie na wprost głośnika mierzonego )

pomiar HD głośnika niefiltrowanego 1/48oct wykonanego nieco szybciej z czego wynika jeden szczegół o czym napisze poniżej

pomiar HD głośnik filtrowany cewką rdzeniową ( bez dysków ) 1/48oct

pomiar HD głośnik filtrowany cewką powietrzną 1/48oct

pomiar HD głośnik filtrowany cewką taśmową impregnowaną 1/48oct

pomiary wykonano dla napięcia 2,83V
                    - na 270Hz widać pik 2 harmonicznej spowodowany poluzowaniem się mocowania głośnika - po kilku godzinach grania coś się poluzowało i było to wyraźnie słychać na słuch. 1 pomiar był wykonany 2 godziny prędze stąd brak tego piku.

Cewki różnicy się nieco impedancją ale w tym przypadku nie ma to znaczenia
                    cewki rdzeniowa i powietrzna miały przekrój drutu 1mm
                    cewka taśmowa 16AWG

uwagi: Najbardziej zwraca uwagę równomierny wzrost 3 Harmonicznej w paśmie 200-2000. Niefiltrowany głosnik 3 harmoniczną miał w tym paśmie na około 0.08 - 0.11% a po przefiltrowaniu cewką rdzeniową wzrósł średnio to 0.18-0.20%
                    Last edited by Zap Projekt; 20.01.2015, 22:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                      Niefiltrowany głosnik 3 harmoniczną miał w tym paśmie na około 0.08 - 0.11% a po przefiltrowaniu cewką rdzeniową wzrósł średnio to 0.18-0.20%
                      Tylko nie pisz, ze ktos uslyszy te roznice...

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                        Chcecie ciekawostkę
                        - podałem jako ciekawostkę. Niech każdy sobie wyciągnie z niech co chce

Skomentuj

na tweeterze pewnie różnice byłyby większe ale tylko moje przypuszczenia.

Skomentuj

http://www.te1.com.br/2014/03/mini-s...#axzz3PRc42TVL

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                              na tweeterze pewnie różnice byłyby większe ale tylko moje przypuszczenia.
                              Ale na tweeterze nie montujesz cewki szeregowo więc pewnie wpływ byłby dużo mniejszy.

Skomentuj

Ktoś jedzie na złombol? :)
                                http://zlombol.pl/pl/

Skomentuj

Ja się zastanawiam :P
                                  marcinsywala.pl
                                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Ja mam propozycję też wystartować :)

Skomentuj

Kumpel z roboty jezdzi co rok, zukiem ;-)
                                      Akurat w tym roku to trasa jak do mojej rodzinki tak wiec mnie nie kreci, nordkapp byl piekny.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                        Ja mam propozycję też wystartować
                                        Pasatem czy audi :]
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Twoim Oplem :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X