Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    70L to już całkiem sporo, zwłaszcza że w 3way dochodzi też litraż średniaka.
    Kurde, naprawdę kawał klocka wychodzi.

Nie ma takiego głośnika (albo podobnego) w rozmiarze 8"? :rolleyes:
    Przy 26cm tak będzie, 60-70L to w sumie normalna obudowa.

Jeżeli chodzi o 8" to jest trochę tych głośników. Kwestia przeznaczenia i budżetu. Tak na szybkiego można wymienić : Jantzena JA-8008 HMQ , Seas FA22RCZ (całkiem interesujący głośnik!) , Visaton B200 (kolejna szerokopasmówka ale dość ciekawy do układu 2 drożnego) , Eton ORCHESTRA 8-612/C8 wygląda niegłupio , Seas U22REX/P-SL też ma nienajgorszą tą efektywność, podobnie jak Dayton RS225P.

Jeżeli mierzymy wyżej z SPL to zostają już raczej bardziej egzotyczne rzeczy, czyli albo budżetowy kierunek beyma itp albo hi endowy typu Supravox

Skomentuj

Napiszę tu bo na czacie nikt nie pomaga:
      Ma ktoś z Was projekt zwrotnicy do Totem Mite? W necie jest taki: https://images.app.goo.gl/HvgKKxRArBdcvhDSA ale niekoniecznie chyba jest prawdziwy.

Skomentuj

Przeszukaj temat na audiostereo, tam byly schemty zwrotnic do Mite.

Skomentuj

Zrób sam :p . Ogólnie o totemach mite na necie jest tyle że nikt się już chyba w tym nie połapie . Ja bym wybrał jakąś która była pomierzona i jest pewne że jest poprawna (a takich jeśli chodzi o totemy jest o wiele mniej z tego co widać).
          Last edited by Oskar29; 20.04.2019, 20:47.

Skomentuj

No właśnie z tym nie jest kolorowo i druciarzy jest tylu że brak słów. A szkoda żeby głośniki się marnowały, przynajmniej te gdn.

Skomentuj

Też mam te gdn tylko w wersji ekranowanej, 4 sztuki i coś bym z tym zrobił. Majac jednak kiepskie doświadczenia z kopulkami Tonsila, wolałbym zrobić coś na wzór mite ale z lepszym tweeterem, choć nadal dosc tanim.

Skomentuj

No to tym bardziej można próbować. Dwa na stronę to już sensowny bas będzie z tego :)

Skomentuj

Ja też mam 4 sztuki gdn ale szklanych 13/50/9 12ohm z czatów. Też się zastanawiam co do nich dołożyć na górę. Chyba zdecyduje się na tymphany aluminiowego ale jak macie jak macie jakieś pomysły to walcie . Grają dosyć jasnym dźwiękiem więc wydaje mi się że aluminium dobrze się dopasuje z nimi :) .
                  Last edited by Oskar29; 20.04.2019, 22:16.

Skomentuj

Jak tanio i dobrze to chyba tylko ALX.
                    Chyba nie ma nic lepszego z alu w tej cenie, którego można tak nisko uciąć jak ALX-a.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                    Dayton RS225P
                    Wygląda spoko, choć całkiem inaczej niż Seas A26RE4.
                    Pytanie tylko, jaka jest różnica między nim a wersją aluminiową.
                    O wersji aluminiowej można już poczytać na forum, ale o wersji "P" już nie...

Skomentuj

No właśnie jest ten peerless czy tam tymphany (jak zwal tak zwał ). https://www.ebay.de/itm/DA-TWEETER-2...gAAOSwSdFbNRnP fakt faktem jest droższy od alx dosyć sporo. Te gdn-y przy 2-2,5kHz trzeba mniej więcej ciąć.

Skomentuj

Jak tanio i dobrze to chyba tylko ALX.
                        Chyba nie ma nic lepszego z alu w tej cenie, którego można tak nisko uciąć jak ALX-a.
                        Problem z tym glosnikiem jest taki, ze jak dla mnie gra on bardzo "smutno", co przy rownie przecietnych Tonsilach z polipropylenu dzwiek bedzie nijaki. Do tego jest bardzo podatny na przypadkowe uszkodzenia. Cena jest dobra, ale jednak szukam czegos innego.

Skomentuj

IMO on jest taki złagodzony przez ten dół na najwyższych tonach. Jestem ciekaw jak z powtarzalnością tej ch-ki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                            IMO on jest taki złagodzony przez ten dół na najwyższych tonach.
                            Raczej dlatego że nie jest ostry na najwyższych.

Skomentuj

Wygląda spoko, choć całkiem inaczej niż Seas A26RE4.
                              Pytanie tylko, jaka jest różnica między nim a wersją aluminiową.
                              O wersji aluminiowej można już poczytać na forum, ale o wersji "P" już nie...
                              Marian coś dla Ciebie https://allegro.pl/oferta/sansui-w-2...dShowitemShare

- - - - - aktualizacja - - - - -

PS. Miałem kiedyś takie philipsy https://allegro.pl/oferta/philips-ad...dShowitemShare ten model w 20-30l oz grał bardzo fajnie, ale wtedy audio dla mnie to było inne życie i wolałem 30cm no name w buczacym br.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                                Ja miałem na myśli vintage stajl, ale wizualny :)
                                Głośniki w stylu Saby i inne takie starocie mnie nie interesują.
                                Bliżej mi do Spendorów lub Harpii.

Skomentuj

Całe szczęście bo myślałem że już zdziadziałeś

Skomentuj

Te philipsy to wersja z małą cewką. Z nich dużo basu nie bedzie. Lepiej było by poszukać ich wersji z większą cewką.

Skomentuj

Czy ktoś z Was zlecał może anodowanie pojedynczego detalu? Chciałbym wykonać front do wzmacniacza z 20mm alu. Po obróbce chciałbym żeby powierzchnia była wyszczotkowana i anodowana na białe złoto. Jest ktoś w stanie polecić jakąś firmę?

Skomentuj

Schemat zwrotnicy jest poprawny jakby ktoś był zainteresowany Totem Mite:

Gorzej jest z dostępnością elementów..
                                        Cewka jest w Polinku:
                                        000-L-0085 Air Coil LITZ Wire 0,850mH +/-3% 0,32Ω 7x0,5mm=15AWG OD-56 / 30mm 0,850 0,320 1,40 15 0,308
                                        Rezystor DALE RS-2B 3.16 ohm 1%, ciężko chyba u nas będzie to kupić,
                                        Kondensatory siemensa MKP 1uF 250V, nie spotkałem.
                                        Chyba trzeba będzie się zadowolić zwykłymi czarnymi Jantezenami, może wyjdzie to tym głośnikom jeszcze na plus.

Większość robi na tym co można normalnie kupić i zamiast wybierać 3 kondy robi to na jednym 2.7uF. Jak to mówili już tu na forum ludzie, przy tej klasie głośników dużych różnic nie będzie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                                          Schemat zwrotnicy jest poprawny jakby ktoś był zainteresowany Totem Mite:

Gorzej jest z dostępnością elementów..
                                          Cewka jest w Polinku:
                                          000-L-0085 Air Coil LITZ Wire 0,850mH +/-3% 0,32Ω 7x0,5mm=15AWG OD-56 / 30mm 0,850 0,320 1,40 15 0,308
                                          Rezystor DALE RS-2B 3.16 ohm 1%, ciężko chyba u nas będzie to kupić,
                                          Kondensatory siemensa MKP 1uF 250V, nie spotkałem.
                                          Chyba trzeba będzie się zadowolić zwykłymi czarnymi Jantezenami, może wyjdzie to tym głośnikom jeszcze na plus.

Większość robi na tym co można normalnie kupić i zamiast wybierać 3 kondy robi to na jednym 2.7uF. Jak to mówili już tu na forum ludzie, przy tej klasie głośników dużych różnic nie będzie :)
                                          W tej klasie cenowej dużo lepiej postawić na SB13PFC25-8 + SB26STxxxx/ SB19STxxxx .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X