Ja kupowalem pół roku temu na maniaperfum czytając właśnie opinie co do oryginałów bo na allegro i nnych sklepach podróbek jest pełno, czy to leżaki magazynowe, przelewki albo testery ( najlepiej też po wyborze konkretnego poszukać ma polskich i zagranicznych forach czym różni się oryginał od podróbek). Jedyny problem to było to, że prezent zamówiony tydzień przed rocznicą przyszedł po miesięcznym spóźnieniu.
Paweł niestety nie w moro ale mocno polecam Tronsmart T6. Kosztuje połowę JBLa a gra o niebo lepiej. Tylko na full mocy jednak obudowa drga i rezonansuje z racji, że głośnik jest za lekki co do ilości najniższych tonów. Jakość bardzo fajna w tej cenie poczytaj testy i opinie.
Tylko że na dzielni liczy się tylko JBL Jak masz coś innego to już taki fajny nie jesteś Kupując JBL kupujesz nie tylko głośnik ale tez i prestiż a to już jest bezcenne
Możesz połączyć z nartami. A litr wyskacza 8 eu :thumbsup: A tak na poważnie to jeśli chodzi o zakupy w necie to raczej celuj w sklepy, które mają również sprzedaż tradycyjną.
Pozdrawiam.
Siemanko jaką byście polecili urzywaną lustrzankę na początek dla amatora ?
Mam na oku Nikona D3300 + obiektyw 18-55 m AF-P z niskim przebiegiem 6K co sądzicie o tym aparacie ?
Potrzebuje do okazjonalnego foto przyrody i zwierząt + nagrywanie filmów w makro
Weź jakiegoś bezlusterkowca z matrycą APS-C lepiej. Lżejsze od lustrzanki i bardziej poręczne. Co do systemu to żaden nie ma jakiś specjalnych zalet nad innym raczej. Najważniejsze jest po prostu to że potem będziesz z takim system "uwiązany". Bardzo fajne bezlusterkowce z matrycami APS-C robią np. sony i fuji. Co do filmów...filmowanie dla żadnego aparatu z tego co wiem nie jest zdrowe tak samo jak live view (nagrzewanie matrycy).
Co do aspektu nagrywania wideo i żywotności matrycy to całkowicie mam to gdzieś bo po
1.Nie będę nagrywał setek godzin materiału .
2.Skoro szkodzi to po co istnieje funkcja nagrywania wideo w takim sprzęcie ?
Budżet to 700 - 1000 zł wraz z obiektywem widziałem możliwości leciwego d3300 na żywo i całkiem ciekawy to sprzęcik .
Oskar cykasz jakieś zdjęcia ? Filmy ? Masz jakieś modele na myśli ? Może jakieś testowałeś albo już używasz jakiegoś i możesz coś polecić ?
E.. spokojnie mozna krecic filmy aparatami... wiele osob.. nawet na niezłym technicznie poziomie tak robi....
Ja mialem justrzanke z systemu 4/3 troche niedoceniane sprzety... i przeskoczylem na m4/3. Mam Olympusa em1 i ten do filmów raczej tak średnio się nadaje.. albo przynajmniej ja walcze troche z ustawieniami ostrości... ale na moje potrzeby z dodatkowym wypasnym mikrofonem wychodzi to i tak bardzo dobrze..
Słyszałem, że Panasonic jest w tym całkiem dobry... ewentualnie następca mojego czyli om-d em1 mk2 też z video stoi lepiej.. ale to juz cena wysoka..
Popatrz na dpreview.com tam są fajne testy i porównania.
E.. spokojnie mozna krecic filmy aparatami... wiele osob.. nawet na niezłym technicznie poziomie tak robi....
No i wszystko się wyjaśniło :)
Widziałem na YT filmy kręcone tym nikonem i wyszło całkiem spoko jak na ponad 5 letni sprzęt , poza tym zdjęcia makro , time lapsy , drogi mlecznej czy księżyca wychodzą też całkiem ok .
Głownie chodzi mi o okazjonalne cykanie fotek dla fun na spacerach czy wycieczkach z rodziną + robienie zdjęć i filmów w makro ptaszników .
Czytałem recenzję tego nikona D3300 i wychodziło na to że był to sprzęt skierowany dla amatorów chcących zacząć przygodę z foto , wolałem spytać na forum bo może jest coś lepszego (sweet spot) w cenie używanego D3300 ale raczej na pewno wybiorę własnie ten model :)
Dzięki za pomoc .
Ja mam pentaxa więc jestem trochę odmieńcem od wszystkich innych osób :) . Co do tego że takie zdjęcia z tego body też wychodzą...kwestia szkła tylko i wyłącznie. Obojętnie czy lustro czy bezlusterkowiec szkło to większość sukcesu.
żeby automatyka działała potrzebne są obiektywy z silnikiem
No ale wszystkie obiektywy AF pod nikona są z silnikiem. Więc gdzie problem? Ja widzę tylko jeden, ale ogólnie dla wszystkich szkieł z silnikami, czyli kwestia kalibracji FF/BF. Bo jeśli korpus sobie kręci, to problem nie występuje. Za to występują różne inne :)
Np. antynobel należy sie sigmie 70-300 makro (tej taniej), bo zanim body przejedzie cały zakres autofokusa, to da się zrobić kawę i ją wypić. A na dokładkę przez to mielą się w niej gwinty wewnętrzne i naprawa nie jest zbyt różowa. Fajne to szkło, ale jak masz aparat na statywie i bardzo cierpliwego modela :)
Skomentuj